Генно модифицираните храни

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Thu Nov 22, 2007 2:16 pm

Scourge wrote:@бая:
една от основните причини за стерилизацията е многото шум, дето се вдига от умници, които имат мнение без да знаят за какво става дума. т.е. това е –предпазна мярка-, за да не се смесват с натурални растения, както и да не се получават потенциални нежелани мутации в поколението.

иначе изказвания от рода "аз съм против ГМ храни/растения/етц, ама не съм много сигурен що" са ми изключително смешни.

@драгън:
радиационният метод прави същото, с единствената разлика, че е предимно произволно и се рекомбинира само вече съществуващ генетичен материал. което го ограничава.
@Scourge, ти се смей колкото си щеш. И ще ме извиниш много, но доколкото знам вече имам някакъв контакт м/у модифицитрани и немодифицирани растения, макар никой да не информира открито (или да не иска да знае)!! Генмодифицираната царевица в щатрите (по точно, ниви около Rocky Mountains, заразява цвете с което се храни тази пепруда. Която за няколко години доста е намалила "населението" си.

И само за твоя информация - мен ми е пределно ясно защо н смятам да консумирам модификати, когато успея да се информирам кои са - просто гледам да не говоря без факти които знам, но не и наизуст. И понеже склерозата ме гони вече, се виздържам да се дуя.

@Morwi, за това има нещо наречено здрав разум. Т.е. - само отказвам да консумирам създадени боклуци, не ме е страх да пукна от алергия към папята (а и нямам). Искам домат с вкус на домат и хранителните му вещества и витамини. И за картофа същото, и т.н.
И мразя Монсанто от дъното на дущата си!!!!! (Марфе, верно да дадеш разчката малко, че сега вече ме сърбят рицете и садизма!! :twisted: )
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Nov 22, 2007 2:23 pm

Бтв, има едно широко разпространено погрешно мнение, за което според мен намекна и Шайхири с "ънспикъбъл" невъобразимите си експерименти - че като внесеш ДНК от един организъм в друг, то първоначалният организъм става почти някаква кръстоска между двете. (например бактериите с човешки гени са полухора, едва ли не, да не говорим за прасетата.). Всъщност ДНК-то на хората и шимпанзетата съвпада над 98%, но това не прави шимпанзетата хора. А говорим за много по-малко промени в ДНК-то.

Бая - въпросът е, че ти го приемаш за "боклук" по подразбиране. Принципна разлика между екзотичен вид гуава, който току-що са открили нейде по джунглите и такъв, който е създаден с генна модификация няма. Всъщност вероятно има, доколкото генетично модифицираните продукти нямат различен вкус и т.н., а просто са по-устойчиви към дадена болест например. Което понякога се получава и чрез естествено развит имунитет.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Nov 22, 2007 2:38 pm

Абе бая се преувеличава с въпросния риск за ГМ храните, в крайна сметка всичките отглеждани от човека култури са такива, независимо дали иде реч за внасяне на ген от прасе в пшеницата, или простото многогодишно култивиране до получаване на даден сорт. Щото и по добрия стар начин могат да се стигнат до бахти и изродизмите - вижте само разните синтезирани псенца, на които се кефим. Може би няма да е зле да се слага повече инфо по етикетите все пак, за да няма проблеми с алергиите, АКО има такива наистина, щото едно анафилактично детенце от Испания не е статистика (може да е смръкнало нещо фъстъчено отнякъде другаде, следи от фъстъци има къде ли не). Иначе, предпочитам да ги избягвам доколкото е възможно, щото самата идея човекът да се вре навсякъде, включително и в ДНК ми е леко неприятна, ако и да нямам рационални аргументи в нейна полза. А и има моменти, в които просто ми се приисква нещо натюрлих. За съжаление нито имам нужните средства да си купувам само "органични" продукти, нито знам и те доколко са органични.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Thu Nov 22, 2007 3:35 pm

Човечеството е доказало много пъти неспособността си да предвиди вредните ефекти от едно или друго свое творение, защо генномодифицираните храни да са изключение? Досега не съм чула някой да е доказал, че са безвредни. Докато не стане това, няма да ги приема на доверие. Разбира се, ако съм го пропуснала, дайте линк :)
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Nov 22, 2007 3:44 pm

Ъ, как се доказва, че нещо е безвредно? Как е безвреден компютърът? А ти използваш ли го?
This is it. Ground zero.

Cruelty
Paragon

Post by Cruelty » Thu Nov 22, 2007 4:10 pm

Ей, аман от хейтъри ;). А аз бях очарована от идеята за генно инженерство навремето. Невероятно красиви неща имаше в Биологическия Факултет. Прекалено много се паникьосва народа. Аз лично нямам против ГМ храни, стига да са изрично отбелязани като такива. Предпочитам да знам какво точно ям. И държа да е вкусно :lol:.
Гибли, хората са доста тъпи по подразбиране :). Вчера със сестрата обсъждахме възможността за създаване на изкуствен интелект, превъзхождащ човешкия. Извода в общи линии беше - не може да направят толкова тъпа и непоследователна машина ;).
И безвредни неща няма. Поне аз съм останала с такова впечатление.
We're just a lie,
We're just a fake
I can't wait 'til I'm finally dead
Erase my numbers and hope to never return again

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Thu Nov 22, 2007 4:37 pm

Да се докаже че дадена храна е безвредна е почти невъзможно. Като за начало трябва да се хранят с нея животни или хора в продължение на години и да се изследват непрекъснато. Е кой човек ще се съгласи да яде примерно царевица всеки ден в продължение на 10 години и да се подлага на изселдване весикидневно? Това което Гибли написа е просто невъзможно и всички досадни природозащитници които искат такова нещо просто не осъзнават че искат невъзможното. И тези неща само спират развитието на науката. Защото ако даден генномодифициран сорт домати си изследва 10 години дали не води до натрупване на някакви вредни неща в организма то това означава че 10 години се седи на едно място и се губи смисъла. Просто разберете че без генномодифицирани храни след 100 години примерно голяма част от света ще гладува. И за това ще сте виновни вие, които спирате прогреса и развитието на генетика сега.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Nov 22, 2007 4:39 pm

Съгласен съм с Валери, макар да го казва малко крайно.
Всъщност мисля, че във вече споменатата статия на Любо нещата бяха описани доста читаво

Дори някак да докажеш, че нещо няма видим ефект върху сто човека в рамките на 100 години техен живот или нещо такова непосилно, но уж достатъчно, нищо не ти гарантира, че то няма да стане вредно в комбинация с друга безвредна сама по себе си храна.

Изобщо...
Науката трябва да се развива и според мен на почти всяка цена.
This is it. Ground zero.

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Thu Nov 22, 2007 4:55 pm

Бтв политиката на Европа по принцип е срещу генномодифицираните продукти именно защото заради предрасъдъци като цяло са около 5 години назад от Япония и Америка. Примерно доколкото си спомням от лекции в Америка 70% от царевицата, 60% от соята и тн са генномодифицирани – поради което там има излишък в производството на царевица и бедната Европа която не може да смогне на по-евтината царевица от Американския пазар е принудена да извади картата с забраната на продажбата и започването на медийна кампаниия срещу генномодифицираните продукти. Всичко в крайна сметка опира до парите. Примерно в лаборторията където аз работих създадоха картофи които не ги ядат колорадски бръмбари. Друг успешен проект бяха кайсиеви дръвчета по-устойчини на ниски температури и замръзване – понеже в България много често заради климата ранната слана унищожава добива на кайсии. Това беше преди 3-4 години. После приехме строгите европейски закони срещу генномодифицираните продукти и трябваше да се унищожат повечето екземпляри. Радвам се че сега има някакво подобрение и развитие в тази насока.
И ял съм геннопроменени картофи и съм още жив.

Bat Garo Still Rots
Moderator

Post by Bat Garo Still Rots » Thu Nov 22, 2007 5:04 pm

И за това сега си рижав :mrgreen: ! И аз съм остро против геноцираните храни.
DIABLO 3: AND THE HEAVENS SHALL TREMBLE

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Thu Nov 22, 2007 5:06 pm

Всички са големи разбирачи като се опре до генномодифицираните храни. :twisted:

Bat Garo Still Rots
Moderator

Post by Bat Garo Still Rots » Thu Nov 22, 2007 5:08 pm

А ти направи един нов сорт тютюн и вече си един от тях! :evil:
DIABLO 3: AND THE HEAVENS SHALL TREMBLE

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Nov 22, 2007 5:08 pm

DELgado wrote:Примерно в лаборторията където аз работих създадоха картофи които не ги ядат колорадски бръмбари. Друг успешен проект бяха кайсиеви дръвчета по-устойчини на ниски температури и замръзване – понеже в България много често заради климата ранната слана унищожава добива на кайсии. Това беше преди 3-4 години. После приехме строгите европейски закони срещу генномодифицираните продукти и трябваше да се унищожат повечето екземпляри. Радвам се че сега има някакво подобрение и развитие в тази насока.
И ял съм геннопроменени картофи и съм още жив.
Но, разбира се, група учени-ренегати от навреме унищожената лаборатория - начело с Валери - са запазили мостри от изчадията и са продължили в дълбока секретност франкенщайнските си... КАКВО?!! Валери, как можа да ядеш от мутантите?! Толкова филми за зомбита не ти ли отвориха очите?! :roll: Оттук-нататък няма да ми минавш в гръб.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Nov 22, 2007 5:09 pm

Явно само аз, Кру и Валери ще си стоим и кротко ще ръфаме от варената лилава царевица... :lol:
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

DELgado
Elder God

Post by DELgado » Thu Nov 22, 2007 5:11 pm

Не съм направил нов сорт а просто пробвах дали работи гена като се пренесе в нов организъм. :wink: И за повечето генетични опити се ползват тютюн или детелини защото са по-податливи на мутации и по-лесни за манипулиране. :wink:

Едит: целта на генномодифицираните храни не е лилава царевица (яка идея бтв) а по-скоро повече добиви и по-голяма устойчивост на болести. 8-)