God, are you there?

Мръсните страсти – на сапун
RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Mar 05, 2009 7:22 pm

аз нямам ниво - имам логика.

А вие нищо не ми доказахте - цялата ви тактика беше да отричате всичко. Аз се радвам че ви забавлявам- това комплимент.

така и не ми отговори на въпроса който задавах десет пъти.
Ако не можеш да отговориш ОК- къде си тръгнал тогава да ме убеждаваш.
Имаме две твърдения.
А. Земята е плоска и Слънцето я обикаля за 24 часа.
Б. Земята е кръгла и тя обикаля Слънцето за 24 часа.
доста нелеп пример - говорим в единия случай за човешко поведение в другия за някакви научни факти.

Сега аз ако те питам дали SVR-960 HI-400 е по добра от SSC-DC598P едва ли ще разбереш за какво става дума.

но ако ти задам въпроса "
"какво ще направят 99 от 100 човека ако намерят 1000 лева на пътя ?"
със сигурност ще се сетиш нали?

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Mar 05, 2009 7:28 pm

Извинете, че измествам спора от Иисус, но ми стана интересно нещо. Аз това за двете твърдения малко не го разбрах.

Имаме някакви две твърдения, но в даден момент се оказва, че едното е грешно. И?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Mar 05, 2009 7:31 pm

Ами това е разликата между предположение и доказан факт.

Твърдението, че Христос бил възкръснал с нищо не е доказано. Някои хора обаче го приемат като вярно. Т.е. те вярват, че е имало един човек (ама не съвсем човек) на име Исус Христос, който се е върнал от мъртвите. Така едно време са вярвали също, че Земята е плоска и Слънцето я обикаля за едно денонощие.

Да вярваш в недоказани твърдения е едно. Да приемаш нещо за вярно след като си получил убедителни доказателства в негова подкрепа е друго. Затова аз в момента не мога да приема за вярно, че библейският персонаж Христос наистина е възкръснал.
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля :)

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Mar 05, 2009 7:37 pm

Ма вие продължавате да спорите за фактологическата истинност на Библията! :shock:

@Роланд, ми вярата не е недоказуема - тря съществува като психологически феномен, мисля това никой не го оспорва. Оспорва се наличието на това, към което е насочена вярата - в случая бог някакъв, щото за неговото съществуване нямаме доказателства или изложените доказателства не са достатъчни. Вярата е обяснима с разните научни методи. Ирационалното също е логично бтв, поне според мен и моят възглед за света. Но както и сам каза - моята истина не е длъжно да бъде твоята истина, щото тук опираме до понятия без категорични и уеднаквени дефиниции. Затова и казвам още от самото начало, че тоя спор е семантичен, щото всеки се старае да защити логически собствените си дефиниции, а всичките имаме различни дефиниции. Голям ташак. :lol:

Поне е забавно на моменти, а и информативно. Аз научавам нови неща в тия спорове и си доизбистрям гледната точка сама за себе си. Кой каза, че в спора не се раждала истина, начи?
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Mar 05, 2009 7:38 pm

До Пасъра, че Амелито писала.
И съответно са били опровергани.

Тоест, ти наистина няма откъде да си сигурен дали Иисус наистина не е съществувал, че не е и възкръснал накрая, докато някой не опровергае или не докаже това твърдение. Защото "аз знам, че това събитие не се е случило" не тежи повече от "аз знам, че това събитие се е случило", докато няма доказателство в подкрепа на едната или другата теза.

Което ни връща в изходна позиция автоматично. Не, не ме разбирай погрешно, аз лично нямам нищо против коя да е от тези две позиции, нямам нищо против и трета позиция, включваща събуждане от кома, брат-близнак или някоя друга постановка, но не мога категорично да отрека нечие твърдение, докато нямам доказателство.
Ами и аз не знам защо така мутира спорът, тъкмо ми беше станал интересен, Амели. Идея нямам защо спорим исторически верни ли са всички факти в Библията, при условие, че не сме отбор евангелисти, бранещи с нокти и зъби Правдата.

Уук.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Mar 05, 2009 7:41 pm

Работата е там, че някои хора приемат това твърдение (възкръсването на персонаж от книга) като доказан факт, каквото то не е. И основават поведението си на подобно твърдение - какво ги чака в "отвъдното", как да живеят тук, за да живеят добре и след смъртта, как после да се върнат от мъртвите ако много са заслужили и т.н.

А спорът за истинността на Библията тръгна от коментара за възкръсването на един неин персонаж. :mrgreen:

Това е частен случай за разликата между мислене и вяра, затова и се позанимах с конкретния пример.
Last edited by passer-by on Thu Mar 05, 2009 8:17 pm, edited 2 times in total.
The Best of Mozart

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Thu Mar 05, 2009 7:42 pm

Което ми напомня що изгледах с такава скорост Bones.

Вуду епизода. Буут мрънка срещу вудуто.
Booth: We do not make zombies!

Bones: Jesus rose from the dead after three days.

Booth: (Pause) Jesus is not a zombie!
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Mar 05, 2009 7:44 pm

Xellos wrote:Което ми напомня що изгледах с такава скорост Bones.

Вуду епизода. Буут мрънка срещу вудуто.
Booth: We do not make zombies!

Bones: Jesus rose from the dead after three days.

Booth: (Pause) Jesus is not a zombie!
ААААХАХАХАХА, Николов, обичам те!
The Best of Mozart

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Mar 05, 2009 7:45 pm

Библията е компрометирана от ненам колко на брой църковни събори, които са я кълцали, снаждали, цензурирали, пренаписвали и т.н. за да им пасне на политиката. Това, което имаме останало от нея отдавна не може да се счита за достоверно по какъвто и да е начин. Разбирам да обсъждахте и да търсехте фактологическа истинност в най-първия й вариант отпреди 2 хилядолетия, Средновековието и Инквизицията, пък то...

Oui. Je suis garbage.

passer-by
Elder God

Post by passer-by » Thu Mar 05, 2009 7:46 pm

Не говори в множествено число, моля. :wink:

Аз определено не търся - вече - такива неща в нея.

И напълно споделям мнението ти за Библията като литературен източник, просто не виждах смисъл да го повтарям.
The Best of Mozart

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Thu Mar 05, 2009 7:52 pm

Ники, много добро! Image

Пасъре, абсолютно съгласна, затова и започнах да оплювам фанатизма като явление още от самото начало. Всеки вид фанатизъм това. А иначе, аз досега не срещнах човек в те тоя форум, който убедено да твърди, че е доказано категорично Възкресението на Христа/Съществуването на Бога™, така че наистина не ми е ясно какво въртите и сучите там Старите и Новите Завети, след като има по-яка тема, по която да си чупим мозъците.

По-скоро срещнах абсолютния антипод на гореописания вид, но е трудно да разбера доводите му, щото обикновено пише по едно-две изречения, в които обяснява колко сме тъпи и прескача като зайче всеки опит за диалог.

Уук.

Onslaught
Sorcerer

Post by Onslaught » Thu Mar 05, 2009 8:04 pm

Marfa wrote: Аз затова ще си позволя да се върна на идеята си, че Вселената, или поне тази част от нея, която ни е известна, с всичките джаджи, микрочастици и гигантски обекти, спокойно би могла да се хвърли в един спор като доказателство в подкрепата, че Бог има, с твърдението, че вероятността толкова сложна и многообхватна система да се създаде, е изключително малка. Точно както ако докато си копая нивата и попадна на тракийското златно съкровище, ще си кажа, че то вероятно е направено от някого, защото е толкова съвършено и сложно, че едва ли се е самосъздало.
Не мога да разбера защо съм се заразил с грип значи Демонът на сополите ме е докапал.

Не мога да разбера защо падат гръмотевиците значи Зевс ги хвърля.

Не мога да разбера как е възникнала Вселената значи бог я е създал.

Ами след като бог е създал вселената се поражда въпроса как е възникнал бог? Или той е достатъчно прост за да се самосъздаде?

След като почти всички са съгласни ,че библията е литературно проиведение пълно с художествени измислици, не е ли съвсем логично и самия Бог за който се говори в нея да се приеме за измислица?

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Mar 05, 2009 8:08 pm

Онслот, ти четеш ли други мнения освен своите в тази тема?

Иначе ако вселената е създадена от Големия взрив, кво е имало преди това и то що се е взривило? И къде е било поставено то? И т.н.?

Oui. Je suis garbage.

Onslaught
Sorcerer

Post by Onslaught » Thu Mar 05, 2009 8:25 pm

Amelia wrote:Онслот, ти четеш ли други мнения освен своите в тази тема?

Иначе ако вселената е създадена от Големия взрив, кво е имало преди това и то що се е взривило? И къде е било поставено то? И т.н.?
Да чета ги.

Ами аз не знам как е създадена вселената както навремето хората не са знаели какво е преставлявала светкавицата. Обаче не държа да има някакво обяснение само за да се затвори кръга ,а искам да изчакам науката да напредне достатъчно за да докаже как точно е станало.

Interpreter
Forsaken

Post by Interpreter » Thu Mar 05, 2009 8:36 pm

Onslaught wrote:... искам да изчакам науката да напредне достатъчно за да докаже как точно е станало.
Не го казваш сериозно, нали?