Избори в Абсурдистан:)

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Jun 20, 2005 11:26 am

Yan wrote:Кеф ли ти прави да се държиш по тоя начин? :( Ениуей още едно потвърждение, че решението ми да спра да пиша в тоя топик е най-доброто...
Кеф? Не. А "начинът" е най-обикновен сарказъм. В смисъл, толкова е по-лесно един човек да е виновен за всичко, нали? Дем ти зададе въпрос, отговори му на него, не на мен.
And you can't dance with a devil on your back...

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Jun 20, 2005 11:35 am

Ильо Павлов. Достатъчно. 97а я одобрявах, седесар съм, но тя беше режисирана отвън. Костов яхна гребена на вълната.

simple_stupid: мерси за цитата:)

Имам много особен поглед върху комунистическия режим - от една страна майка ми е била от род на репресирани: Прадядо ми - едър земевладелец, дядо ми военен пилот по-време на войната - класови врагове отвсякъде. Тази част от семейството ми е разказвала за препресиите. Слава богу, нямало е смъртни случаи и Беляне. Историята с македония също е национално предателство Но от друга страна баща ми разказва и друга истоия - как буквално на 12 години го запращат в Благоевград да учи, как парите хвърляни от държавата за да направи образованието достъпно за всеки, му позволяват да завърши ВУЗ, при положение, че семейството му е нямало пари да го издържа, как са се давали пари за наука и развитие. Всяко нещо има две страни. Замисляли ли сте се, че каквито и репресии да е имало в България, те са били нищо в сравнение с нещата които са се извършвали в Унгария, Полша и Румъния. Поне според мен комунистическият режим е неутрален. Ако не друго, то поне факта, че повето от нас са получили образование в училища издигнати комунистически пари, учим във ВУЗове създадении пак така е един, доста голям плюс. Четмото и писмото са лесно пренебрежими дарове ако ги имаш наготово. Както казах - режима е неутрален - всеки минус се компенсира. Което питай който искаш историк - за 50 години управлиение, не е от най лошите постижения:)
Last edited by The Dragon on Mon Jun 20, 2005 11:50 am, edited 1 time in total.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Alexis
Forsaken

Post by Alexis » Mon Jun 20, 2005 11:42 am

Ще изразя личното си мнение (което съответно не ми пука споделяте или не) и нямам намерение да го защитавам от нападки:

БСП - колкото и да ви е смешно харесвам излъчването на Станишев (дори да е слабо... хич... свързано с политическите възгледи на партията, която представлява). Не коментирам платформата им, защото е бая популистична и нереалистична.

СДС - По едно време харесвах Надето, но тя започна да се държи като дребнава кучка и да си играе с Костов и другите сини (или бивши сини) на "на ти си куклите, дай си ми парцалките".

ДСБ - ненавиждам Костов толкова, колкото изобщо е възможно. Той е макроиконоист, а политиката на кабинета му беше в разрез с всички правила на дългосрочното икономическо планиране. Много от мерките, които, ако бяха предприети по негово време, щяха да доведат до постепен растеж (не бърз и добре изглеждащ в статистическите данни, но в дълъг пориод натрупването щеше да доведе до много добро), не бяха предприети, защото той се страхуваше от непопулярността на тези мерки. Част от тях бяха предприети от Велчев (да фенка съм му, защото е първият КАДЪРЕН министър на финансите на БГ след 1989 г.) и то в по-неблагоприятна обстановка (от гледна точка на валутни курсове, външно-търговски отношения и т.н.)

Друга причина да ненавиждам сините е начина, по който дойдоха на власт преди 15 години, който повечето не помнят (а самите сини не биха си признали, предвид колко си патим сега) - те се издигнаха с диви протести срещу строежа на АЕЦ-Белене и именно заради тях този проект беше спрян след като в него бяха вложени огромни пари (само ще спомена, че реакторите бяха купени!), а сега всеки прехвърля на другия вината за спране на блоковете на АЕЦ-Козлодуй (подписът под споразумението е на Надето Михайлова от времето на Костовото правителство и това може да се провери).
Както и фактът, че те съсипаха външните пазари на БГ, мислейки за дребнави лични отношения, които НЯМАТ място в политиката.

НДСВ - Убедих се, че царят не е дебил, просто явно му е много изгодно да изглежда такъв, защото така, дори да дава абсолютно нелогични отговори на важни въпроси, никой не се изненадва и не търси по-точна информация. НО... Успя да се заобиколи с хора, които си разбират от работата. За мен следващото правителство ще е най-късметлийското, защото ще обере плодовете от икономическата политика на настоящото, която би дала резултат след около 2 години. Единственото, което не одобрявам (и което, уви, всички партии подкрепят) е влизането ни в ЕС (но причините не са обект на настоящата тема) по изцяло икономически причини.

Коалицията м/у ССД, БЗНС и ВМРО. Харесвам Софиянски и не понасям лидерите на другите две партийки. Толкова.

Новото време - група клоуни, които с право се оставят да ги замерят с пасти. Точно, както подобава на клоуни.

Доган наистина е най-добрият политик на БГ сцената, но турците да живеят в Турция. В БГ има САМО българи. Същото се отнася и за циганите - да си ходят в Цигания или да спазват законите.

И една критика към повечето партии по отношение на настоящата кампания е, че на МЕН не ми прави добро впечатление да гледам реклами, в които да ми казват, кой ме бил излъгал и кой не си бил изпълнил платформата. Защо един не каза, какво е изпълнил от своите бивши обещания, преди да обяснява, как другите не били изпълнили своите.

Не коментирам останалите по-малки партии, първо, защото имам по-слаб поглед върху тях и второ, защото не се знае кои ще прескочат 4%-ната граница.

Относно президентите:
Стоянов беше едно недоразумение като президент, а съпругата му така и не се научи, че тя е само и единствено жената на президента и че не трябва да се опитва да изпъква. Първанов е много добър в изпълнението на чисто представителните си функции и да се възползва от властта си като президент, без да става досаден в желанието си се изтъкне. Жена му също си знае мястото.
Last edited by Alexis on Mon Jun 20, 2005 11:47 am, edited 1 time in total.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Jun 20, 2005 11:46 am

Alexis wrote:Част от тях бяха предприети от Велчев (да фенка съм му, защото е първият КАДЪРЕН министър на финансите на БГ след 1989 г.) и то в по-неблагоприятна обстановка (от гледна точка на валутни курсове, външно-търговски отношения и т.н.).
А за милиарда и половина загуби покрай шашмите с дълговете нещо да кажеш?
And you can't dance with a devil on your back...

Alexis
Forsaken

Post by Alexis » Mon Jun 20, 2005 11:50 am

Именно затова изтъкнах неблагоприятната валутна и външно-икономическа обстановка. И загубите далеч не са толкова големи, просто тези красиви, огромни и закръглени числа изглеждат добре и продават вестници.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon Jun 20, 2005 11:54 am

Реална оценка на сделките с дълга може да се прави едва като изтече срока на новите инструменти. Сега губим, но има вероятност след 2 години примерно да почнем да печелим. Разбира се, има дори по-голяма вероятност да загубим още, и аз не харесах особено начина на извършването на замените на дълга, но все пак да не бързаме. ПЪк и да не забравяме, че предшественикът на Велчев Муравей дори не знае какво представлява подобна операция, камо ли да се опита да я осъществи. 8-)

А за валутно-банковата криза от 1997г. най-виновен си е Виденов и идиотската му политика на предоставяне на безкрайни кредити на губещи предприятия, те да не ги връщат, и загубите на банките и дефицитите в бюджета да се покриват с печатане на пари и кредитиране от БНБ, което със или без спекулативни атаки на валутния курс и външни намеси неизбежно щеше да доведе до хиперинфлация.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Yan
Site Admin

Post by Yan » Mon Jun 20, 2005 12:14 pm

Едно Административно съобщение

В Четвъртък в полунощ темата ще бъде заключена. Петък е ден за размисъл, така че ще ви помоля да се въздържате от политически ориентирани постове. Нека всеки си решава сам за себе си...

Благодаря за вниманието.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Jun 20, 2005 12:59 pm

Moлим:р

Бтв, далеч не искам да се правя на синя каска, ама поне повечето тук се знаем достатъчно добре, че да се дърлим за политика. Още повече, че е пределно ясно щото никой няма начин да убеди другите в собствената си теза.
Ето аз например няма да гласувам за Коалиция за България и то не само щото БСП не ми харесва. Гледам ги и така и не мога да вдяна огромната разлика между Виденовото БСП и настоящото на Серьожа. Не само заради Овчаров в редиците му - всички други са си още там, нищо че не са водачи на листи.

За Царя и обкръжението му само каквото не съм казала хатър ми е останало.

Ще гласувам за ДСБ, защото съвсем определено съм на мнение, че правителството на Костов беше най-успешното, твърдение, което се подхранва от собственото ми убеждение, дължащо се на разликата в промяната на семейния ми бюджет отреди 4 години и в наши дни, която е повече от драстична. А дивотиите "Костов колко краде", подкрепени със сигурни доказателства от страна на братовчедката на фризьорката на сестрата на комшията на шофьора на Злия Костов за това, как същия притежавал целия Смолян, Златни пясъци, Слънчев бряг и един по-малък остров на Кайманите, мен не ме топлят.

Само искам да помоля за следното - нормално е хората да изтъкват за кого предпочитат да гласуват и закого няма да гласуват и защо са решили така, само, наистина, нека личните нападки бъдат сведени до минимум, става ли?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

simple_stupid
Sorcerer

Post by simple_stupid » Mon Jun 20, 2005 1:15 pm

Demandred wrote:Реална оценка на сделките с дълга може да се прави едва като изтече срока на новите инструменти. Сега губим, но има вероятност след 2 години примерно да почнем да печелим. Разбира се, има дори по-голяма вероятност да загубим още, и аз не харесах особено начина на извършването на замените на дълга, но все пак да не бързаме. ПЪк и да не забравяме, че предшественикът на Велчев Муравей дори не знае какво представлява подобна операция, камо ли да се опита да я осъществи. 8-)

.
Това не е вярно, защото има неща предопределящи към датата на сделката, за които тези "специалистите" Катев и Велчев бяха предопредени.
1. първо нейната изначалана ненужност.
брейдиоблигациите са инструмент на фалирали длъжници, и затова са с най-благоприятните за тях условия. При смяната им с други пазарни инструменти по-условие условията за длъжника се влошават. Единственият плюс от смяната с нови инструменти е повишаването на кредитния рейтинг на страната. Което н топли и е направо пренибрежимо, щото заеми държавата вече почти не взема, а частните чуждестранни инвеститори изобщо не им пука от него при вземане на решенията си за инвестиции.
2. Щото на всички им е ясно, и са с мнение няма нужда да обяснявам само за любопитните в сметките, няколко въпроса в помощ при изчисленията.
2.1. Колко беше цената на брейдитата юни 2001, преди да дойдат изборите и Милен Велчев да обяви на всиослушания, че ще ги изкупува. До колко се вдигнаха по време на сделката?
Колко допълнително плати България на облигация за това Велчово удоволствие.
2.2. Колко беше курса Евро-Долар февруари 2002?
Колко стана след 6 месеца, 1 година, 2 години, 3 години.
При така случилите се курсове, какъв е обема на загубите само от курсови разлики.
2.3. За капак Сделката е противоконституционна, защото не мина през парламента. Но за това управление това не нито първо, нито последно неглижиране на Конституцията.
3. Що се отнася до предшественика на Велчев Муравей, който "не е чувал за подобни операции", всяка година по летните умрели месеци се изкупуваха по няколко стотици милиона при ниски цени, което е смисала на всяка една пазарна игра. И дори той да не е разбирал, се е доверил на зам. министъра си Пламен Оришарски, който ако не друго в тази материя е най-добрия специалист у нас. По-добър дори от Емил Хърсев :lol:

Единственият смисъл от тази сделка са комисионните, които са пропорционални на обема. Загубите на всички Българи са наистина до момента милиард и нещо, независимо дали е четено във вестниците или не, всеки с калкулатор може да ги сметне. Най-добре беше изобщо да я няма, а отрицателния ефект щеше да намалява с всяко нейно забавяне... уви някой толкова бързаха, че дори прескачиха закона. Но кой да варди... Това че още има някой, който не ще да види далаверата, говори, че или не му пука, или не разбира как го работят, което като резултат е едно и също. И така отново и отново докато най-накрая не се научи.

mitkohr
E'lir

Post by mitkohr » Mon Jun 20, 2005 7:11 pm

Евалата simple_stupid толкова конкретно и ясно за "великата
сделка за дълга", но ме съмнява, че повечето хора биха разбират, че това е най-голямата кражба на това правителство, и пред него магистрала Тракия игричките с резерва са просто леко пощипване дето минава и заминава. А дълга си остава и трупа лихви.
Yan wrote:110-те години кражба, не са само кражба. Факт е, че каквато икономика и промишлен комплекс е имала България са изградени точно по това време. И знаеш ли, странно може да ти звучи, но беше работеща промишленост, която изнасяше, при това печелившо. Още по-неприятното е, че човекът започнал тоталното разграбване и унищожаване на изградения промишлин комплекс, се казва Филип Димитров... Знаеш ли, кое най-много ме вбесява? Като почнете да изливате тонове помия върху "злите" комунисти, всички странно защо забравяте, че за 15 години, нищо не се построи, но за сметка на това всичко което можеше да се разграби се разграби. С огромното участие на всичките правителства (странно обаче десните са мааалко повечко като бройка и продължителност на мандата).
Е това кой колко е изградил и разрушил е доста мешана тема.
Да имаше икономика която работеше за тогавашните си условия, но това не значи че е жизнеспособна и в днешните. Истина е че основите на доста отрасли са положени тогава, но това е просто защото такива са били плановете отгоре - я кажи къде е самолетостроенето което сме имали преди въпросния комунистически режим? Май е леко поунищожено от въпросните комунисти по линия на СИВ - но за сметка целия СИВ например е инжектирал в чешкото самолетостроене. То май е ясно защо икономиката е "работела".
Да истина е че много отрасли са тотално разбити и унищожени - някой поради алчност(това ромите нищо не са, "бизнесмени" нарязват машини за милиони на скрап само и само да имат няколко стотин хиляди печлба ), други поради неконкурентноспособност - да и мен ме е яд на това, но погледни как други се развиват бурно въпреки алчноста, канибализма и простотията. И с навлизането ни към Европа нещата още повече ще се нормализират. И унищожаването не е само дело на Филип Димитров и СДС, това основно го правят "почтенни бизнесмени", като ТИМ, Мултигруп, СИК, ВИС, НОВЕ и други знайни и незнайни - ето те управляват истински България и те имат вина за канибализирането на икономиката. А да говорим ли за кредитите отпускани им от БСП, които имато голяма роля за колапса онази 1997 година?
Тези "бизнесмени" и групировки са и основанта причина политиката да е такаква в България. И с последното правителство още повече се сраснаха с власта.
Alexis wrote:ДСБ - ненавиждам Костов толкова, колкото изобщо е възможно. Той е макроиконоист, а политиката на кабинета му беше в разрез с всички правила на дългосрочното икономическо планиране.
Колкото и да го мразиш благодарение на основите които положи той сега имаме договор за присъединяване.

Той в човека с най-последователна позиция. Поради това смятам да му дам още един шанс .. :) то ясно че има големи шансове да не влезе ама поне гласът ми не отива на халост ... :)

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon Jun 20, 2005 7:41 pm

Btw, писали сте адски много, но бих искала да кажа за прочутото "разпродаване на държавата" след края на комунистическия режим. Ок, държавата просто се налагаше да се разпродаде. Знам, че сигурно звучи малко цинично, но това е истината. Би било чудесно ако можеше държавните предприятия да си останат такива, държавата да ги управлява и да печели от тях, но уви, действителността беше друга. Тъй като никой конкретно нямше изгода от доброто управление на едно предприятие, то се оставяше на течението. Докато не дойде някоя симпатична фирма, която заставаше на входа и изхода му, продавайки му суровини мааалко по-скъпо и изкупувайки продукцията му мааалко по-евтино. Или не чак толкова малко. Със съответната комисионна за директора, разбира се. Така предприятията хем си оставаха държавни, хем не носеха приходи и западаха все повече, докато накрая, да, се налагаше да се продадат на твърде скромни цени.
Бтв, нека не забравяме, че и сегашното правителство продаде БТК на една цена, която ако не се лъжа е наполовина на онази, на която правителството на Костов не се съгласи, защото беше твърде ниска.
Що се отнася до стандарта на живот по време на комунизма - ми да, по-лесно се живееше, но само от гледна точка на нещата от първа необходимост - парно, ток, хляб, монетни телефони:). Иначе понякога беше истински подвиг да намериш шунка, да не говори за пусканите само за Нова Година банани с часови опашки. Или абсурдното чакане по 15 години за Москвич и 2 за телевизор София. А и да не забравяме, че външният дълг остана за спомен именно от златните години на комунизма.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

simple_stupid
Sorcerer

Post by simple_stupid » Mon Jun 20, 2005 8:42 pm

The Dragon wrote:Ильо Павлов. Достатъчно. 97а я одобрявах, седесар съм, но тя беше режисирана отвън. Костов яхна гребена на вълната.

simple_stupid: мерси за цитата:)

Имам много особен поглед върху комунистическия режим - от една страна майка ми е била от род на репресирани: Прадядо ми - едър земевладелец, дядо ми военен пилот по-време на войната - класови врагове отвсякъде. Тази част от семейството ми е разказвала за препресиите. Слава богу, нямало е смъртни случаи и Беляне. Историята с македония също е национално предателство Но от друга страна баща ми разказва и друга истоия - как буквално на 12 години го запращат в Благоевград да учи, как парите хвърляни от държавата за да направи образованието достъпно за всеки, му позволяват да завърши ВУЗ, при положение, че семейството му е нямало пари да го издържа, как са се давали пари за наука и развитие. Всяко нещо има две страни. Замисляли ли сте се, че каквито и репресии да е имало в България, те са били нищо в сравнение с нещата които са се извършвали в Унгария, Полша и Румъния. Поне според мен комунистическият режим е неутрален. Ако не друго, то поне факта, че повето от нас са получили образование в училища издигнати комунистически пари, учим във ВУЗове създадении пак така е един, доста голям плюс. Четмото и писмото са лесно пренебрежими дарове ако ги имаш наготово. Както казах - режима е неутрален - всеки минус се компенсира. Което питай който искаш историк - за 50 години управлиение, не е от най лошите постижения:)

Извинявай The Dragon, но изобщо не мога да се съглася. Това се надявам да не е проблем за теб. И аз го приемам леко.
Темата и безкрайна и не бих я зачеквал, това което ще кажа, че хващаш двата основни момента върху които се гради нерадата ни съдба като народ.
1. непознаването на историята.
Да се твърди, че "каквито и репресии да е имало в България, те са били нищо в сравнение с нещата които са се извършвали в Унгария, Полша и Румъния." е не просто невярно, но безкрайно обидно към хилядите жертви на съветския режим, който е наложен силово.
Не бих ти препоръчал да четеш книги и вестници, в които се разказват тези неща, просто щото си достатъчно голям, че ако почувстваш нужда да ги потърсиш.
Като неглижираш ужасите и минусите може и баланса на някой да излезе, но при мен не се получава.
2. безплатната мана
Дори 15 години след премахването на комунистическия монопол върху истината, все още за мнозинството е достатъчно да си мисли че "държавата" или някакви "комунистически пари" дава нещо "безплатно". ПовЕрвай че и Дейвид Копърфийлд не може да извади нещо от нищо.
Разбира се най-лесния довод е, че в съседна Гърция доста по-бедна от нас преди да дойдат комунистите има хора които също учат и завършват висше образование, при все че условието не е да си син на "богаташ".
Индийците вярвали, че земята се крепи на три слона. На един особено любопитен мъдрец това не било достатъчно, и той се запитал "върху какво стоят слоновете". Отговорът "върху костенурка" задоволила любопитството му. Все си мисля, че "Държавата" и "комунистическите пари" играе ролята на костенурката при задоволяване на любопитството на някой откъде идва "безплатното ....".
ПРОСТО НЯМА БЕЗПЛАТНИ НЕЩА!
Всичко което ти е дадено без нищо, е взето от някой насила.
Помисли си, дали си готов да си признаеш, че си готов да получаваш безплатно "НЕЩА", на подобна ЦЕНА.
Левите по цял свят обличат с красиви думи една кражба. Зная че не си съгласен, но ако продължиш да питаш след "костенурката" се надявам да откриеш... и да се срещнем.

Surfer
Scholar

Post by Surfer » Mon Jun 20, 2005 11:59 pm

уаауу :shock: колко нещо се е изписало.Днес е понедник бе хора, трябва да се работи/учи а вие си губите времето по форуми :lol:
Роланде прав си че трябва да се мисли!Много напълно съгласен :)
Да се каже че не може да се постигне социализъм е не вярно.
Социализмът е постигнат в Швеция да ви светна :D
В БСП не влизат само синове и дъщери на партийни членове.Макар че преди 89 год в БКП е имало 1,2 млн. члена, което си доста солидна цифра, но има и такива който са нямали баща/майка в БКП :) и това чесно казано нямам как да го докажа.
Колкото до Президента незнам кви са били настроенията, обаче лично за мен Първанов е по-добрият президент.В една хипотетична ситуация в която да кажем има толкова против червените колкото е имало с/у сините пак смятам че Първанов щеше да спечели.
:wink:
Щом на тебе ти се струва че Стоянов е по-пич няма да споря с тебе.
Преди 10 дена станах на 19.
Не сме Декарти, Нютони не сме,
за нас науката е тъмен лес
от чудеса.
А сме нормални астрономи - да!
Ловим звезди по тъмни небеса...

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Tue Jun 21, 2005 12:07 am

Сега - няма смяна на режим без ексцесии, но наистина управлението е било малко по-меко през критичните години от 44-55(докато Джугашвили е жив) отколкото в другите страни. Това не ги оправдава, но да бъдем реалисти - всеки знае каква Румъния по времето на Чаушеску, докато Ба Тошо си го търпяха хората с учтиво безразличие. Все пак ако имаш точни цифри и ги дадеш, ще съм много благодарен да ме опровергаеш.

А исках за образованието да кажа, че по време на този режим са се наливали МНОГО ресурси в образованието,науката и в изкуствата междувпрочем, нещо което не видяхме след 89 година. Но в областта на изкуствата критерия за финансиране не винаги е бил талант, а по-скоро да си верен на партията.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

simple_stupid
Sorcerer

Post by simple_stupid » Tue Jun 21, 2005 11:29 am

The Dragon wrote:Сега - няма смяна на режим без ексцесии, но наистина управлението е било малко по-меко през критичните години от 44-55(докато Джугашвили е жив) отколкото в другите страни. Това не ги оправдава, но да бъдем реалисти - всеки знае каква Румъния по времето на Чаушеску, докато Ба Тошо си го търпяха хората с учтиво безразличие. Все пак ако имаш точни цифри и ги дадеш, ще съм много благодарен да ме опровергаеш.

А исках за образованието да кажа, че по време на този режим са се наливали МНОГО ресурси в образованието,науката и в изкуствата междувпрочем, нещо което не видяхме след 89 година. Но в областта на изкуствата критерия за финансиране не винаги е бил талант, а по-скоро да си верен на партията.

Здрасти :D
The Dragon, не се далдисах в този форум да говоря за политика.
Ако целта ми беше да споря с хора с твойте убеждения щях да водя разговора по друг начин и не тук. Просто се чувствам малко уморен и изхабен, и дойдох да се отъркам у младите и да си лафя за фентъзи, където съм начинаещ, а не за да ви образовам политически. Няма нужда този форум да се бастиса заради това, че не можем да се убедим едни други. Но ако имаш желание в борбата за мир да не остане камък върху камък, давай. :lol:

Та
http://www.decommunization.org/
След навлизането на съветските войски по заповед на Георги Димитров от Москва и на местното ръководство на българската компартия без съд и присъда са избити над 30 000 души - полицаи, кметове, учители, чиновници, индустриалци, едри и дребни собственици, магистрати, лекари, офицери, духовници, журналисти, учени.

От 20 декември 1944 до 29 април 1945 г. е проведен незаконният Народен съд. „Народните обвинители" се назначават от Министерския съвет, а „народните съдии" се избират от областните комитети на Отечествения фронт, доминирани от комунистите, без да се изисква задължително юридическо образование или квалификация. Присъдите също се определят от централното и местните ръководства на компартията. Произнесени са 9 155 присъди, от които 2 730 смъртни и 1 305 доживотен затвор.

Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност до ЦК на БРП(к) от септември 1944 до май 1945 всички изселени лица в страната са 28 131 души.

За периода 1945-1953 г. броят на политическите процеси надхвърля цифрата 106.

Концентрационните лагери са създадени на 20 декември 1944 с Наредба-закон за трудововъзпитателните общежития за политически опасните лица. Според неокончателни данни в периода 1944-1962 през концентрационните лагери са минали над 250 000 души. Концентрационните лагери продължават да съществуват и след 1962. От края на декември 1984 до 1989 в тях без съд и присъда са изпращани български турци, които са се съпротивлявали на смяната на имената. Все още няма сигурни данни за загиналите в нечовешките условия на лагерите.

Може и още, но не е необходимо, щото не затова е този форум.
Това горното при цялата ми свобода при боравенето с думите, не мога да определя като “ексцесия”. Това е един мълниеносен процес на систематично и планирано унищожаване на българския елит, ръководен директно от Съветския съюз. А вече един обезглавен и наплашен народ е твърде лесен за управление. Мащаба на зверствата веднага след 9.септември го няма нито в Чехия, Унгария, нито в Румъния. Осъдените на смърт в Нюрнберг национал-социалисти са едноцифрено число. Ти правилно го сравняваш с този на Сталин, и трябва да признаем, че нашите комунисти в терора само с него могат да се сравняват. Наистина неразбрах какво точно имаш предвид с “по-мекото управление” 44-55. Колко повече трябваше да са избитите, за да можем да го окачествим като hard?
Смисълът на общуването между хората е да се обогатяват взаимно, лафът ти “Бай Тошо си го търпяха хората с учтиво безразличие” е наистина забележителен, за което ти благодаря. Разбира се, сравнението с Румъния е най-благоприятния за нашите комунисти. Нито сравнението с Чехия, Полша и Унгария, където свободата беше далеч по-голяма и макар смазани революциите им през 56, 68 и 80, които бяха израз на ДОСТОЙНСТВОТО на тези народи и доказваха налична макар и малка свобода. Ние я нямахме и тази тяхна свобода и не успяхме да проявим подобно ДОСТОЙНСТВО на съпротивата, а като гледам някой разсъждения, дори 15 години по-късно не сме придобили. След първоначалния комунистически кюртаж на най-читавото, нашите комунисти “с учтиво безразличие” на българите мачкаха всичко що мисли дори на йота по-различно. Сравнението с Югославия също мисля, че е повече от показателно. За Румъния. Чаушеско е комунистически мракобес, който се опитваше да игра е полунезависим от Русия. Той си отиде кърваво, щото държаше страната си, а нашите комунисти осъмнаха демократични социалисти не щото са убедени, ами защото са послушни, и предадоха Тато, като изпълниха заповедите на Кремъл. Мита, че Румъния е много по-зле от нас се дължи на факта, че последните пет години от 80-те, изплатиха всичките си задължения в опит на Чаушеско да е независим и да запази режима си. Ние за 83-89 направихме 10 милиарден дълг, който колко изядохме, колко го окрадоха същите тези дето го теглиха не се знае. Още не можем да си платим този последен "безплатен" обяд на комунизма.

За образованието направо не ми се говори. Наистина сега е зле, ако ми позволиш един майтап, ти добре го демонстрираш. “НАЛИВАНЕТО” на “МНОГО” вода в пустиня до нищо няма да доведе.
Явно си решил за себе си дилемата между дядо ти земевладелеца, който е имал, и таткото, който е получил и взел “безплатно” образование. Може и с психоанализа, но тя е с пари. А и стана неприлично дълго, остави историята, и голямата и личната. Има един Избор дали приемаш за справедливо да бачкаш и вземаш от живота това което с таланта и способностите си изкараш, или считаш за добро да чакаш държавата, “червените пари” и други НЛО да ти дадат, каквото преценят, че могат да ти отделят.
Първото е да си Човек, второто е да си Роб.
Да се управляват човеци е трудно, да се управляват роби е леко.
Комунистите разбират идеално това и превърнаха всички в роби. Насилието е необходимо само в началото, когото роба приеме робската си природа той с "УЧТИВО БЕЗРАЗЛИЧИЕ" "ТЪРПИ" мракобеси и простаци да го "управляват".
Човеците живеят със съзнание за собственото си ДОСТОЙНСТВО, робите съществуват.