Социофилософска тема

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Mar 23, 2007 1:00 pm

Първо, не ми слагай думи в устата. Никога не съм говорел за филмовата индустрия по принцип, говоря за киното в България. Което, както казах, няма да съществува, ако се предлага на цените, които ви се искат, защото ще фалира. Поддръжката на киносалоните и цените за закупуването на филмите при ТАЯ ниска гледаемост не позволяват занижаване на цените, при положение, че е почти 100% сигурно, че няма да има чувствителна разлика в посещаемостта, или поне не толкова, че да оправдае цената. Всичко е въпрос на калкулатор. Ако намаляването на цените на билетите щеше да доведе до по-голяма печалба, щеше да се осъществи. Това са частници, те си гледат личния интерес, така че никой не може да ги обвинява в умишлено причиняване на собствените си загуби.
Ако пък толкова малко хора им се кефят на тия филми, не виждам какво толкова губят държателите на авторско право. Говорим за хора, които биха отишли да го гледат платено. Друг е въпросът, че Дем дава за пример някакви полуизоставени кина, даващи филми отпреди няколко месеца главно. А българските филми така и така не печелят. И не се и теглят, остави другото. А парите за тях, бтв, идват от субсидии, взети (изненадващо) от моите, твоите и прочие данъци.
Второ, продължаваш да ми слагаш думи в устата. За мен оригиналните неща са същия лукс, какъвто са за всеки друг в България. Това, че съм велик преводач-тире-редактор-тире-автор-тире-оркестрант, ми коства огромни усилия и ми струва скъпо в личен план, но съм преценил, че мога да го правя, и по-важното - че искам. Не всеки може би може да влезе в такава ситуация, но пък и не мисля, че с нещо съм по-голям тузар от вас, еле па от НЯКОИ от вас.
Не точно, защото от парите които получаваш за великото си преводачество-тире-редакторство-тире-авторство-тире-оркестрантство ти не се издържаш, за да живееш, те са ти принципно пари за харчене за екстри. И дори за теб да са лукс (а за теб като автор в гейм списание са и необходимост), коректно ли е това да е така? Би ли трябвало някаква "геймка", колкото и да е велика да струва половин месечна издръжка, примерно? Месечна издръжка на възрастен, не джобни на дете.
Last edited by Morwen on Fri Mar 23, 2007 1:22 pm, edited 2 times in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Mar 23, 2007 1:02 pm

Roland wrote: Така, за първото (че и второто) - разликата, както аз я виждам, е че едното е на локално ниво (т.е. ти получаваш диск, който да чуеш, вече за презаписа очевидно ти няма да го продаваш, нали? Остава си за теб и това е твърде малко, за да ощети когото и да било), а другото - на масово. Торентите не са споделяне сконкретен човек, а МАСОВО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ. Разликата е колосална.

За второто - това очевидно никак не променя нещата, щот си една от 8 милиона. :roll: Аз не твърдя, че има дори намек за тенденциите, за които говоря, просто всички са твърде заети да точат всичко от нета...

Бтв, за мене пък вече свалянето на книги от нета е тотално кощунство. Баси, никой не може да чете толкова бързо, че да няма как да си позволи книгите, които го интересуват...
Значи, аз като сийдвам, продавам ли го на някого? Не знаех! На кого? Срещу какви пари?! Искам си парите!
Второ: какво й е колосалното на разликата? Аз може да дам на Пешо диск, той да го запише, от него да го вземе Тошо, от Тошо - Гергана - те ти масово разпространение. Никой закон не дефинира колко точно масово трябва да е разпространението, че да е незаконно. Както и що е то "масово разпространение". Нито защо да е незаконно. Незаконно е само ако е с цел печалба. Ама де я тая цел, печеля ли аз нещо, като сийдвам, пак да попитам?

Разликата е колосална в твоите очи и ти еднозначно определящ разпространението на файлове през интернет като незаконно. Докато обаче това не бъде категорично описано в закон, който изрично ми казва, че ми е забанено да споделям през интернет, а ми е позволено да споделям реално, ще си позволя да не се самоопределям като пират.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Mar 23, 2007 1:13 pm

Ставате смешни вече, а Рол не може или не иска да ви го обясни. :lol:

Марфа и ко, липсата на разход е печалба. Докога ще се правите на ударени? Ползвайки нещо, за което си си спестил парите, ти печелиш.

Торентите са направени с цел спестяване на разход - т.е. кражба. Самата им идея е неморална (по принцип) и престъпна. Друго неясно?

Никой не ви обвинява, че пиратствате. Но поне си го признавайте (пред себе си), деба. :roll:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Mar 23, 2007 1:15 pm

В крайна сметка съм съгласен с Алекс, като никога. Не за това, че сте смешни де, позициите са си позиции. Но за другото.
Morwen wrote:
Първо, не ми слагай думи в устата. Никога не съм говорел за филмовата индустрия по принцип, говоря за киното в България. Което, както казах, няма да съществува, ако се предлага на цените, които ви се искат, защото ще фалира. Поддръжката на киносалоните и цените за закупуването на филмите при ТАЯ ниска гледаемост не позволяват занижаване на цените, при положение, че е почти 100% сигурно, че няма да има чувствителна разлика в посещаемостта, или поне не толкова, че да оправдае цената. Всичко е
въпрос на калкулатор. Ако намаляването на цените на билетите щеше да доведе до по-голяма печалба, щеше да се осъществи. Това са частници, те си гледат личния интерес, така че никой не може да ги обвинява в умишлено причиняване на собствените си загуби.
Ако пък толкова малко хора им се кефят на тия филми, не виждам какво толкова губят държателите на авторско право. Говорим за хора, които биха отишли да го гледат платено. Друг е въпросът, че Дем дава за пример някакви полуизоставени кина, даващи филми отпреди няколко месеца главно. А българските филми така и така не печелят. И не се и теглят, остави другото. А парите за тях, бтв, идват от субсидии, взети (изненадващо) от моите, твоите и прочие данъци.
Ама какви авторски права, какви български филми бе?! @_@ Аз говоря за парите за поддръжка на КИНОСАЛОНИТЕ. А Дем изобщо не говори само за тия апокрифни кина, чекни му поста по-внимателно.
Morwen wrote:
Второ, продължаваш да ми слагаш думи в устата. За мен оригиналните неща са същия лукс, какъвто са за всеки друг в България. Това, че съм велик преводач-тире-редактор-тире-автор-тире-оркестрант, ми коства огромни усилия и ми струва скъпо в личен план, но съм преценил, че мога да го правя, и по-важното - че искам. Не всеки може би може да влезе в такава ситуация, но пък и не мисля, че с нещо съм по-голям тузар от вас, еле па от НЯКОИ от вас.
Не точно, защото от парите които получаваш за великото си преводачество-тире-редакторство-тире-авторство-тире-оркестрантство ти не се издържаш, за да живееш, те са ти принципно пари за харчене за екстри. И дори за теб да са лукс (а за теб като автор в геъм списание са и необходимост), коректно ли е тоова да е така? Би ли трябвало някаква "геймка", колкото и да е велика да струва половин месечна издръжка, примерно? Месечна издръжка на възрастен, не джобни на дете.
Такива са ми сега :) Затова и си купувам кво ли не оригинално. Когато трябва да се изхранвам с тия пари, пак ще си купувам оригинални неща, просто много по-малко. Ез симпъл ез дет. И че не е редно да са толкова скъпи, не е, но за това се сърди на Бай Тошо, а не на сегашна България. Аз казвам каква е за мен посоката, в която трябва да се движим, за да поевтинеят тия неща тук. Че паралелно с това е редно и парите ни да станат повече, изобщо не споря, но имам достатъчно примери за хора с де факто западни заплати, за които пиратството е начин на живот, просто щото това, че имаш пари, не значи, че ще ги даваш, като можеш да не ги.
Marfa wrote:
Roland wrote: Така, за първото (че и второто) - разликата, както аз я виждам, е че едното е на локално ниво (т.е. ти получаваш диск, който да чуеш, вече за презаписа очевидно ти няма да го продаваш, нали? Остава си за теб и това е твърде малко, за да ощети когото и да било), а другото - на масово. Торентите не са споделяне сконкретен човек, а МАСОВО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ. Разликата е колосална.

За второто - това очевидно никак не променя нещата, щот си една от 8 милиона. :roll: Аз не твърдя, че има дори намек за тенденциите, за които говоря, просто всички са твърде заети да точат всичко от нета...

Бтв, за мене пък вече свалянето на книги от нета е тотално кощунство. Баси, никой не може да чете толкова бързо, че да няма как да си позволи книгите, които го интересуват...
Значи, аз като сийдвам, продавам ли го на някого? Не знаех! На кого? Срещу какви пари?! Искам си парите!
Второ: какво й е колосалното на разликата? Аз може да дам на Пешо диск, той да го запише, от него да го вземе Тошо, от Тошо - Гергана - те ти масово разпространение. Никой закон не дефинира колко точно масово трябва да е разпространението, че да е незаконно. Както и що е то "масово разпространение". Нито защо да е незаконно. Незаконно е само ако е с цел печалба. Ама де я тая цел, печеля ли аз нещо, като сийдвам, пак да попитам?

Разликата е колосална в твоите очи и ти еднозначно определящ разпространението на файлове през интернет като незаконно. Докато обаче това не бъде категорично описано в закон, който изрично ми казва, че ми е забанено да споделям през интернет, а ми е позволено да споделям реално, ще си позволя да не се самоопределям като пират.
Сега пък ТИ ми слагаш думи в устата. Когато казах "продаваш", говорех за разпространението очевидно, а не за печалба. Не съм аз човекът, който да определя кога едно разпространение става масово, но за мен принципът "от Гошо към Пешо" е несравним с торентите. Ако ще и цял квартал да обиколи тоя твой диск, пак няма да постигне трите милиона човека, които ще го свалят от нета.

И още нещо, аз не говоря за законно и незаконно. Говоря за редно и нередно, опитвайки се да го защитя с примери от реалността и пазара, такива, каквито ги виждам аз. Това дали ти ще се смяташ за пират и дали аз ще те смятам за такъв, за мен зависи от чисто морални принципи. Естествено, че няма да гледаме българските закони, те всичките са куци и кухи. Затова през цялото време приказвам за манталитет, а не за законност.
And you can't dance with a devil on your back...

Yan
Site Admin

Post by Yan » Fri Mar 23, 2007 1:30 pm

shayhiri wrote: Торентите са направени с цел спестяване на разход - т.е. кражба. Самата им идея е неморална (по принцип) и престъпна. Друго неясно?
Торентите апропо са измислени като протокол за бърз обмен на данни, а не за кражба. Това за какво започнаха да се използват масово е съвсечм друг въпрос.

Аз пиратствам, да. И си го признавам. Също така си купувам и оригинална продукция винаги когато мога да си го позволя. Фонотеката ми е на скромната стойност от около 5 000 лева, които съм си изработил и съответно съм похарчил за музика. Но пък тогава не се самоиздържах както сега.

ПО никакъв начин не мога да се съглася, че цената на Х-Бокса примерно тук трябва да е колкото, че и значително по-висока от страна в която минималните доходи са 5-10 пъти по-големи от средните тук.

Проблемът основно е в това, че БГ разпространителите искат бърза и лесна печалба. В цял свят се печели от оборот, но не и при нас. Продажби би могло да има само, ако продукта е на достъпна цена. Ако Ундоуса е 19.90 а не 199 лева съм първия който ще си го купи. И вярвам не само аз ще го направя. Същото важи и за много други неща.

В този смисъл, да пиратствам и да вероятно ще продължа да го правя.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Mar 23, 2007 1:34 pm

Може, ма въпреки това ти си на моята позиция, защото като можеш, си купуваш оригинални неща :)

Не знам кой НЕ пиратства всъщност, въпросът е в случаите, когато не е оправдано да го правиш. А кой определя тези случаи ли? Ами никой. Въпрос на морал и мислене.

Иначе за бг разпространителите пак ще повторя, че всичко е сметка. Те не могат да спечелят от оборот в страна, в която всичко е достъпно за без пари. Така че трябва да печелят от цена, доколкото изобщо могат. За мен е логично. И да, това пак е затвореният кръг, но не от разпространителите зависи да се разкъса.
And you can't dance with a devil on your back...

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Mar 23, 2007 1:39 pm

Нека не забравяме, че е достъпно на дискове с логото на office1. Съвсем друго е да имаш оригинален продукт или, още повече, д а гледаш филма на кино. Така че това, което е достъпно не е съвсем същото.
И защо да не зависи от разпространителите разкъсването на кръга? Да не би обикновеният потребител да разполага с повече средства от тях?
I don't wanna die

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Mar 23, 2007 1:39 pm

Ян е примерът за правилно отношение към ситуацията. За щастие повечето хора (поне тук) действат аналогично.

Пак ви обръщам внимание, че единственото, което има смисъл в случая, е да използваме повода, за да контрираме престъпниците (на държавно ниво), които пък използват същия повод, за да си придвижват съвсем различни техни интереси, противни - както винаги - на нашите.

Ще се ходи ли на тоя митинг, последно, Мор, или само празнословствате тука? :evil: :roll:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Mar 23, 2007 1:41 pm

Шайхири, кви престъпници, кви пет лева? Митингът е за кауза, а не за да си изливаш насъбраните отрицателни чувства. Той е за нещо, а не против някой.
I don't wanna die

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Mar 23, 2007 1:43 pm

Така ли? И затова няма да ходите?

Yan
Site Admin

Post by Yan » Fri Mar 23, 2007 1:43 pm

Roland wrote: Иначе за бг разпространителите пак ще повторя, че всичко е сметка. Те не могат да спечелят от оборот в страна, в която всичко е достъпно за без пари. Така че трябва да печелят от цена, доколкото изобщо могат. За мен е логично. И да, това пак е затвореният кръг, но не от разпространителите зависи да се разкъса.
Не съм съгласен. В цял свят е достъпно това, което е достъпно и тук. Но пък е въпрос на договорки да си извоюваш преференциални цени за съответната страна. Нашите дори не се стараят.

Дилърската цена на ПС2 по времето когато се продаваше тук за 470+ лева беше 110 евро, т.е магазина имаше чиста печалба от конзолата 40 евро. Пулсар обаче се оказва са купували конзолите като краен клиент (поне, ако се вярва на думите на един от техните хора), което говори само за едно --- некадърни са и не са си извоювали съответния договор.

За да има пазар, трябва да има и достъпни цени. ТОВА е правилният начин да се печели. Другото е цигания...
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Mar 23, 2007 1:43 pm

@shayhiri: И откъде тези заключения? Бих казала, че обратните биха били по-логични, но само ти си знаеш потока на мисълта...
Аз лично не знам дали ще ходя, останалите очевидно още не са се уговорили. В караен случай си има място и час, има и телефони...
I don't wanna die

simple_stupid
Sorcerer

Post by simple_stupid » Fri Mar 23, 2007 2:09 pm

shayhiri wrote:
Торентите са направени с цел спестяване на разход - т.е. кражба. Самата им идея е неморална (по принцип) и престъпна. Друго неясно?

Одисей - Джеймс Джойс
Бележка 47 глава 10. Блуждаещите скали

“Кървавият мост”

През 1670 или 1671 г. в Дъблин бил построен дървен мост, за да улесни преминаването на р. Лифи в определен участък, но това накърнило интересите на лодкаря, който превозвал стоки и хора на същото място. Тогава неговите чираци се вдигнали на бунт в защита на работните си места и били арестувани. Техните колеги и приятели решили да ги освободят още по пътя, завързала се битка и четирима от тях били убити. Оттук и името на моста.

Темата е много дълга и сложна, и в никакъв случай не е толкова елементарно и просто в отговорите като горното за торентите. Има сблъсък на интереси, и той не протича само тук в България, а по целия свят.

То е сблъсък на права, но тези права са конвенции.
Симо Недоразумението може да се позове на Правата си по кръв и на законите, когато се е раждал, които някои и признават, но надявам се не ви идва на акъла да клекнете и да удряте чело в паважа, когато Симо минава.
Има норма, правно установена и закрепена със санкции, че авторското право съществува и се защитава от закона 70 години след смъртта на автора. Защо 70, защо не 10, или 100? А защо не 1000 години? Ами защо така преценил нормотвореца. Ама той може да прецени значи и друго... и как преценя, ами в зависимост от определени нагласи дето са продукт на определени обстоятелства и реалности в живота.

Има ли нови Реалности?
И още как. От 15-20 години света технически си е направо друг.

Горан Брегович преди няколко години беше казал, че след време при тоя темп на бълване на музика всеки ще си слуша сам музиката...

Хората от музикалния и филмовия бранш са загубили тази битка. Макар, че се опитват да се адаптират. (Не знам дали се сещате, но само допреди няколко години премиерите в Америка и Европа се разминаваха с месеци, пиратите са тези, които накараха индустрията да ги направи едновременни. ) Освен това те далеч не са безсилни и си имат своя стратегия за бъдещето, такива сблъсъци винаги са движели нещата напред. Камеран в момента снима пълнометражен "тризмерен" филм, няма на света пират, който да може да ви продаде това шоу, тъй че щете, не щете, ще се наложи, ако искате да го гледате да отидете в киносалона и да си платите. Аз съм Stones-маняк, миналата година не е била никак лоша за тях - http://www.zrockbg.com/news_title.php?nid=71, те няма да дойдат щото сме бедни, но за всеки който иска да ги види на живо, няма пират, който да може да му го предложи, и ще трябва плати.

Инак, ако бях гледал Борат на кино и бях платил 5 лева за тоя боклук, щях да държа да ми се осигури и правото с купуване на билетчето и на среща с автора за саморазправа заради нанесените непоправими ми душевни страдания и затъпяване....

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Fri Mar 23, 2007 2:22 pm

Както казах и в първият си пост тук става дума просто за извъртане на термини. Ползването на нещо, което принадлежи морално на някой и струва някаква цена, без да плащаш нищо си е кражба. Това че в България са ниски заплатите и е лошо положението и всеки се ебава със всеки е оправдание.

Всеки един от нас ползва торенти и ще продължи да ги ползва. Нека поне наричаме нещатата с истинските им имена.

Не говорим изобщо за идеята на торентите. Дали си дръпнал нещо от торент, ДЦ, ИРЦ канал или каквото и да е - сейм шит.

А това, че ако кината станат 2 лева ще се пълнят и ще печелят повече от колкото сега е абсолютно невярно според мен. Който е можел да отдели досега 6 лв ще продължи да отделя и натам. Който не се интересува и предпочита да си дръпне филма и да си го гледа в тях ще си го гледа винаги така.
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

thorn
Sorcerer

Post by thorn » Fri Mar 23, 2007 2:25 pm

Самата идея за кражба на интелектуална собственост е идиотска, щото файл не е оригинал и без материалния носител не разбирам какво всъщност крада. Нулите и единиците на файла ли? Идеята на автора? Глупости. simple_stupid е абсолютно прав - технологията напредва, законите изостават и стават неадекватни. А нашите пазители на реда не е зле да си припомнят самите файлове откъде тръгват. Пиратства се от служителите на същите тези компании, които цвилят срещу пиратството - филмови, музикални, дистрибуторски. Порноиндустрията поддържа пиратските сървъри, защото така рекламира и разпространява. Самите автори понякога одобряват разпространението на продукцията си - за справка фенсъбовете на аниме и сканлациите на манга. Има книги, спряни от печат от години и ако ги няма скановете им, как ще ги четем тия автори?

Лично аз нямам никакво желание да се занимавам с дивотии като кредитни карти, разправии с Амазон, митници, глупости, при условие, че нормално всичко това е направено, за да ти излиза на далавера, а не като отчаян опит да се снабдиш с няква си книга (щото това, за което ще си помисля да се прежаля, са игрите, но всички знаем законите за дистрибуцията им). Така че ще ме извиняват много. Никой не може да ме ограничава какво да чета, слушам или гледам. И когато причината за това е нечия политика на разпространение, а не финансова, просто ще си пиратствам до дупка. Колко време да чакам наште филмови дистрибутори да пуснат "Парфюмът"? Не го ща на DVD, искам да го гледам на голям екран. Като го няма, ще го гледам на пиратско копие. А пък НСБОП изобщо да не ми пробутват смешките си, щото помня как в датата по времето на кметските избори, до форумите за пиратски филми и музика, стоеше тоя на Бойко Борисов. Торент сървърите пак си дърпат кокала, а ние разсъждаваме сложно.