Кой какво чете, part IV
Moderator: Moridin
- RRSunknown
- Elder God
Вчера завърших четвъртия Вещер. За разлика от трета част която ми стоя недовършена две седмици тази я изчетох набързо, което ако не друго води до извода че не е толкова тегава. Като цяло хареса ми до някаква степен но едва ли бих седнал да я чета пак или да поставя на пиедестала на избраните. Всъщост имам повече критики отколкото хвалби.
Като начало Сапковски изобщо не му се отдава да направи сетинга си убедителен. Всичките му градове, обекти и местенца са просто едни имена без да са детайлно изяснени. След 4 книги още нямаше да ми е ясно кое къде се намира ако не знаех картата от играта която е апокрифна.
Второ диалозите - не знам за вас но тези диалози ми дотегнаха доста бързо - дълги са и са изпъстрени с неубедителни думи които ми звучат абсолютно не на място. Лично на мен използването на съвременни научни термини едно към едно във средновековен разговор ми звучи доста странно.
Три - Цялата история е проточена изкуствено - в един момент нищо не става а накрая бързо се развиват важни действия които не са добре развити и аз лично им загубих нишката.
Четири - цялата славянска митологичност е отстъпила място на феодални интриги .
Плюсчетата са - цялостната атмосфера на див битовизъм , расова омраза във фентъзи обстановкаи другите съвременни концепции натикани във феодална среда. Ако не друго не можем да кажем че е клише.
За всеки случай като гледам как се точи историята мисля да изчакам да излязат всички книги преди да чета пак.
Като начало Сапковски изобщо не му се отдава да направи сетинга си убедителен. Всичките му градове, обекти и местенца са просто едни имена без да са детайлно изяснени. След 4 книги още нямаше да ми е ясно кое къде се намира ако не знаех картата от играта която е апокрифна.
Второ диалозите - не знам за вас но тези диалози ми дотегнаха доста бързо - дълги са и са изпъстрени с неубедителни думи които ми звучат абсолютно не на място. Лично на мен използването на съвременни научни термини едно към едно във средновековен разговор ми звучи доста странно.
Три - Цялата история е проточена изкуствено - в един момент нищо не става а накрая бързо се развиват важни действия които не са добре развити и аз лично им загубих нишката.
Четири - цялата славянска митологичност е отстъпила място на феодални интриги .
Плюсчетата са - цялостната атмосфера на див битовизъм , расова омраза във фентъзи обстановкаи другите съвременни концепции натикани във феодална среда. Ако не друго не можем да кажем че е клише.
За всеки случай като гледам как се точи историята мисля да изчакам да излязат всички книги преди да чета пак.
Книгите на Сапковски все пак са в далеч по-малък формат от тези на Джордан, Мартин или Ериксън, че да очакваш некви детайлни обяснения за едва ли не всяко нещо. Не казвам, че не си прав, просто това е положението. И лично на мен феодалните интриги са ми в пъти по-интересни от избиване на разни монстъри и случките свързани с тях. Не че не кефят, просто мястото им е в сборниците с разкази 

- RRSunknown
- Elder God
Да де ама славянски митологическо фентъзи има само при Сапковски а феодални интриги във една камара други произведения.
Освен това похвата книгата да свърши с дебел виртуален надпис "сега тъкмо почваме" не ми допада. Особено ако книгата се казва Вещер а същия вещер е само второстепенен герой появяващ се чат-пат и нямащ нищо общо с героя от играта например.
Освен това похвата книгата да свърши с дебел виртуален надпис "сега тъкмо почваме" не ми допада. Особено ако книгата се казва Вещер а същия вещер е само второстепенен герой появяващ се чат-пат и нямащ нищо общо с героя от играта например.
Не си прав. Имаш и Вълкодав поредицата... там имаш и славянския бит и духовност, след книга и половина ще ревеш за феодални интриги.RRSunknown wrote:Да де ама славянски митологическо фентъзи има само при Сапковски а феодални интриги във една камара други произведения.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
Много силна книга. Навремето като я четох ми направи много силно впечатление, особено с философските си идеи(не че много съм ги разбрал на 12 год., но си ги биваше). Откога се каня да я препрочета.Roland wrote:Това не съвсем по темата, но днес ми дойде тридоларовата чистак новичка бройка на The Broken God на Дейвид Зиндел. Да видим what all the fuss is about.
There are no rules! I'm gonna get you!
- JaimeLannister
- Forsaken
- Devoted of Slaanesh
- Paragon
Би ли пуснал един списък с имената на разказите в сборника? Защото аз имам един огромен негов сборник на английски, и се чудя кои разкази от него ги има в настоящото издание на Бард. А естествено на сайта на Бард няма такава информация... 

Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Преди няколко ден най-сетне свърших "Слънце недосегаемо".
Тази книга така жестоко ме умори, че повече няма накъде. И даже не мога съвсем ясно да си обясня причините. Но я четох почти три месеца. Ебахти.
Преполових за два часа "Гробищен свят" на Саймък. Лека глътка, която се чете на един дъх.Точно от каквото имах нужда. Ще си дам малко почивка от ангажиращи книги.
Веднага след това започвам "Звездни дневници", вчера си я купих и не мога да й се нарадвам само на изданието...
Тази книга така жестоко ме умори, че повече няма накъде. И даже не мога съвсем ясно да си обясня причините. Но я четох почти три месеца. Ебахти.
Преполових за два часа "Гробищен свят" на Саймък. Лека глътка, която се чете на един дъх.Точно от каквото имах нужда. Ще си дам малко почивка от ангажиращи книги.
Веднага след това започвам "Звездни дневници", вчера си я купих и не мога да й се нарадвам само на изданието...

Сайт за нещата, които ни вълнуват - http://podmosta.bg/
- Devoted of Slaanesh
- Paragon