За Патриотизма И Злите Комерсиални Американци
Moderator: Moridin
Хората навсякъде са си хора 

„Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че можем да правим всичко от нищо. ... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата.”
- elle_fr0st
- Commoner
А къде са злите комерсиални американци ? Никъде нищо не чух за тях?
Патриотизмът според мен си е нещо нормално- на всеки си му е най добре у тях си, въпреки че да разправяш , че твоят апартамент е най-хубавият на света е смешно. (а да , и че притежава природни енергии и само той ще преживее 2012, а гадната америка ще потъне (това го чух от някаква врачка по новините
))
Хората , които заявяват , че са патриоти и тн и че България е най-хубавото място на света не са много в час (въпреки че да климата ни е добър, миналата година в русия ми измръзнаха гащите), но и хората които постоянно мрънкат,че тука било цигания и е време да станем истинска европейска държава също не са по стока. (ехооо някой да е отварял карта? България не се разхожда напред-назад винаги си е била в Европа)
Патриотизмът според мен си е нещо нормално- на всеки си му е най добре у тях си, въпреки че да разправяш , че твоят апартамент е най-хубавият на света е смешно. (а да , и че притежава природни енергии и само той ще преживее 2012, а гадната америка ще потъне (това го чух от някаква врачка по новините

Хората , които заявяват , че са патриоти и тн и че България е най-хубавото място на света не са много в час (въпреки че да климата ни е добър, миналата година в русия ми измръзнаха гащите), но и хората които постоянно мрънкат,че тука било цигания и е време да станем истинска европейска държава също не са по стока. (ехооо някой да е отварял карта? България не се разхожда напред-назад винаги си е била в Европа)
"I'm Gentleman Death in silk and lace, come to put out the candles. The canker in the heart of the rose."
-
- Sorcerer
Някои хора се гордеят с По, Улф и много други американски автори, някои, които също са много уважавани от мен, други, които са ми въобще непознати...
Но аз се гордея с един Далчев. Същия онзи, дето е написал:
.
Но и е човекът, написал любимия ми патриотичен текст:
Защото по същия начин в бъдеще нещата могат да се обърнат и хората да си кажат, че да си "гражданин на света"/"не-патриот"/уотевър е синонимно на опортюнист.
Но аз се гордея с един Далчев. Същия онзи, дето е написал:
- Spoiler: show

Но и е човекът, написал любимия ми патриотичен текст:
И да се разберем: патриотизъм не е да се тупаш в гърдите, тъй като си чист аириец, индо-европеец, монголец или каквото и да ни изкарват разните му там. Да си патриот също така не означава да твърдиш, че пра-българите са създали Великата китайска стена/страна. Една дума, "националист", вече придоби негативно значение поради неразбиране от страна на самите "националисти", нека се ограничим до това и да не придаваме заради собственото си неразбиране негативна конотация на думата "патриот"."Към Родината"
Не съм те никога избирал на земята.
Родих се просто в теб на юнски ден във зноя.
Аз те обичам не защото си богата,
а само за това, че си родина моя.
И българин съм не заради твойта слава
и твойте подвизи и твойта бранна сила,
а зарад туй, че съм безсилен да забравя
за ослепелите бойци на Самуила.
Да търсим, който ще, във теб сполука бърза
и почести и власт със страст една и съща,
страданието мен по-силно с теб ме свързва
и нашата любов в една съдба превръща.
Защото по същия начин в бъдеще нещата могат да се обърнат и хората да си кажат, че да си "гражданин на света"/"не-патриот"/уотевър е синонимно на опортюнист.
Хриси, чудесно е да се гордееш с език, климат, релеф, природа, жени и т.н. Проблемите с патриотизма са, че твърде често избива на национализъм -Amelia wrote:Ааа, не знаех.Morwen wrote:Не, Хрис, в единия случай става дума "смятам, че съм по-добър, защото не бия жена си", а в другия за "смятам, че съм по-добър, защото съм роден на територията на великата Англия/САЩ/Русия/България/Узбекистан". Няма значение страната, тя е най-добра и средище на космическите енергии.![]()
Аз мислех, че се гордеем, че сме родените на рандъм територия по конкретни причини като - езикът ми е по-хубав, климатът и релефът са ми по-хубави, жените ми са по-хубави, богът ми е по-хубав, имам 5 години повече история от теб, имам по-правилна култура от теб, имам по-правилен и по-развит спорт от теб, имам повече пари от теб, имам повече образование от теб, имам по-правилен морал от теб...
То било зарад космииииическите енергии! Смирено се поправям тогава и обещавам да не презирам американците никога вече заради консуматорщината и липсата на изтънчена и многовековна култура. Само на база космически енергии ще ги презирам вече!
1) Освен това твърдиш, че те са най-хубавите и въобще не си даваш сметка, че и другите имат съизмерими. И че ако те не могат да ни стъпяъ на малкия пръст на розите, ние не можем да им насмогнем на орхидеите, примерно. Поне в някои случаи.
2) Твърдиш, че езикът, климатът и т.н по някакъв свръхестествен начин резултират и в това хората да са най-хубавите
3) А това, че ората са най-хубавите резултира обратно в най-хубавия език, архитектура и т.н.
И за да се върна на първоначалната разлика, когато смяташ, че култура, в която не бият жените е по-добра, това е логически извод, докато, когато смяташ, че държава, която е произлязла от Карл Велики е най-добрата е емоционален.
Иначе както не харесвам прекаления патриотизъм, антипатриотизмът, т.е. "щом е българско, значи е гадно" ми е неадекватен. Просто не мисля, че на принадлежността на нещо към дадена държава трябва да се придава чак такова емоционално и безусловно значение.
Още нещо - според мен патриотизмът е на място и дори нужен към приятели и близки. Но към цяла нация и творенията й ми идва малко в повече.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
Мен ми идва в повече във всичките му проявления вече. Проявявам обаче разбиране, че за доста хора е някаква опора.Morwen wrote:Още нещо - според мен патриотизмът е на място и дори нужен към приятели и близки. Но към цяла нация и творенията й ми идва малко в повече.
А това, че патриотизмът е на място към приятели и близки как да го разбирам?

Да не мислиш, че сме си симпатични, щото сме родени географски близо едни до други?!
The Best of Mozart
https://www.youtube.com/watch?v=Rb0UmrCXxVA
Moridin wrote:Нещо хайпът във форума силно намаля
Amelia wrote:Консистентността в логическата инконсистентност на Морви е красива.
Moridin wrote:10) Не се позволяват провокативни постове, особено систематични такива. Няма да толерираме умишлено неверни твърдения с цел спор и умишлено преекспонирано поведение с цел спор. Няма да се толерира дразнещо самоизтъкване с цел спор. Кога един пост е такъв, е трудно да се каже. Както обикновено, определянето остава работа на админите, поради липса на по-добро решение. На потребител, нарушил това правило, ще бъдат направени няколко забележки, след което ще последва бан. Най-важното за един форум е добрата му атмосфера.
And you can't dance with a devil on your back...
Мисля, че човек в някаква степен трябва да е необективен към близките си хора, да подхождаш с "личен патриотизъм" към тях. Трябва да си готов леко да изопачиш истината заради приятел, да премълчиш забележка пред друг, да не харесаш много някой, който приятелят ти не харесва по съвсем лични причини. Трябва да си малко необективен дори пред себе си. Да смяташ, че „нашто момче“ си е много хубаво, нищо че няма шанса да се появи дори в реклама на наденица, че „нашто момиче“ е много умно, нищо че това да изкара някак гимназия май със засилено изучаване на някакъва език не е голям интелектуален подвиг. Да смяташ, че това, че може да бродира издава тънко естетическо чувство и че това, че обича плажен волейбол недвусмислено показва способност за единение с природата. И не, дори не трябва да го мислиш съвсем сериозно.
И при патриотизма е така, ждрелото на Ерма съперничи на Гранд Канион, някакво проучване на интелигентността на което българските представители са били втори в света по коефициент на интелигентност се цитира повече от десет години като неоспорим факт и т.н.
И при патриотизма е така, ждрелото на Ерма съперничи на Гранд Канион, някакво проучване на интелигентността на което българските представители са били втори в света по коефициент на интелигентност се цитира повече от десет години като неоспорим факт и т.н.
I don't wanna die
Приятелство и патриотизъм за мен имат точно нищо общо, ама карай.
То самата етимология значи "любов към отечеството" - не към дадени хора, които са ти близки или приятели. Близките за мен хора не са ми непременно съотечественици.
Иначе да споделя един патриотичен бисер от аналогична тема (там се тръгна от "Осраните преводи") във форплея:
То самата етимология значи "любов към отечеството" - не към дадени хора, които са ти близки или приятели. Близките за мен хора не са ми непременно съотечественици.

Иначе да споделя един патриотичен бисер от аналогична тема (там се тръгна от "Осраните преводи") във форплея:
Спомням си в тоя момент класацията за 100 любими книги на българите (Голямото четене).Имаме своите страхотни литературни таланти (лично за мен Павел Вежинов самосиндикално отвява 90% от западните "фантасти").
Last edited by passer-by on Sat Nov 28, 2009 12:05 am, edited 2 times in total.
The Best of Mozart
А, човекът обикновено има доста адекватни разсъждения, затова туй леко ме потресе.
И РРС-а с руския...
И РРС-а с руския...
The Best of Mozart