И на мен това ми беше единствения проблем с книгата. Е и финала ми се искаше да е по - различен де...gal.eon wrote: "Невромантик" на Уилям Гибсън. Нео-ноар (?) стилът много ме изкефи, напълно ме потопи в атмосферата. Не се радвам особено на абстрактно-геометричните описания на киберпънка, но явно това е мой проблем - същото се отнася и до "Намотки" на Зелазни/Саберхаген и "Падането на Хиперион" на Симънс. Може би в "Краят на дъгата" Винджи се е справил по-добре. Общите приказки за фигури и цветове не са ми достатъчни, искам протоколи, код-инджекшън, точки на прекъсване, криптиране, защо не и стеганография...
.
Кой какво чете, part IV
Moderator: Moridin
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
I can boom shakalaka your medulla oblongata
Ъм, деца, вие наясно ли сте, че тая книга е писана 84-та година? Какви протоколи, кви пет лева, Гибсън тия работи си ги е измислял от нищото по онова време. И пичът е такъв невероятен иноватор, че фантастиката 30 години по-късно все още се влияе от Невромантик?
And you can't dance with a devil on your back...
Бате
, напълно съм наясно с годината на написване на Невромантик. Също така знам, че "Джони мнемоник" е то 1981 г, а "Изгарянето на Хрома"- от 1982 г.
Не отричам заслугите на Гибсън като основател на жанра. Просто споделих какво не ме удовлетворява напълно.
А протоколи е имало и тогава. Имам малка представа как работят и комуникират компютрите и затова се надявам в някой добър роман или разказ великолепните свят, герои и повествование да бъдат допълнени с добро IT.

Не отричам заслугите на Гибсън като основател на жанра. Просто споделих какво не ме удовлетворява напълно.
А протоколи е имало и тогава. Имам малка представа как работят и комуникират компютрите и затова се надявам в някой добър роман или разказ великолепните свят, герои и повествование да бъдат допълнени с добро IT.
В края на краищата няма жив човек, който да може да разбере другия, защото всеки от нас гастролира пред отделни хора с отделни, избрани измислици от собствения си аз!
Ще се радвам някой писател да ме опровергае, но доброто IT не знам доколко е предпоставка за ангажиращо писане. (Било то описателно, повествователно, символично и т.н.)
Малко като проблемите с филмите с хакери - дзверенето пред редове код не е компонент от ангажиращия филм: нито в сюжетен, нито в композиционен или визуален план. То по тази причина и творческата и научна дейност във филмите и книгите не са представени в пълната си реалистичност, по тази причина хора като Клайв Къслър са слаби писатели, когато описват в документални детайли някаква високо специализирана дейност като гмуркането, археологическите разкопки, летенето и т.н. Просто този тип "реализъм" поначало има много ограничен и сравнително експериментален диапазон от употреби, а когато някой го ползва само, за да е "по-достоверно", то този някой го използва неподходящо.
Малко като проблемите с филмите с хакери - дзверенето пред редове код не е компонент от ангажиращия филм: нито в сюжетен, нито в композиционен или визуален план. То по тази причина и творческата и научна дейност във филмите и книгите не са представени в пълната си реалистичност, по тази причина хора като Клайв Къслър са слаби писатели, когато описват в документални детайли някаква високо специализирана дейност като гмуркането, археологическите разкопки, летенето и т.н. Просто този тип "реализъм" поначало има много ограничен и сравнително експериментален диапазон от употреби, а когато някой го ползва само, за да е "по-достоверно", то този някой го използва неподходящо.
Трип, не знам за писателите, сигурно си прав. В тази тема споделям какво съм чел и на какво още бих се радвал. Възможно е това, което искам, да е безинтересно за повечето читатели и това да е причината, поради която авторите го избягват, дори и да имат необходимите знания.
В края на краищата няма жив човек, който да може да разбере другия, защото всеки от нас гастролира пред отделни хора с отделни, избрани измислици от собствения си аз!
Виждаме, че фантастиката, която се задълбочава в технологични подробности, остарява най-бързо.
От друга страна, ако се описват само съществуващи в момента технологии, тогава произведението или няма да е фантастика, или ще е нещо като алтернативна история.
Така че според мен по-малкото конкретика в технологиите е полезна.
От друга страна, ако се описват само съществуващи в момента технологии, тогава произведението или няма да е фантастика, или ще е нещо като алтернативна история.
Така че според мен по-малкото конкретика в технологиите е полезна.
"Шогун" е толкова великолепна... И как последните страници осмислиха последните няколко стотин застой, как ти показаха, че важното не са нито интригите, нито битките, а личностите, как краят беше толкова задоволителен и същевременно остави полет за въображението...
Впечатлен съм.
Впечатлен съм.
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/
http://www.mling.ru/etnolingvistika/bg/muth_bg/ - на рийдъра ест. В повечето моменти съм LoL. ROFL, LOL!
gal.eon
Не че ако не разбират добре материята не могат да си наемат консултант (като Майкъл Крайтън за Джурасик Парк, който обаче го е ползвал пестеливо и на място), но достъпността на книгата до масовия читател ще намалее, а и както написа bsb - конкретните технологии остаряват адски бързо.
Като бонус да, но като център на повествованието не звучи удобно.
Аз пък не знам защо се сетих за "Merde j'en ai marre de cette steganographie"
Всъщност реших да пиша тук по съвсем друга причина...не знам дали вече си запознат, но ако не, препоръчвам да хвърлиш едно око на Ghost In The Shell (два пълнометражни филма и TV сериал, който се развива в алтернативен свят на този от филмите). Там покрай силната атмосфера и собствения дълбок принос на авторите към киберпънк жанра, може да се види интересна визуализация на някои от идеите в Neuromancer-а. Явно отдаване на почит към източника на вдъхновение. (Има и стеганография, но тя е по-скоро намигане към зрителите
)
Честно да си призная, аз не съм фен нито на Гибсън, нито на първия GITS филм (клоня повече към "Намотки"
), но сериалът и вторият филм са едни от най-яките и смислени киберпънк заглавия, на които съм попадал.
Ми лошо няма, но явно писателите предпочитат по-абстрактни описания.някой добър роман или разказ великолепните свят, герои и повествование да бъдат допълнени с добро IT.
Не че ако не разбират добре материята не могат да си наемат консултант (като Майкъл Крайтън за Джурасик Парк, който обаче го е ползвал пестеливо и на място), но достъпността на книгата до масовия читател ще намалее, а и както написа bsb - конкретните технологии остаряват адски бързо.
А в apendix-а към книгата, да се съдържат ключове за разкодирането им?защо не и стеганография
Като бонус да, но като център на повествованието не звучи удобно.
Аз пък не знам защо се сетих за "Merde j'en ai marre de cette steganographie"

Всъщност реших да пиша тук по съвсем друга причина...не знам дали вече си запознат, но ако не, препоръчвам да хвърлиш едно око на Ghost In The Shell (два пълнометражни филма и TV сериал, който се развива в алтернативен свят на този от филмите). Там покрай силната атмосфера и собствения дълбок принос на авторите към киберпънк жанра, може да се види интересна визуализация на някои от идеите в Neuromancer-а. Явно отдаване на почит към източника на вдъхновение. (Има и стеганография, но тя е по-скоро намигане към зрителите

Честно да си призная, аз не съм фен нито на Гибсън, нито на първия GITS филм (клоня повече към "Намотки"

The coffee had been steadily growing more and more execrable for the space of three weeks, till at last it had ceased to be coffee altogether and had assumed the nature of mere discolored water — so this person said. He said it was so weak that it was transparent an inch in depth around the edge of the cup. As he approached the table one morning he saw the transparent edge — by means of his extraordinary vision long before he got to his seat. He went back and complained in a high-handed way to Capt. Duncan. He said the coffee was disgraceful. The Captain showed his. It seemed tolerably good. The incipient mutineer was more outraged than ever, then, at what he denounced as the partiality shown the captain’s table over the other tables in the ship. He flourished back and got his cup and set it down triumphantly, and said:
“Just try that mixture once, Captain Duncan.”
He smelt it — tasted it — smiled benignantly — then said:
“It is inferior — for coffee — but it is pretty fair tea.”
“Just try that mixture once, Captain Duncan.”
He smelt it — tasted it — smiled benignantly — then said:
“It is inferior — for coffee — but it is pretty fair tea.”
Прочетох 40 страници от "Пътуване към Сарантион". Директно ме хвърли в Марианската падина и ме заля с 42141 шантави, абсолютно незапаметими и сложни имена на МЕСТНОСТНИ, племена, богове и какво ли още не и го направи като прехвърли около 12 различни гледни точки. И това за няколко десетки страници, нали. Я ми кажете цялата книга ли е така, за да знам да продължавам ли да чета...
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/
- tigermaster
- Elder God
Прочетох "Хрониките на Амбър". Без разказите, де, но и тях ще ги мина скоро.
Всъщност май за първи път като пълнолетен прочитам десетте тома последователно. Беше интересно преживяване. Бтв, не е истина колко е яко още при първата битка в първата книга нещо в описанието да ти подскаже, че авторът се е занимавал усилено с айкидо, и по-късно, след справка с уикипедия да установиш, че не просто се е занимавал усилено с изкуството, а дори го е преподавал известно време...
Всъщност май за първи път като пълнолетен прочитам десетте тома последователно. Беше интересно преживяване. Бтв, не е истина колко е яко още при първата битка в първата книга нещо в описанието да ти подскаже, че авторът се е занимавал усилено с айкидо, и по-късно, след справка с уикипедия да установиш, че не просто се е занимавал усилено с изкуството, а дори го е преподавал известно време...
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
I feel ya brah... Но отсега ти казвам, че ако се чувстваш така, Принцът на нищото няма да ти хареса.Dante wrote:Прочетох 40 страници от "Пътуване към Сарантион". Директно ме хвърли в Марианската падина и ме заля с 42141 шантави, абсолютно незапаметими и сложни имена на МЕСТНОСТНИ, племена, богове и какво ли още не и го направи като прехвърли около 12 различни гледни точки. И това за няколко десетки страници, нали. Я ми кажете цялата книга ли е така, за да знам да продължавам ли да чета...
Иначе, Киндъла е изобретение на злото, защото подхванах поне 5 заглавия и се чудя кое да чета напред, като за момента най - ми държат вниманието Do Androids Dream of Electric Sheep? и Параграф 22.
Last edited by Claymore on Tue Oct 16, 2012 8:48 pm, edited 1 time in total.
What's a goon to a goblin? What's a shooter to a shotta?
alshu: Така, е съгласен съм, както и с bsb. Но аз нямам предвид конкретни гигабайти и GHz, а описание на принципи. Другото да бъде само част от уърлдбилдинга.
Гледал съм първия сериал на Ghost In The Shell и част от втория - доста ми харесаха.
Гледал съм първия сериал на Ghost In The Shell и част от втория - доста ми харесаха.
Най-лесният начин да се ориентираш за какво иде реч в тази книга е да отвориш уикипедия и да попрочетеш за император Юстиниан, сигурен съм че набързо ще ти светне кое на кое съотвества в книгата - примерно Батиара е Италия, Родиас е Рим, Валерий е Юстиниан, Леонтес е Велизарий, джадитите са християните и т.н. Иначе, доколкото си спомням по-нататък не се сменят гледните точки толкова често.Dante wrote:Прочетох 40 страници от "Пътуване към Сарантион". Директно ме хвърли в Марианската падина и ме заля с 42141 шантави, абсолютно незапаметими и сложни имена на МЕСТНОСТНИ, племена, богове и какво ли още не и го направи като прехвърли около 12 различни гледни точки. И това за няколко десетки страници, нали. Я ми кажете цялата книга ли е така, за да знам да продължавам ли да чета...
Чел ли си Нийл Стивънсън? Тoй е малко в другата крайност - толкова го кефи да описва в детайли как работи това или онова, че често се увлича и прекалява с тези подробности.някой добър роман или разказ великолепните свят, герои и повествование да бъдат допълнени с добро IT.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."