Абсурдистан, отгоре, отдолу и отвътре... (Part IV)

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Jul 29, 2010 11:39 am

И Мюзикаутор, и съответните организации в други страни (мдам, дори и на Запад ги има, и дори и там не са *много* по-цивилизовани) са създадени, за да се борят с хората, които си правят една компилация от mp3-ки или просто audio-тракчета, записват ги на касета или на CD-бланка за 20 стотинки и ги продават на улицата по три лева парчето. Също така и с радиостанции, които излъчват музика, без изпълнителите й да знаят нищо за това... и с куп други такива неща.

Ако решат да оправдават същестуването си, *могат* да извадят аргументи, някои от които дори звучат разумно - да, има неща, с които трябва да има някой, който да се бори.

Ама начинът, по който се борят... законодателството, което има и у нас, и на доста други места по света... е малко... как да кажа... :dash:
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Jul 29, 2010 11:46 am

Аз съм без думи.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu Jul 29, 2010 11:56 am

Абе не е :dash: откъм пазарна логика, много пари се въртят там и хора с моралан на тия дет въртят cd-та по 20 стинки са еволюирали в такива организации. Споменах ли "човещинка". :idea:
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Thu Jul 29, 2010 12:03 pm

Бтв, отчисленията, които "Музикаутор" иска за авторски права, са в пъти по-големи от тези, които искат еквивалентните организации в Щатите. Точните цифри не ги помня, но мисля че исканията на "нашата" организация бяха нещо от рода на пет процента от приходите от концерта, докато на запад практиката е да се иска един процент и половина.
А самото съществуване на подобни организации е оправдано, доколкото всеки неизвестен изпълнител от който и да е жанр, почти без изключение, прави кавъри на Големите в своя жанр по клубовете и печели от това. Ако стане наложително, например, Judas Priest да дадат лично разрешение на всяка от хилядите клубни групи, решили да изпълняват "Breaking the Law", ще стане страшно. А изпълнението на кавъри е някак необходимост за неизвестните изпълнители. Друг е въпросът, че, лично според мен що се отнася до концерти на Големите, подобни отношения може и трябва да се решават изцяло от мениджърите на автори и изпълнители, без паразитиращи организации. Сега, ясно е, че в писането на песните, които Дио изпълняваше по концерти, са участвали една сюрия музиканти от Rainbow, Black Sabbath и собствената му група, които не са с него на сцената и не делят хонорара му, и е ясно, че е редно да си получат парите за права. Също толкова ясно е, обаче, че това е можело да бъде уговорено без външна намеса. Няма да се учудя и ако е било уговорено, но това е отделна история.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Jul 29, 2010 12:34 pm

Пък аз се опитвам да си представя МА да седне да се уговаря със сюрията музиканти, участвали в писането на песните на Дио, опитвам се, ама не става. Например Дио (или който и да е друг, няма значение), дали въобще би искал точно МА да се грижи за личния му интерес? Ами ако пък наистина нещата между Големия Световен Изпълнител™ и сюрията хора, седящи зад песните, вече са си договорени, че и оттатък, какъвто а на бас, че е случаят, за кво се вре МА вътре? За мен това е някакъв изнудвачески монопол, не знам по какъв друг начин да го определя. Например, важно е да се разбере дали на Judas Priest въобще им пука, че на някакво капанче край морето някакъв оркестър без име пее "Breaking the Law", докато народа нагъва кебапчета с бира. А ако действително им пука, то нормалното е те да си изберат организация, на която да делегират правомощия да събира такси от съответните заведения. Въобще, ето тва вече е някакъв див абсурдизъм.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Fri Jul 30, 2010 1:33 pm

http://www.btv.bg/story/89002554-Kavarn ... prava.html
Каварна ще си преведе парите за авторски права

280 лева дължи за авторски права община Каварна на „Музикаутор”.
Парите ще бъдат преведени следващата седмица. Това заяви кметът на морската община Цонко Цонев по повод разпространената информация от сдружението, че общината дължи над 100 хиляди лева за авторски права от провежданите рок фестивали и безплатни концерти в града.

В съобщение на сдружението, което управлява правата на композитори, текстописци и аранжори се казва, че за последните четири години Каварна е съорганизатор на множество събития, за които няма подписан договор с „Музикаутор”. Сумата от над 100 000 лева е натрупана както от безплатните концерти в града, така и от последните две издания на „Каварна рок фест".

„Моята позиция е, че слънцето много пече и някой хора ги е напекло много и е много елементарно. Всеки, който дори не е юрист, може да си направи извода дали ние дължим пари или не, тъй като ние не сме организатори, не сме промоутъри - общината. За всеки концерт си има организатор, който сключва договор с фирмите. На тези им е най-лесно да търсят пари от община", коментира Цонко Цонев, кмет на община Каварна.

От „Музикаутор” уточняват, че не винаги изпълнителят на дадена песен е и нейн автор и дават за пример „July Morning", с която хиляди българи посрещат първото юлско слънце на Камен бряг.

„За „July Morning" ще им преведа другата седмица 280 лева за песента на Кен Хенсли, „July Morning", тъй като тя е на Кен Хенсли тая песен и беше изпята от Джон Лоутън. Иначе за останалите групи си имаме декларации, че те се отказват от правата си за техните песни, а те пяха само и единствено техни песни. Така че за „July Morning" ще им преведем 280 лева и чакаме извинение за останалото, за разликата до 100 000 лева”, каза още Цонев.

Декларациите от Емир Костурица, Джон Лоутън, Глен Хлюз и други изпълнители са предоставени на сдружението, допълни още кметът.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Itilon
Paragon

Post by Itilon » Wed Aug 04, 2010 7:15 pm

НЕ МОГА ПОВЕЧЕ!!! Писна ми всяка втора статия по медиите да е за Бойко Борисов (а 30% от останалите за Цецо Цветанов). Искам да прекарам поне 24 часа, без да се наслаждавам на божествения Му лик и да слушам дълбокомислените му изказвания - предимно за това как го е прецакал Станишев или евентуално кой е новият враг на народа.

Затова не мога да пропусна да ви поканя да подкрепите каузата за Ден, свободен от Бойко Борисов. Ето: http://e-lect.net/?p=1674 :mrgreen:.

(Цялата идея не е съвсем шеговита, де - доколкото знам подобно нещо имаше наскоро във Франция във връзка с медийното внимание към Саркози. Сигурно се е случвало и другаде, знам ли? :D)

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Wed Aug 04, 2010 10:11 pm

Подкрепям горещо, но шансът да се случи е отрицателен. Остава да се надяваме поне да измисли някои нови PR трикове, оправданията с Станишев/Доган/съда/ЕС/климата/световният империализъм/цената на морковите в Камбоджа отдавна се изтъркаха. Филмът "Ние ги хващаме, те ги пускат" толкова пъти вече сме го гледали...
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Aug 04, 2010 10:40 pm

Сега дават нов. В който Лошите искат да Го убият. А на бас, че в близките дни ще бъде спасен от неминуема гибел. Примерно ще открият взрив колата му, снайперист ще бъде забелязан в Бояна, а нищо чудно да се стигне и до по-далеч - колата наистина да се подпали, ама той като Пожарникар да успее да овладее Опасната Ситуация.

Уук.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Aug 05, 2010 2:01 pm

Айде. Сретен Йосич атентатствал срещу Бойко.

Уук.

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Thu Aug 05, 2010 3:11 pm

This is sooooooooooo 10 years ago. Ако въпросния Йосич е дори наполовина мафиота който родната преса се опитва да го изкара, нашто пожарникарче отдавна да гледа тревата отдолу.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Sun Aug 08, 2010 11:05 am

„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”

Amikae
Ascendent

Post by Amikae » Sun Aug 08, 2010 11:09 am

То хляб да беше... :roll:

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Sun Aug 08, 2010 12:06 pm

Спрях да ям хляб преди около 6 месеца :) Me is wise man.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

beliefcontrol
Paragon

Post by beliefcontrol » Sun Aug 08, 2010 2:14 pm

Аз го спрях преди 2 години.
И докато имам финансовата възможност да си осигурявам поне малко по-качествена храна, нямам намерение да се връщам към консумацията на подобни боклуци.
Disillusion is common place.
Confusion, our fatal flaw.
Retribution, our sacred god.
Conclusion: There is no law.