Споделете пак

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Onslaught
Sorcerer

Post by Onslaught » Wed Mar 31, 2010 3:34 pm

tigermaster wrote: Все пак това, което разправя Амикае, е далеч от, хм, обикновеното привикване към жестокостта. Да взривиш сляпа птица е чиста психария, струва ми се.
Ами честно казано на мен ми звучи просто като детска глупост. Сигурно ако ми го бяха разказали по времето когато аз убивах гугудки с прашка или въздушна пушка дори щях да се впечатля.
Инече аз никога не съм ял гугудки но имам приятели които са. Доколкото знам понякога ги хващат и живи и после им чупят врътовете.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Wed Mar 31, 2010 3:37 pm

Jen wrote:
Безнаказаността при нацепената маса е възмутителна, при животното е в най-добрия случай безотговорна, в най-лошия - много опасна. Защото в 9 от 10 случаи или вече е придобила, или ще придобие рано или късно форма, за което на дееца ще е нужно да му се прави криминално портретиране.
Хмм - би ли могла да подкрепиш това с данни? Т.е. от някъде да извадиш статистика че 90% от проявилите жестокост спрямо животни след това извършват и сериозни престъпления срещу личноста.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Wed Mar 31, 2010 3:38 pm

Чакай да преместя постовете на Jen, Cru и Пенчев на тая страница, защото историята с врътовете на гугудките хвърля допълнителна светлина в някои определени сфери, но не носи особена информация към въпроса, който се разисква.
Jen wrote:Извън емоционалното ми отношение на човек, който много обича животните, смятам, че такова алтернативно поставяне на нещата (хора vs. животни) е и професионално неправилно. Убиването на животни е противоправно и по-важно - е общественоопасно.

Убийството, изнасилването грабежът са престъпления. Ужасно е да се случват, но има кой да ги накаже и как да бъдат понесени последствия. С осакатеното по жесток начин животно от чисто психологическа и социална гледна точка актът е доста подобен, но остава неотчетен като аспект на криминална идентичност, като наказуема патология.

Животните не бива да се третират като вещи, защото не са вещи. Да нацепиш нечия маса на трески, защото собственикът й те е ядосал, е вандалщина. Да отрежеш краката на кучето му е клинична психология - това е деяние, което в комбинация с още един два лесно установими факта, е почти сигурна индикация за някоя от основните форми на психична абнорма при криминалното портретиране. Ето защо е необходимо да се превръща в криминално досие.

Безнаказаността при нацепената маса е възмутителна, при животното е в най-добрия случай безотговорна, в най-лошия - много опасна. Защото в 9 от 10 случаи или вече е придобила, или ще придобие рано или късно форма, за което на дееца ще е нужно да му се прави криминално портретиране.

И ще се окаже, че наказание за убийство на животно е могло да предотврати убийството на дете или поне е могло да помогне на разследването.
Cruelty wrote:Никола, почваш да драматизираш излишно. Никой не сравнява осакатяване на човек с осакатяване на животно. Това, че наказанието за изнасилване в момента е леко шляпване през ръчичката не трябва да го прави аршин, по който да се мерят всички други наказания. По-скоро ще се радвам, ако наказанията са такива, че всеки с малко повече акъл от мухлясал хляб ще се постарае да се въздържи от изстъпления. Било срещу човек или животно.
Roamer wrote:Само да отбележа, че в конкретния случай "постановката" нито е "нова" (мммкей, може би за нашето законодателство би била нова, поне за Наказателния кодекс, но като цяло за света хич не е нова идея), нито е "безумна" - виж например (ама наистина виж и се замисли) какво написа Jen в viewtopic.php?p=218247#218247. Лично за мен човек, който е способен хладнокръвно и предумишлено да осакати или убие животно, за да нарани или отмъсти на друг човек или просто защото му е забавно, има сериозни проблеми, които не се решават с административно наказание. Да, лично мнение, и само за тези ситуации - знам, че има животни-вредители, знам, че има животни, които нападат хора - не говоря за това.

Добавено: Това, което съм написал, е към Никола... а Jen междувременно и сама си го е казала :)
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Wed Mar 31, 2010 4:02 pm

b.t.w. Това за животните важи явно за домашните животни. Убий защитен вид и да те хванат горските та стой та гледай дали няма наказания и глоби.

Jen
Paragon

Post by Jen » Wed Mar 31, 2010 4:15 pm

The Dragon wrote:
Jen wrote:
Хмм - би ли могла да подкрепиш това с данни? Т.е. от някъде да извадиш статистика че 90% от проявилите жестокост спрямо животни след това извършват и сериозни престъпления срещу личноста.
Ами учебници нямам под ръка, а криминалните досиета не са публична информация. Мога обаче да го подкрепя с образованието и с опита си. Тези неща са някакъв фундамент на криминалната психология. Дали са точно 9 от 10 случая няма значение - проявите на насилие към животни, особено в по-ранна възраст, но не само, са много силен фактор при дефинирането на криминална идентичност.

RRS - то опазването на дивеча и наказването на бракониерството си е по друг закон.
If I never meet you in this life, let me feel the lack.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Wed Mar 31, 2010 5:01 pm

Всъщност има огромно значение дали са 9 от 10 или 1 от 100000.

Принципно насилието над животни е доста разпространено - от посипването на охлюв със сол за експеримента ( гадно е) до тестване на прашки и въздушни пушки. И разбира се милионите хлебарки които чехъла ми е убивал. А в гърция в един рибарник когато трябваше да правим изследвания за паразити на змиорките - абе включваше кормене на рибата жива и това беше само началото на проблемите и. Тогава като 12 годишно хлапе си бях поставил за цел да видя докато карам из въпросния рибарник с колелото колко от плъзналите жаби мога да сгазя на една обиколка. А на риболов когато ходехме късахме краката на скакалците за да не избягат докато стигнем реката.

Ми не се чувствам като криминален тип - какво да направя.

А и защо протестирате само срещу измъчването на животинки които са cute and fluffy?
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Wed Mar 31, 2010 5:06 pm

Това на Джен по-горе за обществената опасност и (особено) противоправността на убиването на животни въобще няма и да го коментирам, половината ни преподаватели по наказателно най-вероятно биха се насочили към най-близкия балкон, за да изразят отношението си по въпроса:).

Към Петя: тотално не мисля, че аз драматизирам излишно. Просто това, че поредният тотален грийнпиис-зомби-изъм (ДА, ТОВА Е ЕДНА ДУМА:)) във форума ме дразни, си е мой проблем и като не го смятам за правилен ще си реагирам. Просто изказванията за затвор при насилие над животно ме досмешават прекалено много, за да си мълча.

Също така връзката между давещи котки, които в 9 от 10 случаи минавали към хора на мен лично също ми е ту мъч и съм напълно съгласен с Даниел - озаптете се малко, хора:)

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Mar 31, 2010 5:14 pm

The Dragon wrote:А и защо протестирате само срещу измъчването на животинки които са cute and fluffy?
Защото само то е демонстрация на явен потенциал за психически отклонения очевидно. Да реагираш с агресия на нещо гнусно е нормална реакция, независимо колко е зряла.

Никола, спести си определенията плс. За общото благо, не за моя кеф.
And you can't dance with a devil on your back...

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Wed Mar 31, 2010 5:16 pm

Симеоне, не ми дръж тон плс. Водим си дискусията мирно и кротко и нямаме нужда от неучаствал в темата полицай. Да не споменавам, че дори не знам за кои определения говориш.

bsb
Paragon

Post by bsb » Wed Mar 31, 2010 5:18 pm

The Dragon wrote:...............
А и защо протестирате само срещу измъчването на животинки които са cute and fluffy?
Точно заради тази причина намирам за доста трудно за юридическо обосноваване криминализирането на жестокостта към животни. Както каза човекът по-горе, уловените в капани мишки ги давели. Хубаво, има разни разпоредби за хуманно убиване на животните за храна. Ако подхождаме систематично, не трябва ли да има същите разпоредби за убиване на животните вредители? А за лова пък изобщо не искам да отварям дума.
Или ще си направим приложение към закона, в което ще изброяваме за кои животни важи?

А доводът за гнусното пък е толкова странен, че няма накъде повече. На мен не са ми гнусни паяци, мишки, прилепи, змии. Много хора обаче изпадат в ужас само от вида им. И какво, законът и понятието "гнусотия" ли трябва да включва? Нещо като неизбежната самоотбрана?
Last edited by bsb on Wed Mar 31, 2010 5:19 pm, edited 1 time in total.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Wed Mar 31, 2010 5:19 pm

Също доста правилен аргумент. Може направо да се направят отделни закони за насекоми, животни и птици :lol:

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Mar 31, 2010 5:20 pm

Muad_Dib wrote:Симеоне, не ми дръж тон плс. Водим си дискусията мирно и кротко и нямаме нужда от неучаствал в темата полицай. Да не споменавам, че дори не знам за кои определения говориш.
"поредният тотален грийнпиис-зомби-изъм" (и не, бтв, не е една дума, две са) и отношението на преподавателите ти към мнението на Джен визирам. Като ше върви мирно и кротко и без нужда от полицай (застреляй се за неучастването впрочем, чета от самото начало), може да върви и без подобни етикети.
Last edited by Roland on Wed Mar 31, 2010 5:23 pm, edited 1 time in total.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed Mar 31, 2010 5:22 pm

bsb wrote:А доводът за гнусното пък е толкова странен, че няма накъде повече. На мен не са ми гнусни паяци, мишки, прилепи, змии. Много хора обаче изпадат в ужас само от вида им. И какво, законът и понятието "гнусотия" ли трябва да включва? Нещо като неизбежната самоотбрана?
Законът, ако съществува, би следвало да включва домашни любимци и стопански добитък. Тоест, да, ако си гледаш прилеп или паяк у вас, и той трябва да е защитен.

И това, че на теб не са ти гнусни, не ги прави по-малко гнусни за мнозинството. Психологията си има начин да разграничава слава богу, дори правото да няма. Не знам, на мен ми е много очевидна връзката между насилието към симпатично малко животно и човек.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Wed Mar 31, 2010 5:25 pm

Поредната тема, в която спирам участието си, защото рандъм станал с гъза нагоре админ (защо ли все си само ти, Симеоне, ми е мн интересно) ми прави забележки без абсолютно никакво основание.

Бързият игнор засега от мен.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Wed Mar 31, 2010 5:30 pm

Принципно насилието над животни е доста разпространено - от посипването на охлюв със сол за експеримента ( гадно е) до тестване на прашки и въздушни пушки.
Говорим за жестокостта спрямо животни. Знам, че понятието е мъгляво, ама хайде да има разлика в психиката на човек който запраща джапанка по хлебарка и такъв, който последователно реже краката на животно, плуващо в кръв и квичащо от болка.
Точно заради тази причина намирам за доста трудно за юридическо обосноваване криминализирането на жестокостта към животни. Както каза човекът по-горе, уловените в капани мишки ги давели. Хубаво, има разни разпоредби за хуманно убиване на животните за храна. Ако подхождаме систематично, не трябва ли да има същите разпоредби за убиване на животните вредители? А за лова пък изобщо не искам да отварям дума.
Това, че е трудно не значи, че трябва да бъде отсвирено по принцип. И пак повтарям, говорим за жестокостта, а не за нехуманността. Да, някъде там има размита граница между тези двете. Но има и случаи в които то си е само едното.
Не знам, на мен ми е много очевидна връзката между насилието към симпатично малко животно и човек.
Каквото каза младежът.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either