Аз да си задам въпросчето... търся си нещо интересно за четене, с което да отбивам по 2-3 часа на ден, да е от жанра фентъзи, да е добро и да е в духа на нещата( поне на едно от тях), които ще изброя по-долу:
1. Фен съм на Колелото на Времето - страхотно описания на персонажите, много добре измислен сетинг, добре изпипан и с достатъчно детайли, за да го почувстваш възможен и жив. Да не пропусна да кажа, че историята и развитието на действията е едно от нещата, които харесвам най-много в тази поредица( да, да, знам че на места не става нищо, но има и места, където се случват много и интересни неща). Общо взето ми е любимата поредица, въпреки някои негативи, които има.
2. Много ми хареса и Песен за огън и лед. Като цяло доста добре се движеше от събитие към събитие, развитието на героите е интересно, не изсмукано от пръстите, интересно развитие на историята and so on. Бтв Тирион рулз
3. Малазана - чел съм поредицата едва до половината. Доста ми хареса, но заради ангажименти ми се наложи да я попрекъсна и така й не съм я продължавал. Засега ще си остане недочетена, уви. Та в нея ми харесаха детайлността, обстановката и атмосверата, в които книгата те потапя доста добре.
4. Властелинът на пръстените - при все, че за съвременните стандарти не блести с чак толкова оригиналност, книгата е достойна за този списък, тъй като именно от нея се запалих по фентъзито. Успява да потопи читателя в историята и да го накара да се вълнува от развръзката на всичко, а това си е доста голям плюс за една книга.
Сега да спомена и какво не ми харесва: Фийст - интересен сетинг, елементарно поднасяне на историята и описание на събитията( може би е заради целевата аудитория на автора, може би е заради уменията му, но не ме кефи). Едингс - чел съм само начало на негова книга, но беше ужасно, надявам се да не попадам на подобни творби в бъдеще. Предпочитам да се избягват и произведения като тези на Паолини и Салваторе, не си падам по такъв стил литература.
Засега аз лично съм се спрял на 'Лъжите на Локи Ламора' на английски език. Доста си падам по арогантни персонажи с добро чувство за хумор( ала Матрим Каутон) и се надявам Локи да ми предложи точно това, плюс всички там плюсове на поредицата, изписани по ревютата. Тъй като нямам много време за четене напоследък ще ви бъда благодарен ако ми предложите нещо друго интересно от този жанр, на което да обърна внимание. Предварително благодаря!