Malazan Book of the Fallen
Moderator: Moridin
- Moridin
- Global Moderator
Ммм, склонен съм да подкрепя Мат. Бог и Асцендент не е едно и също. Даже има явен цитат за това в началото на третата книга - за Трийч, който бил Асцендент, но не и Бог - а после казват, че все пак имало sanctified temple in his name, което го правело вече Бог. Нещата са доста объркани, защото думата ascended се използва в няколко трудноразличими смисъла (подобно на пълната каша с Меанас и Рашан). От една страна Трийч си е Асцендент от време оно, a от друга чак когато умря бил "ascended to become the new god of war".
Рейк никой не го брои за бог, докато Amannas и Cotillion са. В малазанския форум има поне пет огромни теми по въпроса, но в книгите просто няма достатъчно информация, за да се направи разделение.
Боговете не са просто аспект-нати Асценденти, защото и Рейк и Брууд са аспект-нати, както е бил примерно и Дасем Ултор - но Паран казва "they say he betrayed a god" - очевидно правейки разграничението, че Дасем не е бил бог, макар да е бил Knight of Death.
Боговете не са и само King/Queen в съответните домове. Най-малкото доказателства за обратното са Cotillion, Fener, Treach, Mowri, Apsalar, Beru, etc - които все пак навсякъде ги броят за богове. Да не говорим за the elder gods.
С други думи единственото смислено и безотказно досега разграничение между Асценденти-богове и просто Асценденти е това, че едните имат вярващи/свещеници/храмове, а другите - не.
Рейк никой не го брои за бог, докато Amannas и Cotillion са. В малазанския форум има поне пет огромни теми по въпроса, но в книгите просто няма достатъчно информация, за да се направи разделение.
Боговете не са просто аспект-нати Асценденти, защото и Рейк и Брууд са аспект-нати, както е бил примерно и Дасем Ултор - но Паран казва "they say he betrayed a god" - очевидно правейки разграничението, че Дасем не е бил бог, макар да е бил Knight of Death.
Боговете не са и само King/Queen в съответните домове. Най-малкото доказателства за обратното са Cotillion, Fener, Treach, Mowri, Apsalar, Beru, etc - които все пак навсякъде ги броят за богове. Да не говорим за the elder gods.
С други думи единственото смислено и безотказно досега разграничение между Асценденти-богове и просто Асценденти е това, че едните имат вярващи/свещеници/храмове, а другите - не.
This is it. Ground zero.
Което и това, което казах в самото начало. Просто използвах думата "бог" в тривиалния смисъл. Така че, алас, подкрепяш мен, а не Мат. Просто физическа разлика или такава в силите между богове и обикновени асценденти няма. Разликата е, че боговете са асценденти с храмове и вярващи, а останалите - не.
А Брууд пък с кво е аспектнат ще извиняваш? Щото нещо не го помня.
Дасем впрочем никога не е бил асцендент, както не е асцендент и сегашния Рицар, както не са асценденти всичките дестрианти, смъртни мечове и прочее. Те са просто смъртни, които са ъпгрейднати от боговете си.
Edit: Има една разлика обаче, между боговете и асцендентите, а именно, че боговете или имат собствен свят, или принадлежат към нечий собствен свят. И в този свят са неунищожими, ако правилно съм схванал. Докато не-боговете асценденти са си в нормалния свят и там СА унищожими, както знаем.
А що се отнася до Трийч, той си беше асцендент, но според мен при смъртта му, всъщност е РЕ-асценднал вместо да умре, тоест е асценднал за втори път, тъй като е имало свободно място, оставено от Фенер, което е трябвало да бъде запълнено и смъртта му е послужила за целта.
Най-лошото обаче е, че реално Ериксън няма достатъчно единна и изяснена система и както грубо не му съвпадат датите, така и тия неща вероятно и той просто не е наясно още.
И последно - първа книга според мен категорично не може да се дава за пример за нищо, а НАЙ-малко като противопоставяне на другите. Там толкова много неща не са доизмислени, толкова много неща нямат нищо общо с нататъшните книги, че просто е безсмислено.
А Брууд пък с кво е аспектнат ще извиняваш? Щото нещо не го помня.
Дасем впрочем никога не е бил асцендент, както не е асцендент и сегашния Рицар, както не са асценденти всичките дестрианти, смъртни мечове и прочее. Те са просто смъртни, които са ъпгрейднати от боговете си.
Edit: Има една разлика обаче, между боговете и асцендентите, а именно, че боговете или имат собствен свят, или принадлежат към нечий собствен свят. И в този свят са неунищожими, ако правилно съм схванал. Докато не-боговете асценденти са си в нормалния свят и там СА унищожими, както знаем.
А що се отнася до Трийч, той си беше асцендент, но според мен при смъртта му, всъщност е РЕ-асценднал вместо да умре, тоест е асценднал за втори път, тъй като е имало свободно място, оставено от Фенер, което е трябвало да бъде запълнено и смъртта му е послужила за целта.
Най-лошото обаче е, че реално Ериксън няма достатъчно единна и изяснена система и както грубо не му съвпадат датите, така и тия неща вероятно и той просто не е наясно още.
И последно - първа книга според мен категорично не може да се дава за пример за нищо, а НАЙ-малко като противопоставяне на другите. Там толкова много неща не са доизмислени, толкова много неща нямат нищо общо с нататъшните книги, че просто е безсмислено.
And you can't dance with a devil on your back...
- Moridin
- Global Moderator
Баллиго, с Nature. В смисъл нещо като Mortal Sword на Burn :Р
И, on the contrary, в тези два цитата:
И, on the contrary, в тези два цитата:
VSСамо дето думата "бог" в тази поредица значи просто "Асцендент, който заема някой трон или се е самопровъзгласил за лорд/лейди на нещо си". Те с нищо не се различават от останалите асценденти, освен *понякога* със степента на силата си, която все пак идва от бройката вярващи в тях. Но вярващите и "обожествяването" са бонуси и Рейк с нищо не е по-малко "бог" от Хууд.
си подкрепям точно Мат, а не теб. Не съм съгласен обаче, че Дасем не е бил асцендент, а сегашният със сигурност е.Всъщност, Рейк е по-малко бог от Хууд, защото няма никакви божествени функции или владения.
This is it. Ground zero.
Рейк е не по-малко мощен от Хууд, не е с нищо по-слаб, по-смъртен или по-малко потентен от него. И само в тоя смисъл не е по-малко бог, щото под "бог" още от началото, както н-кратно казах, имах предвид просто супер мощен безсмъртен (какъвто прочее Ранд не е) и леко трансцедентирал индивид. Мисълта ми е/беше/ще бъде, че двамата нямат някаква реална разлика помежду си. Не са на различни нива на сила, не са от различна "раса" (изключваме препдолагаемото джагутство на Хууд) и т.н. Ся, че мое единият да е леко или повече по-мощен от другия е различен въпрос, мисълта ми беше, че са си от една порода.
А сегашният Меч на Хууд ако ми покажеш пък КЪДЕ пише, че е асцендент... Тва, че е съживен мъртвец и че преди изобщо да се изгъбарка с Хууд е бил на път към трансцендване заради преминаването през Куралд Тирлан, не го прави Асцендент, както другите трима (Геслер и другите двама войници) още не са, въпреки, че са буустнати. Никъде не е казано, че е асценднал.
А сегашният Меч на Хууд ако ми покажеш пък КЪДЕ пише, че е асцендент... Тва, че е съживен мъртвец и че преди изобщо да се изгъбарка с Хууд е бил на път към трансцендване заради преминаването през Куралд Тирлан, не го прави Асцендент, както другите трима (Геслер и другите двама войници) още не са, въпреки, че са буустнати. Никъде не е казано, че е асценднал.
Мммм... като цяло самото "асцедентване" е твърде неясно като понятие, че да се правят някакви сериозни разсъждения. Досега сме чели за няколко различни начина и въобще не става ясно какво точно значи да си асцедент. БТВ, за войниците, които преминаха през Тирлан, беше казано, че са съвсем близо до асцедентване. И пак всичко става твърде объркано, защото някои от асцедентите са далече по-слаби даже от обикновени магове, войни... други пък си мажат и богове, и каквото и да е...
Пък за богове, ако ше говорим - твърде голямо вариране има пак. Да речем, Осерк е бог, но не мисля, че печели нещо особено от този си статут. Просто си е твърде мощен и за тва, божествената стихия е в кръвта му. Рейк не е по-слаб от него, но няма на какво точно да е бог, защото има Мадър Дарк, която заема някаква подобна длъжност, пък и Тистетата не ми изглеждат особено склонни към обожествяване. Обаче Рейк си има К.Галаин, който си е пак божествено измерение, има си и Драгнипур, липсва му само титлата и храмовете. Иначе не мисля, че особено се различава от традиционните богове. Въобще, не съм съгласен, че задължително един бог трябва да има поклонници енд стъф. Все пак системата далеч не опира само до хората, има го Декът и още маса неща.
Пък за богове, ако ше говорим - твърде голямо вариране има пак. Да речем, Осерк е бог, но не мисля, че печели нещо особено от този си статут. Просто си е твърде мощен и за тва, божествената стихия е в кръвта му. Рейк не е по-слаб от него, но няма на какво точно да е бог, защото има Мадър Дарк, която заема някаква подобна длъжност, пък и Тистетата не ми изглеждат особено склонни към обожествяване. Обаче Рейк си има К.Галаин, който си е пак божествено измерение, има си и Драгнипур, липсва му само титлата и храмовете. Иначе не мисля, че особено се различава от традиционните богове. Въобще, не съм съгласен, че задължително един бог трябва да има поклонници енд стъф. Все пак системата далеч не опира само до хората, има го Декът и още маса неща.
Random wrote: Пък за богове, ако ше говорим - твърде голямо вариране има пак. Да речем, Осерк е бог, но не мисля, че печели нещо особено от този си статут. Просто си е твърде мощен и за тва, божествената стихия е в кръвта му. Рейк не е по-слаб от него, но няма на какво точно да е бог, защото има Мадър Дарк, която заема някаква подобна длъжност, пък и Тистетата не ми изглеждат особено склонни към обожествяване. Обаче Рейк си има К.Галаин, който си е пак божествено измерение, има си и Драгнипур, липсва му само титлата и храмовете. Иначе не мисля, че особено се различава от традиционните богове. Въобще, не съм съгласен, че задължително един бог трябва да има поклонници енд стъф. Все пак системата далеч не опира само до хората, има го Декът и още маса неща.
SOME SPOILERS!!!
Осерк е бог, защото е измамил Тисте Лиосаните, те го почитат и той съответно се води техен бог. А Рейк няма такива претенции. Кажи ми някой бог без поклонници. Все пак К'рул се "съживи" когато му направиха случайно жертвоприношение, а и Крупе като че ли му се пада нещо като вярващ.
Има някаква връзка между умирането (или смъртната заплаха?) и това да станеш асцедент, ако вярваме на намеците дадени в интервюта от Ериксон. Не е ясно обаче точно каква.

Най-накрая се усети, а? По-добре късно, отколкото никога.Има една разлика обаче, между боговете и асцендентите, а именно, че боговете или имат собствен свят, или принадлежат към нечий собствен свят. И в този свят са неунищожими, ако правилно съм схванал.

Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."
Всъщност може и да са хора. Soletaken е човек, андии etc, който може да се превръща на животно когато пожелае. Например Рейк се превръща в черен дракон. Татърсейл стана нещо средно между човек и Имас, а всеки Bonecaster е и Soletaken, та затова и тя така.
Здравейте,
От 9-те страници на топика разбрах, че тази книга явно трябва една задължителните Книги.Обаче моя английски не толкова
добър, че мога да чета свободно художествена литература:(((
Затова имам един въпрос - кое по-добре да прочета явно осъкатеното бг издание или въобще да не си вземам и да си остана
непросветен с голяма празнина в общата ми и литературна култура?
(или просто да вдигам на инглиш скила още нива и чак тогава
)
От 9-те страници на топика разбрах, че тази книга явно трябва една задължителните Книги.Обаче моя английски не толкова
добър, че мога да чета свободно художествена литература:(((
Затова имам един въпрос - кое по-добре да прочета явно осъкатеното бг издание или въобще да не си вземам и да си остана
непросветен с голяма празнина в общата ми и литературна култура?
(или просто да вдигам на инглиш скила още нива и чак тогава

Зависи колко си нетърпелив и колко смяташ, че ще ти се повиши нивото на английския в близко бъдеще. Все пак, предполагам е по-добре да го прочетеш на БГ, пък някой хубав ден и в оригинал или с качествен превод.
Soletaken е вид shapeshifter в малазанският свят. Това е когато един човек се превръща в едно животно. А когато някой умее да се превръща на повече едно се нарича D'ivers (например някои се превръщат в рояк пчели).
Да, впрочем "Соул" не идва от "soul", а от "sole". Соултейкъните са ликантропи и това се смята за нещо като проклятие или болест от другите хора, защото те са неизменно *малко* побъркани. Даже хората си мислят, че е зараза, която се предава чрез ухапване. Междувременно, еволюиралата форма се нарича D'ivers, както каза Мат, и е супер красиво обяснена нейде из втора или трета книга. Получили са се като резултат от някакъв много сериозен ритуал и са ОЩЕ по-болни от соултейкъните, но са в състояние да се превръщат на много същества (еднакви). В смисъл, само един вид, но много индивиди. Един можеше да се трансформира на 6 вълка например. А броят на животните зависи от силата на Дайвърса. Например същия тоя с вълците се превръщаше в 12 по-късно.
- Moridin
- Global Moderator
ЛЕКИ СПОЙЛЕРИ ОТ ВТОРАТА
Всъщност Соултейкъните се смятат за малко нещо мътни само от невежите неразбиращи нищо хорица. Аз така като гледам при по-мощните фенове, ако не си Соултейкън, значи нещо ти е сбъркано. Всъщност Ритуалът е имал за цел да направи хората Соултейкъни, защото се е смятало за по-лесен път към асцендване (вж Барук, ГОТМ, и Хеборик, ДГ), само че в резултат на масивното сдухване на нещата тези, които не са умрели така и така, са се превърнали в побъркани соултейкъни, някои в дайвърси, а накрая дошли Имасите и омели сценката
Всъщност Соултейкъните се смятат за малко нещо мътни само от невежите неразбиращи нищо хорица. Аз така като гледам при по-мощните фенове, ако не си Соултейкън, значи нещо ти е сбъркано. Всъщност Ритуалът е имал за цел да направи хората Соултейкъни, защото се е смятало за по-лесен път към асцендване (вж Барук, ГОТМ, и Хеборик, ДГ), само че в резултат на масивното сдухване на нещата тези, които не са умрели така и така, са се превърнали в побъркани соултейкъни, някои в дайвърси, а накрая дошли Имасите и омели сценката

This is it. Ground zero.
ОЩЕ ЛЕКИ СПОЙЛЕРИ, БА ЛИ ГИ ОТКЪДЕ СА
Изобщо не е вярно, че само неразбиращите ги смятат за мътни, в крайна сметка още в началото на втора Икариум и Мапо си бяха единодушни, че щом си Соултейкън или Дайвърс, значи ти хлопа дъската. Зася само Рейки не влиза в това опредление. Още - не знам друг от наистина мощните, освен въпросния Рейк, който да е Соултейкън. Още още - хората са били Соултейкъни ПРЕДИ ритуала. Т.е. някои от тях. Щото Трийч и брат му се-го-забравям-къв-беше - кралят на Първата човешка империя - са си били Соултейкъни очевидно преди на империята да й сложат дебелия среден, което в общи линии според каквото аз вдянах, е станало почти директно след ритуала. Чиято цел, както аз го разбирам, е била просто ВСИЧКИ хора да станат такива. И именно тогава "the madness split the minds of the Soletaken, dividing one into many, giving birth to the D'ivers". Свободен цитат, но горе-долу точен. Така че не е баш както го казваш - хора Соултейкъни си е имало и преди ритуала, просто тогава са се появили Дайвърсите.
Изобщо не е вярно, че само неразбиращите ги смятат за мътни, в крайна сметка още в началото на втора Икариум и Мапо си бяха единодушни, че щом си Соултейкън или Дайвърс, значи ти хлопа дъската. Зася само Рейки не влиза в това опредление. Още - не знам друг от наистина мощните, освен въпросния Рейк, който да е Соултейкън. Още още - хората са били Соултейкъни ПРЕДИ ритуала. Т.е. някои от тях. Щото Трийч и брат му се-го-забравям-къв-беше - кралят на Първата човешка империя - са си били Соултейкъни очевидно преди на империята да й сложат дебелия среден, което в общи линии според каквото аз вдянах, е станало почти директно след ритуала. Чиято цел, както аз го разбирам, е била просто ВСИЧКИ хора да станат такива. И именно тогава "the madness split the minds of the Soletaken, dividing one into many, giving birth to the D'ivers". Свободен цитат, но горе-долу точен. Така че не е баш както го казваш - хора Соултейкъни си е имало и преди ритуала, просто тогава са се появили Дайвърсите.