Съзнавам, че има опасност това, което пиша сега, да отклони разговора в посоки, съвсем различни от първоначалната идея на тази тема. Съзнавам, че има опасност това, което пиша сега, да спомогне за превръщането и на тази тема в поредната тема в този форум, в която един човек успява да завърти разговора около себе си. Дано не се случи така; а ако започне да се случва, още тук и сега моля модераторите да отцепят това изказване и евентуалните му преки отговори в отделна тема, която впоследствие да бъде захвърлена където й е мястото. Все пак... все пак ми се иска да кажа това - и ще го кажа веднъж, повече време не би трябвало да отделям и на тази глупава история.
Шайхири, явно имаме различни представи за "мъжество", "лица", "изроди" и "институции", но както и да е... това няма да е първият, няма да е и последният път, когато се оказва, че някой - ъ, грешка, не "някой" - когато се оказва, че
никой не е разбрал какво искаш да кажеш от самото начало - обикновено защото в следващите две-три реплики успяваш да кажеш нещо съвсем, ама съвсем различно

Чудя се дали не може някой да направи нещо, за да бъдат избягвани подобни "неразбирателства" за в бъдеще... и, без лични лоши чувства, чудя се дали този, който трябва да направи нещо, не си на първо място ти.
Защо ли? Ами... ситуацията всеки път е горе-долу една и съща - ти пускаш едно изказване, което защищава или атакува някаква теза с доста силни думи, някой се учудва на част от формулировката ти, ти "уточняваш", някой друг се учудва или на друга част от първоначалната ти формулировка, или на уточнението, ти отново "уточняваш", и в крайна сметка се оказва, че никой - ама никой - "не е разбрал" какво искаш да кажеш с първоначалното си изказване.
В момента ми хрумват три обяснения за тази твърде често повтаряща се ситуация:
1. Ти през цялото време казваш едно и също нещо, само че никой от другите във форума не е достатъчно ентелегентен, за да го разбере, и никой от другите във форума не е достатъчно ентелегентен, за да види смисъла, който си вложил още в първото си изказване. Все ми се струва, че това е твърде малко вероятен вариант
2. Ти през цялото време
имаш предвид едно и също нещо, само че първия път не си си направил труда да го изложиш внимателно и с точна формулировка. Разбираме те неправилно, реагираме на това, което
изглежда, че казваш, след което ти сядаш и формулираш гледната си точка "както трябва".
3. Още от самото начало ти просто си казал нещо, каквото и да е, само за да се включиш в разговора и да разбуниш нравите, с пълното съзнание, че това, което казваш, или просто не е вярно, или е твърде голямо обобщение (доказуемо невярно твърде голямо обобщение), или е твърде остро и някои хора биха го приели като обида, понякога и лична. Някаква - все по-малка и по-малка от месец на месец - част от мен продължава да мисли, че има някаква вероятност това да не е вярно... но някак си с всеки нов случай, почти всеки ден, то започва да изглежда все повече като най-вероятния вариант.
Сега... ще приема, че все пак е възможно да е налице вторият вариант - този, при който първоначалните ти изказвания просто не са формулирани достатъчно точно. Шайхири, ти си човек, който смята себе си за писател; искаш и другите да те смятат за писател - поне донякъде си го постигнал. Една молба - лична молба, макар че мисля, че ако се окаже верен вторият вариант, зад тази молба биха застанали и други... хайде опитай се, с цел доста голямо успокояване на страстите във форума, доста голямо повишаване на интелектуалното ниво на доста от разговорите, а и доста голям израз на уважение към всички други в този форум, хайде опитай се да отделяш малко повече време за първоначалните формулировки, опитай се да демонстрираш - още отначало - поне някаква степен на владеенето на езика и логиката, за която претендираш, така че тези ситуации да не се повтарят през ден.
Разбира се, това е в случай, че все пак е верен вторият вариант. Ако се окаже верен третият, тогава не си ти човекът, който трябва да направи нещо по въпроса, но все пак може би някой нещо някой ден ще направи. Ако се окаже верен първият вариант... е, тогава повечето от нещата, които изписах, така или иначе няма да са имали твърде много смисъл поради моята собствена глупост - но все пак този вариант ми е струва твърде невероятен
Мдам. Мисля си го от известно време насам, казах го, толкоз. Мислете и правете каквото щете.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.