The Science Topic

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Onslaught
Sorcerer

Re: The Science Topic

Post by Onslaught » Wed Jul 12, 2017 8:43 pm

Amelia wrote:
Wed Jul 12, 2017 9:47 am
Изследването, което си пуснал показва, че GD може да приключи след пубертета, без хормонална намеса, при част от децата. Отново, твърде малка бройка.
В цитата който съм дал пише "повечето", но съм склонен да се съглася и на "данните са inconclusive ".

Ще ми обясниш ли пак според твоите разбирания какви са потенциалните фактори които указват влияние за формирането на gender identity-то и съответно в тоя случай джендър дисфорията и това доколко тя е обратима?
Според това което аз знам, по-принцип nature факторите като биологичния пол и нивата на хормоните на които е бил изложен ембриона в утробата са ключови, но определено и nurture факторте играят известна роля.
Съответно като се подтискат хормоните през пубертета се афектира nature фактора на който може да се влияе след раждането и от друга стрна като се насърчават от най-ранна детска възраст определени тенденции и тип на поведение се повлияват и nurture факторите в същата посока.
При това положение е съвсем очаквано, че при деца които се подлагат на такъв тип терапия в голям процент от случаите джендър дисфорията ще персиства.

BTW тези ограничения за годините които си написала са гайдлайни, които не винаги се спазват и доста деца започват хормоналната терапия на дори по-ранна възраст.
Освен това има и транссексуални хора които далеч след пубертета, дори години след като са минали през транзишъна искат да си върнат биологичния пол.
Amelia wrote:
Wed Jul 12, 2017 9:47 am
Убедена съм, че хората препоръчващи тези терапии не го правят без съответните изследвания и наблюдения и са наясно с hard science рисърча по въпроса.
Аз пък не съм толкова убеден защото ми е ясно, че със сигурност на много от лекарите, политическите и идиологическите им убеждения указват роля при интерпретацията им на inconclusive данните.
"Unless we keep the barbarian virtues, gaining the civilized ones will be of little avail."
"Some ideas are so stupid that only intellectuals believe them"

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Jul 13, 2017 7:03 am

Аз не знам на какво се дължи gender dysphoriа-та, щото не съм специалист по темата, а и не мисля, че в момента някой изобщо знае. Като цяло това как се формират сексуалността и психическия пол все още се изследва - те може да са свързани всъщност, така като гледам как деца с gender dysphoria, спират да са с дисфория, но пък се идентифицират като хомосексуални. От това, което съм чела до момента, прилича на смесен nature/nurture процес. Вероятно има генетичен компонент. Хормоните и средата също сигурно действат по някакъв начин. Нещо се обърква в wiring-a на мозъка, за да се получат тея несъответствия с биологичния пол и стандартната сексуалност и тепърва има да разбираме какво. Накоро четох за Body Integrity Identity Disorder - там пък има случаи, в които хората живеят с усещането, че някой от крайниците им е чуждо тяло и искат да го махнат. Може да има нещо общо.

Това как хормоните влияят на gender dysphoria-та през пубертета все още не е ясно и се изследва и то. Засега е ясно това, че терапията с гонадотропин-освобождаващ хормон е по-щадяща и по-обратима от това на децата да им се дават полови хормони. За останалото, както при всяко лечение в медицината, базирана на научния метод, се гледа дали има баланс между евентуални странични ефекти от терапията и облекчаване на психичните симптоми, които са основният проблем в случая и могат да са наистина тежки. Ама НАИСТИНА тежки. Те ако не бяха тежки, сега изобщо нямаше да се занимаваме с това.

Не знам дали си давате сметка в какво състояние трябва да е детето, за да се стигне до подобни намеси. Имам чувството, че "WOULD YOU PLEASE THINK OF THE CHILDREN!!!!!!!!!!!!!" лагера рисува в главата си няква гледка на здрави, щастливи, усмихнати деца, които злите LGBTQ организации отвличат от улицата и вкарват в съответните клиники, където някви съвременни транссексуални д-р Менгеле-та си играят на евгеника с тях. Реално, за да почне да се дискутира изобщо gender reassignment с хормони и прочее, ножът наистина трябва да е опрял до кокала и детето да е поело по пътя на психическия срив. И това лечение не може да се изпише от местната LGBTQ организация, нито от кварталната педиатърка, дето по стечение на обстоятелствата е транс-лесбийка и иска всички да са транс-лесбийки като нея. Минава се през детски психолози, ендокринолози и специалисти по gender dysphoria. Все един от тях ще се случи да не е част от the evil cultural marxist agenda. И трябва да се преодолее съвсем естествената съпротива на семействата - не вярвам да са много родителите, които са щастливи от това, че животът на децата им изведнъж се усложнява безмерно и които си мечтаят за трансексуални деца. Никой няма да се юрне щастливо и прибързано да ги прави тея неща. Това все пак е от най-сериозните житейски избори за детето и цялото му семейство, дори ако не включваме в уравнението чудовищната социална стигма.

За момента има индикации, че терапията с гонадотропин-освобождаващ хормон не вреди много, особено ако като се прилага се взимат предвид психологични и поведенчески маркери, които са консистентни с персистираща дисфория. Също, има индикации, че започване на преход преди пубертета, всъщност води до по-високо качество на живот при децата с персистираща дисфория. Това е терапия, която вече се е утвърдила за третиране на т.нар. precocious puberty, така че лекарите малко или много имат някаква представа как работи и какъв е ефектът в по-дългосрочен план. Доколкото видях, терапията се прилага, когато започне развитието на вторични полови белези, а тогава става и по-ясно дали дисфорията ще персистира.

Дали има риск? Естествено че има. Добро утро и добре дошли в света на съвременната медицина! Лечението/контрола на дадено заболяване носи риск, знаем безкрайно малко в абсолютно всяка една сфера (не само gender dysphoria-та) и никой не ти обещава 100% успехи. Се ля ви. Колкото и жестоко да звучи, в медицината е типично да се използват методи и лекарства, за които все още няма достатъчно статистика за ефекти в дългосрочен план, щото тя статистиката така се прави в крайна сметка. Да, случва се от това да пострадат хора, но тези резултати водят до ценна информация, която пък води до по-добри методи и лекарства. И методите и лекарствата не са някви слепи хрумки, а се правят с бая мисъл и на базата на един билюк предварителни изследвания. Докато онея сладурковци с Джизъс и телеологията си циклят на дискредитираните методи, щото концептуално подхода им е антинаучен и не позволява развитие.

Ще илюстрирам тези неща с личен опит. Аз нямам gender dysphoria, но имам множествена склероза - заболяване, за което никой в момента не знае какво го причинява (знае се че е автоимунно) и съответно не знаят и какво да го правят. Има медикаменти, които не го лекуват, но го контролират. Аз съм на всекидневни инжекции с глатирамер ацетат (копаксон му е търговското название тук). За да ми ги изпишат, трябваше да удовлетворя редица клинични критерии, които доказваха, че имам нужда от тях. Преди да ми го изпишат, моят MS доктор ми даде куп литература за това как може да се развие моя MS (според наличните статистики), какви опции за лечение имам, какво се знае за тях, колко помагат (намаляват с епичните 30% вероятността от нов релапс) и какви странични ефекти могат да имат. На базата на всичкото това и с пълното съзнание какъв риск поемам, си избрах копаксона, щото за него имаше най-много статистика и страничните ефекти бяха локални реакции на мястото на инжекцията, с които прецених, че ще живея по-добре отколкото с увреден черен дроб от бета-интерфероните. Подобна е процедурата при лечение на други автоимунни, рак и т.н. Подозирам това е процедурата и при gender reassigning терапиите.

Има ли смисъл да го правя това при тея титанични 30% понижаване на вероятността от релапс? Та лекарите дори не могат да ми гарантират, че няма да имам релапс и че в дългосрочен план тея лекарства няма да ме увредят. Ми ето, някои хора просто внезапно спират да имат релапси дори без лечение.

Няма гаранции, има вероятности. Моите вероятности включват живот в инвалидна количка и на памперси. Имаш избор - да живееш (ако ще живееш изобщо) със симптомите или страничните ефекти от лечението - и си преценяваш кой риск да поемеш. Положението никога няма да е перфектно, щото не си стигнал до този избор от хубаво и щото на това ниво ни е медицината. Ама шансец - на някои хора им се налага да живеят по този начин, а медицината ни може да е шит, но е неизмеримо по-добра от всички останали псевдонаучни алтернативи.

И това, че при трансексуалните хора, баш неприятните симптоми са психични, а не физични като моите, не ги прави по-малко неприятни. По някаква причина хората подценяват психичните разстройства и си мислят, че те не си струват медикаментозните намеси и ще си минат от самосебе си. Покрай MS-а си обаче развих едно прекрасно generalized anxiety disorder, което в един момент от живота ми ме направи да не мога да функционирам за около година. По-зле НИКОГА не съм се чувствала. И го казвам от позицията на човек, който се боде всекидневно, който има едновременно поне 3 сърбящи, болящи подутини по тялото, който спира да си усеща дланите като стане по-горещо и който изкара половин година сляп с едното око. До момента оценявам anxiety-то си като доста по-съсипващия проблем от двата. Та ако тея терапии могат да помогнат на тея деца да не минават през менталния anguish, през който са обречени да минават (до голяма степен заради малоумието на обществото ни), да си преценяват риска и да си ги прилагат.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Onslaught
Sorcerer

Post by Onslaught » Fri Jul 14, 2017 12:00 am

Пожелавам ти късмет и успех в борбата ти срещу болестта.
"Unless we keep the barbarian virtues, gaining the civilized ones will be of little avail."
"Some ideas are so stupid that only intellectuals believe them"

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Jul 14, 2017 8:32 am

Благодаря! Дотук добре. :)

Oui. Je suis garbage.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Sep 09, 2017 9:04 pm

Oui. Je suis garbage.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Sep 16, 2017 10:29 pm

Два британски музея се надцакват през Тутър:
http://www.sciencealert.com/the-science ... we-love-it

:lol: :heart: :metal:

Oui. Je suis garbage.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Oct 13, 2017 4:09 am

Според ново изследване супервулканът Йелоустоун може да успее да се приготви за изригване в рамките на десетилетия. Преди мислеха, че ще му е нужно значително повече време предвид настоящето му състояние. Ако това изригне, ще сложи край на цивилизацията ни, а може и на вида ни. И може да се случи в рамките на нашия живот.

http://news.nationalgeographic.com/2017 ... t-science/

Кво да ви кажа... Носете си новите дрехи.

Oui. Je suis garbage.

Killua
Ascendent

Post by Killua » Sat Oct 14, 2017 11:23 am

за пръв път чувам за този супервулкан..
дано са сбъркали с изчисленията - барем да е за внуците... ><
иначе това нещо може ли някак да бъде спряно с някакви технологии на близкото бъдеще? има ли изобщо надеждица?
shadow dance nikoga ne luje

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sun Oct 15, 2017 9:07 am

А, сигурно си чувала и преди за него, но не си знаела колко огромен е. Националният парк Йелоустоун в САЩ знаеш ли го? Оня с гейзерите? Та, въпросният национален парк се намира във и около калдерата на вулкана.

Според анализите на вулканолозите, въпросният вулкан изригва на всеки 600 хил. години и вече му е време. Досега мислеха, че понеже е доста спокоен в момента, няма страшно засега и ще минат няколко века преди да гръмне, а дотогава току виж сме станали достатъчно технологически развити, че да не измрем. Ама ако тея нови модели са верни, изригването може да се случи доста по-скоро (къде 2030-а). Ако гръмне в следващите няколко десетилетия, няма с какво да го спрем. НАСА съвсем наскоро излезе с някви предложения за охлаждане на вулкана с пробиване на дупка в него и вкарване на вода под налягане, но ще струва милиарди и е потенциално опасно, щото може да причини изригване.
http://www.bbc.com/future/story/2017081 ... pervolcano

То не че парите ще са от значение ако опре ножа до кокала, но ние сме си тъпички и ще се караме за глупости до последно, след което вече ще е късно.

Между другото, Йелоустоун не е единственият супервулкан на Земята. Големи изригвания, които напълно ебават майката на ландшафта има средно на всеки 100 хил години и последното такова е било преди около 75 хил години в Индонезия. По това време, homo sapiens вече е съществувал, но е бил още на ниво животински кожи за обличане и мидички за украшения. Дори първите скални рисунки са по-късно. Та това е. Светът, който познаваме, цивилизацията ни, науката ни, културата ни, изкуството ни, религиите ни, целият ни напредък - всичкото това се е развило между две супервулканични изригвания.... Доста сме незначителни на фона на Вселената, но все пак се надявам със собствените си мозъци да успеем да намерим спасение за вида ни, щото не виждам какво би трябвало да бъде по-важно за нас.

Уви, 5-минутен престой в нета ме убеждава, че сме дотук, батета. И да измислим начини да охладим супервулканите, веднага ще се пръкнат някви религиозно вярващи в конспирацията на платените шилс на Биг Волкено срещу човечеството, които ще настояват да си решим вулканичния проблем с хомеопатични количества природно създадена органник плюнка, изплюта в кратера. Това малоумие ще се политизира, щото 5 бизнеса и 500 политика ще имат интерес от това. Те ще представят избухващият супервулкан като Chinese Hoax. Когато стане ясно, че вулканът е наистина, ще ни бъде обяснено, че всичко това се случва като божие наказание за това, че има гей, транс и атеистично настроени хора в света. После ядрената зима ще ни убие от глад и така...

Oui. Je suis garbage.

трубадур
Elder God

Post by трубадур » Sun Oct 15, 2017 9:18 am

Първата ми идея беше за дупка и охлаждане, ма ме беше срам да си кажа, щото звучи като анимационно решение :lol:

Иначе Амелия, нидей рива толкова, до 2030-ехеее колко има... около 2 световни първенства и половина, бог ще ни е простил дотогава греховете.

penzata
Forsaken

Post by penzata » Sun Oct 15, 2017 10:07 am

Може и да не ни прости, ако дотогава не пуснат Халф-Лайф 3-ката. Все пак всеки, дори и той (справка: стария завет, Яхве, туй-онуй), има праг на търпимост.

Откога я чакам ядрената зима. :ninja:
The hardest battles are fought in the mind.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sun Oct 15, 2017 3:55 pm

Yellowstone may one day threaten humanity, but not without years of warning:
http://mashable.com/2017/10/13/yellowst ... h7NfP9psqK
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Mon Oct 16, 2017 8:01 am

Определено ще имаме предупреждение. Както и за climate change имаме от поне 30 години...

За да поразсеем малко негативността, в момента се случва нещо, наречено Earth Optimism Movement и то имаше конференция в Смитсониан, на която си разказваха оптимистични истории за научни постижения в опазването на околната среда:
https://hssonline.org/resources/publica ... mmit-2017/

Та, има някакви лица, които със зъби и нокти се опитват да закърпят разпадащата ни се екосистема. Дано успеят.

Но си носете новите дрехи, все пак. Ако имате такива. Ако нямате не купувайте нови специално за целта, че не е sustainable.

Oui. Je suis garbage.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Fri Nov 03, 2017 3:40 am

Някъф професор от Станфорд ще съди друг професор + National Academy of Sciences на САЩ, щото публикували статия, която го оспорва........
http://www.sciencealert.com/stanford-pr ... rgy-claims

................................

........................................................

:dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash: :dash:

Oui. Je suis garbage.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Nov 04, 2017 5:58 am

Despacito, в изпълнение на биолог:

https://www.facebook.com/biotechnologya ... 139869860/

:lol:

Като стана даскал, ще карам децата да учат подобни концепции, правейки пародии на любими техни поп-културни продукти. После с армията ми от нърдове ще завземем света. :spite:

Oui. Je suis garbage.