Споделете пак

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Aug 05, 2010 6:49 pm

Който не е вървял сутрин в 6 часа в минус 25 градуса на режещ вятър не знае за какво става дума. Дрехите не помагат кой знае колко - миглите се оскрежават, очите стават сухи и залепват, капилярите се напукват , краката спират да се усещат и започваш да вървиш на автомат като робот.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Thu Aug 05, 2010 6:53 pm

Марфе, забавата настрана, знаеш ли, че през зимата редовно си умират разни бездомни и възрастни хора - от студ?
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Aug 05, 2010 7:05 pm

А през лятото - от жега. Също редовно.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Thu Aug 05, 2010 7:35 pm

Както казва Марфа - по добре минус 25 отколкото 40 градуса на сянка. И съм убеден че повече бабичките и разни хора умират от високите жеги, отколкото от минусовите темератури. Щото като е студено хората гледат да си седят на топло, вкъщи примерно, докато от топлото нема къде да избяга човек. На студено ще се облече човек, даже и да няма пари за печка, климатик и утоплителен уред, все ще има някое и друго одяло вкъщи да се увие като мумия примерно и да миряса. Със жегата освен климатик, което като цяло май минава в графата удоволствие, щото излиза скъпо, и евентуално да се цамбуркам на някой воден басейн, което обаче охлаждащ метод, подходящ за всяко време, пък и не навсякъде е ъвейлъбъл (да не говорим че пак си е удоволствие струващо пари примерно) не се сещам.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Thu Aug 05, 2010 7:56 pm

armageddon wrote:хората гледат да си седят на топло, вкъщи примерно, докато от топлото нема къде да избяга човек
Абсолютно невярно е това. За отопление при -25 трябват подслон и пари. Някои и одеяло си нямат. За спасяване от жегата трябва вода (намира се лесно, безплатно - градски чешми и пр.) и сянка (намира се лесно, безплатно).

Да, старците мрат и от жега, защото за разклатеното им здраве е опасна. В такива случаи им се препоръчва да не се показват на слънце и да приемат течности - виж горния абзац. Препоръчваните при -25 качествени топли дрехи и отоплени помещения, от друга страна...

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Aug 05, 2010 8:10 pm

Ghibli wrote:
armageddon wrote:хората гледат да си седят на топло, вкъщи примерно, докато от топлото нема къде да избяга човек
Абсолютно невярно е това. За отопление при -25 трябват подслон и пари. Някои и одеяло си нямат. За спасяване от жегата трябва вода (намира се лесно, безплатно - градски чешми и пр.) и сянка (намира се лесно, безплатно).

Да, старците мрат и от жега, защото за разклатеното им здраве е опасна. В такива случаи им се препоръчва да не се показват на слънце и да приемат течности - виж горния абзац. Препоръчваните при -25 качествени топли дрехи и отоплени помещения, от друга страна...
Нито водата, нито сянката са в състояние да те спасят, когато е 40 градуса на сянка. Вода и сянка от топлинен/слънчев удар не пазят. Единственото спасение е хладина. Убедена съм, че ако погледнем статиските, много повече хора у нас са загинали в следствие на жегите, отколкото вследствие на студа. Ся, някои и одеяло дето си нямали, е айде, много моля. Колкото до качествените топли дрехи (какво, ако са некачествени, ма пак са топли) - моята най-топла дреха си я взех преди три години от втората употреба за лев и шейсе. Е няма такова яке, дето сигурно и във Финландия на гости на Дядо Коледа да ида, пак няма да ми пука от студа. Е, на вечерен коктейл сигурно няма ме допуснат в тоя ярколилав отенък на дреха, която очевидно не е първа младост, ама дали ми пука, като ми пази топло? ;)

От студа човек може да се опази и със собствени средства. Опазването от жегата обаче си е лукс.

Да не говоря, че и млади хора съвсем спокойно си мрат от жега, въпреки че здравето им до тоя момент не е давало бъгове. Аз лично съм получавала веднъж слънчев удар и два пъти - топлинен. Пък не се водя от кекавите.
Last edited by Marfa on Thu Aug 05, 2010 8:15 pm, edited 1 time in total.

Уук.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Aug 05, 2010 8:14 pm

Е то остава и във Варна да видите истински балкански студ :)
Говоря за студ в който като стана сутрин и водата в чашата ми е замръзнала - случвало се е , нищо че са минали само няколко часа от спиране на печката.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Thu Aug 05, 2010 8:23 pm

Марфе, жалко е как пишеш глупости само и само да е на твоето. Жегата у нас не е сахарска и те уверявам, че водата и сянката много добре пазят от слънчев, топлинен и всякакъв подобен удар.
Статистика ако намериш, хубаво, пусни я тука.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Thu Aug 05, 2010 8:27 pm

Ghibli wrote:Марфе, жалко е как пишеш глупости само и само да е на твоето. Жегата у нас не е сахарска и те уверявам, че водата и сянката много добре пазят от слънчев, топлинен и всякакъв подобен удар.
Статистика ако намериш, хубаво, пусни я тука.
Какви статистики са ви нужни? Малко ли са линейките, които неспирно хвърчат на ляво на дясно. Аз зимата не виждам такава мобилизация.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Aug 05, 2010 8:27 pm

Тая година във Варна, РСС, си имахме китните -26 градуса, които задържаха някъде около седмица. После се стопли и втората половина на януари плюс целия февруари гравитираха около -20-те. Имахме си и ледоход по морето, на места си беше замръзнало като през 50-те години. Опитай се да съчетаеш това с местния вятър, който като ти духне на -5 и ти ги чувстваш се едно си в Антарктида. Ходех точно като нинджа, само очите ми се виждаха. Значи, представи си силен вятър при температура около -20, и съпостави с това извращения здравия балкански студ, да видим кой печели. Прилепчетата на тавана ни измряха, дето се бяха загнездили още преди петнасейтина години и оцеляха и през 2006-та, дето имахме пак някакви арктически студове, само че продължиха само около седмица :(

Но всъщност единственият ни проблем тук беше леда. Понеже падна наистина много сняг, който не се чисти, с времето еволюира до плътна и дебела повече от педя здрава ледена покривка, която изчезна окончателно чак някъде март. Ако го нямаше това, всичко друго се изтрайваше. Понеже 3/4 от родата ми са лекари, дето са я в Окръжна, я в някоя друга по-така болница, а чичото е и хирург-ортопед, мога да цитирам неофициална статистика, според която тази зима е имало повече травми от падане по леда, отколкото доста други години назад. Измръзнали варненци не знам колко е имало, обаче от седмица не спират линейки да фучат като замаяни. И пак родата твърдят, че страшно много хора има пострадали от жегите и то доста по-сериозно, отколкото някой счупен крак. Смъртни случаи и такива ми ти работи.

Бе не е работа да е сахарска температурата плюс тропическа да е влагата. Противоестествено е.
Хубу, Гибли, нека са глупости. Глупост е, че през зимата можеш да се навлечеш (ама те нямали даже одеяла, обожемой), а през лятото и да се съблечеш до голо все си е е толкоз темепературата, верно е, че 40 градуса на сянка здраво пазят от топлинен удар, признах го. Нека си се радвате на тези безумни температури, щом ви е кеф. Аз просто искам да не ми прилошава като изляза навън, ама няма как да командвам времето.

Уук.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Aug 05, 2010 8:47 pm

Нова тема, несвързана с времето.

Открих, че за да не занимавам с Даниел Стийл съм готова на всевъзможни неща. Измих фурната, тоалетната, банята, мивката в кухнята, пак тоалетната за всеки случай, пода, още веднъж, че може първия път да не е хванало, прахосмукачка и кво ли не и това след като се прибрах от работа. Подозирам, че ако някой ми предложи да му измажа апартамента или да нося тухли пак ше се съглася. Замислям например да размразя и фризера и се чуда дали да не измия и прозорците. Щото инак ме чака книгата. :neutral: А тя се оцвети в синьо, щото се оказа, че пеньоарът ми пуска! :D Страшно е!

Уук.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Aug 05, 2010 10:00 pm

Жегата е ЗЛО.
От нея няма спасение. Освен с климатик, който също е ЗЛО.

Студът ти дава повече опции за спасение. Там където падат много ниските температури обикновено е сухо и студът се понася много по-лесно. Тук всеки декември ни се сервират под -35 градуса. Е, гадно е, особено ако задуха оня ужасен вятър, ама честно казано дори не се обличам по кой знае колко по-различен начин като се случи. Същите дрехи, които ме пазят на -10, ме пазят и на -40. Надовлякох си от Бг разни убер дебели вълнени пуловери, които така и не съм облякла още.

За сметка на това над жегата нямам никакъв контрол. Кат съблека всички дрехи, кво ми остава, за да се охладя - кат навън температурата е по-висока от телесната ми температура ебаси? Кожата ли да си свлека, що ли? Няма заспиване на тая гняс. В това отношение Калгари е божествен - най-високите ни температури тука са за момента 29 градуса и въздухът е толкова сух, че това не ти пречи особено. Само ако застанеш на пряка слънчева светлина можеш да се позагрееш, щото слънцето тука прегаря лошо.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Thu Aug 05, 2010 10:51 pm

Amelia wrote:За сметка на това над жегата нямам никакъв контрол. Кат съблека всички дрехи, кво ми остава, за да се охладя - кат навън температурата е по-висока от телесната ми температура ебаси? Кожата ли да си свлека, що ли? Няма заспиване на тая гняс. В това отношение Калгари е божествен - най-високите ни температури тука са за момента 29 градуса и въздухът е толкова сух, че това не ти пречи особено. Само ако застанеш на пряка слънчева светлина можеш да се позагрееш, щото слънцето тука прегаря лошо.
Само кажи кво е нужно да се направи и идвам да живея там. Ще ви стана съсед и с AlDim ще цъкаме на конзолите. :lol:

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Thu Aug 05, 2010 10:53 pm

Амелия, предлагам да ре-постнеш онези снимки на дълбоките преспи за да помечтаем малко, може да вземе да помогне :)

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Aug 05, 2010 11:31 pm

Ето ви линк към ония снимки. :)
viewtopic.php?p=211580#211580

Иначе за съжаление, лошото на Калгари е, че зимата продължава твърде дълго - което значи твърде дълго без зеленина и цветя. Те, температурите може и да си ходят нагоре-надолу, снегът навалява и се стапя, но в болшинството време Калгари просто е някъв гол и безжизнен. Стърчат някви голи дървета и няква жълта отдавна умряла трева, от райграса, с който си постилат моравите тука. И прелитат гарвани, сойки и чайки. И това над половин година баси. В останалото време, градът е чудесен - раззеленен, цъфтящ. Долитат и патиците отнякъде. Ама това е за няма и 5 месеца...

Амикае, ако имаш сериозни намерения за емиграция към Канада, пусни ми едно ПМ да ти дам линкове към съответните сайтове с инфо.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.