Социофилософска тема

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Mar 23, 2007 11:57 am

Moridin wrote:Абе аз лично мисля, че манталитетът е достатъчно на добро ниво, че всеки да ходи на кино, ако билетът беше 2 лв примерно. Честно.
Еми освен да ти кажа хаха и да се оттегля от спора... Бате, пак повтарям - безплатното винаги е по-евтино. И освен това киното ще ти предложи един месец цени от 2 лева и после мило ще затвори завинаги :)
And you can't dance with a devil on your back...

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Mar 23, 2007 11:59 am

Morwen wrote:@Шайхири: Не става въпрос държавата да ни предпазва много специално от някой, а да не действа в ущърб на гражданите си, as simple as that.
Е нали точно това ми е тезата: че не само няма полза от държавата, ами и има доста сериозна вреда.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Mar 23, 2007 12:03 pm

Roland wrote:
Moridin wrote:Абе аз лично мисля, че манталитетът е достатъчно на добро ниво, че всеки да ходи на кино, ако билетът беше 2 лв примерно. Честно.
Еми освен да ти кажа хаха и да се оттегля от спора... Бате, пак повтарям - безплатното винаги е по-евтино. И освен това киното ще ти предложи един месец цени от 2 лева и после мило ще затвори завинаги :)
И точно затова цялата ти концепция е погрешна :) За теб нормалната ситуация е запазване на сегашното статукво - малко хора ходят на скъпо кино и то така се издържа. Но това не е в културен интерес на народа.
This is it. Ground zero.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Mar 23, 2007 12:03 pm

Ок, но държавата не е измислена за това. Би трябвало да има полза, това й е идеята. И, между другото, прекаляваш, верно че полицията се занимава и с глупости, но ако я нямаше всеки щеше да коли и беси както си иска.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Daggerstab
Arcanist

Post by Daggerstab » Fri Mar 23, 2007 12:07 pm

Хубава тема и сте успели да натракате три страници, преди да се усетя. :)

Моридин: не знам дали осъзнаваш, но позицията ти по отношение на ролята на държавата оправдава действията на САЩ в Ирак. К'во им пука за тъпите чалмалии, важното е да има евтин петрол за американците...

Пиратството може да съществува само ако го практикуват ограничен брой хора. Надхвърли ли се определено ниво на изместване на купуването от пиратството, някой просто ще се усети, че е нерентабилно да влага пари във филми/музика/игри, и ще дръпне шалтера. Не че свястна игра не може да се направи с малко пари де... :)
Дагърстаб. Точка.

Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Mar 23, 2007 12:07 pm

В културен интерес на народа е да ИМА кино, Жоро. При сегашния манталитет на българина, то може да бъде САМО на тези цени, защото ако са по-ниски, НЯМА да го има, ще фалира.

Изобщо, защо си мислите, че държавата и ниските заплати само са виновни? На запад нямат ли достъп до торенти? Или мислите, че са толкова по-богати от нас? О да, несъмнено са, но пък плащат много по-високи данъци, жизненият им стандарт на места е доста по-скъп също. И това, че Пенчо92 може да си позволи една оригинална игра годишно, а Jimmy92 - веднъж месечно или на два-три месеца... ами за мен това не е кардиналната разлика, която обославя липсата на масово пиратство в онези страни. Там освен това има и много повече начини да ти отмъкнат парите, тъй че не ми е ясно защо да не пиратстват. Но пак не го правят. И го смятат за събитие, когато им се случи, виждал съм ги по западни форуми.

МАНТАЛИТЕТ, това е. За един среден американец примерно е съвсем логично да изгледа едно аниме, купувайки си двд-тата, излизащи през два-три месеца. През ум не му минава да си го свали цялото от тракъра, и тва не е щото е тъп или неинформиран.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Mar 23, 2007 12:11 pm

В културен интерес на народа е да ИМА кино. При сегашния манталитет на българина, то може да бъде САМО на тези цени, защото ако са по-ниски, НЯМА да го има, ще фалира.
Повечето филми си избиват разходите още с показа си в Америка. Хайде сега, нека не сме ние стълбът, дето поддържа Холивуд.
И докато оригиналните филми и игри тук са лукс (това, че за теб не са не прави нещата различни), а там просто лека глезотия, разликата е кардинална.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Fri Mar 23, 2007 12:18 pm

Съгласен съм с Морви по последното й мнение бтв.

Дагър, именно защото тази логика оправдава станалото в Ирак, затова и станалото в Ирак изобщо СТАНА :) Иначе не би станало. Аз не го оправдавам морално, но аз не съм американец и мисля, че американците са нагли копеленца. Ако бях американец и мислех, че не е толкова важно кой умира в Ирак, щом аз имам бензин, щях да оправдавам Буш - както и правят американците. Всичко е въпрос на гледна точка.

Всеки човек, респективно народ, може да прецени МОРАЛНО за себе си дали е оправдано да се убиват хора, за да кара той кола. Аз преценявам, както и повечето от българите, че това не е морално. Аз обаче, както и повечето от бъгларите, преценявам, че споделянето на авторска продукция по интернет е достатъчно морално. Държавата е инструмент в ръцете на моя народ и се съобразява с това. Тя не е защитник на световния мир и морал. Както вече казах.

По тази причина Америка прави каквото си иска и всички ги мразят, а на тях не им пука. Щото могат.

едит: бтв, тълкуването, че Американското правителство действа въпреки моралните представи на американския народ, е също валидно. Просто и тяхното в такъв случай е сбъркана държава. Пак казвам, основната идея тук е, че държавата е ПРИЗОВАНА и ИЗНАЧАЛНО СЪЩЕСТВУВА ЕДИНСТВЕНО с целта да осигурява благото на народа си.
This is it. Ground zero.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Mar 23, 2007 12:32 pm

Има некои принципи в икономиката, които вече отдавна са неписани закони в цивилизования свят, съгласно които всеки човек, който има малко търговски нюх, се е светнал, че в повечето случаи печалбата от голям оборот е по-голяма от печалбата, реализирана на базата висока цена. С други думи, ако аз имам филмов салон със сто места в него, и пусна хитов филм срещу два лева, ще спечеля повече от конкурентния ми салон, в който са влезли само петима човека срещу цена на билета от двайсе лева. Но законите на търсенето и предлагането в България не работят, не работят и много други неща, очаквам скоро и гравитацията да даде накъсо.

Това едно на ръка. Второ, никъде, в никой наш закон няма дефиниция на термина пиратство. Чешем си езиците и спорим в момента защо е морално аз да взема на ръка от Пенка последния албум на Еминем и си го запиша, но е неморално и противозаконно, ако Пенка ми го сийдне в нета. Защо? Айде някой да ми отговори?

Въпроса с цените също е много важен. Всеки нормален човек, който цени нечие творчество, ще предпочете оригинала. С други думи, ако аз желая да имам в библиотеката си събраните съчинения на Виктор Юго, ще предпочета да си ги закупя на нормално книжно тяло, вместо да мина книгите на ксерокс примерно. По същия начин - ако искам да слушам "Турандот" в изпълнение на състава на Ла Скала, по-нормалното е да си закупя съответния диск. Обаче ние живеем в страна, в която е нормално доцент по анатомия да получава 400 лева заплата, а чистачката в шуменския екарисаж, обслужващ североизточна България - 600 лева чисти пари. Как тогава да си позволи доцентката да плати 60 лева за оригинално изпълнение, а? Защо вместо това не го вземе от свой познат, притежаващ оригиналния диск и не си го запише? Верно, с по-лошо качество, ама какво да се прави... А ако познатия притежава копие на оригиналния диск, който е заел преди това от свой познат с оригинално копие, пират ли е, че дава на жената да си направи копие на копието? Това води ли се пиратство? (да оставим настрана, че термин "пиратсво" в нашите закони няма) Или е пиратство ако се тегли от интернет, а наяве не е пиратство? Айде да ми обясните, че това за мен е голяма дилема. :roll:
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Fri Mar 23, 2007 12:37 pm

Абе аз лично мисля, че манталитетът е достатъчно на добро ниво, че всеки да ходи на кино, ако билетът беше 2 лв примерно. Честно.
Тук в Пловдив има и такива кина, където билетът е по 2 лева. В тях по принцип ходя много рядко, защото качеството не е много добро и филмите се появяват в тях с по-голямо закъснение. Но по никакъв начин не съм забелязал особен наплив на хора на прожекциите. Същото беше и като бях в Студентски град и Лъки-то там пускаше билети от по 2 лева. Пак нямаше особен наплив.

В кината, в които ходя в момента, билетите са по 4 лева, качеството на залите и техниката е много добро - и пак доста често се случва да сме общо 3-ма човека на прожекция, и то на сравнително касови филми. От друга страна, всички кръчми и чалготеки са пълни през повечето време, така че не е хората да са чак толкова закъсали финансово.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

PrivateRaio
Misting

Post by PrivateRaio » Fri Mar 23, 2007 12:43 pm

За мен проблема има поне две страни:
Манталитета е едната. Правилното е всеки да си плаща, за това което консумира. Че ни излиза скъпичко - така е. И 100% има вариант при който всеки потребител заделя някаква сума, разумна, и си ползва нещата легално. И съответно получава на 100% качествен продукт. Прост пример - онлайн игрите. Като свикнахме да си плащаме и заиграхме с кеф, а повечето сме пробвали пиратски сървери и знаем каква мъка е там. Това важи за игри, филми, музика, за всичко.
Лобитата е другата страна. Никой не знае всъщност какви пари отиват за въпросните права. И никой не знае защо аджеба ние сме по-католици от папата? На кого се мазним, в БГ и извън БГ? И защо при толкоз много други проблемни сфери се почна с тази точно? Въобще - въпроси, въпроси ...

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Mar 23, 2007 12:43 pm

Morwen wrote:Ок, но държавата не е измислена за това. Би трябвало да има полза, това й е идеята. И, между другото, прекаляваш, верно че полицията се занимава и с глупости, но ако я нямаше всеки щеше да коли и беси както си иска.
Коли и беси само силният. Този, който може да си го позволи. Този, комуто позволят. Точно това се случва в момента. Точно това би се случило и в невъзможния случай на анархия. Няма никаква разлика, освен равния старт (при анархията, не при държавата :lol: ).

Морви, засягаш тема, която не е за публично ползване, но все пак - между нас, и с две думи - държавата не е измислена. Тя винаги е съществувала. От момента, в който някои от нас са се почувствали достатъчно силни и безскрупулни, за да мачкат и контролират останалите. Оттогава нищо не се е променило - и няма да се промени. Държавата, все едно в каква форма, представлява контролът на малцинството над мнозинството. Нищо повече, нищо по-малко.

Анархия, както казах, не може да съществува. (Стадото има нужда от овчар. Или поне така си "мисли".) Но сделка между народ и държава - ред срещу робство - никога не е имало. Народът никога не е имал избор. Робството никога не е имало алтернатива. Останалото е илюзия, за да не се тровят овчиците. :lol:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Mar 23, 2007 12:44 pm

Дем каза нещо много валидно. Ей ви пример за това дали ниските цени водят до повече посещаемост. Ми не. Щото проблемът е в главите на хората, а не в джобовете им (които както и той каза, не им пречат да ръсят по 20-30 лева всеки петък примерно по чалготеки). Ся, в Пловдив ги знам кината, прилични са, но по никакъв начин не са съпоставими с мащабите дори само на един Мол, а кво остава за цяла Арена. Тъй че тия цени там могат да не ги разорят въпреки ниската посещаемост, но представяте ли си го тук?
Morwen wrote:
В културен интерес на народа е да ИМА кино. При сегашния манталитет на българина, то може да бъде САМО на тези цени, защото ако са по-ниски, НЯМА да го има, ще фалира.
Повечето филми си избиват разходите още с показа си в Америка. Хайде сега, нека не сме ние стълбът, дето поддържа Холивуд.
И докато оригиналните филми и игри тук са лукс (това, че за теб не са не прави нещата различни), а там просто лека глезотия, разликата е кардинална.
Първо, не ми слагай думи в устата. Никога не съм говорел за филмовата индустрия по принцип, говоря за киното в България. Което, както казах, няма да съществува, ако се предлага на цените, които ви се искат, защото ще фалира. Поддръжката на киносалоните и цените за закупуването на филмите при ТАЯ ниска гледаемост не позволяват занижаване на цените, при положение, че е почти 100% сигурно, че няма да има чувствителна разлика в посещаемостта, или поне не толкова, че да оправдае цената. Всичко е въпрос на калкулатор. Ако намаляването на цените на билетите щеше да доведе до по-голяма печалба, щеше да се осъществи. Това са частници, те си гледат личния интереси правят много сериозен маркетингов рисърч, така че никой не може да ги обвинява в умишлено причиняване на собствените си загуби.

Второ, продължаваш да ми слагаш думи в устата. За мен оригиналните неща са същия лукс, какъвто са за всеки друг в България. Това, че съм велик преводач-тире-редактор-тире-автор-тире-оркестрант, ми коства огромни усилия и ми струва скъпо в личен план, но съм преценил, че мога да го правя, и по-важното - че искам. Не всеки може би може да влезе в такава ситуация, но пък и не мисля, че с нещо съм по-голям тузар от вас, еле па от НЯКОИ от вас.

Тъй че, Жоро, не знам с кво точно си съгласен в тоя пост, по-добре се обяснявай.
Marfa wrote:Това едно на ръка. Второ, никъде, в никой наш закон няма дефиниция на термина пиратство. Чешем си езиците и спорим в момента защо е морално аз да взема на ръка от Пенка последния албум на Еминем и си го запиша, но е неморално и противозаконно, ако Пенка ми го сийдне в нета. Защо? Айде някой да ми отговори?
От морална гледна точка (а подозирам и от законова) двете са еднакво незаконни и нередни. Просто едното има как да се проследи и санкционира, а другото - не.
Marfa wrote:Въпроса с цените също е много важен. Всеки нормален човек, който цени нечие творчество, ще предпочете оригинала. С други думи, ако аз желая да имам в библиотеката си събраните съчинения на Виктор Юго, ще предпочета да си ги закупя на нормално книжно тяло, вместо да мина книгите на ксерокс примерно. По същия начин - ако искам да слушам "Турандот" в изпълнение на състава на Ла Скала, по-нормалното е да си закупя съответния диск. Обаче ние живеем в страна, в която е нормално доцент по анатомия да получава 400 лева заплата, а чистачката в шуменския екарисаж, обслужващ североизточна България - 600 лева чисти пари. Как тогава да си позволи доцентката да плати 60 лева за оригинално изпълнение, а? Защо вместо това не го вземе от свой познат, притежаващ оригиналния диск и не си го запише? Верно, с по-лошо качество, ама какво да се прави... А ако познатия притежава копие на оригиналния диск, който е заел преди това от свой познат с оригинално копие, пират ли е, че дава на жената да си направи копие на копието? Това води ли се пиратство? (да оставим настрана, че термин "пиратсво" в нашите закони няма) Или е пиратство ако се тегли от интернет, а наяве не е пиратство? Айде да ми обясните, че това за мен е голяма дилема. :roll:
На последното отговорих при предния цитат. За цените обаче - ми да, това е затвореният кръг, за който говорех. Само че:

1) Колкото и тъпо да излиза спрямо теб, ако достатъчно хора, които МОГАТ да си позволят да купуват поне понякога оригинални неща, го правят и това доведе до качествена промяна, мисля, че е оправдан загуба това, че ТИ не си можела през това време да го направиш.

2) Ако пък все пак можеш да си купиш нещо оригинално, дори едно от 100-те неща, които искаш, за мен е редно да го направиш, ако наистина, както твърдиш, имаш желанието. Защото ако още 2 милиона бедни българи като теб го направят, разлика ще има. Само че повечето сме на принципа "всичко или нищо", като "нищото" някакси е по-лесно, та не си правим изобщо труда да видим в каква степен е постижимо всичкото.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Mar 23, 2007 12:50 pm

Рол, подозираш грешно. В никой закон никъде не се третира подобен казус. Никъде не е казано, че е незаконно и неморално да ти услужа с произволен албум и ти си го презапишеш. Неясно защо обаче същото действие през интернет минава за криминално деянияе според ГДБОП и в частност Явор Колев. Някой знае ли защо е незаконно?

Второ, аз наистина предпочитам да си купувам оригинали и го правя по възможност. Само че на мен са ми услужвали соригинали, от които съм си правела записи, както и аз съм услужвала и са си правели записи. Или са чели книги, които съм си купила. Или аз съм чела книга, купена от някого си. Та? Това как променя точно нещата и в каква посока?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Mar 23, 2007 12:55 pm

Marfa wrote:Рол, подозираш грешно. В никой закон никъде не се третира подобен казус. Никъде не е казано, че е незаконно и неморално да ти услужа с произволен албум и ти си го презапишеш. Неясно защо обаче същото действие през интернет минава за криминално деянияе според ГДБОП и в частност Явор Колев. Някой знае ли защо е незаконно?

Второ, аз наистина предпочитам да си купувам оригинали и го правя по възможност. Само че на мен са ми услужвали соригинали, от които съм си правела записи, както и аз съм услужвала и са си правели записи. Или са чели книги, които съм си купила. Или аз съм чела книга, купена от някого си. Та? Това как променя точно нещата и в каква посока?
Така, за първото (че и второто) - разликата, както аз я виждам, е че едното е на локално ниво (т.е. ти получаваш диск, който да чуеш, вече за презаписа очевидно ти няма да го продаваш, нали? Остава си за теб и това е твърде малко, за да ощети когото и да било), а другото - на масово. Торентите не са споделяне сконкретен човек, а МАСОВО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ. Разликата е колосална.

За второто - това очевидно никак не променя нещата, щот си една от 8 милиона. :roll: Аз не твърдя, че има дори намек за тенденциите, за които говоря, просто всички са твърде заети да точат всичко от нета...

Бтв, за мене пък вече свалянето на книги от нета е тотално кощунство. Баси, никой не може да чете толкова бързо, че да няма как да си позволи книгите, които го интересуват...