Lubimetz13 wrote:passer-by, с какво те впечатлява Ботев, ако не с националността си?
Дали харесваш поезията му, или не, не би трябвало да има значение, тъй като тя няма нищо общо с личността му, а ти казваш, че го уважаваш като човек. А човекът Ботев е осмислен от патриотизма си, поне според мен. Така че какво те впечатлява в него, ако не патриотизмът му? Не търся спор или нещо такова, просто си разсъждавам.
С всичко, което е направил - поет, публицист, революционер и човек, който вероятно се е пожертвал съзнателно само и само да привлече вниманието на останалия свят към ставащото в родината му. Защо пък поезията му да няма нищо общо с личността му? За мен всичко, което прави човек е някакъв израз на това, което е той като личност.
За Ботев патриотизмът е бил движеща сила, разбира се. Но мен ме впечатляват начините, по които се е изразил у него този патриотизъм. По същия начин бих се възхитил на човек от друга националност с живот, подобен на Ботевия (с уговорката за различните условия, при които се е родил и живял, естествено).
П.П. Не искам да влизам в семантични спорове около думи като "патриотизъм", "шовинизъм" и "национализъм", но се сещам за сентенцията на един френски писател - "Патриотизмът е чувството, че моята страна превъзхожда другите, защото съм се родил в нея".