Историческата достоверност

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Ludmila76
Adept

Post by Ludmila76 » Wed May 14, 2008 1:36 pm

Dwight wrote: Представям си например как снимат филм за Аспарух, в който той минава Дунава с няколко конници, вади меча си и казва нещо от сорта: "Създавам България." Еми ще ми изглежда нелепо да не кажа гнусно.
Макар че е малко вероятно да стане - тия филми американците ги правят за да пълнят най-вече американските киносалони. Представяш ли си средния американец заинтересуван от фим за историята на народ за който не е чувал? Ако направят такъв филм ще е невероятна тъпня като "Nomad" или, пази Боже, "Версенженторикс". Дори и да са исторически достоверни (за което не знам).
But I, being poor, have only my dreams;
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams

Delegat
Aes Sedai

Post by Delegat » Wed May 14, 2008 1:52 pm

Въпроса ми беше абсолютно хипотетичен, естествено, че американците никога няма да се сетят да филмират която и да е част от историята на малка България.

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Wed May 14, 2008 6:49 pm

Dwight wrote:Лично на мен ще ми пука адски много. Представям си например как снимат филм за Аспарух, в който той минава Дунава с няколко конници, вади меча си и казва нещо от сорта: "Създавам България." Еми ще ми изглежда нелепо да не кажа гнусно.
Щото българският "Хан Аспарух" е ахм... достоверен?

Daggerstab
Arcanist

Post by Daggerstab » Wed May 14, 2008 7:11 pm

http://pbfcomics.com/?cid=PBF209-Now_Showing.jpg

Без по-нататъчен коментар. Щото следващия път, когато някой запротестира срещу негрите във филма по D&D, ще започна да цитирам тази тема.
Дагърстаб. Точка.

Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.

Dwight
Misting

Post by Dwight » Fri May 16, 2008 9:12 pm

Itilon wrote:Щото българският "Хан Аспарух" е ахм... достоверен?
Еми не е. Не го и твърдя, че е. на места толкова се раэличава от достоверното, че чак ме иэбива на смях.
If we did not have bad luck, we would not have luck at all.

thunder
Forsaken

Post by thunder » Fri May 16, 2008 11:11 pm

хъм, пак този спор :) Щом някой някъде е написал, че едно нещо е по един начин, ако някой направи филм и не го направи едно към едно винаги има недоволни. В крайна сметка за добро и за лошо филмите трябва да се продават. Не искам да гледам документален филм, искам да гледам нещо, което да ме забавлява. И не ми пука толкова за историческата достоверност докато гледам - нещо повече - помага ми да има различия. Защото се интересувам какво всъщност се е случило, проучвам въпроса след гледането и намирам разликите. Естествено крайностите като тази, породила извинението на Клинтън трябва да се избягват в самия филм :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Delegat
Aes Sedai

Post by Delegat » Sat May 17, 2008 11:12 am

Аз не казвам, че историческите филми трябва да се снимат 1:1, напротив, вкарването на художествени измислици с мярка само допринася към качеството им . Но и не смятам, че коренното изопачаване на историческите факти с цел филма да стане по-гледаем (и да донесе повече мангизи) е нещо, на което трябва да се възхищаваме . Европейската история е предостатъчно богата на събития и без да се налага да гледам как Комод убива баща си Марк Аврелий. ОК, Гладиатор е доста кефещ филм, ама това не му пречи да е помия от историческа гледна точка. И искам още един хипотетичен въпрос да ви задам - Какво би станало, ако европеец реши да снима филм, свързан с американската история и реши попреиначи фактите и то не с мярка? :lol:

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Sat May 17, 2008 11:22 am

Нищо няма да стане освен малко скандалчета по форумите на ИМДБ и тем подобни. То и в самите американски филми за собствениата им история нерядко има сериозни неточности, но почти никой не се впечатлява особено.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Dwight
Misting

Post by Dwight » Sat May 17, 2008 11:34 am

Абе изкарат ли ги, че са най-великата нация(както в почти всички американски филми) никой няма да забележи неточностите.

Ludmila76
Adept

Post by Ludmila76 » Sat May 17, 2008 12:24 pm

Вземи например "Патриотът" - когато го пуснаха съвсем се бяха изчерпали откъм потенциални злодеи, та трябваше да прибегнат до архи-злодеи като анличаните. Имаше една сцена в която Джейсън Айсъкс (лошия британски офицер) решава да изгори населението на цяло село (баси нациста, а?) и вика на стрeснатите си солджъри "It will be forgotten!" - един вид, то може и така да е станало, отде средния американец да ги знае тия неща. И после като се развяха ония ми ти горди знамена, мани. А покъртително тъпия "Аламо"? Но пък в такива моменти си мисля колко подобни моменти има в европейската история, но няма кой да ги разкаже така. Американизацията на историята си е почти винаги подигравка с историческата достоверност, но пък често прави филмите по-гледаеми.
But I, being poor, have only my dreams;
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Sat May 17, 2008 12:31 pm

Dwight wrote:Абе изкарат ли ги, че са най-великата нация(както в почти всички американски филми) никой няма да забележи неточностите.
В "Пърл Харбър" ги изкараха най-великата нация, но доста американци недоволстват. Даже е имало твърде много случаи, в които ветераните от войната просто са излизали от киното по средата на прожекцията.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Dwight
Misting

Post by Dwight » Sat May 17, 2008 5:27 pm

Това не го знаех. Може би все пак има надежда тази "нация" да се отърве от нелепия си шовинизъм.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Sat May 17, 2008 5:29 pm

Я пораздуйте за "Пърл Харбър", че ми стана интересно. С какво точно не са били съгласни специално ветераните?
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)