Кино днес?

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon May 15, 2006 10:35 am

За мен отрицателните неща са в пъти повече от положителните (абстрахирам се от самото кино, което засмуква по всички възможни параметри, освен дето ми е най-близо до вкъщи), така че първо ще изброя положеителните:

+ няколко добри сцени с лошия
+ на моменти филмът изглеждаше прелестен визуално
+ пак на моменти се усещаше малко дух от китайска митология
+ историята със снежните земи

Оттук нататък... аз не очаквах приказка, всъщност очакванията ми бяха по-ниски от приказка, понеже идиотската водна стена (на времето) още в трейлъра ми беше погасила мераците. При все това започването на филма, богинята и именно цитатът, който ти подхвърли, наистина ме наведоха на мисълта, че ще погледам малко визуализация на китайска митология (патосът беше доста як и намекваше нещо такова). Крайно самоцелният антиреализъм при преследването с говедата още повече затвърди тази ми мисъл, даже се присетих за един китайски митологичен герой, който бягаше с вятъра. Всичко прекрасно дотук, понеже противно тези deceptive appearances всъщност не съм циник, очаквах да се очаровам именно от една приказка.

Само дето впоследствие филмът затъна в безкрайно повторение на едно и също, съчетано с доста неуместен поне за мен comic relief (бтв Астерикс е далеч по-subtle :P ). За мен поне историята не успя да се разкаже така, че да ме грабне (и нямам нищо против да е приказка, просто нека да е интересна приказка). Актьорите бяха доста неубедителни, особено мацката, а не харесах и лошия, колкото го хареса женската част от публиката - беше си като цяло жалък позьор, макар че имаше добри попадения.

Така че практически основните критики към филма са ми, че не съумя да развие някаква смислено навързана история, а постоянно се препъваше в неособено казващи нещо сцени. Радвам се донейде, че доста, как да кажа, повърхностната концепция, изведена както каза Ланис в субтитрите накрая на филма, все пак остана на заден план. Защото, ей богу, тя беше АБС излишна и нямаше НИЩО общо с филма. Кой какво направи, че да промени съдбата си, освен дето в ПОСЛЕДНАТА минута нашия тръгна срещу времето. Мацката какво направи, че да промени съдбата си? Нищо? Тя до края дори не знаеше в кого е влюбена и защо. Робът какво направи? Така и не потърси своето и през цялото време се подчиняваше на Червенобузко. Окей, това само по себе си би било съвсем наред (като вземем предвид и цитата на Ян с хляба - ами връзва се), освен дето ФИЛМЪТ ПРОКЛАМИРАШЕ ТОЧНО ОБРАТНОТО УЖ!!!! Практически единственото що-годе добро попадение на сюжета беше историята за Снежните земи, която обаче пък изобщо не се разви.

И другата ми основна критика е за абсолютно самозабравилата се дигитализация. Оставям настрани елементите на кич и най вече оная ужасяващата времева стена, но защо по дяволите трябваше и тревата да е компютърна? Всъщност можеше да е компютърна, ако беше качествено такава, но на филма бюджета явно не му е стигнал за толкова. Аз такава трева гледам по Близзард, не очаквам като ида на кино да виждам пак нещо от тоя калибър.

@Рол - и ти преувеличаваш. Първо, аз лично се кефя на източната продукция не защото е източна, а защото предлага прекрасна визуална естетика, съчетана с деликатността на източната култура и особеното им разбиране за света (всяко различно нещо е по-интересно, независимо, че вече си го виждал, никога не може да си го виждал толкова, колкото собственото си). В този филм обаче деликатността беше деликатна колкото слон, а естетиката беше еманация на кич, с няколко наистина добри изключения.

Като цяло, тъпо е, че най-древната човешка култура, надживяла с поне 20 пъти всички останали съществуващи на Земята цивилизации, стига до подобен фулкрум. Where's the evolution? :roll: Не трябва да си "Герой", за да си добър филм, но трябва да си добър, за да си добър филм.

Става за зяпане по телевизията, но определено не заслужава да се нарече кино.
This is it. Ground zero.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon May 15, 2006 12:08 pm

Както и да ги болдваш, аз и естетиката, и деликатността ги виждам доста по-често в ревютата и рекламите на тия филми, отколкото в самите филми, а особеното им разбиране за света" е толкова холивудско в повечето случаи, че просто не си струва споменаване... Факт, "Герой" ги има ия неща. Но твърде много други ги нямат...
And you can't dance with a devil on your back...

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Mon May 15, 2006 7:23 pm

Рол, относно азиатското кино като цяло: проблемът при него е, че я виждаме 2 (два) филма годишно по кината, я не. Ако не са фстивалите от време на време няма и да знаем за какво животно иде реч. Това, което се намира в интернет, е жанрово ограничено - основно екшъни и ужаси. Така че според мен обобщения няма как да си направим. Мен ме кефи, както каза Мор, че дава досег до различна култура - обичайно незначителните неща ти носят много информация.

Иначе, за "Обещанието": изобщо не съм изненадана, че същите хора, които не харесаха "Летящите кинжали", не харесаха и този филм. Това не го казвам с цел да засегна някого :), просто е явно, че имаме различни вкусове, нагласи или каквото е там. Жалко е, но вече се отказах от идеята, че би могло нещо да се направи по въпроса.

(Мор: ми сори, ама не си спомням подобно нещо :) А и не ми е за това думата като цяло, сега ще си довърша...)

Филмът си беше такъв, защото такъв са искали да го направят, не защото не са им стигнали парите за ефекти или за нещо друго. Имам чувството, че тия, дето не го харесахте, не го възприехте сам за себе си. Споменахте "Герой" като бяхме в киното - сори, че ще повторя Ян, но този филм не се и опитва да бъде "Герой". Няма дълбоки послания (не че "Герой" беше много дълбок, както и да е), за сметка на това има истини. Това е когато гледаш нещо на екрана и си мислиш - "да, точно така е и в живота, така е било и така ще бъде". Включително комичните сцени (не се сещам какво имате предвид точно, аз си спомням за кавгата между генерала и принцесата) бяха реалистични и с това ми бяха ценни и носеха някакъв смисъл. Посланията са прости, изтъркани и какво ли още не - може би, но така е в приказките, а този филм е приказка. Може би проблемът беше в трейлъра и в начина, по който започва филмът, защото наистина създава някакви очаквания, които не се оправдават и едва по някое време го осъзнаваме.
Moridin wrote:За мен поне историята не успя да се разкаже така, че да ме грабне (и нямам нищо против да е приказка, просто нека да е интересна приказка).
Ми... личен вкус? На мен пък ми беше интересно.
Актьорите бяха доста неубедителни, особено мацката, а не харесах и лошия, колкото го хареса женската част от публиката - беше си като цяло жалък позьор, макар че имаше добри попадения.
Аз освен да кажа, че не съм съгласна за актьорите? Трябва да призная, че жената чисто физически не ми отговаряше на представата за "най-красивата на земята", но не можем да искаме действително да е, нали, все пак за филм си говорим. Пък и колкото хора, толкова представи за "най-красивата" има. Като актьорски изпълнения според мен всички бяха добри, особено Генералът (нарочен незнайно защо за леко пийнал, но това е една друга тема).
Така че практически основните критики към филма са ми, че не съумя да развие някаква смислено навързана история, а постоянно се препъваше в неособено казващи нещо сцени. Радвам се донейде, че доста, как да кажа, повърхностната концепция, изведена както каза Ланис в субтитрите накрая на филма, все пак остана на заден план. Защото, ей богу, тя беше АБС излишна и нямаше НИЩО общо с филма. Кой какво направи, че да промени съдбата си, освен дето в ПОСЛЕДНАТА минута нашия тръгна срещу времето. Мацката какво направи, че да промени съдбата си? Нищо? Тя до края дори не знаеше в кого е влюбена и защо. Робът какво направи? Така и не потърси своето и през цялото време се подчиняваше на Червенобузко. Окей, това само по себе си би било съвсем наред (като вземем предвид и цитата на Ян с хляба - ами връзва се), освен дето ФИЛМЪТ ПРОКЛАМИРАШЕ ТОЧНО ОБРАТНОТО УЖ!!!! Практически единственото що-годе добро попадение на сюжета беше историята за Снежните земи, която обаче пък изобщо не се разви.
Който има нагласата, би могъл да открие нещо повече от елеменарността и т. нар. "повърхностна концепция, изведена във финала". Не искам да звуча поучително, като някой, дето е открил големия смисъл, но за някои неща ми иде да кажа - "не, не си прав, ...". :)
Spoiler: show
Принцесата не направи нищо, за да промени съдбата си, защото беше невъзможно съдбата да се промени. Тя напусна мъжа, когото обичаще, но после се върна, за да приеме любовта заедно с болката - и така се опълчи на съдбата си по единствения възможен за нея начин, въпреки съзнанието за обречеността на този бунт. Това за роба и прокламирането на точно обратното не го разбрах съвсем, но поне за мен действията му бяха ясни. Жертва себе си, донякъде заради вярност към господаря си, но най-вече за да е щастлива неговата любима. И т.н.
И другата ми основна критика е за абсолютно самозабравилата се дигитализация. Оставям настрани елементите на кич и най вече оная ужасяващата времева стена, но защо по дяволите трябваше и тревата да е компютърна? Всъщност можеше да е компютърна, ако беше качествено такава, но на филма бюджета явно не му е стигнал за толкова. Аз такава трева гледам по Близзард, не очаквам като ида на кино да виждам пак нещо от тоя калибър.
В този филм обаче деликатността беше деликатна колкото слон, а естетиката беше еманация на кич, с няколко наистина добри изключения.

Да речем, че са искали да го направят така с цел някакво внушение? И защо времевата стена ти беше толкова абсолютно ужасяваща? Признавам, че и аз в първия момент се стресирах от изобилните червени пискюли по броните, но после ги възприех нормално. Признавам, че ме подразни косата на роба и някои други неща, но се опитах да ги възприема, без да ги отричам. Според мен естетиката може да се нарече "кич" от нашата европейска гледна точка, но ако малко изместим перспективата? Все пак е древен Китай. Също като с индийската традиционна естетика, от която по-голям "кич" не мога да измисля в момента, а тя си има художествена стойност.
Не трябва да си "Герой", за да си добър филм, но трябва да си добър, за да си добър филм.
Съгласна, само че според мен този беше достатъчно добър. Не беше идеален, не се влюбих в него, но ми хареса.

И последно, сори за дългия пост :)
Last edited by Ghibli on Mon May 15, 2006 8:44 pm, edited 7 times in total.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon May 15, 2006 7:25 pm

Ами аз харесах Кинжалите.. сори, че разбивам теорията :oops:
This is it. Ground zero.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon May 15, 2006 7:42 pm

Моят опит с азиатското кино е най-вече с японските кинокласици, и определено мога да кажа, че повечето от техните филми, които съм гледал, са много, много различни и от европейските, и от американските.

Обаче от малкото, което съм гледал като по-съвременни техни филми, разликите с американското и европейското кино са доста по-малки, което е нормално.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Wed May 17, 2006 7:19 pm

Ся си го свалям, ако успея преди да са ми грабнали от НСБОП-а компа де. Няма и да го коментирам тука най-вероятно ;). Ма ако много ме шашне очаквайте включване :).
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed May 17, 2006 7:56 pm

Гиб, сори, че не съм ти отговорил още, нещо не мога да се концентрирам да напиша пост :oops:
This is it. Ground zero.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Thu May 18, 2006 12:55 pm

Не се притеснявай :)
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.