Споделете пак
Moderator: Moridin
- RRSunknown
- Elder God
- armageddon
- Forsaken
Както казва Марфа - по добре минус 25 отколкото 40 градуса на сянка. И съм убеден че повече бабичките и разни хора умират от високите жеги, отколкото от минусовите темератури. Щото като е студено хората гледат да си седят на топло, вкъщи примерно, докато от топлото нема къде да избяга човек. На студено ще се облече човек, даже и да няма пари за печка, климатик и утоплителен уред, все ще има някое и друго одяло вкъщи да се увие като мумия примерно и да миряса. Със жегата освен климатик, което като цяло май минава в графата удоволствие, щото излиза скъпо, и евентуално да се цамбуркам на някой воден басейн, което обаче охлаждащ метод, подходящ за всяко време, пък и не навсякъде е ъвейлъбъл (да не говорим че пак си е удоволствие струващо пари примерно) не се сещам.
Абсолютно невярно е това. За отопление при -25 трябват подслон и пари. Някои и одеяло си нямат. За спасяване от жегата трябва вода (намира се лесно, безплатно - градски чешми и пр.) и сянка (намира се лесно, безплатно).armageddon wrote:хората гледат да си седят на топло, вкъщи примерно, докато от топлото нема къде да избяга човек
Да, старците мрат и от жега, защото за разклатеното им здраве е опасна. В такива случаи им се препоръчва да не се показват на слънце и да приемат течности - виж горния абзац. Препоръчваните при -25 качествени топли дрехи и отоплени помещения, от друга страна...
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
Нито водата, нито сянката са в състояние да те спасят, когато е 40 градуса на сянка. Вода и сянка от топлинен/слънчев удар не пазят. Единственото спасение е хладина. Убедена съм, че ако погледнем статиските, много повече хора у нас са загинали в следствие на жегите, отколкото вследствие на студа. Ся, някои и одеяло дето си нямали, е айде, много моля. Колкото до качествените топли дрехи (какво, ако са некачествени, ма пак са топли) - моята най-топла дреха си я взех преди три години от втората употреба за лев и шейсе. Е няма такова яке, дето сигурно и във Финландия на гости на Дядо Коледа да ида, пак няма да ми пука от студа. Е, на вечерен коктейл сигурно няма ме допуснат в тоя ярколилав отенък на дреха, която очевидно не е първа младост, ама дали ми пука, като ми пази топло?Ghibli wrote:Абсолютно невярно е това. За отопление при -25 трябват подслон и пари. Някои и одеяло си нямат. За спасяване от жегата трябва вода (намира се лесно, безплатно - градски чешми и пр.) и сянка (намира се лесно, безплатно).armageddon wrote:хората гледат да си седят на топло, вкъщи примерно, докато от топлото нема къде да избяга човек
Да, старците мрат и от жега, защото за разклатеното им здраве е опасна. В такива случаи им се препоръчва да не се показват на слънце и да приемат течности - виж горния абзац. Препоръчваните при -25 качествени топли дрехи и отоплени помещения, от друга страна...

От студа човек може да се опази и със собствени средства. Опазването от жегата обаче си е лукс.
Да не говоря, че и млади хора съвсем спокойно си мрат от жега, въпреки че здравето им до тоя момент не е давало бъгове. Аз лично съм получавала веднъж слънчев удар и два пъти - топлинен. Пък не се водя от кекавите.
Last edited by Marfa on Thu Aug 05, 2010 8:15 pm, edited 1 time in total.
- RRSunknown
- Elder God
Марфе, жалко е как пишеш глупости само и само да е на твоето. Жегата у нас не е сахарска и те уверявам, че водата и сянката много добре пазят от слънчев, топлинен и всякакъв подобен удар.
Статистика ако намериш, хубаво, пусни я тука.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
Какви статистики са ви нужни? Малко ли са линейките, които неспирно хвърчат на ляво на дясно. Аз зимата не виждам такава мобилизация.Ghibli wrote:Марфе, жалко е как пишеш глупости само и само да е на твоето. Жегата у нас не е сахарска и те уверявам, че водата и сянката много добре пазят от слънчев, топлинен и всякакъв подобен удар.
Тая година във Варна, РСС, си имахме китните -26 градуса, които задържаха някъде около седмица. После се стопли и втората половина на януари плюс целия февруари гравитираха около -20-те. Имахме си и ледоход по морето, на места си беше замръзнало като през 50-те години. Опитай се да съчетаеш това с местния вятър, който като ти духне на -5 и ти ги чувстваш се едно си в Антарктида. Ходех точно като нинджа, само очите ми се виждаха. Значи, представи си силен вятър при температура около -20, и съпостави с това извращения здравия балкански студ, да видим кой печели. Прилепчетата на тавана ни измряха, дето се бяха загнездили още преди петнасейтина години и оцеляха и през 2006-та, дето имахме пак някакви арктически студове, само че продължиха само около седмица 
Но всъщност единственият ни проблем тук беше леда. Понеже падна наистина много сняг, който не се чисти, с времето еволюира до плътна и дебела повече от педя здрава ледена покривка, която изчезна окончателно чак някъде март. Ако го нямаше това, всичко друго се изтрайваше. Понеже 3/4 от родата ми са лекари, дето са я в Окръжна, я в някоя друга по-така болница, а чичото е и хирург-ортопед, мога да цитирам неофициална статистика, според която тази зима е имало повече травми от падане по леда, отколкото доста други години назад. Измръзнали варненци не знам колко е имало, обаче от седмица не спират линейки да фучат като замаяни. И пак родата твърдят, че страшно много хора има пострадали от жегите и то доста по-сериозно, отколкото някой счупен крак. Смъртни случаи и такива ми ти работи.
Бе не е работа да е сахарска температурата плюс тропическа да е влагата. Противоестествено е.
Хубу, Гибли, нека са глупости. Глупост е, че през зимата можеш да се навлечеш (ама те нямали даже одеяла, обожемой), а през лятото и да се съблечеш до голо все си е е толкоз темепературата, верно е, че 40 градуса на сянка здраво пазят от топлинен удар, признах го. Нека си се радвате на тези безумни температури, щом ви е кеф. Аз просто искам да не ми прилошава като изляза навън, ама няма как да командвам времето.

Но всъщност единственият ни проблем тук беше леда. Понеже падна наистина много сняг, който не се чисти, с времето еволюира до плътна и дебела повече от педя здрава ледена покривка, която изчезна окончателно чак някъде март. Ако го нямаше това, всичко друго се изтрайваше. Понеже 3/4 от родата ми са лекари, дето са я в Окръжна, я в някоя друга по-така болница, а чичото е и хирург-ортопед, мога да цитирам неофициална статистика, според която тази зима е имало повече травми от падане по леда, отколкото доста други години назад. Измръзнали варненци не знам колко е имало, обаче от седмица не спират линейки да фучат като замаяни. И пак родата твърдят, че страшно много хора има пострадали от жегите и то доста по-сериозно, отколкото някой счупен крак. Смъртни случаи и такива ми ти работи.
Бе не е работа да е сахарска температурата плюс тропическа да е влагата. Противоестествено е.
Хубу, Гибли, нека са глупости. Глупост е, че през зимата можеш да се навлечеш (ама те нямали даже одеяла, обожемой), а през лятото и да се съблечеш до голо все си е е толкоз темепературата, верно е, че 40 градуса на сянка здраво пазят от топлинен удар, признах го. Нека си се радвате на тези безумни температури, щом ви е кеф. Аз просто искам да не ми прилошава като изляза навън, ама няма как да командвам времето.
Нова тема, несвързана с времето.
Открих, че за да не занимавам с Даниел Стийл съм готова на всевъзможни неща. Измих фурната, тоалетната, банята, мивката в кухнята, пак тоалетната за всеки случай, пода, още веднъж, че може първия път да не е хванало, прахосмукачка и кво ли не и това след като се прибрах от работа. Подозирам, че ако някой ми предложи да му измажа апартамента или да нося тухли пак ше се съглася. Замислям например да размразя и фризера и се чуда дали да не измия и прозорците. Щото инак ме чака книгата.
А тя се оцвети в синьо, щото се оказа, че пеньоарът ми пуска!
Страшно е!
Открих, че за да не занимавам с Даниел Стийл съм готова на всевъзможни неща. Измих фурната, тоалетната, банята, мивката в кухнята, пак тоалетната за всеки случай, пода, още веднъж, че може първия път да не е хванало, прахосмукачка и кво ли не и това след като се прибрах от работа. Подозирам, че ако някой ми предложи да му измажа апартамента или да нося тухли пак ше се съглася. Замислям например да размразя и фризера и се чуда дали да не измия и прозорците. Щото инак ме чака книгата.

Жегата е ЗЛО.
От нея няма спасение. Освен с климатик, който също е ЗЛО.
Студът ти дава повече опции за спасение. Там където падат много ниските температури обикновено е сухо и студът се понася много по-лесно. Тук всеки декември ни се сервират под -35 градуса. Е, гадно е, особено ако задуха оня ужасен вятър, ама честно казано дори не се обличам по кой знае колко по-различен начин като се случи. Същите дрехи, които ме пазят на -10, ме пазят и на -40. Надовлякох си от Бг разни убер дебели вълнени пуловери, които така и не съм облякла още.
За сметка на това над жегата нямам никакъв контрол. Кат съблека всички дрехи, кво ми остава, за да се охладя - кат навън температурата е по-висока от телесната ми температура ебаси? Кожата ли да си свлека, що ли? Няма заспиване на тая гняс. В това отношение Калгари е божествен - най-високите ни температури тука са за момента 29 градуса и въздухът е толкова сух, че това не ти пречи особено. Само ако застанеш на пряка слънчева светлина можеш да се позагрееш, щото слънцето тука прегаря лошо.
От нея няма спасение. Освен с климатик, който също е ЗЛО.
Студът ти дава повече опции за спасение. Там където падат много ниските температури обикновено е сухо и студът се понася много по-лесно. Тук всеки декември ни се сервират под -35 градуса. Е, гадно е, особено ако задуха оня ужасен вятър, ама честно казано дори не се обличам по кой знае колко по-различен начин като се случи. Същите дрехи, които ме пазят на -10, ме пазят и на -40. Надовлякох си от Бг разни убер дебели вълнени пуловери, които така и не съм облякла още.
За сметка на това над жегата нямам никакъв контрол. Кат съблека всички дрехи, кво ми остава, за да се охладя - кат навън температурата е по-висока от телесната ми температура ебаси? Кожата ли да си свлека, що ли? Няма заспиване на тая гняс. В това отношение Калгари е божествен - най-високите ни температури тука са за момента 29 градуса и въздухът е толкова сух, че това не ти пречи особено. Само ако застанеш на пряка слънчева светлина можеш да се позагрееш, щото слънцето тука прегаря лошо.
Само кажи кво е нужно да се направи и идвам да живея там. Ще ви стана съсед и с AlDim ще цъкаме на конзолите.Amelia wrote:За сметка на това над жегата нямам никакъв контрол. Кат съблека всички дрехи, кво ми остава, за да се охладя - кат навън температурата е по-висока от телесната ми температура ебаси? Кожата ли да си свлека, що ли? Няма заспиване на тая гняс. В това отношение Калгари е божествен - най-високите ни температури тука са за момента 29 градуса и въздухът е толкова сух, че това не ти пречи особено. Само ако застанеш на пряка слънчева светлина можеш да се позагрееш, щото слънцето тука прегаря лошо.

- armageddon
- Forsaken
Ето ви линк към ония снимки. 
viewtopic.php?p=211580#211580
Иначе за съжаление, лошото на Калгари е, че зимата продължава твърде дълго - което значи твърде дълго без зеленина и цветя. Те, температурите може и да си ходят нагоре-надолу, снегът навалява и се стапя, но в болшинството време Калгари просто е някъв гол и безжизнен. Стърчат някви голи дървета и няква жълта отдавна умряла трева, от райграса, с който си постилат моравите тука. И прелитат гарвани, сойки и чайки. И това над половин година баси. В останалото време, градът е чудесен - раззеленен, цъфтящ. Долитат и патиците отнякъде. Ама това е за няма и 5 месеца...
Амикае, ако имаш сериозни намерения за емиграция към Канада, пусни ми едно ПМ да ти дам линкове към съответните сайтове с инфо.

viewtopic.php?p=211580#211580
Иначе за съжаление, лошото на Калгари е, че зимата продължава твърде дълго - което значи твърде дълго без зеленина и цветя. Те, температурите може и да си ходят нагоре-надолу, снегът навалява и се стапя, но в болшинството време Калгари просто е някъв гол и безжизнен. Стърчат някви голи дървета и няква жълта отдавна умряла трева, от райграса, с който си постилат моравите тука. И прелитат гарвани, сойки и чайки. И това над половин година баси. В останалото време, градът е чудесен - раззеленен, цъфтящ. Долитат и патиците отнякъде. Ама това е за няма и 5 месеца...
Амикае, ако имаш сериозни намерения за емиграция към Канада, пусни ми едно ПМ да ти дам линкове към съответните сайтове с инфо.