Споделете пак

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Apr 20, 2011 8:41 pm

Българи, избягали в чужбина има предвид Драгъна. Иначе, ако имаше предвид чужденците в България, щеше да ги нарече имигранти.

Аз заставам зад мнението на Джейми_Ланистър. Интелигентността е въпрос на дефиниция - оттам тестовете са моделирани така, че да се изследва интелигентността според еди коя си дефиниция. И квато и да е дефиницията й, на тая интелигентност, тя зависи от толкова много фактори, че да седнем да я мерим и да вадим умозаключения на базата на някви статистически корелации е пълна загуба на време, освен за патологии.

Инхерентно интелигентен според мен си, когато си вродено предразположен към откриване на зависимости и щеше да ги откриваш и без специализирано образование. Но на това отгоре ТРЯБВА да се сложи специализирано образование - иначе тая инхерентна интелигентност няма да те откара много далече в днешни дни. Т.е. и да я имаме, и да я нямаме - все тая. Тази инхерентна интелигентност може да ти помогне в образователния процес за НЯКОИ науки, не всички. Дори там тя е само един от многото фактори. Може да направим аналогия с талантите в музиката. Ти може да си се родил супер гениален, да имаш ебаси физическите характеристики да се занимаваш с музика. Ама ако не си седнеш на задника и не свириш по ен часа на ден, от теб няма да излезе добър музикант. Може да питате Симеон, аз от него съм го чувала това.

И кое е по-важно тогава, че да ни трябва да го мерим и класифицираме - инхерентната интелигентност или насложеното отгоре? Примерно мен кое ме е направило интелигентна - това, че съм се родила такава (гени евентуално някви?) и че съм жена, възпитавана според някви местни стереотипи, това че майка ми от ранна детска възраст ми е купувала играчки, развиващи мозъка, това че имах баба-учителка, която от скука ме научи да чета на 4 години, това, че майка ми ми крещеше за 5-ица и аз от най-ранна възраст си седях яко на гъза и учех и за даскало и за Алианса, това че след всичкото това крещене развих чувство за отговорност, което ме тласка да си върша работата както трябва сега, това че съм дебела и следователно вместо да се себеидентифицирам с красота и гаджета, почнах да се себеидентифицирам с акъл и успехи в даскало, за да мога изобщо да функционирам като някъв индивид с някво достойнство и себеуважение, това че нашите благоволиха и имаха финансовата възможност да ме издържат до 25+ годишна възраст, за да мога аз да си гледам ученето, това че след всичко гореизброено изведнъж се оказах влюбена в света и сега ИМАМ ВЪТРЕШНА НУЖДА ДА ЗНАМ ПОВЕЧЕ за него? Кое начи е виновно за моята интелигентност и кой тест как ще го измери? Как мериш със стандартизиран тест информационната база на цял един човешки живот на УНИКАЛЕН ИНДИВИД, щото ние като индивиди всичките сме уникални (макар че някои от нас са по-уникални от други, знаем)?

От това произлиза още един проблем. Как тълкуваме резултатите от тея тестове. Някой пусна страница към Уикипедия - там беше обяснено, че според еди кое си проучване, в еди коя си страна мъжете имат примерно средно IQ с 3 точки по-голямо от жените. Други резултати показват, че жените имали по-високо IQ, пак с някви такива разлики в точките. Еми за 3 точки кво си говорим начи? Тея 3 точки са някъде във фоновия шум на всичкото онова, което описах като личен експириънс по-горе. Разбирам да бяха 30, човек да седне да теоретизира, пък то...

Та затова кой от кого е по-интелигентен е тема на мъртвороден спор, когато тоя спор не се води от спецове в съответната научна област. Щото спецовете са наясно с всички проблеми на стандартизираните тестове за интелигентност и знаят как да си разчитат резултатите, така че да получат някаква смислена информация от тях.
Тия като нас могат само да лялят в ефира и от време на време да се поскарат. Независимо дали си говорим за разлики в интелигентността на половете, расите, националностите и т.н.
Пак казвам, дори средното IQ да е по-високо при еди кои си индивиди, дори да са наблюдавани осцилации в индивидуалните стойности на IQ при дадена група от хора, разликата с останалите тествани групи е твърде малка и се дави от ефектите на възпитанието, образованието, стереотипите и т.н. А ако вземем, че някак премахнем последните от уравнението, оставаме с инхерентната интелигентност, която всъщност не е толкова важна, та няма кво да й мерим, нали.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Wed Apr 20, 2011 10:06 pm

По повод горния пост. Аз, като човек, който в някаква степен се занимава с тия неща професионално. Смятам, че тестовете за интелигентност имат смисъл в клиничната работа, ама човек трябва да е готов да интерпетира данните индивидуално спрямо всеки човек и при липса на външна информация, е възможно тестовете да покажат резултати, които са далеч от истината и да няма как да го отчетем. Лично аз харесвам добре изпитаните методики, защото като се натрупа определен опит, а и като има възможност да използва данните от огромен брой изследвания, може много по- лесно да тълкува резултатите, което е смисъла....
Иначе въпросът с интелигентността е много сложен и чисто научно неясен. :)
Все пак в началото тестовете за интелигентност са възникнали за отчитане на патология. На някои му е хрумнало да сложи резултатите от определени задачи върху възрастта и да съпостави реалната възраст с интелектуалната за да види дали децата се развиват правилно и така...
От този момент до менса се е извървял дълъг и неясен път и не съм убеден, че ни е довел достатъчно близо до истината ;)
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Apr 21, 2011 1:52 am

По темата:

ИЗТРЕЩЕХ!!! :shock:
ОТКАЧИХ, БЕ!

Шефът е решил да ме убие май. От началото на годината приключих и събмитнах две статии, сега ме кара да пиша трета, а въртя в същото време сметки за 4та. Не знам къде съм вече. Тоя семестър мислех, че ще ми е по-лежерен, щото шефът го нямаше 2 месеца, поради операция от рак на дебелото черво. Нема такъв филм - командареше ни по и-мейла и сега откакто се е върнал ни робовладее, сякаш светът свършва и трябва да приключим всичко ВЧЕРА!!!

Та в момента ровя из литературата и правя модели за сметки, чета и пиша статия, отговарям на реферийс за една от предишните си събмитнати статии, дундуркам студенти (таман свършихме туториълите, другата седмица трябва да им проверявам изпита), дундуркам си един от новите колеги, щото съм нарочена да му обяснявам как да си пуска сметките и да му светя докато го прави, одисействаме си с Александър Одисеята за колата, което значи че се въртят секви телефони навсякъде, готвим се за заминаване към България, правя регистрации и купувам самолетни билети за една конференция в Монреал в началото на юни (ще трябва някога, някъде, някак да направя и презентацията за нея) и на всичкото отгоре си утрепах няколко дена в бесен бекъп на файлове от всички клъстери, които ползвам и в пренасяне на друг, малко по-нов Мак.

ИСКАМ ВЕЧЕ ДА СЕ ПРИБЕРА В БЪЛГАРИЯ И 3 СЕДМИЦИ ДА НЕ ПИПНА НАУЧЕН ТЕКСТ!!!!!

Няма да ме огрее, щото докато съм в т.нар. си "ваканция" ще трябва да пусна annual report-а за докторантурата си и евентуално да се разправям с другата си събмитната статия.

АААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :dash: :< :panda: :ghostche: :monkey:

Сега във Великденската "почивка" ще меся козунаци, понеже Александър ги пожела, и ще оправям килера, в който НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЛЕЗЕ, а някъде там са ни куфарите, та ще е хубаво да сдобием достъп до тях. През остатъка - ще пиша статия.
Евтанирайте ме, плз!

Oui. Je suis garbage.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Apr 21, 2011 8:08 am

А аз си мислех, че при мен е зле!
This is it. Ground zero.

LCF
Commoner

Post by LCF » Thu Apr 21, 2011 10:57 am

Дамм. И аз щях да се оплаквам, ама след тоя пост на Амелия...

AlDim
Elder God

Post by AlDim » Thu Apr 21, 2011 10:01 pm

Най-накрая си откарах Маздичката от dealership-а. It rules! Кара се много по-приятно от Corolla-та, на която се учих, и хем е маневрена и пъргава, хем е доста просторна.
След малко ще отида да взема жената от университета да й направя кефа и на нея.

Иначе за първи път от средата на март имам два поредни дни почивка, да не повярва човек! В момента съм някаква развалина - едвам ходя от умора, гърба ме боли леко от един лазерен принтер, който вдигнах преди 15-тина дена, врата ме боли, защото оня ден му направих нещо, докато спах. 12 месеца без ваканция хич не ми се отразява добре, ей!

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Sat Apr 23, 2011 10:34 am

Честито за маздата! :D

А на нас козунаците ни станаха разкошни! Снощи до два и половина им баяхме, ама накрая станаха като за изложба! :ghostche: А пък как ухаят... Нямам търпение да стане довечера дванайсет часа, за да си хапна. :oops:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Sat Apr 23, 2011 4:41 pm

Аз днес ще се занимавам с тази дейност, дано да станат. Досега ги правех с няква суха мая и имах най-всякакви проблеми при втасването и печенето заради това. Сега съм си намерила жива - дано да се получат по-добре тоя път. И яйцата ще боядисвам днес. Ще пусна снимки на резултатите от мероприятието, ако стават за гледане.

Oui. Je suis garbage.

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Sat Apr 30, 2011 6:20 pm

Забравих да кажа. Класирах се на трето място за десети клас на националната олимпиада по английски език с 94 точки. Получавам целогодишна стипендия 100 лева на месец. :twisted: на първо и второ място са момичета (ААААРГХ! :evil: :lol: ) едната със 0,5, другата с 1,5 над мен. И днес влизам в Алфата и какво виждам- докарали са Игрите на глада, Сблъсък на крале, Вихър от мечове и Пир за врани. Айде познайте отведнъж какво ще си купя след Игрите на глада и Вече мъртъв със парите от стипендията. :twisted:

ninja_senso
Scholar

Post by ninja_senso » Sat Apr 30, 2011 6:23 pm

Ай честито от мене :D

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Sat Apr 30, 2011 6:32 pm

Благодаря! И още нещо, вчера се събирахме в къщи едни познати и приятели на сестра ми и се напих с бира. Смешното е че не пих толкова, а не помня как и кога съм си легнал. :shock: :lol: Последният ми спомен е че ми се доспива докато слушах това и че се освестих след като я изслушах.

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Sat Apr 30, 2011 7:23 pm

Честито, въпреки че не бих бързал конкретно с Пир за Врани ...

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Sat Apr 30, 2011 7:35 pm

Която е най-добрата от всичките..

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Sat Apr 30, 2011 7:56 pm

В някои отношения, да. Но за разлика от предните 3, я четох с мъка и си подбирах главите по интересност на герои, като по-малко интересните бяха оставяни за понанатам.

Claymore
Ascendent

Post by Claymore » Sat Apr 30, 2011 8:11 pm

Не бе, втората ще си взема. :lol: