Споделете пак

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Wed Aug 11, 2010 9:07 pm

Roland wrote:
Ghibli wrote:Марфе, жалко е как пишеш глупости само и само да е на твоето. Жегата у нас не е сахарска и те уверявам, че водата и сянката много добре пазят от слънчев, топлинен и всякакъв подобен удар.
Статистика ако намериш, хубаво, пусни я тука.
Хорското нахалство не спира да ме удивлява, честно :shock: Нямам нервите да влизам в полемики (т.е. нямам нервите за ICQ разговорите СЛЕД полемиките), само ще се присъединя към психически нормалната страна в спора (Марфа и Амелия за неразбралите) и ще потвърдя, че да, ЕСТЕСТВЕНО, ГОСПОДИ БОЖЕ МОЙ, че в градското ежедневие от студа имаш 1000 начина да се опазиш, докато от жегата имаш точно един, и той ти разебава здравето тотално заради температурните флуктоации. Водичка и сенчица. Божеее, вие жега виждали ли сте изобщо, или само на картинка, таковата?!
Знам какво е жега. Ходил съм пеша от Градина до Бургас в 40-42 градуса на сянка. Прекопавал съм, пръскал съм и брал също така няколко декара лозе в такива температури. А в ЦКС Коцето може да обясни как докато бяхме в стая с югозападно изложение без климатик и цялата в дървена ламперия, с работещи сървъри и централи непрекъснато температурата беше нормално над 40 градуса в стаята по цял ден. Също така съм карал нощни ски на семково на свети валентин по къс ръкав, редовно съм се разхождал в какви ли не студове леко облечен, и съм мръзнал на такива нежни и романтични местенца като романски и горно лале, при десетина метра за секунда вятър и минус двайсетина градуса температури. Да ти обясня - като висиш 10-на минути на такива условия, в пълно скиорско оборудване и три ката чорапи на краката, слизаш буквално полумъртъв, ако имаш късмет те болят пръстите на краката, и яденето на гореща супа и пиенето на кофи врял чай е въпрос на оцеляване.

TL DR

Екстремните жеги те убиват много по-бавно и се понасят много по-лесно, отколкото студовете.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Wed Aug 11, 2010 9:52 pm

Аве аре да свършва тва лято... Видео картата ми в idle е цели 12 градуса над нормалните и 38. Те за такава жега става въпрос.

Edit: :lol:

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Aug 11, 2010 10:04 pm

Amikae, дръж я на сянка и й давай редовно вода.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Aug 11, 2010 11:40 pm

Квото каза Драгън. И каквото казах аз преди страница, ама никой не го прочете, явно.
Spoiler: show
Марфе, ще ме прощаваш много, ама йезуитстваш.

Млади хора съвсем спокойно си мрат от жега, да, евентуално. По същия начин е и със студа. Но. Ако оставиш млад човек цяло денонощие на жега може и да умре, на студ му е почти гарантирано. И това, което убива е слънчевият удар, а не топлинният обикновено, специално при здравите хора. Така че сянка върши доста работа.

Освен това студът и измръзването генерират много повече болести, отколкото жегата. И под "генерират" имам предвид именно "генерират", а не "изострят съществуващи проблеми". И съжалявам, слънцето може да ти смъкне кожата. Студът директно ти реже пръстите. Изглеждат като изгорели, но не на слънце, а на силен огън.

Да споделя и личния си опит. Никога не сме имали климатик у нас, а съм преживяла доста лесно зверски горещи лета. Малко по-трудно преживях едно лято в стая с южно изложение, която ставаше като пещ, но така и нямах други проблеми освен че бях лепкава и се чудех дали не понамирисвам на непознатите.

От друга страна у нас винаги сме имали отопление, но къщата се затопля адски трудно, моята стая е по-калпава от другите, а и нашите си падат спестовни. В резултат на това всяка зима дори навън да не е -20, а -5 например, аз мръзна и се раболявам от няколко различни неща, едното вече е хронично. И дори не говоря за перманентно сините ми като знаменце на СДС ръце, те са си специфични.

Също така топлите дрехи вършат работа за известно време, няма нещо което да те изолира така, че да не изстиваш постепенно. а и няма начин да го нахлупиш от края на пръстите до края на носа. Е, ако си трениран алпинист с раница екипировка, може и да се получи. Но дори при тях не е винаги или напълно.

Преди 100 години климатици не е имало, но хората не само че са издържали, а и са работели на полето. От друга страна печки е имало и през зимата всички са се окопавали по къщите, а не са се разхождали дълго по хладина.

За статистиката не знам точно каква е, но в опита си да я намеря попаднах на това
http://www.enn.com/business/article/27911
Quote:
US mortality rates peak in December and January and are at their lowest points from mid-July to mid-August.

Може и да има някаква връзка с температурите...

Но пак да припомня една мисъл на Пенчев - тук-таме има и температури между -25 и +40. Днес примерно тук беша хладно, да кажа.

Бтв, Симеоне, не знам с колко климатика се студите у вас (единственият начин), но у нас няма нито един. Само стените и щорите смъкват температурата с поне 10 градуса в горещините. И е съвсем поносимо, ако навън не е 35. В работата климатик пускаме за по съвсем малко докато не сме в стаята и не ни преебава здравето хич, пък става от съвсем поносимо до прохладно. ( И още, нещо - нямаш право ти да протестираш за това как можело някой да казва на нещо глупости, нахално било, а ти да определяща всички с друго мнение като "психически ненормална страна". Мамка му и арогантността, все пак.)

И в градското ежедневие нямаш 1000 начина да се опазиш от студа. Имаш ДВА - да надуеш печката до пръсване (което също ти скапва здравето, колкото и климатика, доколкото пак има страхотни температурни амплитуди и въздухът става много сух) или да се облечеш като ескимос и да не вършиш никаква фина работа с пръсти. В градското ежедневие това.

Бтв, факт е, че без някакви технически средства хората спокойно могат да живеят по тропиците, но по ледниците е абсурд. И че най-много животински видове има в топлите райони, а не в студените. Та хайде да не бъде чак толкова драматично неестествено и убиващо... Е, освен за картата на Амикае, разбира се, но колкото и да е интелигентна, докато не започне да се възпроизвежда, няма да я призная за жива...

А като се има предвид, че тази година лятото започна някъде в средата на юли, мисля, че протестите са малко прекалени...
Last edited by Morwen on Thu Aug 12, 2010 11:02 am, edited 4 times in total.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Wed Aug 11, 2010 11:46 pm

Кратко и ясно :)
Екстремните жеги те убиват много по-бавно и се понасят много по-лесно, отколкото студовете.
То влажността е по-шитавото като се комбинира с тех.

Амикае - слаба работа и 1 яйце не можеш да изпържиш на тая. Тури си едно водно охлаждане ако си такъв маниaк ;р
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Thu Aug 12, 2010 12:28 am

Xellos wrote:Кратко и ясно :)
То влажността е по-шитавото като се комбинира с тех.

Амикае - слаба работа и 1 яйце не можеш да изпържиш на тая. Тури си едно водно охлаждане ако си такъв маниaк ;р
Не ми се дават пари за воден блок. Пък и ще падне гаранцията. :P

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Thu Aug 12, 2010 10:09 am

Морви е права.
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Thu Aug 12, 2010 10:22 am

Аз пък в първия момент прочетох "Екстремните жени те убиват по-бавно от студените." Явно съм превъртел нещо от екстремните жеги.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu Aug 12, 2010 7:19 pm

Interpreter wrote:Аз пък в първия момент прочетох "Екстремните жени те убиват по-бавно от студените." Явно съм превъртел нещо от екстремните жеги.
To си е валидно кво ;).
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Fri Aug 13, 2010 10:30 am

Тъп двузвначен спам: И за влажността ли важи? :lol:

Иначе... някво тъжно ми е как за едно обсъждане на времето можем да си скочим така не с аргументи, а с лични нападки. Времето би тярбвало да е най-неутралната тема, да му се не види.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

moonlight
Warmage

Post by moonlight » Fri Aug 13, 2010 10:41 am

Излизам в отпускааааааааааааааааааааааааа :lol:
Баси кефа... така ме сгърчиха последния месец и нещо че направо ми идеше да се гръмна... и сега цели две седмици шефска мутра няма да видя.... направо съм на седмото небе :yo:

(Абе, то всъщност шефа ме пусна под условие да съм на разположение в неделята за един емърджънси кейс дето честно казано няма шанс да се стигне до него, ма аз така или иначе съботата съм на рожден ден :))

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Aug 13, 2010 12:08 pm

Лични нападки, викаш? Да, наистина ми стана обидно и верно се засегнах. И знаеш ли защо, Морве? Аз лично никого така и не нападнах, ма вместо това ми се обясни, че говоря глупости и йезуитствам, само защото не намирам нищо нормално в екстремните температури и смятам, че човек в леко облекло, вървящ десет километра в Сахара, ще загине по-бързо и по-сигурно отколкото ако се облече в дебел кожух и ботуши и предприеме същия експеримент в Лапландия. Всъщност и като бедуин да се облече, ще си пукне като пич, ако не си носи манерка вода и не го открият до 2-3 часа (освен ако не наближава залез, тогава може и да го спасим), но понеже от топлинен удар, както стана ясно, не се умирало, не и често поне, едва ли ще има някакъв проблем за него. И да, в Лапландия също ще си пукне като пич, ако не го открият навреме, разбира се, но това време не е някакви си 2-3 часа. Облечен е дебело, евентуално има шанс да си намери заслон и да си запали огън... Детсевика, поне едно-две денонощия може и да откара, ако е късметлия. Не говоря за сибирска буря или пясъчна такава. Просто обсъждам разнополюсни екстремни условия.

За сведение само вчера във Варна и то до обед имаше над седемдесет случая на инсулти и инфаркти, като някои от тях бяха на хора около трийсетте, като някои завършиха летално. На мен ми стана някак обидно, че твърдението ми, че жегата убива, беше оспорено с "говориш глупости" и "йезуитстваш", всичко това удавено с малки кибритопродавачки и статистика за смъртността през продължителна люта зима спрямо няколко по-горещи дни. Което лично за мен не е равнозначно на цял месец температури в порядъка 36-40 градуса, съчетани в нашия край с убийствено висока влажност (днес сутринта официално беше 100%, улиците бяха мокри, а в момента усещането вън е като комбинация между солариум и сауна), както и споделяне на лични преживявания от сорта "аз пък съм изтърпял на 40 градуса с дебели кубинки" и "ама на мен като ми захладнее ми посиняват ръцете".

На мен ръцете не ми посиняват, не ми е приятно да е минус трийсе, щото съм нормален човек, имам слънчева алергия, но ако се пазя от слънцето не е болка за умиране, но поне имам малко здрав разум, съвсем отговорно го заявявам това, който когато и както иска да се обижда, за да схвана, че летящите по улиците линейки и измрелите риби в плитчините не са нещо нормално, което можело да се компенсира с това, че юни месец, видиш ли, бил по-хладен.

Спирам по тая тема, а който желае, нека ми обсъжда глупостите.

Уук.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Fri Aug 13, 2010 1:01 pm

Споделям, че прясното мляко "Боженци" е поне толкова хубаво, колкото и киселото. Ммммм!

Уук.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Fri Aug 13, 2010 1:15 pm

Споделям, че успях да се вдигна от леглото едва преди час време. Някакви олигофрени цяла нощ се караха по улицата и не ме оставиха да спя. Идеше ми да ги избия.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Fri Aug 13, 2010 1:41 pm

petak 13...