Акцията на ГДБОП срещу Chitanka.info

Мръсните страсти – на сапун
Super M
Warmage

Post by Super M » Thu Jun 24, 2010 3:14 pm

Не мога да разбера защо някои хора тук упорито се пънат да насочат разговора от случая с Читанка към пиратството въобще. Има си тема за пиратството, пишете там, като толкова ви сърби!

Защото няма разлика, дюд. Дори аз, който пиратствам и който си признавам, че подкрепям съществуването на такива сайтове от чисто личен, егоистичен интерес, знам, че не са никак редовни от морална гледна точка и по всяка вероятност от законова (но да кажем, че там нещата са мътни и подлежат на тълкувание, защото законите ни са стари и не обхващат адекватно хипотези, свързани със съвременното високо технологично разпространение на информация). Затова и на мен ми е малко смешно, когато започне да се реве за нарушени права и т.н. Нека всички си признаем, че ни е удобно и евтино да ползваме пиратски софтуер, филми, музика, книги, уотевър и че просто си гоним личния интерес, без много да ни пука за производителите, по същия начин, по който те гонят по-високи печалби - в световната развлекателна индустрия възлизаща на милиони долари (независимо дали става дума за успешни книги, филми, музика), в българската едва-едва наброяваща няколко хиляди лева. Просто моето мнение е, че мерките за защита на авторски права с дивашките мерки на ГДБОП са остарели и трябва рано или късно да се стигне до някакъв взаимно-приемлив компромис между автори и потребители, който да отговаря на реалността, такава каквато е - компромис който е свързан с реформа и актуализация на сегашното разпространение на интелектуална собственост.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Thu Jun 24, 2010 3:20 pm

Scourge wrote:
armageddon wrote:Всъщност по последни данни хората пиратстващи музика, филми, игри, вероятно и книги, пазаруват много повече от хората не извършващи такива противозаконни дейности. Това на запад основно, но такива процеси си се забелязват и у нас.
де ги тия данни?
Виж тук като за начало?

tigermaster
Elder God

Post by tigermaster » Thu Jun 24, 2010 4:01 pm

http://www.facebook.com/video/video.php ... 0522341812
Има ли хардове тука е?
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

Scourge
Mistborn

Post by Scourge » Thu Jun 24, 2010 4:16 pm

armageddon wrote:
Scourge wrote:
armageddon wrote:Всъщност по последни данни хората пиратстващи музика, филми, игри, вероятно и книги, пазаруват много повече от хората не извършващи такива противозаконни дейности. Това на запад основно, но такива процеси си се забелязват и у нас.
де ги тия данни?
Виж тук като за начало?
музиката е изкривен пример, щото е за доста по-многократна употреба. което пък дава повече шансове човек да се присети, че е време да съпортне създателите. разликите в цените на едно д/л парче в сравнение с книга, филм или игра също са значителни.

armageddon
Forsaken

Post by armageddon » Thu Jun 24, 2010 4:30 pm

То каквото важи за музиката, според мен важи и за всичко останало - филми, игри, книги и тн. В различна степен, разбира се.

Zee
Adept

Post by Zee » Thu Jun 24, 2010 4:52 pm

От вестник СЕГА
Според шефа на ИК "Бард" Йордан Антов на всеки 4-5 книги, свалени в интернет, приходите му намаляват с около 1 млн. лв. "Шестото клеймо" на Дан Браун беше сканирана и качена в такъв сайт и само за няколко месеца потребителите я свалиха 26 000 пъти. При цена от 12 лв. това означава, че сме пропуснали да съберем 312 000 лв. от продадени екземпляри", разказва Антов. Подобна е била ситуацията и с друг съвременен бестселър - "Властелинът на пръстените" на Толкин, който е изтеглен от мрежата над 28 000 пъти. При цена на хартиеното издание от 25 лв. това прави щети за 700 000 лв.
http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0001001

Обаче качествата Читател и Купувач съвсем не е задължително да съвпадат, както знае всеки, който някога през живота си е влизал в библиотека или е заемал книга от познати/приятели/роднини/колеги. Читателят ще намери всякакви начини да чете, защото който търси, намира. Как и срещу какво, той си решава, защото живеем във време, в което има избор. Аз лично не вярвам, че 26 000 свалили книгата са = на 26 000 загубени купувачи. Част от тия 26 000 са я даунлоуднали, защото е нашумяла, защото го могат, защото е лесно и безплатно, но не биха я купили, ако не беше така.

А от показаната сметка излиза, че всичките 12 лв са чиста печалба за издателството! Амии, имам някакви спомени, че Маледиктус споменаваше за около 30 - 40 % за книжарниците? И има ли такива големи тиражи - по над 26 000 бройки - в наше време?

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Jun 24, 2010 4:58 pm

Аз не мога да разбера как са изчислили свалянията?
Примерно ако аз съм отварял някаква онлайн книга 30 пъти това дали си го тълкуват като 30 книги които е трябвало да купя?

Amelia
Moderator

Post by Amelia » Thu Jun 24, 2010 5:00 pm

Човекът говори за ПРИХОДИ, а не за ПЕЧАЛБА. Има разлика.

А с музиката е малко особено - там много малко пари отиват за създателите. Затова, ако искате да им дадете на тях конкретно - идете на концерта им. Или си купете мърчъндайз някъв.

Иначе аз съвсем сериозно искам да съпортвам парично нещата, на които се кефя и го правя все повече и повече, въпреки че ми удря в джоба. Тук имам и възможностите за това - не само като пари, ами и като наличност на продуктите. И ги има, щото хората си плащат, нали.
My Anime List , My Manga List

Oui. Je suis garbage.

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Jun 24, 2010 5:06 pm

Да но тук говорим за съвсем друго нещо.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Jun 24, 2010 5:10 pm

Според шефа на ИК "Бард" Йордан Антов на всеки 4-5 книги, свалени в интернет, приходите му намаляват с около 1 млн. лв. "Шестото клеймо" на Дан Браун беше сканирана и качена в такъв сайт и само за няколко месеца потребителите я свалиха 26 000 пъти. При цена от 12 лв. това означава, че сме пропуснали да съберем 312 000 лв. от продадени екземпляри", разказва Антов. Подобна е била ситуацията и с друг съвременен бестселър - "Властелинът на пръстените" на Толкин, който е изтеглен от мрежата над 28 000 пъти. При цена на хартиеното издание от 25 лв. това прави щети за 700 000 лв.

Пълни глупости, особено болдваното. Книгите на Дан Браун и Вастелинът не са показателни, защото са най-популярните, средностатистическата книга, качена там, надали е била свалена и 1 000 пъти. А и тая идиотска практика да се смятат загуби като се счита, че всеки изпиратвал иначе би си купил, а меко казано неточна.

Иначе търпят загуби със сигурност издателите от качването на нови и популярни книги в нета, няма какво да се залъгваме, че това било реклама и т.н.
Last edited by Demandred on Thu Jun 24, 2010 5:13 pm, edited 1 time in total.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Zee
Adept

Post by Zee » Thu Jun 24, 2010 5:12 pm

РРС, в един друг сайт до всяко заглавие си пише колко пъти е свалено. Ей сега му хвърлих око, Шестото клеймо наистина бие всякакви рекорди там с почти 32 000 сваляния.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Thu Jun 24, 2010 5:13 pm

Ванка, много се палиш, много приказваш за аргументация, но истината е, че цялото ти становище почива на въздушни кули. Видиш ли хората, дето сваляли, а иначе биха се принудили да купят книгата, били малко. Също така МНОГО хора, свалящи книги от читанката, после биха си ги купили. Освен това ти познаваш ДЕСЕТКИ четящи и никой от тях не би предпочел да чете от монитор. Е, аз пък виждам тук колко масово се ползват е-рийдъри и колко масово се купуват електронни книги. Съответно и трите са пълна спекулация, неподкрепена от абсолютно нищо, така че недей да приказваш точно ТИ за аргументация. С нищо никъде не си доказал, че ползите били много по-големи от вредите. Също така с нищо не си оборил двата показателя, по които твърдя, че читанката НЕ Е библиотека, а пиратски сайт. По-леко праведния гняв при това положение.

Филмовото пиратство доказано вреди на филмовата индустрия. Това е ФАКТ, Адриана работи от много години в тая индустрия и може да го подкрепи с колкото искаш доказателства. Не, че не е очевидно де - първият филм, който успя да бие рекордите на Титаник (последния пред-пиратски мега-хит) беше такъв, който просто НЕ МОЖЕШЕ да се изпиратства пълноценно заради 3D-то си.

Гейм-пиратството доказано вреди на гейм-индустрията. Множество по-малки студиа, чиито игри масово се харесват, фалираха заради недостатъчни продажби. Ония с Okami да речем. Защо, след като игрите им масово се харесваха? Защото се сваляха, а не се купуваха.

Да, естествено, че има много спекула и от обратната страна. Но това не променя факта, че пиратството вреди. И книжното пиратство с нищо не е по-различно от всяко друго. Приказките как хората не можели да четат от монитор са отживелица от миналия век. Хората МАСОВО четат от монитор. Все по-масово. Твоето разпечатване от принтер те поставя в малцинствена група вече.
And you can't dance with a devil on your back...

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Thu Jun 24, 2010 5:14 pm

Шефа на Бард вместо да се вайка да вземе да преиздаде Песен за Огън и Лед защото една позната след като не успя да я намери никъде преди около месец я изпиратства с кеф точно от читанката.
Това загуба ли е за Бард ?
Изобщо загуба ли е да се пиратствана книга която не се предлага на пазара?

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Jun 24, 2010 5:15 pm

Zee, въпросът на RRS е дали сваляне днес и сваляне утре го тълкуват като две различни или се сещат да обобщават по IP адреси и през дълги интервали от време. Силно подозирам (с известни познания в областта), че не се сещат и че при цъкане всеки ден в продължение на месец биха отчели 30 сваляния.

Това е, разбира се, ако съдържанието е достъпно директно като HTML или текстови файлове върху сайта. Ако съдържанието на книгите е архивирано по някакъв начин или достъпно другояче (примерно торенти), тогава всяко сваляне трябва да си се брои поотделно.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Thu Jun 24, 2010 5:17 pm

Точно с Оками не е добър пример, защото студиото и играта не бяха погребани само от пиратство, все пак на конзолите пиратството е в пъти по-малко от на компа. Продуктът беше много алтернативен за масовия потребител и едните убер-ревюта не правят пролет.