Кой какво чете, part IV

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Mar 15, 2010 12:13 pm

Вчера завърших четвъртия Вещер. За разлика от трета част която ми стоя недовършена две седмици тази я изчетох набързо, което ако не друго води до извода че не е толкова тегава. Като цяло хареса ми до някаква степен но едва ли бих седнал да я чета пак или да поставя на пиедестала на избраните. Всъщост имам повече критики отколкото хвалби.
Като начало Сапковски изобщо не му се отдава да направи сетинга си убедителен. Всичките му градове, обекти и местенца са просто едни имена без да са детайлно изяснени. След 4 книги още нямаше да ми е ясно кое къде се намира ако не знаех картата от играта която е апокрифна.
Второ диалозите - не знам за вас но тези диалози ми дотегнаха доста бързо - дълги са и са изпъстрени с неубедителни думи които ми звучат абсолютно не на място. Лично на мен използването на съвременни научни термини едно към едно във средновековен разговор ми звучи доста странно.
Три - Цялата история е проточена изкуствено - в един момент нищо не става а накрая бързо се развиват важни действия които не са добре развити и аз лично им загубих нишката.
Четири - цялата славянска митологичност е отстъпила място на феодални интриги .

Плюсчетата са - цялостната атмосфера на див битовизъм , расова омраза във фентъзи обстановкаи другите съвременни концепции натикани във феодална среда. Ако не друго не можем да кажем че е клише.

За всеки случай като гледам как се точи историята мисля да изчакам да излязат всички книги преди да чета пак.

Delegat
Aes Sedai

Post by Delegat » Mon Mar 15, 2010 2:46 pm

Книгите на Сапковски все пак са в далеч по-малък формат от тези на Джордан, Мартин или Ериксън, че да очакваш некви детайлни обяснения за едва ли не всяко нещо. Не казвам, че не си прав, просто това е положението. И лично на мен феодалните интриги са ми в пъти по-интересни от избиване на разни монстъри и случките свързани с тях. Не че не кефят, просто мястото им е в сборниците с разкази :mrgreen:

RRSunknown
Elder God

Post by RRSunknown » Mon Mar 15, 2010 2:58 pm

Да де ама славянски митологическо фентъзи има само при Сапковски а феодални интриги във една камара други произведения.
Освен това похвата книгата да свърши с дебел виртуален надпис "сега тъкмо почваме" не ми допада. Особено ако книгата се казва Вещер а същия вещер е само второстепенен герой появяващ се чат-пат и нямащ нищо общо с героя от играта например.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Mon Mar 15, 2010 3:44 pm

RRSunknown wrote:Да де ама славянски митологическо фентъзи има само при Сапковски а феодални интриги във една камара други произведения.
Не си прав. Имаш и Вълкодав поредицата... там имаш и славянския бит и духовност, след книга и половина ще ревеш за феодални интриги.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Mar 15, 2010 7:10 pm

В крайна сметка започнах Warrior's Apprentice на Бюджолд. Отдавна се каня да си препрочета книгите за Майлс в оригинал.
And you can't dance with a devil on your back...

Roland
Site Admin

Post by Roland » Mon Mar 15, 2010 10:16 pm

Това не съвсем по темата, но днес ми дойде тридоларовата чистак новичка бройка на The Broken God на Дейвид Зиндел. Да видим what all the fuss is about.
And you can't dance with a devil on your back...

thunder
Forsaken

Post by thunder » Tue Mar 16, 2010 10:40 am

Roland wrote:Това не съвсем по темата, но днес ми дойде тридоларовата чистак новичка бройка на The Broken God на Дейвид Зиндел. Да видим what all the fuss is about.
няма да съжаляваш :)
аз скоро намерих и прочетох втората книга от поредицата и е все така яка
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Martix
Archmage

Post by Martix » Tue Mar 16, 2010 11:39 am

Roland wrote:Това не съвсем по темата, но днес ми дойде тридоларовата чистак новичка бройка на The Broken God на Дейвид Зиндел. Да видим what all the fuss is about.
Много силна книга. Навремето като я четох ми направи много силно впечатление, особено с философските си идеи(не че много съм ги разбрал на 12 год., но си ги биваше). Откога се каня да я препрочета.
There are no rules! I'm gonna get you!

thunder
Forsaken

Post by thunder » Tue Mar 16, 2010 1:22 pm

На мен ми води класацията по най-препрочитана книга, за съжаление не съм я чел на английски още. Sкоро ще поправя грешката сигурно. Втората книга "The Wild" между другото я взех от Сиела (in english, на български не я чакайте...). Може да има още няколко бройки
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

JaimeLannister
Forsaken

Post by JaimeLannister » Wed Mar 17, 2010 10:54 am

Чета "Цветя за Алджърнън". На някой да му е попадала?
"Основната и крайна цел на живота е смъртта и той винаги я постига." Зигмунд Фройд

"PRESENT IS THE TIME INCLUDING ALL TIMES
EACH SECOND IS ETERNITY AS ETERNITY IS NOW
AND NOW IS FOREVER..."

Курвите идват и си отиват, Star craft остава!

Image

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Wed Mar 17, 2010 11:14 am

Аз съм чел новелата, която по-късно е преработена в романа. Изключително силна, една от най-добрите кратки творби в жанра, които съм чел въобще.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Devoted of Slaanesh
Paragon

Post by Devoted of Slaanesh » Wed Mar 17, 2010 2:18 pm

Прочетох сборника с новели на Дж. Р. Р. Мартин Пясъчните крале - няма слаба. Силен е и в по краткия жанр ... Само да не беше толкова мързелив ... :roll:

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Wed Mar 17, 2010 2:20 pm

Би ли пуснал един списък с имената на разказите в сборника? Защото аз имам един огромен негов сборник на английски, и се чудя кои разкази от него ги има в настоящото издание на Бард. А естествено на сайта на Бард няма такава информация... :twisted:
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Dante
Mistborn

Post by Dante » Wed Mar 17, 2010 2:31 pm

Преди няколко ден най-сетне свърших "Слънце недосегаемо".
Тази книга така жестоко ме умори, че повече няма накъде. И даже не мога съвсем ясно да си обясня причините. Но я четох почти три месеца. Ебахти.

Преполових за два часа "Гробищен свят" на Саймък. Лека глътка, която се чете на един дъх.Точно от каквото имах нужда. Ще си дам малко почивка от ангажиращи книги.
Веднага след това започвам "Звездни дневници", вчера си я купих и не мога да й се нарадвам само на изданието... :oops:
Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/

Devoted of Slaanesh
Paragon

Post by Devoted of Slaanesh » Wed Mar 17, 2010 3:31 pm

Demandred wrote:Би ли пуснал един списък с имената на разказите в сборника? Защото аз имам един огромен негов сборник на английски, и се чудя кои разкази от него ги има в настоящото издание на Бард. А естествено на сайта на Бард няма такава информация... :twisted:
Ок, но утре. :)