Споделете пак
Moderator: Moridin
- RRSunknown
- Elder God
Като кореняк варненец мога да кажа, че това, което ебава майката на зимата, е вятърът. Сигурно сте чували по прогнозите за времето неща като "температура е +6 градуса, но заради вятъра се усеща като -15". Вярно е. Вятърът усилва усещането за студ. Прониква навсякъде и ако човек не е облечен в космонавтка или омотан в найлон под дебелите си дрехи, аман му е работата. За зимния студ не влажността е определящото, а посоката и силата на вятъра. За лятото, от друга страна, гнусът е във влагата, дето ако няма вятър, все едно си ходиш в сауна (както здраво ни беше набутано тая година тук във Варна). 

В момента тук е -27, а с уиндчила става -33. Аз трябва да излизам след 15 минути и много искам да се гръмна, за да си го спестя. Учудващо, не заради студа, а заради градския транспорт, който вече два дни поред ми играе ебаси номерата. Човек би рекъл, че в Калгари вали сняг за пръв път евър. И това е всяка шибана зима.
Как да е - нас ни спасява сухия въздух. Тук е ужасно сухо и съответно студът не се усеща толкова зле. На -20 без вятър в слънчев ден можеш да си направиш разкошна разходка. Като падне под -30 обаче, почва да боли като дишаш и лицето ти се втвърдява леко. На мен ми се втвърдяват и кабелчетата на слушалките и въпросните почват да припукват. Иначе дори не ми се налага да нося особено дебели дрехи. Трикът е да имаш яке от промазана материя, която спира вятъра, и дебела шапка. И ръкавици. И топли обувки.
Къщите им са под всякаква критика - строят ги от дърво и корк и стареят ужасно. Горят като хартия и вятърът може да ги издуха. Обаче коркът изолира. В къщи не е студено (то ние сме в няква нормално построена сграда от метал и бетон все пак - ма стените са като от шперплат и имат оставени пространства въздух, което също изолира добре), а и тва дето духа топло, го духа както трябва. Айде, отивам да се доприготвя за битката с клинча навън, пожелайте ми успех и най-вече да се случи чудо - рейсовете и трамваите да се държат прилично.
едит: Оживях! Имаше и транспорт да му се ненадеваш. 0_0
Утре ще е около нулата, може и малко над. Тва е Калгари. Един ден -33, на следващия - +1... Не ми действа добре на кашлицата, ама е хубаво че баш ниските температури не се задържат много дълго.
Как да е - нас ни спасява сухия въздух. Тук е ужасно сухо и съответно студът не се усеща толкова зле. На -20 без вятър в слънчев ден можеш да си направиш разкошна разходка. Като падне под -30 обаче, почва да боли като дишаш и лицето ти се втвърдява леко. На мен ми се втвърдяват и кабелчетата на слушалките и въпросните почват да припукват. Иначе дори не ми се налага да нося особено дебели дрехи. Трикът е да имаш яке от промазана материя, която спира вятъра, и дебела шапка. И ръкавици. И топли обувки.
Къщите им са под всякаква критика - строят ги от дърво и корк и стареят ужасно. Горят като хартия и вятърът може да ги издуха. Обаче коркът изолира. В къщи не е студено (то ние сме в няква нормално построена сграда от метал и бетон все пак - ма стените са като от шперплат и имат оставени пространства въздух, което също изолира добре), а и тва дето духа топло, го духа както трябва. Айде, отивам да се доприготвя за битката с клинча навън, пожелайте ми успех и най-вече да се случи чудо - рейсовете и трамваите да се държат прилично.
едит: Оживях! Имаше и транспорт да му се ненадеваш. 0_0
Утре ще е около нулата, може и малко над. Тва е Калгари. Един ден -33, на следващия - +1... Не ми действа добре на кашлицата, ама е хубаво че баш ниските температури не се задържат много дълго.
- tigermaster
- Elder God
Поздравления.Amelia wrote:едит: Оживях! Имаше и транспорт да му се ненадеваш. 0_0
Бтв, в момента се чувствам странно. На лявата ми ръка й е направо горещо, докато дясната замръзва. Кълна се, повод за това няма... Странно...
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
Успях потресаващо бързо (за около няма и двайсетина минути) да подам заявление да си сменя личната карта! Направиха ми снимка, сюрреалистично кошмарна, но не ми пука. Не разбрах какви са тия биометрични данни, щото само поискаха от мен да се подпиша. Вие какво разбирате под биометрични данни? Ще е готово след месец, тоест на връх Бъдни вечер. 

Амели, онези джвъчки в подписа ти не ги знам какви са, ама са много сладки!
Не са ми мерели нищо между очите, да ви споделя. Ама нали туй им беше на документите новото - че щели да бъдели с биометрични данни. Но международен паспорт не си вадех - моят е валиден до 2014 г. Все там. Аз да си взема личната карта веднъж, пък който има зор да ме разпознава на нея, да се забавлява как намери за добре.