Макар че е малко вероятно да стане - тия филми американците ги правят за да пълнят най-вече американските киносалони. Представяш ли си средния американец заинтересуван от фим за историята на народ за който не е чувал? Ако направят такъв филм ще е невероятна тъпня като "Nomad" или, пази Боже, "Версенженторикс". Дори и да са исторически достоверни (за което не знам).Dwight wrote: Представям си например как снимат филм за Аспарух, в който той минава Дунава с няколко конници, вади меча си и казва нещо от сорта: "Създавам България." Еми ще ми изглежда нелепо да не кажа гнусно.
Историческата достоверност
But I, being poor, have only my dreams;
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams
- Daggerstab
- Arcanist
http://pbfcomics.com/?cid=PBF209-Now_Showing.jpg
Без по-нататъчен коментар. Щото следващия път, когато някой запротестира срещу негрите във филма по D&D, ще започна да цитирам тази тема.
Без по-нататъчен коментар. Щото следващия път, когато някой запротестира срещу негрите във филма по D&D, ще започна да цитирам тази тема.
Дагърстаб. Точка.
Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.
Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.
хъм, пак този спор
Щом някой някъде е написал, че едно нещо е по един начин, ако някой направи филм и не го направи едно към едно винаги има недоволни. В крайна сметка за добро и за лошо филмите трябва да се продават. Не искам да гледам документален филм, искам да гледам нещо, което да ме забавлява. И не ми пука толкова за историческата достоверност докато гледам - нещо повече - помага ми да има различия. Защото се интересувам какво всъщност се е случило, проучвам въпроса след гледането и намирам разликите. Естествено крайностите като тази, породила извинението на Клинтън трябва да се избягват в самия филм 

Scalpel. Sponge. Magic Wand!
Аз не казвам, че историческите филми трябва да се снимат 1:1, напротив, вкарването на художествени измислици с мярка само допринася към качеството им . Но и не смятам, че коренното изопачаване на историческите факти с цел филма да стане по-гледаем (и да донесе повече мангизи) е нещо, на което трябва да се възхищаваме . Европейската история е предостатъчно богата на събития и без да се налага да гледам как Комод убива баща си Марк Аврелий. ОК, Гладиатор е доста кефещ филм, ама това не му пречи да е помия от историческа гледна точка. И искам още един хипотетичен въпрос да ви задам - Какво би станало, ако европеец реши да снима филм, свързан с американската история и реши попреиначи фактите и то не с мярка? 

Нищо няма да стане освен малко скандалчета по форумите на ИМДБ и тем подобни. То и в самите американски филми за собствениата им история нерядко има сериозни неточности, но почти никой не се впечатлява особено.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Вземи например "Патриотът" - когато го пуснаха съвсем се бяха изчерпали откъм потенциални злодеи, та трябваше да прибегнат до архи-злодеи като анличаните. Имаше една сцена в която Джейсън Айсъкс (лошия британски офицер) решава да изгори населението на цяло село (баси нациста, а?) и вика на стрeснатите си солджъри "It will be forgotten!" - един вид, то може и така да е станало, отде средния американец да ги знае тия неща. И после като се развяха ония ми ти горди знамена, мани. А покъртително тъпия "Аламо"? Но пък в такива моменти си мисля колко подобни моменти има в европейската история, но няма кой да ги разкаже така. Американизацията на историята си е почти винаги подигравка с историческата достоверност, но пък често прави филмите по-гледаеми.
But I, being poor, have only my dreams;
- tigermaster
- Elder God
В "Пърл Харбър" ги изкараха най-великата нация, но доста американци недоволстват. Даже е имало твърде много случаи, в които ветераните от войната просто са излизали от киното по средата на прожекцията.Dwight wrote:Абе изкарат ли ги, че са най-великата нация(както в почти всички американски филми) никой няма да забележи неточностите.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
Я пораздуйте за "Пърл Харбър", че ми стана интересно. С какво точно не са били съгласни специално ветераните?
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля