Днес догледах
GUNGRAVE на Madhouse.
Наистина не мога да намеря точните думи, с които да кажа нещо за това аниме, нещо точно във всеки случай. Не знаех за какво става въпрос, когато го започвах, не знаех дори каква е жанровата му принадлежност. В ANN пише "Adventure, Drama, Science Fiction, Supernatural" и са прави, всичко е преплетено майсторски.
Първият епизод се оказа доста лъжовен, защото в следващите 16 нямаше нищо общо със случилото се в него. Оказа се, че сериалът е мафиотски, което хич не ми е по вкуса като тематика. Може да се каже, че си започнах с предубежденията от самото начало. Реших обаче да проявя инат, да загърбя престрелките и да си го изгледам чинно, така и така бях започнала.
И...
Не можеше да ме застреля по-брутално. Още твърдя, че тематиката не ми допада, не е моя тип и т.н., но за Бога, това е един от най-майсторски направените сериали, които съм гледала. Гениален е за жанра и сюжета си от началото до края. Перфектно е изрежисиран - точната доза ретроспекция, на точните места. Точните пикове в сюжета на точните места, в точната дозировка. Как пък нито веднъж не кривна в сантиментализъм и избозяване или в самоцелна жестокост. В този ред на мисли, наистина

респект към хората, на които се дължи този баланс в сериала. Няма излишъци.
Артът не можеше да е по-подходящ, на места единственото, което ми хрумваше бе 'красиво е'.
Музиката е доста странна, но както всичко останало в този сериал - по-добра не можеха да подберат, някак сериалът 'диша' благодарение на нея.
Въпреки тук-там sci-fi елементите, за мен това остава един силно реалистичен сериал. Именно в реализма на персонажите и отношенията между тях е най-големият му плюс.
And last but not least - колко се радвам, че видях един от най-бруталните и великолепни финални епизоди, които някога съм гледала. С точно толкова съвършен финал малко анимета могат да се похвалят.
Искаше ми се да мога да кажа още нещо, по-смислено, но ми липсват думите, за което съжалявам. Наистина заради този character development, тези така пълнокръвни герои си струва цялото гледане.