+ няколко добри сцени с лошия
+ на моменти филмът изглеждаше прелестен визуално
+ пак на моменти се усещаше малко дух от китайска митология
+ историята със снежните земи
Оттук нататък... аз не очаквах приказка, всъщност очакванията ми бяха по-ниски от приказка, понеже идиотската водна стена (на времето) още в трейлъра ми беше погасила мераците. При все това започването на филма, богинята и именно цитатът, който ти подхвърли, наистина ме наведоха на мисълта, че ще погледам малко визуализация на китайска митология (патосът беше доста як и намекваше нещо такова). Крайно самоцелният антиреализъм при преследването с говедата още повече затвърди тази ми мисъл, даже се присетих за един китайски митологичен герой, който бягаше с вятъра. Всичко прекрасно дотук, понеже противно тези deceptive appearances всъщност не съм циник, очаквах да се очаровам именно от една приказка.
Само дето впоследствие филмът затъна в безкрайно повторение на едно и също, съчетано с доста неуместен поне за мен comic relief (бтв Астерикс е далеч по-subtle

Така че практически основните критики към филма са ми, че не съумя да развие някаква смислено навързана история, а постоянно се препъваше в неособено казващи нещо сцени. Радвам се донейде, че доста, как да кажа, повърхностната концепция, изведена както каза Ланис в субтитрите накрая на филма, все пак остана на заден план. Защото, ей богу, тя беше АБС излишна и нямаше НИЩО общо с филма. Кой какво направи, че да промени съдбата си, освен дето в ПОСЛЕДНАТА минута нашия тръгна срещу времето. Мацката какво направи, че да промени съдбата си? Нищо? Тя до края дори не знаеше в кого е влюбена и защо. Робът какво направи? Така и не потърси своето и през цялото време се подчиняваше на Червенобузко. Окей, това само по себе си би било съвсем наред (като вземем предвид и цитата на Ян с хляба - ами връзва се), освен дето ФИЛМЪТ ПРОКЛАМИРАШЕ ТОЧНО ОБРАТНОТО УЖ!!!! Практически единственото що-годе добро попадение на сюжета беше историята за Снежните земи, която обаче пък изобщо не се разви.
И другата ми основна критика е за абсолютно самозабравилата се дигитализация. Оставям настрани елементите на кич и най вече оная ужасяващата времева стена, но защо по дяволите трябваше и тревата да е компютърна? Всъщност можеше да е компютърна, ако беше качествено такава, но на филма бюджета явно не му е стигнал за толкова. Аз такава трева гледам по Близзард, не очаквам като ида на кино да виждам пак нещо от тоя калибър.
@Рол - и ти преувеличаваш. Първо, аз лично се кефя на източната продукция не защото е източна, а защото предлага прекрасна визуална естетика, съчетана с деликатността на източната култура и особеното им разбиране за света (всяко различно нещо е по-интересно, независимо, че вече си го виждал, никога не може да си го виждал толкова, колкото собственото си). В този филм обаче деликатността беше деликатна колкото слон, а естетиката беше еманация на кич, с няколко наистина добри изключения.
Като цяло, тъпо е, че най-древната човешка култура, надживяла с поне 20 пъти всички останали съществуващи на Земята цивилизации, стига до подобен фулкрум. Where's the evolution?

Става за зяпане по телевизията, но определено не заслужава да се нарече кино.