Ингмар Бергман
Ингмар Бергман
Реших, че е време да позагърбим настоящите хитове и да обърнем малко внимание на класиците от миналото, когато все още киното не е било толкова доминирано от холивудските бози. И понеже напоследък съм силно пристрастен към фимите на Ингмар Бергман(дотолкова, че вече взе да ми се струва странно да гледам цветни филми от монитора на компа) , първата тема ще е за него.
За мен филмите на този режисьор са едни отмалкото, в които киното е наистина изкувство в чист вид, а не някаква форма на развлечение и приятно прекарване на времето. Карат те да се замислиш и докосват право в душата ти. Да, занм, използвам разни груби клишета, но в случая това е най-точния начин да изразая чувствата си. Бергман комбинира по страхотен начин визия, сценарий, музика, актьорска игра и всичко изглежда толкова естествено, истинско и въздействащо. Като стана въпрос за визия, днешните оператори и режисьори с всичката техника и специални ефекти, много рядко успяват дори да се доближат до постигнатото от Бергман и екипа му. Такова използване на светлината по перфектен начин просто няма другаде.
И разбира се, актьорите и особено актрисите, които работят с него, са просто страхотни. Не очаквах, че в малка страна като Швеция ще има толкова много велики такива. Е, може и да е заради влиянието ан гения на Бергман, понеже не съм ги гледам в други филми.
Две думи кои от филмите му, които съм гледал ми харесват най-много - всичките са страхотни, но личните ми фаворити са два "Wild Strawberries" и "Through a glass, darkly".
И да не забравя - ако някой има дискове, видеокасети, линкове, за други филми на Бергман освен тези, които съм си намерил вече(а именно "Persona", "Winter Light", "Through a Glass, Darkly", "The Seventh Seal", "Fanny and Alexander", "Wild Strawberries" "Smiles of a Summer Night" и "Scenes from a marriage'"- за последния ако някой ми намери работещи субтитри, също ще съм много благодарен), да си казва, защото много искам да гледам още негови филми.
Мнения?
За мен филмите на този режисьор са едни отмалкото, в които киното е наистина изкувство в чист вид, а не някаква форма на развлечение и приятно прекарване на времето. Карат те да се замислиш и докосват право в душата ти. Да, занм, използвам разни груби клишета, но в случая това е най-точния начин да изразая чувствата си. Бергман комбинира по страхотен начин визия, сценарий, музика, актьорска игра и всичко изглежда толкова естествено, истинско и въздействащо. Като стана въпрос за визия, днешните оператори и режисьори с всичката техника и специални ефекти, много рядко успяват дори да се доближат до постигнатото от Бергман и екипа му. Такова използване на светлината по перфектен начин просто няма другаде.
И разбира се, актьорите и особено актрисите, които работят с него, са просто страхотни. Не очаквах, че в малка страна като Швеция ще има толкова много велики такива. Е, може и да е заради влиянието ан гения на Бергман, понеже не съм ги гледам в други филми.
Две думи кои от филмите му, които съм гледал ми харесват най-много - всичките са страхотни, но личните ми фаворити са два "Wild Strawberries" и "Through a glass, darkly".
И да не забравя - ако някой има дискове, видеокасети, линкове, за други филми на Бергман освен тези, които съм си намерил вече(а именно "Persona", "Winter Light", "Through a Glass, Darkly", "The Seventh Seal", "Fanny and Alexander", "Wild Strawberries" "Smiles of a Summer Night" и "Scenes from a marriage'"- за последния ако някой ми намери работещи субтитри, също ще съм много благодарен), да си казва, защото много искам да гледам още негови филми.
Мнения?
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
Срам ме е, но май съм гледала само "Седмият печат", който е разбира се гениален :) Развълнува ме жестоко, два дни бълнувах :) Рицарят на поляната как разказва за жена си и за малките й уши. "Търся Дявола, за да го попитам за Бога." "Почакай за миг! - Всички казват така." Играта... грешката, която той направи... Красив филм, извън времето.
А за дискове и субтитри не мога да ти помогна...
А за дискове и субтитри не мога да ти помогна...
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
Да споделя възторга си с вас- в последните няколко дни качиха още 6 филма на Бергман на локалния ми сървър, че и субтитрите, които търсих си намерих. Вече съвсем ще стана Bergmaniac. 

Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
Временно решение на проблема с кашлицата на Гиб:
http://free.data.bg/azirafel/Persona/Pe ... iD-MDX.avi
Много хубав филм на Бергман.
http://free.data.bg/azirafel/Persona/Pe ... iD-MDX.avi
Много хубав филм на Бергман.

Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!
Явно все пак само аз съм гледал Бергман в този форум, а съм най-малко киноман от всички сигурно. Странно...
Както и да е, не се надявам много на отговор, но някой има ли представа под какви имена са пускани у нас филмите на Бергман(предполагам едно време са пускани по кината, поне някои от тях)? Че не успях да открия инфо из дебрите на Интернет...

Както и да е, не се надявам много на отговор, но някой има ли представа под какви имена са пускани у нас филмите на Бергман(предполагам едно време са пускани по кината, поне някои от тях)? Че не успях да открия инфо из дебрите на Интернет...
Don't be a lawyer!
Don't be a lawyer!