Кът на програмиста...
Moderator: Moridin
Защото не е безусловно вярно? И е абсурдно да се твърди, че жена не може да е добър програмист?
Пак да ти дам аналогия - значи ти по никакъв начин не би подкрепил протест на онкоболни, на които са им отказали лекарства, ако ти самият не си болен от рак? Това си е твой проблем, не задължавай и останалите да действат по същата логика.
Бтв, да, доста се колебах дали да не следвам информатика.
Пак да ти дам аналогия - значи ти по никакъв начин не би подкрепил протест на онкоболни, на които са им отказали лекарства, ако ти самият не си болен от рак? Това си е твой проблем, не задължавай и останалите да действат по същата логика.
Бтв, да, доста се колебах дали да не следвам информатика.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Има смисъл да се оплаква срещу неща, които, както вече казах, все още не са достатъчно доказани, а, също както вече казах, биват представяни за факти и, също както вече казах, оказват влияние и върху други области и развиват още повече идеята, че жените не стават за това и онова. И пак, както вече казах, не казвам, че жените стават за миньори, но... абе няма смисъл още да се повтарям само заради теб. А... хм... май само за теб има смисъл да го казвам това - май всички останали вече са наясно, че аз казвам само неща, в които съм сигурен, а когато не съм, изрично казвам, че е лично мое мнение... конкретно визирам това за "митичната" програмистка, която ми е колежка и в момента седи на съседното бюро.
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
Едно от първите ми гаджета също е много добра програмистка. Никога не съм я чул да се оплаква от сексизъм. Който си е добър, намира начин.
Морви, и престъпността, и болестите са неестествени състояния, които изискват съпротива. В естественото предразположение на половете към различни умения няма нищо... ъ-ъ, неестествено.
Защо трябва да му се съпротивляваш?
При отявлена и необоснована проява на сексизъм, да. Но това са изолирани случаи.
Морви, и престъпността, и болестите са неестествени състояния, които изискват съпротива. В естественото предразположение на половете към различни умения няма нищо... ъ-ъ, неестествено.

При отявлена и необоснована проява на сексизъм, да. Но това са изолирани случаи.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Ясно е, че Алекс изобщо не е чел всичко, което изписахме в последните четири страници. Няма смисъл да му отговаряме, докато не започне да отговаря съвсем ясно и точно на неща, които вече сме казали, а не просто да си играе с все същите мъгливи обобщения.
Не ми се навлиза в дебрите на такъв кървав спор, само ми се искаше да вметна една от теориите за човешкия мозък, и по-точно за неговата насоченост към определен тип на мислене - по-мъжко или по-женско. И по-конкретно - много жени имат по-изявено мъжка насоченост на мисленето (не толкова дори като поведение, не че не се среща и дотам, но като специфика на мисленето), така както и много мъже попадат в женския тип (като пак не визирам хомосексуални наклонности).
Точно така се обяснява как някои мъже всъщност са добри в типично женски дейности и обратното, а също и още по-ясни примери като трудна ориентация по карти, способност за вършене на няколко неща едновременно и други, които нямам време да изброявам.
Разбирам, че генерализирате половете и типовете на мислене, но бъдете склонни за изключения от правилата, а? Има ги и то не малко. Никога черното и бялото не са толкова контрастни.
Точно така се обяснява как някои мъже всъщност са добри в типично женски дейности и обратното, а също и още по-ясни примери като трудна ориентация по карти, способност за вършене на няколко неща едновременно и други, които нямам време да изброявам.
Разбирам, че генерализирате половете и типовете на мислене, но бъдете склонни за изключения от правилата, а? Има ги и то не малко. Никога черното и бялото не са толкова контрастни.
(\ /)
(X.x)
(> <)
Reality is an obstacte to halllucination.
(X.x)
(> <)
Reality is an obstacte to halllucination.
Аз нямам проблем с изключенията от правилото, просто с изключения не се доказва нищо
Братовчедка ми научи 4 чужди езика, но не се оправя с компютрите като мен, шанс - можеше да е обратното (когато обаче аз нямаше да го работя това). Аз пък посмъртно не мога да науча толкова чужди езици за времето, за което го направи тя. Но - има си талант в една област, няма в друга, в двете щеше да е идеално, но такива сигурно не са много
. И не е само брат'чедка ми - да разгледаме с какъв бал влизат мъжете и жените в университетите примерно. По хуманитарните предмети по правило жените имат по-висок бал. По математика е обратното (поне за ТУ е така, но мисля за СУ също). Чува се за тази или онази специалност, където е станало различно тази или онази година, но общо взето картината се запазва. Не смятам, че чааак толкова се тъпчат жените, които искат да се занимават с математика и се насочват в друга посока, не и толкова, че това да окаже някакво голямо влияние върху бала при влизането в университета.
И да, математиката/логиката/решаването на проблеми ги смятам за повече мъжки качества. И смятам, че човек, който за пръв път сяда на компютър, ще му помогнат повече, отколкото на човек, който ги притежава в по-малка степен.

Братовчедка ми научи 4 чужди езика, но не се оправя с компютрите като мен, шанс - можеше да е обратното (когато обаче аз нямаше да го работя това). Аз пък посмъртно не мога да науча толкова чужди езици за времето, за което го направи тя. Но - има си талант в една област, няма в друга, в двете щеше да е идеално, но такива сигурно не са много

И да, математиката/логиката/решаването на проблеми ги смятам за повече мъжки качества. И смятам, че човек, който за пръв път сяда на компютър, ще му помогнат повече, отколкото на човек, който ги притежава в по-малка степен.
Scalpel. Sponge. Magic Wand!
- The Dragon
- Elder God
- Roamer
- Ascendent
Dragon, ако въпросът ти е за много бърза за подкарване дистрибуция със сравнително красива графична среда, инсталирана по подразбиране и т.н., на която да можеш лесно да подкараш твоите неща, тогава това, което ти трябва, е Ubuntu - http://www.ubuntu.org/ - или със стандартния Gnome интерфейс, или Kubuntu с KDE.
Ако ли пък питаш за нещо, което да направиш възможно най-красиво, след като отделиш малко време - пак инсталирай Ubuntu, а след това пльосни отгоре някой window manager, който изглежда красиво. За това не мога да ти помогна - аз съм странен суек, който ползва графичната среда само когато се налага и искам от нея ефективност, а не ефекти... но все някой ще каже нещо за любимия си красив window manager
Но... да, може и да си забелязал някаква обща черта - и в двата случая за дистрибуция на Linux, която да можеш да подкараш лесно и после да знаеш, че тя ще работи, препоръчвам Ubuntu.
Добавено: Ако те интересува не само за демонстрацията, а и за истинска работа по-нататък, особено ако става дума за сървър, а не работна станция, бих препоръчал по-скоро Debian - но там ще ти отнеме малко време да инсталираш каквото ти трябва за красива графична среда, а с Ubuntu то си идва само.
Ако ли пък питаш за нещо, което да направиш възможно най-красиво, след като отделиш малко време - пак инсталирай Ubuntu, а след това пльосни отгоре някой window manager, който изглежда красиво. За това не мога да ти помогна - аз съм странен суек, който ползва графичната среда само когато се налага и искам от нея ефективност, а не ефекти... но все някой ще каже нещо за любимия си красив window manager

Но... да, може и да си забелязал някаква обща черта - и в двата случая за дистрибуция на Linux, която да можеш да подкараш лесно и после да знаеш, че тя ще работи, препоръчвам Ubuntu.
Добавено: Ако те интересува не само за демонстрацията, а и за истинска работа по-нататък, особено ако става дума за сървър, а не работна станция, бих препоръчал по-скоро Debian - но там ще ти отнеме малко време да инсталираш каквото ти трябва за красива графична среда, а с Ubuntu то си идва само.
- The Dragon
- Elder God
Аз принципно Дебилиана си го ползвам от години.Общо взето само на Backports карам. Но нещо имах проблеми с xgl и други подобни неща - май въобще отказваха да тръгнат. Но в случая ми трябва за дистрибуция натъпкана с най-новите графични екстри. За демонстрация на това колко красив може да е линукс. Общо взето не ми трябва нищо работещо под нея, освен браузър и файл мениджър. Май Sabayon-беше нещо подобно, ама не ги следя. Иначе за сървъри - само Debian. една година си назад с материала ама знаеш, че работи без проблеми.Roamer wrote:Dragon, ако въпросът ти е за много бърза за подкарване дистрибуция със сравнително красива графична среда, инсталирана по подразбиране и т.н., на която да можеш лесно да подкараш твоите неща, тогава това, което ти трябва, е Ubuntu - http://www.ubuntu.org/ - или със стандартния Gnome интерфейс, или Kubuntu с KDE.
MySQL доказа, че и година понякога не стига.Кел файда, че петицата е production от година и половина - още му чистя гредите, а тригерите му са "странно " реализирани. Разбирай - зависят от фазите на луната и т.н.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
- Roamer
- Ascendent
Мдаааа... а да не се бях обаждал изобщоRoamer wrote:Уф... точно това със SCO не знам доколко добра новина е всъщност
...
Хубу де... ако идеята на това съобщение е да каже "да, сбъркахме с абсолютно смешния и безсмислен съдебен процес, повече няма да правим така, ама оставете ни сега да си запазим истинския бизнес, не ни взимайте хляба" - ако е така, тогава наистина е добра новина; ако обаче вземе да се окаже, че не е, от идиотщините на Дарл и компания ще пострадат доста повече хора.

SCO Blames Linux For Bankruptcy Filing
SCO Group CEO Darl McBride says sales of Unix-based products have been declining over the past several years, mainly because of Linux.
http://www.informationweek.com/news/sho ... =201806893
Ма някои хора наистина не знаят кога да спрат! Първо привличат учудени погледи, после намусени, после просто стават смешни, после всички разбират, че са смешни... а те продължават ли, продължават...
- The Dragon
- Elder God
Тва не си е работа - в един да ти се налага да се превиваш от смях пред монитора!Roamer wrote:Мдаааа... а да не се бях обаждал изобщоRoamer wrote:Уф... точно това със SCO не знам доколко добра новина е всъщност
...
Хубу де... ако идеята на това съобщение е да каже "да, сбъркахме с абсолютно смешния и безсмислен съдебен процес, повече няма да правим така, ама оставете ни сега да си запазим истинския бизнес, не ни взимайте хляба" - ако е така, тогава наистина е добра новина; ако обаче вземе да се окаже, че не е, от идиотщините на Дарл и компания ще пострадат доста повече хора.Грррр. Грр Гр Гррррр.
SCO Blames Linux For Bankruptcy Filing
SCO Group CEO Darl McBride says sales of Unix-based products have been declining over the past several years, mainly because of Linux.
http://www.informationweek.com/news/sho ... =201806893
Ма някои хора наистина не знаят кога да спрат! Първо привличат учудени погледи, после намусени, после просто стават смешни, после всички разбират, че са смешни... а те продължават ли, продължават...
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
- The Dragon
- Elder God