- Spoiler: show

Moderator: Moridin
Ми не знам, аз Машините не съм ги чел, но Марголията е страхотна и определено си заслужава Небюлата, макар че за мен фантастиката на 2006 си остава Дъгата на Виндж. Но стига с тия сравнения вече. Тва казах и на Драгън - ако сравняваш Джек от сенките с Господаря на светлината, пак ше издиша, ама не го правиш, нали?thunder wrote:Марголията е ок, но все ми напомняше за Машините на Бога и колко по яки са... Аз пък си изкопах "Дългата разходка" и я прочетох най-сетне
Явно предните книги се развиват от негова гледна точка. За мен пък липсата на наука във фантастичните книги вече е твърд и категоричен плюс. Писна ми от ентусиазирани научни статии, замаскирани като художествена литература.Wikipedia wrote:Alex Benedict:
* A Talent for War (1989)
* Polaris (2004)
* Seeker (2005)
+1.За мен пък липсата на наука във фантастичните книги вече е твърд и категоричен плюс. Писна ми от ентусиазирани научни статии, замаскирани като художествена литература.
The nicest thing anyone ever said about Perdido Street Station was that it read like a fantasy book written in an alternate world where the Gormenghast trilogy rather than Lord of the Rings was the most influential work in the genre.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Е въпрос на възприятия. На мен ми беше. Иначе че Алекс никъв го няма в книгата не споря, просто поредицата е посветена на негоMorgana wrote:Предните книги може и да се развиват от негова гледна точка, но аз говоря точно за тази. Не съм чела други и за съжаление от Марголия не добих никаква представа за образа на Алекс – мяркаше се епизодично колкото да подхвърли някоя идея, почти не участваше в диалозите, така че не можах да си сътавя мнение що за образ е. Навярно е много готин тип, но тъкмо Марголия не е книгата която да ме убеди в това.
Науката е съществена част от една sci fi книга или поне аз мисля така. Не е нужно да са "ентусиазирани научни статии", но колкото повече се вплитат в сюжета някои от най-интересните теории на физиката, толкова по-сигурно е, че книгата ще ми хареса. Харесвам астрофизиката повече от всяка друга наука и съм много запалена по тези неща.
Защо казах, че фантастиката в Марголия е малко. Ами защото е така според мен. Не е достатъчно да ми се каже, че действието се развива на планета различна от Земята и гл герой да посети 2-3 други планети, за да приема книгата за фантастична. През повечето време ни занимават с търсенето на инфо от 2 туум рейдъри за поредната им находка.Ами не ми е достатъчно, sorry.
Не споря, че Хронолитите не са толкова добри, колкото Ускорение. Убедено твърдя обаче, че са абсолютно същият тип книга. Може би просто имам нагласата да не спекулирам твърде много докато чета, така че не ми хрумна толкова отрано това, което твърдиш, че се разбирало още от средата.Morgana wrote:За Хронолитите. Не знаех, че е социална фантастика, ако бях знаела никога нямаше да си я купя. Ускорение беше съвсем различна – и като сюжет, и като развитие на действието и като изграждане на героите. Да, имаше и там социални проблеми, съгласна, но не бяха толкова натрапчиви и се вписваха добре в общата структура. Основния проблем ми беше интересен и интригуващ, героите ми харесваха. Затова ми хареса и книгата като цяло. Развръзката в Хронолитите за мен беше елементарна не заради липсата на шоудаун с лошковеца, а заради липсата на интрига изобщо.Какво харесвам в sci fi книгите – да са sci и да са fi, най-вече. И да са мащабни - във времето, в пространството и като цяло. Затова любимите ми книги от жанра са Планета в края на времето, Магистралата на вечността, Хиперион и Градът.
Не знам защо определяш вкуса ми за книги и филми като "странен". Различен от твоя – със сигурност, но чак пък странен. И за музиката мислиш, че имам "странен" вкус, нали. Не си го казвал в прав текст, но сме говорили достатъчно по темата и предполагам, че е така.
Не можах да намеря поста на Драгъна, в който е писал за Марголия, но от твоя пост съдя, че книгата не му е харесала. Ако е така, с него съм.
P.S. Съжалявам, че се наложи да пусна 2 поста, но въпреки всичките ми опити, форумът не ми разреши да пусна целия си отговор в 1 пост.
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest