А при нас и намалиха отпуските до минимума освен другото. Знам ли, държавните служители са удобният виновен и удобният начин да се демонстрира дейност. Още повече, че някои от тях за съжаление наистина са рядко тъпи (казвам го от позицията на човек организирал обучения буквално за стотици такива) и като срещнеш няколко такива, впечатлението е трайно. Пък това, че останалите не са така - шанс за тях.
Не съвсем свързно, наскоро се возих в едно такси с някакъв шофьор, който беше олицетворение на простотиите на популизма. Наду ни главите колко бил поскъпнал пак газът - нещо от рода на 5 стотинки. После започна да ни се оплаква възмутено колко било неприятно да карат на такива ниски тарифи и как трябвало да ги вдигнат на по няколко лева. Кротко му казах, че всички сме в кюпа на ниското заплащане и и на мен не ми е приятно да трябва да платя половин надница за такси. Поспря. Но за кратко. Знаела ли съм аз що всички сме бедни - щото имало няколко много богати. Не знам си кои имали по милиард. И като хванеш дори само първите трима по богатство и разделиш техните три милиарда на 6 милиона човека, това били поне по 180 000 лева на човек. Не, казах аз, точно по 500 са. Уекинка разуика. Пичът не издържа на толкова математика и почна да обяснява колко искал тракторите да блокират цяла София, ако може в пиков час. От едната страна трактори, от другата - по незнайно каква причина - таксита. Голям кеф щяло да бъде. Тук вече аз се предадох и замълчах. А да, и апаратът му беше на нощна, въпреки че беше преди 10 вечерта.
Това беше един от малкото случаи, в които съм виждала Пенчев да се издразни искрено до степен, че да се заяде. Първо му даде точно пари, може би дори с някви стотинки закръглени надолу (при условие че той е патологичен бакшишодател просто), обясни му че е заради апарата, след което подробно го разпита колко му харчи колата и на каква цена купува горивото, каза му че разходите му в тази насока са около лев срещу сметката от 10 лева и да не говори нелепости друг път. Шофьорът беше доста ошашавен.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either