Генно модифицираните храни
Moderator: Moridin
Тъкмо с ужас обмислях какво за Бога са "муциите"...
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Нямам какво повече да кажа по темата. 

passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
@Мор: вредностите на компютъра са ми известни, използва се от доста години вече, преценила съм, че ползите ги превишават, и го ползвам 
За генномодифицираните храни не може да се каже същото. Който иска, да си ги яде, но аз лично предпочитам да не поглъщам нещо, за чийто ефекти никой не може да ми гарантира. (ок, може да не може да се докаже безвредност по принцип - това как прави опасенията по-малко основателни?)

За генномодифицираните храни не може да се каже същото. Който иска, да си ги яде, но аз лично предпочитам да не поглъщам нещо, за чийто ефекти никой не може да ми гарантира. (ок, може да не може да се докаже безвредност по принцип - това как прави опасенията по-малко основателни?)
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
- Moridin
- Global Moderator
Гиб, знаеш НЯКОИ вреди от компютъра, други (някакви си там неизвестни и неустановими освен като се случат) не знаеш. Така се знаят и НЯКОИ вреди от ГМ храни (изместват натуралните в естествена среда), а други не се знаят. Не виждам особена разлика 
Ползите не са за теб (макар че могат и да бъдат, ако генното инженерство се насочи натам), а са за земеделието.

Ползите не са за теб (макар че могат и да бъдат, ако генното инженерство се насочи натам), а са за земеделието.
This is it. Ground zero.
Разликата е, че компютърът не го ядеш и не става част от теб. Друга разлика е, че компютри се използват от (по-добре от мен знаеш колко) години и вероятните вредни ефекти са имали време да се проявят, което не е така с генномодифицираните храни.
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Хмф... "да поглъщаш нещо, за чиито ефекти никой не може да ти гарантира"... а това на мен лично колко добре ми се връзва с всичките видове изкуствени торове и препарати и какво ли не, с които толкова много хора от толкова много години пръскат и обогатяват растенията... и с всичките протеиногенериращи и какви ли не вещества, с които толкова много хора от толкова много години хранят жувотните (добре де, това е основно за Щатите, ама за там ми е доста болна тема... и, да, имам си причини да ми е болна тема, дори и при положение, че не живея там)... И всичкото това при положение, че от толкова много години насам има документирани и доказани случаи, при които торове и препарати са се оказвали мноооого по-вредни, отколкото полезни...
И хората се съгласяват да ядат храни, за които нямат никаква представа точно с какво са били пръскани и обогатявани... а не се съгласяват да ядат храни, за които има много по-малки, много по-добре документирани и много по-добре обосновани вмешателства със същата добра цел (здраве и устойчивост) и без лошите цели (преждевременно зреене, по-хубав външен вид на пластмасовия вкус вътре и т.н.)... ма т'ва хората са странни жувотни, шъ знайш...
Да, Морви, знам, че това противоречи мъничко на това, което ти казах по телефона днес следобяд - ма тогава не мислех много и умът ми беше зает с друго
Добавено: само за протокола - леля ми е агроном, цял жувот се е занимавала с растителна защита и всъщност доста хора в бранша в България са чували за някои от нещата, които нейният екип е правил... та да кажем, че поне за препаратите донейде знам какво говоря
И хората се съгласяват да ядат храни, за които нямат никаква представа точно с какво са били пръскани и обогатявани... а не се съгласяват да ядат храни, за които има много по-малки, много по-добре документирани и много по-добре обосновани вмешателства със същата добра цел (здраве и устойчивост) и без лошите цели (преждевременно зреене, по-хубав външен вид на пластмасовия вкус вътре и т.н.)... ма т'ва хората са странни жувотни, шъ знайш...
Да, Морви, знам, че това противоречи мъничко на това, което ти казах по телефона днес следобяд - ма тогава не мислех много и умът ми беше зает с друго

Добавено: само за протокола - леля ми е агроном, цял жувот се е занимавала с растителна защита и всъщност доста хора в бранша в България са чували за някои от нещата, които нейният екип е правил... та да кажем, че поне за препаратите донейде знам какво говоря

Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
- Daggerstab
- Arcanist
Всъщност отчасти си прав - да се "докаже", че каквото и да било е "напълно" безвредно е практически невъзможно. Но все пак е възможно (и много необходимо) определени неща да се тестват за безопасност в разумни граници. Примери - автомобилите, лекарствата, селскостопанските химикали... а вече и ГМО. Щото ако всичко отиваше на пазара в момента, в който излезе от лабораторията или слезеше от чертожната дъска...DELgado wrote:Да се докаже че дадена храна е безвредна е почти невъзможно. Като за начало трябва да се хранят с нея животни или хора в продължение на години и да се изследват непрекъснато.
Необходими са тестване, контрол и образоване на публиката (за да няма проблеми с алергиите и идиоти-демонстранти с плакати "Не искаме ДНК в доматите си!"). Дразнят ме хората с крайни мнения за ГМО (и в двете крайности), според мен трябва да се преценява "case per case" - всеки случай за себе си, както и с останалите човешки творения.
ПС. И да, Монсанто са боклуци.

Дагърстаб. Точка.
Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.
Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.
Да, Гиб, но облъчването, вибрациите и така нататък минават през теб.
Също както и храната минава през храносмилателната ти система.
Всъщност какво се притесняваш, че ще усвоиш? Гени? Тях ги има във всеки продукт. Нови комбинации гени? Тях ги има в хибридите. Радиация? Тази мутация (макар че както казах мутация не е коректен израз) не е постигната така.
За това, че не е изпитано си права, но всяко ново нещо не е изпитано. Би трябвало всеки отделен вид да се изследва подробно и чак тогава да се разрешава за тестване и после за ползване.
Също както и храната минава през храносмилателната ти система.
Всъщност какво се притесняваш, че ще усвоиш? Гени? Тях ги има във всеки продукт. Нови комбинации гени? Тях ги има в хибридите. Радиация? Тази мутация (макар че както казах мутация не е коректен израз) не е постигната така.
За това, че не е изпитано си права, но всяко ново нещо не е изпитано. Би трябвало всеки отделен вид да се изследва подробно и чак тогава да се разрешава за тестване и после за ползване.
Last edited by Morwen on Thu Nov 22, 2007 5:43 pm, edited 2 times in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
@Роумър: Изкарваш ме нелогична, защото ям зеленчуци от пазара ли? Естествено, че предпочитам отгледаните от баба ми на село
Това няма общо с позицията ми против генномодифицираните.
@Морви: не знам какво бих могла да усвоя, както подозирам и хората, които ми предлагат тази храна. Това е проблемът. Ако ми докажат, че е безвредна, ок. Някой сеща ли се за децата без крайници, родени след употребата на едно лекарство (забравих му името)? И него не са го мислели за вредно, вероятно даже е минало всички тестове за безвредност. Не че това радва особено жертвите му.

@Морви: не знам какво бих могла да усвоя, както подозирам и хората, които ми предлагат тази храна. Това е проблемът. Ако ми докажат, че е безвредна, ок. Някой сеща ли се за децата без крайници, родени след употребата на едно лекарство (забравих му името)? И него не са го мислели за вредно, вероятно даже е минало всички тестове за безвредност. Не че това радва особено жертвите му.
Гиб, хората, които ти го предлагат знаят, че няма какво да усвоиш.
Вярно е, че могат да се появят нови данни, но те могат да се появят за всяко вещество.
Това е като с лекарствата - има няколко големи издънки, които са нвредили на много хора. Но останалите са спасили много повече.
Вярно е, че могат да се появят нови данни, но те могат да се появят за всяко вещество.
Това е като с лекарствата - има няколко големи издънки, които са нвредили на много хора. Но останалите са спасили много повече.
I don't wanna die
Докато я има вероятността за такава издънка, предпочитам да съм от безопасната страна
Вие останалите можете да се гордеете, че помагате за напредъка на човечеството.

Last edited by Ghibli on Thu Nov 22, 2007 5:43 pm, edited 1 time in total.
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Не става дума само за зеленчуци от пазара... искам да кажа, че за нищо, което ядеш, с изключение на нещата, които си си отгледала сама, не можеш да си сигурна как е обработено - и че за почти всичко, което ядеш, с изключение на нещата, които си си отгледала сама, е много вероятно да е било обработвано с... нещо... и с друго нещо... и може би и с онова, третото, дето едва ли има кой знае какво значение, не си струва да бъде споменавано... а, ама то еди-кой си бил писал, че то... опааа! Е, нищо де, нали не сме го споменали...Ghibli wrote:@Роумър: Изкарваш ме нелогична, защото ям зеленчуци от пазара ли? Естествено, че предпочитам отгледаните от баба ми на селоТова няма общо с позицията ми против генномодифицираните.
Все още не става ясно точно как искаш да ти докажат, че е безвредноGhibli wrote:@Морви: не знам какво бих могла да усвоя, както подозирам и хората, които ми предлагат тази храна. Това е проблемът. Ако ми докажат, че е безвредна, ок. Някой сеща ли се за децата без крайници, родени след употребата на едно лекарство (забравих му името)? И него не са го мислели за вредно, вероятно даже е минало всички тестове за безвредност. Не че това радва особено жертвите му.

Eric: I use my sword to detect good on it.