Темата за спамец на попа (днес - за Възкресение Христово)

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Jun 23, 2008 6:11 pm

Жоро, искаше контрааргументи, нали? Тогава да зарежем теорията, която се бистри дотук. Практиката показва, че религията е абсолютно неизбежна, поне на този етап от развитието на човечеството. Така че можеш директно да кажеш на твоя човек, че напразно пръска слюнки. И ще си напълно прав.

1. Тълпата има нужда да вярва в нещо, най-малкото за да забрави екзистенциалните си страхове.
2. Управляващите имат нужда от нещо, в което тълпата да вярва, за да я държат на мястото й.

След като нуждите на двете страни съвпадат, промяна не може да има. А и религията се е доказала като най-удачна за целта. И да я "сменят" с нещо - комунизъм/фашизъм или псевдодемокрация (реална такава надали някога ще видим) - резултатът е същия. Уравнението остава.

Така че твоя човек при цялата си евентуална интелигентност е още едва на второто от "четирите стъпала" на осъзнаване в случая (дето говорихме оня път в колата). Като стигне до третото - което би трябвало да стане с опита, ако наистина е МНОГО умен - ще си спомня тия си изцепки с усмивка. :wink: Говоря от личен опит.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Mon Jun 23, 2008 6:41 pm

Но това, което искрено ме дразни, е опитът му да отнеме човешко право - свободната воля.
Ами и мен искрено ме дразни как религиозни родители отнемат свободната воля на децата си като им промиват мозъците със(разбира се) собствената си религия от малки, ама пита ли ме някой...
Именно това казвам. Не те ебе. Не се чувстваш *дискриминиран*, щото пичът е положил ръчица на една книжка.
Не си ме разбрал - ако наруши клетвата ще ми е все тая на какво я е положил. Но полагането й на Библия си е чиста проба нарушение на принципите на светската държава (и тук Амелия веднага ще скочи, че видите ли Гергьовден и Коледа били празници и бла-бла-бла).
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Maledictus
Warmage

Post by Maledictus » Mon Jun 23, 2008 6:43 pm

Matrim wrote:
Но това, което искрено ме дразни, е опитът му да отнеме човешко право - свободната воля.
Ами и мен искрено ме дразни как религиозни родители отнемат свободната воля на децата си като им промиват мозъците със(разбира се) собствената си религия от малки, ама пита ли ме някой...
И мен, по случайност, също. Не се заяждай на дребно ;). Същото важи за всички родители като цяло, които проектират идеите си върху децата си, ама ако пък ми кажеш как да ги възпитаваме БЕЗ това "промиване" цена няма да имаш......

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jun 23, 2008 6:44 pm

Matrim wrote:
Именно това казвам. Не те ебе. Не се чувстваш *дискриминиран*, щото пичът е положил ръчица на една книжка.
Не си ме разбрал - ако наруши клетвата ще ми е все тая на какво я е положил. Но полагането й на Библия си е чиста проба нарушение на принципите на светската държава (и тук Амелия веднага ще скочи, че видите ли Гергьовден и Коледа били празници и бла-бла-бла).
И мен ме дразни промиването на мозъци под каквъвто и да е вид но да слагаш под един знаменател всички звучи доста глупаво. Няма как да избегнеш промиването освен ако всички деца не се отглеждат разделени от родителите в специални домове.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Mon Jun 23, 2008 6:51 pm

Например да им обясняват от самото начало, че и другите религии съществуват като опция. Знам, че звучи пожелателно, че няма алтернатива, че много милиони родители го правят каквото споменах по-горе и не промиват мозъци поне в това отношение,, но това не пречи, които не го правят да ме дразнят. И естествено това не важи само за религиите, а за всичко.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Mon Jun 23, 2008 11:08 pm

Еми затва трябва да има религиознание в училище, но доколкото си спомням, ти беше негов страстен противник...

Иначе за полагането на клетва върху Библията няма да ти скоча, най-малкото щото това е баси тъпотията и би имало смисъл, ако хората, които го правят наистина считат книгата и това, което стои зад нея за святи. Днес таман си говорихме със Сашко по тоя въпрос - ако изправят пред съда някой от великденските острови, той в кво ще се закълне? В някъф портативен идол? Мюсю;маните в Корана ли се кълнат? Ко праим с шинтоистите? И т.н.
Закълни се в живота си, в децата си, в любимия човек. Пък тогава лъжи ако смееш.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Jun 23, 2008 11:09 pm

Amelia wrote:Еми затва трябва да има религиознание в училище, но доколкото си спомням, ти беше негов страстен противник...

Иначе за полагането на клетва върху Библията няма да ти скоча, най-малкото щото това е баси тъпотията и би имало смисъл, ако хората, които го правят наистина считат книгата и това, което стои зад нея за святи. Днес таман си говорихме със Сашко по тоя въпрос - ако изправят пред съда някой от великденските острови, той в кво ще се закълне? В някъф портативен идол? Мюсю;маните в Корана ли се кълнат? Ко праим с шинтоистите? И т.н.
Закълни се в живота си, в децата си, в любимия човек. Пък тогава лъжи ако смееш.
който иска да лъже ще си лъже без значение в какво се кълне. Това с библията е само символ- както сега избираме символ на българия.

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Tue Jun 24, 2008 10:54 am

Сори, че отново подхващам темата, ама прочетох отново поста на Жоро и се замислих:
Moridin wrote:Базиле, предварително се извинявам, че досега не съм имал възможността да изчета тая тема, така че е възможно въпросът, който повдигам, вече да е бил задаван, но все пак.

Та бяхме с Делюжъна на една кръчма с един колега. Той разви твърде напалено следната теза: не е правилно ИЗОБЩО човек да е толерантен към религията (говореше за световните религии, или както той ги нарича: пустинни), защото именно хората с меко и умерено отношение, които са на принципа "живей и остави другите да живеят", т.е. "всеки да си вярва в каквото иска" дават възможност на религиозните фанатици изобщо да съществуват.

Според него религиозният фанатизъм е донесъл значително повече вреди, отколкото религията е донесла ползи на човечеството[1], ето защо е абсолютно грешно изобщо да толерираме религията. Обществото трябва да я забранява, да я счита за социално табу и да изолира религиозните хора, за да бъде смачкан шансът за религиозен фанатизъм, който дори в 21-ви век продължава да взима РЕАЛНИ ЧОВЕШКИ ЖЕРТВИ.

Затова към хората, които уважават чуждата вяра, дори когато тя носи вреди на невинни (тук включвам морални вреди, като ограничаване на светогледа и човешките права на вярващите), трябва да се отнасяме абсолютно също толкова отрицателно, колкото и към самите фанатици.

Както казах, аз не съм съгласен с тази теза и имах аргументи, които не можах да изкажа, защото не мога да споря на висок глас, но би ми било интересно да чуя твоите, защото моите аргументи не ми се струват достатъчно убедителни.

==============================
[1] често цитираната полза за влиянието на религията върху културата за него (а тук конкретно съм съгласен с него и аз) е несъдържателна - ако не е била религията, друго е щяло да инспирира друго изкуство и ние дори не знаем кой вариант е по-добрият, тъй като познаваме само нашия.
Някак бях пропуснала момента, в който религиозно-толерантните хора трябвало да се изолират от обществото и да се третират лошо като религиозните фанатици. Като причина за това безумие е посочено това, че религията нанася "морални вреди, като ограничаване на светогледа и човешките права на вярващите".

Нека влезем за момент в главата на въпросния трезвомислещ пич и да видим как работи тя. Са, очевидно, неговата вселена е тази, в която няма бог и религии, а нещата почиват на научни и логичнообосновани понятия (парадоксално, изложената гледна точка и начинът й на излагане не показват нито трезвост, нито мислене, нито логика, но айде, нека му оставим това заглавие засега).

Начи, лицето е притеснено за нарушаването на човешките свободи. Похвално - хуманизма га любиме страстно всички тук. То вижда проблем. То предлага решение. Решението е, да бъдат унищожени потискащите човешките свободи елементи чрез... потискане на човешките свободи. ВЪЗХИТИТЕЛНА ЛОГИКА! Човекът очевидно е един социален хомеопат и дори не го знае! :shock:

Ок, да оставим сарказма настрана и да допуснем, че това е възможно. За да защитим едни човешки свободи, ще потискаме други с НЯКАКВА ИДЕАЛНА ЦЕЛ, ИЗИСКВАЩА ТАЗИ НЕПРИЯТНА ЖЕРТВА. Това, освен че ще ни направи долнопробен шонен-аниме лошковец, ще ни постави и пред следната дилема: кои свободи, за сметка на кои да потиснем? Някой трябва да дойде и да ни каже. Ако трезвомислещият пич е този някой, очевидно ще позволим на жените да абортират на спокойствие, но ще забраним вярата на хората и ще "изолираме" вярващите . Може това да е правилното решение. Може и да не е.

Кой ще ни каже? Трябва ни АБСОЛЮТНА ПРАВДА, абсолютно мерило, с което да сравняваме. Иначе рискуваме да станем смешни лицемери.

Нека да приемем, че науката би ни дала това абсолютно мерило. Тя ще ни даде (евентуално) по своите методи, конкретни доказателства за това обосновани ли са религиите въобще, т.е. има ли Господ. Досега обаче доказателства няма нито за тази теза, нито за противоположната, така че току виж се оказало, че навряните в концлагери вярващи са били на прав път, Господ някакъв има и всички останали сме яко преебани. Докато това не стане ясно, всичко е в сферата на хипотезите и реалната стойност и значимост на религията не може да бъде оценена.

Та така, завършвам писанието си с една българска пословица: "Кое си требе, оно си сака". Религията и вярата съществуват, защото оевидно са нужни някому, т.е. някой си ги сака. Значи си требват. А трезвомислещият пич да ходи да си изясни някои положения сам пред себе си, за да не става за смях.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Jun 24, 2008 12:18 pm

Само да допълня. Това ми звучи толкова абсурдно, колкото и бомбардировка за мир. Всъщност разлика в подходите фактически няма.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Tue Jun 24, 2008 12:28 pm

Въх какво съм изпуснал вчера.

Значи - има закони, има и религиозни убеждения. Ако религиозните убеждения влизат в конфликт със законите на държавата - човек има право да си промени религята.

Съответно религията и религиозните проявления трябва да бъде толерирана в рамките на законите - ако минарето на джамията в центъра на София е шумно и създава неудобство на живеещите наоколо във времето отредено от закона за почивка - ами няма да се молят или ще го правят тихо. Важи и за камбаните на Александър Невски които могат и труп да събудят.

Този тежък остракизъм който се предлага на религията като цяло е прекалено краен. И ненужен - защото почти всеки има някои ирационални убеждения които не подлежат на доказване. Всеки има право на религиозна свобода, докато спазва законите и най-важното - не се намесва с религията си в живота на другите. Виж намеси ли се - трябва да има съответни мерки. В крайна сметка всеки свещенослужител който ме благослови/ анатемоса/ моли се за спасението на душата ми/ каже че ще горя в ада/цапам кармата си/ whatever more без изрично да съм го оторизирал го чака много реална физическа болка докато си научи урока. (това важи за всеки религиозен деец независимо от религията му - не искам да дискриминирам някой).

Това за възрастните - за жалост при децата е сложен проблем. Който не може и да започнем да го разчепкваме даже.

А това което приятеля на Мор е казал е идеалния параграф 22 - за да няма фанатици, трябва ние да станем фанатици.

А и имаме това
Църквата скочи срещу съботния гейпарад
24 юни 2008 / News.dir.bg
Варненската и Великопреславска митрополия се обяви против предстоящия гейпарад в София в изявление, разпространено до медиите в града.
В документа се посочва, че Библията определя хомосексуализма като грях, посочва БТА. Църквата определя хомосексуализма като страст, болест и неестествено състояние вследствие на грехопадението, като предлага и пътя за изцелението от този грях, се заявява в позицията на митрополията.
Такива публични прояви прокламират неморалност и се опитват да подменят изконните семейни ценности, смятат от митрополията. Ние не осъждаме и не презираме тези хора, а осъждаме греха на хомосексуализма и скандалното му рекламиране; протестираме срещу опита чрез подобни паради да се търси промяна на общественото мислене и нагласи, така че неестественото да се приеме като естествено и да получи одобрение, се казва още в изявлението на Варненската и Великопреславска митрополия.
Българските националисти вече поведоха открита война срещу гей общността и се обявиха срещу провеждането на поредния парад на хомосексуалисти на 28 юни. Лидерът на Българския национален съюз Боян Расате дори обяви кампания под надслов "Бъди НЕтолeрантен. Бъди нормален". БНС планира в големите градове да бъдат разлепени плакати и да се раздават листовки.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Jun 24, 2008 2:19 pm

Айде стига с тази църква- вече 10 пъти се разбрахме че разграничаваме официалната църква от религията нали?

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Tue Jun 24, 2008 2:27 pm

RRSunknown wrote:Айде стига с тази църква- вече 10 пъти се разбрахме че разграничаваме официалната църква от религията нали?
Да. Лошото е, че те не го осъзнават. А това беше просто за да илюстрирам фанатизма с който трябва да се борим. Не толкова конкретния източник на изказването. И да беше казано от "Истински християни от варна" а не БПЦ, пак бих го публикувал тук.

В момента има един парадокс - опитваме се да изолираме умерените вярващи(т.е. хората които са достатъчно интелигентни да теглят една майна на Господ, ако то поиска да си принесат детето в жертва), но на беснеещите фанатици им се позволява всичко защото им се нарушава свободата на словото, религиозна дискриминация и прочее глупости ...

А трябва да бъде точно обратното.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Tue Jun 24, 2008 2:35 pm

те сами ще се се ограничат- българската църква като лае да не би да има реално влияние- много важно че са се изказали против гей парад- то и ние може да се изкажем във форума ама ефекта и влиянието ще е едно също :).
Ако обаче почнат да се правят контра изказвания против църквата единствения резултат е че ще привлече внимание и че че хора които иначе са непукисти в това отношение изведнъж ще се окажат защитници на старите ценности и църквата.
Last edited by RRSunknown on Tue Jun 24, 2008 5:03 pm, edited 1 time in total.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Tue Jun 24, 2008 2:59 pm

Само да вметна, че далеч преди дамите от синода да се сетят да протестират срещу гей-парада, Боян Расате и всякви такива отвориха ей такива усти срещу събитието. И вече близо седмица лаят. И?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.