Formula 1

За най-важните акценти в кърлинга и турнирите по спортно оригване!

Moderator: Moridin

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Oct 01, 2007 6:45 pm

Аш, май нещо бъркаш. Разделението, поне на гумите е само в спектъра на твърди/меки. Като ги има и няколко преходни твърдости, така да се каже. И от времето и пистат зависи дали са по-твърди (сухо и по-топло време) или по-меки (дъждовно време) за мокри писти където меките по-"лепнат" за асфалта.
И, по принцип, никой не може да задължи пилот да излезне с гумите от тренировката. Понеже има минимум 12 часа м/у нея и състезанието, и метеорологичната ситуация може много да се измени, дори и за един час.
Относно двигателите - от началото на миналогодишният шампионат забраниха безразборното сменяне на двигателите защото преди 3 сезона Феррари прекали жестоко. От тогава, един двигател трябва да издържи 2 състезания. Някои от полседните наказания които си получи Шуми-старши бяха точно по този повод. Човека беше свикнал да къса по двигател на състезание и така го озаптиха! :wink:

Ако си мал/а предвид нещо друго - извинявам се за прибързването!!! :blush:
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Alexis
Forsaken

Post by Alexis » Mon Oct 01, 2007 6:58 pm

Аш не е в грешка. Интермедии са гумите за средно мокра писта - тоест има участъци от пистата, които са мокри и такива, които са сухи. Ферари за мой пълен ужас се оказа, че са тръгнали с такива гуми при положение, че дъждът беше кошмарен.
Hic locus est ubi mors gaudet succurrere vitae

Обичам си аватара!!

Die, Fanboys <- a blog for random anime bashing and raving

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Oct 01, 2007 7:10 pm

Това е което имах предвид, Алексис. Гумите са: меки - средни - твърди. Има и едни със 4-ти вид твърдост които се ползват при специални ситуации. В момента не помня нито към каква твърдост клонят, нито за какво точно се ползват.
Явно не съм разбрала Аш правилно! :blush:

Ash
Farmer

Post by Ash » Mon Oct 01, 2007 7:35 pm

Гумите за сухо и мокро време се различават по броя на каналите.
Мокрите са по-нарязани, за да се извежда водата от под гумата и да не се получава воден слой между гумата и асвалта, който прави невъзможно управлението. Сухите са най-гладки (дори и напълно - слик, но те са забранени във Ф1 в момента) за по-голямо сцепление с пистата, а интермедията са с усреднен брой каналчета за по-малко количество вода.
А за меките и твърди гуми - от това зависи прилепването до пистата, меките прилепват повече за по-кратко време (май? ^^), съответно са по-бързи в една обиколка, докато твърдите са по-добри за по-дълга серия от обиколки (ако изобщо осигуряват достатъчно прилепване)*. Тази година всички тимове са задължени да използват в 1 състезание и меки и твърди гуми.

*Това за меките и твърдите ми е мнение, изградено на бегло дочуто от коментаторите, като нищо голяма глупост да съм написала ;) Но в общи линии това трябва да е.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Oct 01, 2007 8:32 pm

Явно си внимавала повече от мен през урока. Понеже аз мислех че мокрината и твърдината се комбинират в едни и същи гуми!! :mrgreen:

dellusion
Warmage

Post by dellusion » Tue Oct 02, 2007 10:05 am

Това май беше всичко за Алонсо :neutral: . Ама в крайна сметка не мога да кажа че заслужаваше да спечели тая година. Целия сезон правеше под път и над път пилотски грешки, като капака беше това състезание. Вярно че бяха лоши условията, вярно че онова лапе му изкърти спойлера, ама резултата е че се заби в стената. Добрият пилот трябва да може да излезе от такова трудно положение.

А така и не ми стана ясно, защо наказаха Kубица че удари неволно Хамилтън, а не наказаха Фетел за същото с Алонсо ?
Look at the darkness...
...around me.

Alanna
Arcanist

Post by Alanna » Tue Oct 02, 2007 11:35 am

Мхм, точно за това се възмущавах и аз. Явно правилата този сезон не важат с еднаква сила за всички. Не облагодетелстваха Хамилтън от това, но беше един вид: "Внимавайте какво правите като сте около Хамилтън, защото и най-малкия гаф се наказва солено!"
И да, точно спрямо Фетел, който си се изявяваше доста терминаторски цяло състезание. Факт е, че сега ще има наказание за сблъсъка му с Уебър, но по време на състезанието наказаха само Кубица за неумишлено сблъскване, нещо, за което досега почти не съм виждала наказания.

А имаше и друго, пак за Хамилтън, но не мога да си спомня на кое състезание беше, но в директна борба с друг пилот мина напряко през шикана, с което успя да го изпревари и не го отчетоха като нарушение, въпреки че в тези случаи подобни изпълнения се наказват с преминаване през бокса. Това, разбира се може да се третира по много начини, например, че не е имал място и го е направил, за да избегне сблъсък. Лошото е, че досега наистина съм виждала твърде много наказания за такова облагодетелстване с по-предна позоция, независимо от оневиняващите обстоятелства.

Признавам му пилотските качества, но точно заради подобни подаръчета не желая да спечели титлата. То като се замисля, тази година май няма пилот, който да заслужава титлата, така че все едно дали ще е Хамилтън или не :(
(\ /)
(X.x)
(> <)

Reality is an obstacte to halllucination.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Tue Oct 02, 2007 3:34 pm

Мда, dellusion, май бъркаш Алонсо с Хамилтън. Понеже повече професионалност от това да си в отбор който систематично те преебава по всички параграфи. С колега който само ти копира настройките на колата, но все пак се бие в гърдите че е голяма работа. И все пак да си на 12 (до завчера само 2) точки от лидера - същият хленчещ сульо. Ако това не е професионализъм, интересно ми е какво е. Поне аз така разбирам професионалността, а не един врънльо все да печели на гърба на останалите (с тоя шикан дето спомена Алана, аз щях да му счупя и двете колена след състезанието).
Много малко пъти съм видяла Алонсо да се извинява за загуба, с нещо или някой друг. Докато онуй дребното и мургавичко опя света как щял да избута Алонсо от състезанието ако посмеел да се доближи до него. :roll:

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Fri Oct 05, 2007 1:36 pm

Извинете за двойното постване, но има новини по темата.
След такива изпълнения, все се питам защо си харчат пари за около 20 комисари из цялата писта. Май, за да следят грешките и "мърсотийте" на пилотите в ютюб-а!!
Не че не бих била много щастлива, ако някой срита Хамилтън в глезените. За мен е едно надуто, отмъстителни и леееко надаpено копеленце. Но не вярвам някого да е щастлив aко спечели по този начин!! :devil:
Ето и в какво точно го обвиняват, мухльото - че е предизвикал катастрофата м/у Vettel и Webber. :roll:

Alanna
Arcanist

Post by Alanna » Sat Oct 06, 2007 12:06 am

Ами, размина му се... Самата идея, че може да го накажат за толкова недоказуемо нещо си беше смешна. Горкият Фетел, ако наистина се е получило така.
Впрочем, аз не съм гледала този запис и ако не си легна в следващите 5 минути, или ако реша, че ми се трупат още нерви, може и да го изгледам.
(\ /)
(X.x)
(> <)

thunder
Forsaken

Post by thunder » Mon Oct 08, 2007 12:39 pm

Определено ще бъде интересно последното състезание :)

къде ще се съберем да гледаме? :))
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Oct 08, 2007 1:10 pm

Ще се опитам и аз да гледам последното състезание! Но определено ще е последният сезон в който ги следя! :evil: :evil:
Алана, в правилата на Ф1 пише че когато на пистата излезне сейфти кар-а, първият класиран е длъжен да остави разстояние от 4 коли м/у него и колата на федерацията - около 25 метъра. И макар че е съвсем ясно че Хамилтън бие спирачките и отваря завоя за да не се забие точно в същата тая кола, санкцията е за двамата отзад!! :evil:
Ако беше друг, щяхме да знаем за санкциите оше в четвъртък. И да, научихме за 10-те точки (Или бяха 10 места назад?) които отнемат на Ветел. Но когато човека започна да вдига гирлотия и се жалва, представяйки видеото, излезе че виновен за сблъсъка няма. И че, понеже са много добрички, ще простят на Ветел това че се блъснал в Уебер! :twisted:
За мен това е абсолютна подиграва с нас - хората които харесваме и следим състезанията! :evil: Та халал да им са!!

Alanna
Arcanist

Post by Alanna » Mon Oct 08, 2007 2:40 pm

Последното състезание ще е драма, а аз не обичам драмите! :roll:

Добре е, че поне на Хамилтън най-накрая му се случи нещо лошо, защото и той вече си беше помислил, че е богоизбран.
Но... моите прогнози са, че в много динамично състезание Кими ще победи, Хамилтън ще е втори и ще си спечели титлата, а Алонсо няма да е достатъчно бърз (предполагам, че от отбора си имат начини, без да е видно, да го позабавят малко), а и него не го устройва да завърши 3-ти, ако Кими е първи. Маса би помагал на Кими, но не може да направи така, че Хамилтън да завърши след 6-то място. Тук на помощ ни трябва някой млад терминатор 8-)
Просто няма начин. И то това при оптимистичната прогноза фераритата да са достатъчно по-бързи в Бразилия.
Но въпреки това ще се надявам на чудо и ще пролея сълзи после :neutral:
(\ /)
(X.x)
(> <)

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Mon Oct 08, 2007 3:50 pm

Ами с Фернандо има прецедент вече. На тренировките на които "излетя" от пистата, температурата на неговите гуми е била невероятно висока. Затова той обвини, в едно единствено изречение, отбора си.
Аз лично предпочитам да спечели който и да е, но не и Хамилтън!
А Фернандо ми допада много. Следя го още от Ф3 и ми изглежда много професионален състезател и добър пилот, макар и с гаден характер.
А Хамилтън допyсна една основна грешка, която предизвика всички останали. Хyкна да печели състезанието, а не титлата. Глупак!!! Не може да ни пробутват шофьорче от ПлейСтейшън-а, с претенции че е голямата работа. Гледах чак днес по-напечените моменти и Хамилтън е за смях. Остави старите гуми, но не мина през нито една локва за да ги поддържа по-хладни! Вместо това взе да се напредварва с Трули!! :rofl:
Имам аз надежди за Фернандо. И също за Кими. За Хамилтън - надявам се че няма да е той.

Alanna
Arcanist

Post by Alanna » Mon Oct 08, 2007 5:10 pm

И аз не съм за Хамилтън, но ако трябва да съм честна, за него залагам. Иначе, Алонсо не ми е приятен (само преди няколко месеца направо бих казала "неприятен"), но той малко се реабилитира с проблемите в Макларън, макар че до голяма степен сам се насади с тях. Защо резултата на конкуренцията между Кими и Монтоя не беше такъв? Никой темпераментен тип не се е задържал дълго там, а Алонсо доста темперамент има извън болида, както беше и Монтоя.
И все пак, понеже ми е малко жал за него бих преживяла още една негова титла, та дори и незаслужена. Няма да е по-незаслужена от тази на Хамилтън, който му е ползвал настройките на болида, освен че генерално целия отбор е ползвал данни на ферари.

Така че, и на Алонсо повече ще се зарадвам за шампион!
(\ /)
(X.x)
(> <)