Мистерията с липсата на пенсионери и за нас беше Мистерия, но двама българи живеещи там и няколко пъхащи монети по разни игрални автомати баби ни разясниха нещата
Back in BG - бях на курс по лавинна безопасност уикенда. В момента темата е доста нашумяла и дано хората разберат, че такива курсове има, такава техника има и не може да се разчита на Планинската служба да те спаси, ако си затрупан... Понеже ще те намерят, ама след 20 часа. Или, ако имаш предавател - по-бързо, но докато дойдат пак ще е твърде късно. Аз имам собствена лавинна екипировка (предавател, сонда и лопата), интересувал съм се от темата и горе-долу си знаех какво трябва да се прави ако някой го затрупат, но не съм използвал екипировката си освен няколко тренировки за търсене с предавателя.
Курсът е доста практически, два дни пиукахме, сондирахме и копахме около х.Мальовица, ако някой е гледал новините по Btv вчера - нас снимаха

Беше доста образователно - установихме на практика, че един човек може сам да намери затрупан в лавина по-бързо от 4-ма

За съжаление ще му трябват и другите 3-ма да го изкопаят. В практическото занятие ни скриха зад една скала да не гледаме и заровиха 2 раници с работещи предаватели и едно одеяло без. После - ето ви това малко склонче тука, квадратче със страна 20-30 метра е, имаме данни за 3-ма затрупани. Намерихме и изкопахме раниците за по-малко от 10 мин, обаче одеялото... Търсихме го над половин час. Подреждате се в редица и дупчите със сондата... Първото сондиране беше грубо и го пропуснахме, после "дойде помощ" и с повече хора и по-фино търсене го изкопахме вече. Ако беше човек - дано да е бил от тези щастливи 20-25%, които още щяха да са живи след толкова време и дано е имал наблизо 10-на човека да го търсят. Тези 300-400 лева, които дадох за предавател, и да е имало съмнения за това как са били похарчени вече в миналото... И това беше само тестово малко склонче, спасителите на Банско не знам как са успели и за 24 часа да го намерят човека, евала на такива хора.
За да не помислите, че сме банда самоубийци, каквото май е в момента преобладаващото обществено мнение, половината курс беше посветен на различните тестове показващи каква е всъщност лавинната опасност, как да избираме маршрут за придвижване и т.н.
Покарахме и малко ски (който си носеше, т.е повечето хора

). По необработен, но безопасен склон

Scalpel. Sponge. Magic Wand!