Споделете пак
Moderator: Moridin
Клейморе, стискам ти палци за стипендията, понеже ми харесва как си харчиш парите за книги.
А на момичетата може би им стига да си знаят, че си знаят и да не изпитват нужда и друг да знае, че знаят. Обаче, ако след някоя и друга година избереш хуманитарна специалност в университета, на кандидат-студентските изпити ще забележиш съвсем различно поведение.

А на момичетата може би им стига да си знаят, че си знаят и да не изпитват нужда и друг да знае, че знаят. Обаче, ако след някоя и друга година избереш хуманитарна специалност в университета, на кандидат-студентските изпити ще забележиш съвсем различно поведение.
Именно. Между другото, когато преди няколко години се заговори за идеята да се премахне квотният принцип при приемите в училища и университети, където са отпуснати съответни бройки за момичета и момчета, сума ти "мъжки" родители въстанаха, защото балът при дамите е значително по-висок. Така например не е рядкост да има младежи, класирали се с четворки и надолу, и девойки, които не могат да влязат с петица.
Самата аз например навремето не изпитвах никакво желание да ходя по олимпиади, но виж, изпитите за кандидатстване бяха съвсем друга работа.
Самата аз например навремето не изпитвах никакво желание да ходя по олимпиади, но виж, изпитите за кандидатстване бяха съвсем друга работа.
- JaimeLannister
- Forsaken
Било щото момичетата се развивали по-бързо от момчетата в пубертета.
Мен ако питаш е пълна простотия това. И в гимназията и в университета, балът на момичетата беше по-висок от тоя на момчетата. За гимназията - иди дойди. Там сме още в началото на пубертета нали, може да има някви разлики. Ма ако до 18 години не си се развил дотам, че да можеш да учиш... Има си специални заведения за ритарди, ходи там.
Мен ако питаш е пълна простотия това. И в гимназията и в университета, балът на момичетата беше по-висок от тоя на момчетата. За гимназията - иди дойди. Там сме още в началото на пубертета нали, може да има някви разлики. Ма ако до 18 години не си се развил дотам, че да можеш да учиш... Има си специални заведения за ритарди, ходи там.
- RRSunknown
- Elder God
- tigermaster
- Elder God
В специалност Математика във ФМИ момчешкият бал за влизане беше по-висок, между другото. Аз едвам влязох след третото класиране с 4.40 на приемния изпит - бях около три стотни над минималния бал - а имаше момичета, влезли още на второ с подобни и по-ниски оценки, доколкото помня. Подозирам, че подобно нещо е в сила за всичките специалности в този факултет, но знам ли... Друг е въпросът, че се оказа, че няма никакво значение с каква оценка си влязъл. Хора, дошли от математическите гимназии и изкарали съответните високи оценки на приема, на студентските изпити се представяха по-зле от мен, който бях от техникум, а хора, чието гимназиално образование нямаше нищо общо с никаква точна наука, се представяха изключително добре.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
- JaimeLannister
- Forsaken
Според мен просто момичетата учат повече чисто количествено. Момчетата по-често предпочитат предметите където се решават задачи.Amelia wrote:Било щото момичетата се развивали по-бързо от момчетата в пубертета.
При положение че тук е пълно с програмисти се обзалагам, че всички са вземали изпити без или почти без да са учили.
Аз съм учил в техникум и технически университет и 90% от момичетата мразеха предметите с практическа насоченост, въпреки че те са си избрали тая специалност.
Мисля, че има чисто социологическо обяснение - жените имат по-малък шанс да си намерят добра работа и затова родителите им дават по-голям зор да учат като малки. После в университетът тормозът естествено понамалява и нещата се уравновесяват, горе-долу.
"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."
Моето обяснение също е близо до твоето, но с малки нюанси. Според мен в детска и пубертетска възраст момичетата са по-силно повлияни от половите стереотипи в семейството, а и като цяло в средата българска, и по тази причина се напъват повече да се доказват като умни. Това важи както за девойките, които не оценяват себе си като особено привлекателни, така и за част от добре изглеждащите по общо мнение, които се чувстват леко засегнати от вкарването им в клишето тип "нали си хубава, тва ти стига"
VMITW!