Кой какво чете, part II
Moderator: Moridin
Айде стига обвинявахте Геймън. Сценката е един абзац. Някой незапознат с книжката като ни прочете постовете може да реши че става дума за Кама Сутра едва ли не. Не може да е въпрос на недоглеждане, защото книгата е имала и редактор и не знам там какво ги правят книгите още преди да ги издадат. Прочетена е била със сигурност поне от няколко човека и те няма как да не са забелязали, че сцената няма място в детска книжка. Преполагам че Геймън е бил уведомен за това, но въпреки това е решил да я остави с някаква си негова цел, която ние не можем да знаем каква е. 

Отказвам да изпадна до обожател, който не смее да помисли какво е имал предвид който и да било автор, защото, видиш ли, "to know God is to know madness". Всеки прави грешки, всеки допуска недомислици, включително и най-добрите писатели. Айде стига превъзнасяне.
Нито книгата ше стане по-лоша, нито Геймън, ако приемем, че нещо в нея куца, нали?
Тва вече на толкинизъм взе да бие

Тва вече на толкинизъм взе да бие

And you can't dance with a devil on your back...
Но ВСИЧКО ДРУГО в нея е за деца, не разбираш ли?
Точно това я прави по-лоша - че е детска книга с неподходяща за деца сцена, пльосната в началото й. Естествено, че на МЕН и на ТЕБ няма да ни пука от това, но фактът си остава - книгата е за една аудитория, а в нея има неприемливи за тази аудитория елементи, при това случайно пръснати, а не с някакъв замисъл зад тях. Те не променят аудиторията на романа, а я объркват.
Да не споменавам разните подхвърляния от типа на Братството, които кому са нужни, ако за тях няма да се каже НИЩО?

Да не споменавам разните подхвърляния от типа на Братството, които кому са нужни, ако за тях няма да се каже НИЩО?
А може би е просто за пораснали деца?Roland wrote:Но ВСИЧКО ДРУГО в нея е за деца, не разбираш ли?Точно това я прави по-лоша - че е детска книга с неподходяща за деца сцена, пльосната в началото й. Естествено, че на МЕН и на ТЕБ няма да ни пука от това, но фактът си остава - книгата е за една аудитория, а в нея има неприемливи за тази аудитория елементи, при това случайно пръснати, а не с някакъв замисъл зад тях. Те не променят аудиторията на романа, а я объркват.

За кое Братството става дума? Не си спомням нещо. Сега ще ме накараш когато се прибера у нас да препрочета книжката, за да те оборя (или да пробвам поне). Не можем ли просто да приемем че съм фенбойче на Геймън и да прекратим спора?

А и какво му е лошото на толкинизма?

- Interpreter
- Forsaken
- Interpreter
- Forsaken
Да, защото почвам да ти се ядосвам вече
Бтв напоследък чух, че във фентъзи-форум средите се шири следният лаф по повод отзивите за книги:
"Ако Х я препоръчва - изобщо не я чети. Ако У я оплюва - непременно я прочети." За Х повечето се досещат кой е. За У - оставям на тебе да се сетиш
Заявявам най-отговорно, че "Звезден прах" е един от най-добрите текстове, които съм чел в последните 3 г. след "Американски богове" и "Fragile Things". Ако някой ми повярва, купи си я и се почувства подведен от мнението ми, готов съм да му я изкупя обратно по цената на Бард

Бтв напоследък чух, че във фентъзи-форум средите се шири следният лаф по повод отзивите за книги:
"Ако Х я препоръчва - изобщо не я чети. Ако У я оплюва - непременно я прочети." За Х повечето се досещат кой е. За У - оставям на тебе да се сетиш

Заявявам най-отговорно, че "Звезден прах" е един от най-добрите текстове, които съм чел в последните 3 г. след "Американски богове" и "Fragile Things". Ако някой ми повярва, купи си я и се почувства подведен от мнението ми, готов съм да му я изкупя обратно по цената на Бард

"Не вярвам в колективната мъдрост на индивидуалното невежество."
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"
- Йежи Лец, "Невчесани мисли"
- Interpreter
- Forsaken
Преводачо, ако искаш някой да вземе това мнение насериозно, трябва да говориш с факти, а не с намеци за имагинерни личности съименници на математически неизвестни. Ако имаш да казваш нещо някому - кажи го направо. Така нито е по-дипломатично, нито по-достоверно:)
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
Аз, например, се сещам. Няма нужда да се пуска цяла нова тема с въпросното "инфо" изведено в заглавието.
Last edited by shayhiri on Fri Oct 05, 2007 5:28 pm, edited 1 time in total.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Но мили мой преводачо, та аз съм ВЪВ фентъзи средите
Всъщност в доста по-широк техен спектър, отколкото улавяш ти. Какво изобщо те накара да мислиш, че можеш да обобщаваш разни разговори на по бира с "фентъзи средите"? И още нещо - многозначителната ти забележка се удавя в собствената си кръв освен поради липсата си на връзка с реалността, също така и в мига, в който отворим кой да е брой на ШД, за да забележим, че 19 от 20 книги, за които съм писал, са били хубави и не съм ги оплюл. Просто основно за такива пиша, кво да правим.
Сарказмът ти също е неуспешен. Научете се да разграничавате различните нюанси между "кофа повръщано" и "телешки възторг" все пак. Това, че влизам в ролята на "плюещия" е предизвикано от факта, че за фенбойски настроения ум "харесал, но не възхитен" просто не е приемлива опция
И наистина жалко, ако за последните 3 години това е най-хубавото, което си прочел

Сарказмът ти също е неуспешен. Научете се да разграничавате различните нюанси между "кофа повръщано" и "телешки възторг" все пак. Това, че влизам в ролята на "плюещия" е предизвикано от факта, че за фенбойски настроения ум "харесал, но не възхитен" просто не е приемлива опция

И наистина жалко, ако за последните 3 години това е най-хубавото, което си прочел

- Interpreter
- Forsaken
Роланд, факт - през тези години какво ли не ми мина през главата, в каквато и да е роля - и като преводач, и като анотатор, и като най-обикновен читател - факт, че Геймън е най-доброто, което съм чел за това време. Затова и най-горещо го препоръчвах. Мини го по параграфа фенщина, ако искаш - това е положението.Roland wrote:И наистина жалко, ако за последните 3 години това е най-хубавото, което си прочел