V for Vendeta

Филми, бре, филми... Джена Джеймсън, Трейси Лордс – we have them all!
fan2000
Commoner

Post by fan2000 » Wed May 03, 2006 10:52 am

Ако не сте гледали "Апокалипсис сега", "Великият диктатор" и "Бразилия", означава, че не сте видели нищо от киното на ХХ век. Това твърди авторитетното списание "Импайър".Това са онези филми, правени от американци, които покоряват с емоционалното си вдъхновение целия свят и даже печелят повече почитатели в Европа, отколкото в родината си. Защото зад чистата на филма се открояват извечните въпроси на битието. Разкрива се тъмната страна на душата. Това е преселение в ада на лудостта.
Ако не сте гледали «V for Vendeta» не сте загубили нищо. Ако сте го гледали сте убили час-два от времето си.
Най- неприятно нещо от целия филм - това е кухата патетика от началото и края, в която той е рамкиран - преекспонирането на факта, че индивида анархист може да пребори диктатурата със средствата на терора. Това ли трябва да е посланието на филма(?!?).Независимо, че борбата на отделния индивид срещу еди-какво-си се е превърнало в клише изтъркано от употреба съвременното кино. В противовес на подобни преекспозиции бих казал, че изкуството носи своята ценност в самото себе си и всеки опит тази ценност да се подчертае чрез неестетически средства заплашва да умъртви субстанцията на духа, замествайки я с пусти думи или образи. Изкуството съвсем не е просто размах и екстензия (така щото да се пропагандира някаква негова космичност), а също толкова интензия и дълбочина.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed May 03, 2006 10:59 am

преекспонирането на факта, че индивида анархист може да пребори диктатурата със средствата на терора. Това ли трябва да е посланието на филма(?!?).
Да. Не е ли яко всъщност?
This is it. Ground zero.

fan2000
Commoner

Post by fan2000 » Wed May 03, 2006 11:03 am

Ами...не. терористите не влизат в каквито и да било от ценностните ми категории.
независимо от написаното по-горе изказване по отношение на малтусианството /изказано в трето лице/ което ми бе прехвърлено смятам че можеш да жертваш собствения си живот за идеалите си но не и използвайки методите на терора.

Morgana
Paragon

Post by Morgana » Wed May 03, 2006 11:03 am

Dear, Уашовски освен сценаристи, което никак не е малко, са и продуценти на филма. И, ако продуцентите нямат думата какъв да бъде филма, то тогава не знам кой има.

Не, в по-преден пост казах, че филма не съм го гледала и както, надявам се, виждаш нищо не съм казала за него дали е добър или лош. Съвсем в друга насока са ми постовете. Но, ето fan2000 се появи, насочи стрелите си към него, той е далеч по-як противник на вербалните дуели от мен. Удоволствие ще е за мен да ви чета. :)
pulled out

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed May 03, 2006 11:05 am

Не ми е интересен, уви. А ти в момента праиш нещо, което и аз правя по принцип, но е ДОСТА тъпо - развиваш кули от пясък и се помпащш в конкретна насока на отношение към филм, който не си гледала ;) Тъпо е. Изгледай го и пиши пак, може пък да те изненада.
And you can't dance with a devil on your back...

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed May 03, 2006 11:16 am

must be my teen spirit...
This is it. Ground zero.

Vash
Paragon

Post by Vash » Wed May 03, 2006 12:29 pm

Morgana wrote:Demandred, извинявай, не съм те разбрала правилно или още по-точно изобщо не съм те разбрала.

Не всичко е пари, известност и слава. Понякога някои хора влагат в проектите си сърце и душа, мечти и други такива все романтични и позабравени в наше време неща. И когато виждат творенията си превърнати в комерс, обременени с нечия чужда философия (щото братя Уашовски се чувстват длъжни да натъпчат всеки свой филм с философия, а не със забавление) вбесяването им от този факт е много силно разбираемо. И ако не си искал да следваш сюжета, разбирането и идеите на автора на комикса за какъв дявол си купил правата на точно този комикс? Прави си собствен филм, със собствените си разбирания и философствания, вдигай лозунги Долу Буш, ма не съсипвай чужди идеали. Да, ненавиждам ги Уашовски заради това, в което превърнаха Матрицата след 1-вата част.

Xellos, цинизмът ти понякога е адски потискащ. :(
Toзи път като никога вината е изцяло в автора. От доста време е обявил, че въобще не иска да се занимава с някакви си филми и затова екранизациите му или suck ass или не са ич по комикса - От Ада, Константин, Лигата на необикновените джентълмени са все негови. А когато са му се обадили за В веднага е казал, че дори не иска да се среща с филмаджиите, че не иска името му да бъде споменавано и дори отказва да получава и пари. Еми да не се оплака после, тогава.
А филмът ми хареса,но ме е яд, че не съм виждал качествена екранизация по каквото и да е скоро. Под "качествена" имам предвид
да не бяга от оригиналното произведение.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Wed May 03, 2006 12:31 pm

Е Син Сити кво е? :) Бтв, Константин е на Нийл Геймън, мисля...
And you can't dance with a devil on your back...

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Wed May 03, 2006 12:58 pm

Ми не. Константин си е на Мур. Провери в Уики-то.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Wed May 03, 2006 2:05 pm

fan2000 wrote:терористите не влизат в каквито и да било от ценностните ми категории
Сред нещата, които ми харесаха във филма, беше как много ясно показва колко е безсмислено лепенето на етикети.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed May 03, 2006 2:30 pm

Respect, Гиб :)
This is it. Ground zero.

fan2000
Commoner

Post by fan2000 » Wed May 03, 2006 3:11 pm

Ако възприемаш непреходните морални ценности за етикети то тогава не бих могъл не бих могъл да дам нов довод.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Wed May 03, 2006 3:42 pm

Имах предвид думи като "терорист" и "анархист".
Освен това, според мен една от идеите на филма не беше индивидуалната борба, а обединението на хората.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

herairness
Jaghut Tyrant

Post by herairness » Wed May 03, 2006 6:12 pm

малко офф топик-кселосчо тоз аватар е готин уа:)))
Image

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Wed May 03, 2006 9:21 pm

Хех офтопик приет: - ама мноу малък трее си резна точен аватар ;). Временно разбира се ;). нещо такова http://g.takas.lt/gpi/filmai/Kauke_ir_lozungas.jpg :twisted:

то аз такава маска да спипам от нейде добре ше ми седи на полицата тука ;)
„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”