Ингмар Бергман

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Demandred
Moderator

Post by Demandred » Wed Oct 13, 2004 11:39 pm

Кампанията по зарибяване на народа върви добре засега, обаче няма да е лошо и другио да се включат. 8-)
И така, желаещи? :)
БТВ, интересни са ми впечатленията на тези, с които днес гледахме Персона, че не остана време да го обсъдим както трябва...
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Wed Oct 13, 2004 11:59 pm

На мен ми подейства подтискащо (каква изненада). Мисля, че ми трябва малко време и поне още едно гледане в по-спокойна обстановка. Този филм е суров и жесток, уплаши ме на няколко пъти и... няма светлина. Брр. Ужасно е, не искам, жестоко е така да се отнасят с хората, искам си холивудските бози с хубав край... почти де ;)
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Sat Oct 16, 2004 1:15 pm

Това е друго ниво. Животът вече не е същият, реалността не е същата, когато излезеш от киносалона, ти не си същият.
Като да полудяваш.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sat Oct 16, 2004 9:21 pm

За Персона не мога да говоря много, освен ,че просто ми хареса. Твърде много неща не съм убеден, че съм вдянал... Вчера обаче много ми хареса "Часът на вълците" :) Както и "Срамът", но той е някакси твърде тежък, за да можеш наистина да кажеш "хареса ми".
And you can't dance with a devil on your back...

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Sun Oct 17, 2004 8:16 pm

Реших утре да посетя и двата филма "Една страст" и "Шепот и викове", които са съответно от 18.30 и 20.30 часа. Ако някой има интерес, да свирка да му взема билети.
Don't be a lawyer!

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Sun Oct 17, 2004 9:17 pm

Ми аз съм там, то се е видяло, че вече е късно за здравия ми ум.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Sun Oct 17, 2004 9:46 pm

Аз искам само за Шепота, за пъвия няма да смогна, на урок съм :(

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Oct 19, 2004 12:01 am

Няма ли някой още да се престраши и да дойде на някой филм, или поне да коментира, че да не си говорим трима души? Не че нещо, но изпускате, сериозно ви казвам.
Сега, това днешното (имам предвид "Шепот и викове") беше... отвратително, но пак си струва, само трябва да си на подходящия етап от живота си, или на подходящата възраст, знам ли, за да ти е полезно, трябва да си преживял това разочарование, тази тиха лудост, неизлечимата болка от собственото си съществуване, вътрешната празнота, това разтеглено всекидневно страдание... Не знам дали е добре, че мога да разбера нещо от този филм. Не ми трябва в момента, не искам, имам си собствени проблеми, не искам, казах...
Иначе установих, че Бергман сякаш прави един филм. С едни и същи актьори/хора, с едни и същи имена, една и съща къща... (това си беше шок - "Една страст" директно се свързва със "Срамът" и индиректно с "Персона") и все пак това е уловка, не са същите хора, само така изглеждат.
Гледайки тези филми, рабирам, че Лив Улман е красива. В един момент Бергман сякаш е забравил да снима друго освен нейното лице. "И до днес не знам дали я обичах или просто не можех да откъсна очи от нея."
И, а, да. Шведският език. Люлеещо се струпване на гласни, странно проточена интонация, от която всички разговори изглеждат на границата на истерията... Не знам дали успявам да го кажа точно :)
Last edited by Ghibli on Tue Oct 19, 2004 12:36 am, edited 3 times in total.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Oct 19, 2004 12:17 am

Gibli - предупредих те, че този филм не е за теб. 8-)
Изненадващо днесното гледане ме накара доста да повиша мнението си за "Една страст"(или по-точно само "Страст", ако не ме лъжат скромните знания по шведски).
Don't be a lawyer!

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Tue Oct 19, 2004 12:32 am

Кой момент смяташ за определящ?

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Oct 19, 2004 6:11 am

Иначе установих, че Бергман сякаш прави един филм. С едни и същи актьори/хора, с едни и същи имена, една и съща къща... (това си беше шок - "Една страст" директно се свързва със "Срамът" и индиректно с "Персона") и все пак това е уловка, не са същите хора, само така изглеждат.
Всъщност тази къща, се показва само в "Срамът", "Персона" и още няколко от периода 1965-1972г. Ако не се лъжа, това е къщата, в която по това време, а и досега, живее самия Бергман(на остров Форьо или Фаро, не съм сигурен как точно се произнася). Както и да е, след като се свикне с факта, че актьорите му в почти всичките му филми след 1953г. са едни и същи измежду великолепната му осморка, се забелязва, че героите са доста различни. Обаче винаги са толкова истински и добре изградени, колкото и непривлекателни да са.

"Шепот и викове" е великолепно направен филм, но и на мен ми е трудно да ми стане близък. Толкова студен, депресиращ и безмилостно жесток на моменти..Много пъти съм се опитвал да го изгледам изцяло наведнъж за втори път у нас, но никога не съм успявал, просто нервите ми не издържаха, най-вече на сцените с предсмъртните хриптения, но и не само...Образът на Карин е толкова трагичен...

Гледането на тези два филма вчера обаче покачи още повече в очите ми Лив Улман и я утвърди като най-добрата актриса, която съм гледал. Понеже си знаех в общи линии репликите, гледах този път повече без да се отвличам, лицето й.Каква изразителност...

Разбира се, Хариет Андерсон си остава моята лична фаворитка.:) Може и да не е чак толкова свръхестествено добра като актриса, но е толкова красива и магнетична (в по-ранните филми, не в "Шепот и викове").
Don't be a lawyer!

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Oct 19, 2004 10:51 am

Дам, определено е от най-силните, които аз съм гледал до момента... А Лив Улман има най-изразителното лице, което човек може да си представи. До момента е ТОТАЛНО различна във всичките, чай да сметна, 4 или 5 филма, в които я видях... Все едно различни жени...

За останалите мнението ми се препокрива с това на Гибо, освен че на мен пък по някакъв перверзен начин ми беше близък филмът... В смисъл... знам ли и аз...

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Oct 19, 2004 8:25 pm

Много ме е яд, че никъде не мога дa намеря филма, в който според почти всички критици и познавачи Лив е най-добра, а именно "Face to face". даже и на Амазон го няма... :(
Don't be a lawyer!

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Wed Oct 20, 2004 7:10 pm

Утре е "Есенна соната" на ред, Ингрид бергман и Лив Улман като майка и дъщеря. От 18.30 часа. Някой да иска билети?
Don't be a lawyer!

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Wed Oct 20, 2004 10:39 pm

Ми, такова, аз. Само че сигурно пак ще закъснея. А може ли и за следващия да ми вземеш билет?