Споделете пак

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Nov 24, 2010 10:25 am

Вярно е това. В Токио зимата температурата почти не падна под нулата, но ми беше много по-студено, отколкото в България някога ми е било.
This is it. Ground zero.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Nov 24, 2010 10:29 am

Винаги съм се чудил на нещо - в Япония използват ли дърва за огрев- камини и такива неща или дървото е рядкост и се е моржувало през вековете?

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Nov 24, 2010 10:33 am

Да, ползвали са.

В Япония няма традиция обаче за централно отопление. Парно има само в Хокайдо (най-северният остров) и то е въведено по време на руската окупация, мисля. В централна Япония се ползват само климатици.
This is it. Ground zero.

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Wed Nov 24, 2010 1:46 pm

Добре, 2 тъпи въпроса.
Кога на човек му е по-горещо, при ниска или висока влажност?
И кое е по-малко студено - висока влажност и слаб вятър, или силен вятър и ниска влажност?
Look at the darkness...
...around me.

bsb
Paragon

Post by bsb » Wed Nov 24, 2010 1:52 pm

Когато е топло и горещо, високата влажност води до по-силно субективно усещане за топлина. Най-вече защото човек не може да се поти ефективно.
За студа предполагам, че основен фактор е вятърът - ненапразно на английски има едно нещо на име wind chill.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Nov 24, 2010 2:04 pm

За субективното усещане за студ, вероятно вятърът е по-силен, защото атакува в голям интензитет температурните рецептори на кожата. За сметка на това влажността предизвиква по-бързо изстиване в сравнение с вятъра, имам предвид чувството, че мръзнеш.
This is it. Ground zero.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Nov 24, 2010 2:15 pm

Като кореняк варненец мога да кажа, че това, което ебава майката на зимата, е вятърът. Сигурно сте чували по прогнозите за времето неща като "температура е +6 градуса, но заради вятъра се усеща като -15". Вярно е. Вятърът усилва усещането за студ. Прониква навсякъде и ако човек не е облечен в космонавтка или омотан в найлон под дебелите си дрехи, аман му е работата. За зимния студ не влажността е определящото, а посоката и силата на вятъра. За лятото, от друга страна, гнусът е във влагата, дето ако няма вятър, все едно си ходиш в сауна (както здраво ни беше набутано тая година тук във Варна). :(
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Nov 24, 2010 2:26 pm

Ми аз все пак мисля, че влажността повече усилва студа като цяло
This is it. Ground zero.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Nov 24, 2010 4:34 pm

В момента тук е -27, а с уиндчила става -33. Аз трябва да излизам след 15 минути и много искам да се гръмна, за да си го спестя. Учудващо, не заради студа, а заради градския транспорт, който вече два дни поред ми играе ебаси номерата. Човек би рекъл, че в Калгари вали сняг за пръв път евър. И това е всяка шибана зима.

Как да е - нас ни спасява сухия въздух. Тук е ужасно сухо и съответно студът не се усеща толкова зле. На -20 без вятър в слънчев ден можеш да си направиш разкошна разходка. Като падне под -30 обаче, почва да боли като дишаш и лицето ти се втвърдява леко. На мен ми се втвърдяват и кабелчетата на слушалките и въпросните почват да припукват. Иначе дори не ми се налага да нося особено дебели дрехи. Трикът е да имаш яке от промазана материя, която спира вятъра, и дебела шапка. И ръкавици. И топли обувки.

Къщите им са под всякаква критика - строят ги от дърво и корк и стареят ужасно. Горят като хартия и вятърът може да ги издуха. Обаче коркът изолира. В къщи не е студено (то ние сме в няква нормално построена сграда от метал и бетон все пак - ма стените са като от шперплат и имат оставени пространства въздух, което също изолира добре), а и тва дето духа топло, го духа както трябва. Айде, отивам да се доприготвя за битката с клинча навън, пожелайте ми успех и най-вече да се случи чудо - рейсовете и трамваите да се държат прилично.

едит: Оживях! Имаше и транспорт да му се ненадеваш. 0_0
Утре ще е около нулата, може и малко над. Тва е Калгари. Един ден -33, на следващия - +1... Не ми действа добре на кашлицата, ама е хубаво че баш ниските температури не се задържат много дълго.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Wed Nov 24, 2010 6:21 pm

Amelia wrote:едит: Оживях! Имаше и транспорт да му се ненадеваш. 0_0
Поздравления.
Бтв, в момента се чувствам странно. На лявата ми ръка й е направо горещо, докато дясната замръзва. Кълна се, повод за това няма... Странно...
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Nov 24, 2010 9:59 pm

Успях потресаващо бързо (за около няма и двайсетина минути) да подам заявление да си сменя личната карта! Направиха ми снимка, сюрреалистично кошмарна, но не ми пука. Не разбрах какви са тия биометрични данни, щото само поискаха от мен да се подпиша. Вие какво разбирате под биометрични данни? Ще е готово след месец, тоест на връх Бъдни вечер. :D

Уук.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Nov 24, 2010 10:13 pm

Ми на мен ми взеха и отпечатъци от показалците. Иначе биометричните данни май са за някви пропорции между очи, нос, уста и т.н. + отпечатъците.

Oui. Je suis garbage.

bsb
Paragon

Post by bsb » Wed Nov 24, 2010 10:14 pm

Отпечатъци се взимат само ако искаш паспорт, ако правилно си спомням. Тъй като аз не исках, нямам непосредствени впечатления :)

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Wed Nov 24, 2010 10:20 pm

Може, аз изкарвах всичко накуп, така че не съм наясно какво изискват поотделно.

Oui. Je suis garbage.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Nov 24, 2010 10:28 pm

Амели, онези джвъчки в подписа ти не ги знам какви са, ама са много сладки! :D Не са ми мерели нищо между очите, да ви споделя. Ама нали туй им беше на документите новото - че щели да бъдели с биометрични данни. Но международен паспорт не си вадех - моят е валиден до 2014 г. Все там. Аз да си взема личната карта веднъж, пък който има зор да ме разпознава на нея, да се забавлява как намери за добре. :)

Уук.