Не мога да разбера защо някои хора тук упорито се пънат да насочат разговора от случая с Читанка към пиратството въобще. Има си тема за пиратството, пишете там, като толкова ви сърби!
Защото няма разлика, дюд. Дори аз, който пиратствам и който си признавам, че подкрепям съществуването на такива сайтове от чисто личен, егоистичен интерес, знам, че не са никак редовни от морална гледна точка и по всяка вероятност от законова (но да кажем, че там нещата са мътни и подлежат на тълкувание, защото законите ни са стари и не обхващат адекватно хипотези, свързани със съвременното високо технологично разпространение на информация). Затова и на мен ми е малко смешно, когато започне да се реве за нарушени права и т.н. Нека всички си признаем, че ни е удобно и евтино да ползваме пиратски софтуер, филми, музика, книги, уотевър и че просто си гоним личния интерес, без много да ни пука за производителите, по същия начин, по който те гонят по-високи печалби - в световната развлекателна индустрия възлизаща на милиони долари (независимо дали става дума за успешни книги, филми, музика), в българската едва-едва наброяваща няколко хиляди лева. Просто моето мнение е, че мерките за защита на авторски права с дивашките мерки на ГДБОП са остарели и трябва рано или късно да се стигне до някакъв взаимно-приемлив компромис между автори и потребители, който да отговаря на реалността, такава каквато е - компромис който е свързан с реформа и актуализация на сегашното разпространение на интелектуална собственост.