Malazan Book of the Fallen
Moderator: Moridin
- Interpreter
- Forsaken
-
- Scholar
Епичното фентъзи е за децата, които си мислят, че колянето и бесенето е велико, а всъщност няма по-голяма гадория от убийството. След определени събития, за които не ще споменавам, изобщо не мога да се възхитя на подобно насилие - при това дори и Малазана спестява много черва и кървища (може би защото там хората се изпепеляват
), а вече подобни неща никак не ме вълнуват.

“Reality is that which, when you stop believing in it, doesn’t go away.”
Тая генералзация ме хвърли в такъв хилеж, че за момент забравих колко ми е зле.fantasy_fan wrote:Епичното фентъзи е за децата, които си мислят, че колянето и бесенето е велико, а всъщност няма по-голяма гадория от убийството. След определени събития, за които не ще споменавам, изобщо не мога да се възхитя на подобно насилие - при това дори и Малазана спестява много черва и кървища (може би защото там хората се изпепеляват), а вече подобни неща никак не ме вълнуват.

Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
Това изказване ми напомня на един пич, който първо беше най-големият фен на епичното фентъзи, после пък премина само на Кафка и други такива, а именно Елан Морин Тедронай.
С други думи - oh, please...

Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
-
- Scholar
Ами в никакъв случай не ви препоръчвам да ставате пацифисти по моя начин - опити за обири, разбивания на зъби (но това е по-скоро по моя вина), драйфания, синини и други разни охлузвания, дупки некви в паметта, привиквания в полицията за показания (при убийствата), спасяване от глупаците, дето ме ритат, от приятелите, дето са офейкали (пазете си тила винаги, за да знаете къде се намирате по-късно) и разни други веселящини. Е, разбира се, че съм ги издирил онези нещастници и ако не знаех, че нищо няма да променя, като ги навестя, сигурно щях да извърша някоя простотия, и после какво... Дали насилието решава проблемите?
По-добре да си медитирам вечер преди да заспя, вместо да се тревожа с разни простотии (като си помисля, че цялата история е абсурдна - а животът е дори още по-абсурден.)
По-добре да си медитирам вечер преди да заспя, вместо да се тревожа с разни простотии (като си помисля, че цялата история е абсурдна - а животът е дори още по-абсурден.)
Last edited by fantasy_fan on Sat Feb 16, 2008 9:22 pm, edited 1 time in total.
Искрено ти съчувствам за гадориите, които си преживял.
Всеки чете, каквото смята за подходящо. Аз лично не мисля, че с четене на красиви приказки ще променя световната гнусотия, която си я има открай време и няма признаци да изчезне. Но това го казвам за себе си.
Пък и работя в информационна агенция и пет дни в седмицата се "наслаждавам" на някои прояви на човешката природа. Та съм по-скоро кървав циник (copyright Xellos
). А и не мисля, че като си затварям очите за това, което не ми допада (меко казано) то някак ще изчезне. За пацифизма съм... леко скептичен. На тоя свят според мен нищо не се постига без натиск под една или друга форма. Иначе и аз предпочитам да се държа доброжелателно и да реагирам с обич, а не със страх или омраза.
Но всеки със своя искейпизъм.
За Малазана си казах мнението на стр. 83 от тази тема. Засега спирам книгата, но като излязат и десетте тома, живот и здраве, току-виж съм й дал нов шанс.

Всеки чете, каквото смята за подходящо. Аз лично не мисля, че с четене на красиви приказки ще променя световната гнусотия, която си я има открай време и няма признаци да изчезне. Но това го казвам за себе си.
Пък и работя в информационна агенция и пет дни в седмицата се "наслаждавам" на някои прояви на човешката природа. Та съм по-скоро кървав циник (copyright Xellos

Но всеки със своя искейпизъм.

За Малазана си казах мнението на стр. 83 от тази тема. Засега спирам книгата, но като излязат и десетте тома, живот и здраве, току-виж съм й дал нов шанс.
Last edited by passer-by on Sat Feb 16, 2008 9:28 pm, edited 1 time in total.
-
- Scholar
Не съм сигурен. Всъщност днес гледах един филм за теорията на атракциите. "Тайната" се казва и е от тук:
http://kolibka.com/2.html
(има търсачка в сайта)
http://kolibka.com/2.html
(има търсачка в сайта)
- Interpreter
- Forsaken
Добре де, пичът на 16 е бил фен на епичното фентъзи, пък на 22 се увлякъл по Кафка - какъв е проблемът?Matrim wrote:Това изказване ми напомня на един пич, който първо беше най-големият фен на епичното фентъзи, после пък премина само на Кафка и други такива, а именно Елан Морин Тедронай.С други думи - oh, please...
Значи, ако аз не съм прочел всичко каквото е трябвало и когато е трябвало, това прави ли ме илитерат? Не е ли намирането на книгите, които са ти нужни въпрос на лична потребност (и намиране) все пак?
Аз до някои книги в библиотеката ми никога няма да посегна, освен за справка - пример с Набоков, не го понасям.
Проблемът е, че от едната крайност мина тотално в другата, а и двете са твърде екстремни и ограничени.Interpreter wrote:Добре де, пичът на 16 е бил фен на епичното фентъзи, пък на 22 се увлякъл по Кафка - какъв е проблемът?Matrim wrote:Това изказване ми напомня на един пич, който първо беше най-големият фен на епичното фентъзи, после пък премина само на Кафка и други такива, а именно Елан Морин Тедронай.С други думи - oh, please...
А това за насилието - това, че ти не искаш да четеш книги с насилие далеч не значи, че епичното фентъзи като жанр е популярно само защото там се колят, бесят и ядат едни други.

Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
- RRSunknown
- Elder God
За Fantasy Fan:
Колят и бесят? Това ми напомня на книга на Стивън Кинг не на фентъзи. Дай да не четем и Вазов че и там на Шипка колят и убиват.
Що за странно мнение е това?
Последната мисъл в главата ми когато съм чел книги е че колят и убиват.
Колят и бесят? Това ми напомня на книга на Стивън Кинг не на фентъзи. Дай да не четем и Вазов че и там на Шипка колят и убиват.
Last edited by RRSunknown on Sat Feb 16, 2008 10:27 pm, edited 1 time in total.
Aз като чуя колене,бесене и ядене на трупове първо за българска литература се сещам-"Немили-Недраги","Под Игото".Не бих казал,че би трябвало убийствата да асоцийраш с фентъзито.В другите стилове литература има също немалко ругателства над живота.RRSunknown wrote:Колят и бесят? Това ми напомня на книга на Стивън Кинг не на фентъзи. Дай да не четем и Вазов че и там на Шипка колят и убиват.
fantasy_fan, прости ми, но в един момент превзетостта ти ми дойде в повече. Разбирам висококласовата ти позиция, но спри да ни я набутваш във всеки свой пост, може ли? Вземи се поспри и погледни откъде започна цялата дискусия.
Говорехме си за недостатъците на Ериксън. Аз си държа на мнението - харесваме едно литературно произведение въпреки недостатъците му, а не защото то няма такива. Тромавостта на Ериксън далеч не е толкова систематична и честа, колкото едва ли не излиза. Не и за мен. Но тук съм 100% с Жоро - дори да бях с такива впечатления, в тая поредица има предостатъчно други компоненти, включително и страхотно проза, за да пренебрегна препъванията на автора.
А ограничеността на изказването ти за епичното фентъзи не подобава на човек с твоите претенции. Трудностите, конфликтите и дори страданието са в основата на ВСЕКИ сюжет в литературата от 4000 години насам. Далеч не всичко в Ериксън е на физическо ниво. Ама никак.
Освен това, да делиш книгите на високи и ниски според тематиката им е нещо, което винаги съм смятал за откровена глупост. Епичното фентъзи било за пубери, щото имало насилие, което по правило, разбира се, се харесва само на тях, и то щото има кръв и хвърчат глави. Все едно Мартин, Ериксън и Бакър и изключителни сериали като "Рим" (който е историческа епика, но разликите така или иначе не са толкова много) са на едно ниво с Диема+.
Друго е да кажеш, че не ти е интересно. Но разните ти оценъчни коментари в добавка към това не ми звучат сериозно.
Говорехме си за недостатъците на Ериксън. Аз си държа на мнението - харесваме едно литературно произведение въпреки недостатъците му, а не защото то няма такива. Тромавостта на Ериксън далеч не е толкова систематична и честа, колкото едва ли не излиза. Не и за мен. Но тук съм 100% с Жоро - дори да бях с такива впечатления, в тая поредица има предостатъчно други компоненти, включително и страхотно проза, за да пренебрегна препъванията на автора.
А ограничеността на изказването ти за епичното фентъзи не подобава на човек с твоите претенции. Трудностите, конфликтите и дори страданието са в основата на ВСЕКИ сюжет в литературата от 4000 години насам. Далеч не всичко в Ериксън е на физическо ниво. Ама никак.
Освен това, да делиш книгите на високи и ниски според тематиката им е нещо, което винаги съм смятал за откровена глупост. Епичното фентъзи било за пубери, щото имало насилие, което по правило, разбира се, се харесва само на тях, и то щото има кръв и хвърчат глави. Все едно Мартин, Ериксън и Бакър и изключителни сериали като "Рим" (който е историческа епика, но разликите така или иначе не са толкова много) са на едно ниво с Диема+.
Друго е да кажеш, че не ти е интересно. Но разните ти оценъчни коментари в добавка към това не ми звучат сериозно.