Колко и кои фентъзита е прочел Шайхири?

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Mon Sep 10, 2007 11:25 pm

* 1000те страници на Кларк би трябвало да съдържат бая сюжет в себе си, за да е оправдано четенето им за мен. Това означава главните герои (и евентуално светът около тях) да преживяват съществени промени. По възможност да има целенасочена 3-актова структура. Колко от 1000-та страници са заети с това и колко с описания, бележки под линия, субплотове и герои от масовката, които не водят наникъде?

* Това е и дефиницията ми за "substance". Ако Хал Дънкан разказва история, добре. Ако само ми се прави на хитър с жонглиране на стилове, отминавам сергията му. Ако ще пишеш само за себе си и за шепа сноби, по-добре не се хващай или публикувай на блога си. :roll: Не казвам, че Дънкан е такъв, говоря принципно.

* Значи Ериксън е "най-доброто фентъзи, писано някога"? :? Дори и така да е, ще трябва да се задоволи с добавка към титлата: "в XXXL категорията на десеттомните епични сапунки". А аз такива не чета. :? Кофти, ма така е.

* За Фармър ти написах. Има ли кво съществено да ми даде? Както Зелазни ми даде диалога и образите в Амбър? Ако да, какво? Ако не, не ща и да го знам.

* Трябва ли да чета всеки жанр, за да знам, че не ми харесва? Ако Миевил излезе от ню уиърда, може и да го пробвам. Ако не - едва ли аз ще вляза при него.

* За Новик щеше да се чуе, ако предлагаше нещо повече от наглееща а ла Роулинг туистната употреба на архиклишета (Дракони, за Бога?! :roll: ). Не казвам, че е зле като Роулинг - виждаш, че съм я хакнал в почетния раздел - но и ти не можеш да кажеш нещо повече.

Жените имат една такава чувствителност. :x Фокусират се в/ху неща, за които мъжете не ги боли особено. Виж Фицльо на Хоб и не ми говори повече. :lol: А тя хем е от добрите.

(Както казах, горното е леко на майтап, но съдържа и очевидна истина.)
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Delegat
Aes Sedai

Post by Delegat » Mon Sep 10, 2007 11:53 pm

Виж кво, спри да философстваш и се захващай да четеш. За човек, който се прави на експерт в писането ти липсва огромно количество прочетена литература, особено фентъзи в случая. И би ли ми дал линк да прочета нещо твое?

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Tue Sep 11, 2007 12:00 am

Аз само да кажа, че съм покъртена от силата на аргумента "жена е, няма да я чета". След това откровение аз лично мисля да престана да чета синеоки писатели.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Tue Sep 11, 2007 12:03 am

Морви, проблемът ми е никакъв, аз съм расов брюнет. 8-) С дълга коса.

Делегат, имаш право. Аз се опитвам да си мълча, ма Рол мине се не мине седмица и ме изръчка в ребрата. :lol: Така че не го приемайте съвсем сериозно. В смисъл - мисля го, но не бих тръгнал да го разправям.

Точно от фентъзито едва ли съм изгубил особено. :) Но ако има какво още да науча като стил и герои от някой баш-автор, с удоволствие. Нали затуй разпитвам за препоръки. Ако пък се намери случайно интересен сюжет, ще го изчета с удоволствие като обикновен читател. Ма нещо не попадам на такива. :?

Никога не бих качил моя книга в нет-а. Мога да ти изпратя част от "Танц с вятъра" на мейла, но по-добре да изчакаме скорошното издаване, вместо да ти я спойля. :) Та така, не знам дали трябва се хващам да чета, но да се хващам да пиша (не във форума) - определено. :oops:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Dragonsnake
Farmer

Post by Dragonsnake » Tue Sep 11, 2007 12:04 am

Ще ми припомните ли името на фантаста дето казваше че не чете фентази и фантастика,за да не му се оводни писането ? Доста известен беше,между другото.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Sep 11, 2007 12:09 am

За Дейвид Едингс май бях чувал, че не четял фентъзи, за да се опазел от неволно плагиатство, за други не се сещам.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Tue Sep 11, 2007 12:13 am

Хахаха, ма какъв принципен, пича. :mrgreen: Де и Паолини да беше така. Тогава нямаше и ред да напише.

:idea: А мога ли и аз да изляза с горното оправдание? Или чак като пусна една-две трилогии. :wink:

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Tue Sep 11, 2007 2:13 am

Кофти, ма така е.
Така е, сигурен съм, че Ериксън сън не го лови от това, че ти му смяташ книгите за сапунка. :lol:
Ако ще пишеш само за себе си и за шепа сноби, по-добре не се хващай или публикувай на блога си.
Леле, Джойс и Пруст вече се въртят в гробовете си от възмущение! Добре, че не са следвали твоите правила, иначе и досега щяхме да четем книгите им от блоговете им. :P
Трябва ли да чета всеки жанр, за да знам, че не ми харесва?
Принципно е редно все пак да пробваш нещо, преди да отсечеш, че не ти харесва, особено когато то не може да те ухапе или да ти навреди по друг начин, ама щом не щеш няма да те насилваме я, стой си в неведение.
Виж Фицльо на Хоб и не ми говори повече.
Оф, пак ще кажеш, че се "шегуваш", но по същия начин може да зачеркнем всички мъже писатели заради Станек. Май само книги писани от хермафродити ще трябва да се четат, тежко ще е...
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Tue Sep 11, 2007 3:10 am

Сапунка (епична) викам на формат-а. Независимо кой пише в него. Дори Мартин не може да го промени, просто го използва оптимално. А "кофтито" беше по мой адрес. :? Ако можех още да чета сапунки, щях да вкарам доволно и Ериксън, но май съм отвикнал вече. Освен ако не се заточа някъде без нет и с ограничен брой жени.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Sep 11, 2007 9:50 am

shayhiri wrote:* 1000те страници на Кларк би трябвало да съдържат бая сюжет в себе си, за да е оправдано четенето им за мен. Това означава главните герои (и евентуално светът около тях) да преживяват съществени промени. По възможност да има целенасочена 3-актова структура. Колко от 1000-та страници са заети с това и колко с описания, бележки под линия, субплотове и герои от масовката, които не водят наникъде?
Смешно и тъжно някакси, по един унизителен начин... Но романът не страда от това де, зе си World Fantasy Award-а и Hugo-то кат стой та гледай.
shayhiri wrote:* Това е и дефиницията ми за "substance". Ако Хал Дънкан разказва история, добре. Ако само ми се прави на хитър с жонглиране на стилове, отминавам сергията му. Ако ще пишеш само за себе си и за шепа сноби, по-добре не се хващай или публикувай на блога си. :roll: Не казвам, че Дънкан е такъв, говоря принципно.
Литературата като такава трябва да се развива. За целта трябва да се правят експерименти. Вместо да се радваш, че някой се е опитал да ги направи в презрян "развлекателен" жанр като фентъзито, ти го отхвърляш като "сноб". Напомняш ми за един друг Сашо в момента...
А междувременно Дънкан се размина на косъм с World Fantasy Award за 2006
shayhiri wrote:* Значи Ериксън е "най-доброто фентъзи, писано някога"? :? Дори и така да е, ще трябва да се задоволи с добавка към титлата: "в XXXL категорията на десеттомните епични сапунки". А аз такива не чета. :? Кофти, ма така е.
Мне, няма да е с тая добавка, боя се. А и първите му пет книги са повече или по-малко структурирани като самостоятелни четива. Така че си спести уговорките и не коментирай повече Ериксън.
shayhiri wrote:* За Фармър ти написах. Има ли кво съществено да ми даде? Както Зелазни ми даде диалога и образите в Амбър? Ако да, какво? Ако не, не ща и да го знам.
Абе чакай да те питам - ТИ имаш ли кво съществено да ми дадеш, че да те чета? Диалози, нещо, образи? Ма такива, съизмерими със Зелазниевите? Не, подозирам, че не. И все пак ше те прочета, ако някога благоволиш да се издадеш, нали?
shayhiri wrote:* Трябва ли да чета всеки жанр, за да знам, че не ми харесва? Ако Миевил излезе от ню уиърда, може и да го пробвам. Ако не - едва ли аз ще вляза при него.
"Всеки" не, защото това означава и любовните романчета. Сериозните и амбициозни такива обаче - да, трябва да прочетеш по нещо от тях, за да знаеш, че не ти харесва.
shayhiri wrote:* За Новик щеше да се чуе, ако предлагаше нещо повече от наглееща а ла Роулинг туистната употреба на архиклишета (Дракони, за Бога?! :roll: ). Не казвам, че е зле като Роулинг - виждаш, че съм я хакнал в почетния раздел - но и ти не можеш да кажеш нещо повече.
Я да видим - беше номинирана за Хюго? Товас брои ли се като казване на нещо повече? И не знам как точно си дефинираш "наглееща туистната употреба на архиклишета", но именно извъртането на клишета е създало света на Толкин, така че ти препоръчвам да внимаваш с подобни изказвания, понеже ти вкарват брутални автоголове. Драконите при Новик са самолети-бомбардировачи. Използвани са в контекста на модерно водене на войни и като усещане нямат НИЩИЧКО общо с фентъзи-дракона. Впрочем, ти ЧЕЛ ли си Роулинг, деба?
shayhiri wrote:Жените имат една такава чувствителност. :x Фокусират се в/ху неща, за които мъжете не ги боли особено. Виж Фицльо на Хоб и не ми говори повече. :lol: А тя хем е от добрите.

(Както казах, горното е леко на майтап, но съдържа и очевидна истина.)
Хмм, странно, но "Фицльо" е един от най-качествените фентъзи персонажи, за които съм чел. А Бюджолдовият Майлс не само не отстъпва с нищо на Мартиновия Тирион, ами и кефи дори повече от него.
And you can't dance with a devil on your back...

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Tue Sep 11, 2007 8:07 pm

Абсолютно съгласен за Фиц, но това не променя факта, че е дразнеща ****а. Каквато само една жена (или педал) може да напише. (Отбелязвам препоръката за Майлс.) Всъщност точно характеризацията при Хоб осмисли четенето на първата й книга, така че не се оплаквам. Но липсата на сюжет ме отказа да продължа.

Ей това може би не си го видял:
shayhiri wrote:Почвам да отговарям на големия пост на Рол:

Значи кви повече причини искаш? :) Ясно, че когато говорим за читателски проблеми с добри автори, става въпрос за напълно субективни фактори.

* Кажете конкретен роман на Баркър, който се вписва в изискванията ми. Допускам, че има такъв.

* Многото текст очевидно не ми е никакъв проблем като читател, особено ако е оправдан. Като писател обаче ме отвращава и това сериозно влияе на читателския ми вкус. Трябва не само да има кво да кажеш, а и да го казваш по възможно най-лаконичния и елегантен начин. Без да затъваш в есета, митологии или сапунки. Бакър ми се дъни там (поне отчасти).

* Говорейки за Лий Бракет, цитирах точно нейните жанрови предпочитания. Казах ясно вече, че се майтапя (основно) за жените авторки на фентъзи. Има и добри. Има и такива, които харесвам.

* Бюджолд най-вероятно е от тях, но ще почакам някой/нещо да ме убеди първо.
Щото остана на предишната страница. Ако ше коментираш и него, кажи, че да ти отговоря нацяло.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Tue Sep 11, 2007 8:17 pm

shayhiri wrote:Абсолютно съгласен за Фиц, но това не променя факта, че е дразнеща ****а. Каквато само една жена (или педал) може да напише. (Отбелязвам препоръката за Майлс.) Всъщност точно характеризацията при Хоб осмисли четенето на първата й книга, така че не се оплаквам. Но липсата на сюжет ме отказа да продължа.
Те това изби рибата. В едно от най-качествените керъктър-дривън фентъзита липсвал сюжет викаш... Ми може би, ако беше прочел книгите щеше да схванеш, че си в грешка. Ама не, чакай, ти си безгрешен и квалифицираш автори, и филми и всичко май, без дори да си го помирисвал.
А ако в още един твой пост видя нещо подобно на болднатото ще почна да те трия...
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Tue Sep 11, 2007 8:35 pm

Ян, трябва ли винаги да се отвличаме? Айде веднъж за разнообразие да пробваме да говорим нормално във форума, както правим с Рол.

Първо, керъктър-дривън романите, независимо от жанра, се водят такива точно защото наблягат на развитието и охарактеризирането на героите за сметка на сюжета. Ти явно го разбираш точно наопаки, така че би ли разяснил?

Второ, Фиц е един от най-мразените образи във фентъзито точно поради изтъкнатата от мен причина. Това, че е и един от най-обичаните не променя предишния факт.

Трето, айде да видим кво точно се случи в първия Асасин. Не беше ли една 600стр. тухла, в която абсолютно нищо извън подготовката и екзистенциалните терзания на Фиц не се случи? Дори не стигнаха до Пиратите. В края се сблъска набързо (отникъде) с лошия и тва беше!

И четвърто, сериозно ли смятате, че полът на автора не се отразява на възприятията, чувствата, приоретизацията и вътрешната му логика?
Last edited by shayhiri on Tue Sep 11, 2007 8:40 pm, edited 1 time in total.

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Tue Sep 11, 2007 8:39 pm

Чудя се дали някой ден ще приемеш, че някои правила може и да имат изключения :)
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Sep 11, 2007 8:41 pm

Мне, Алекс, не планирам да отговарям на тоя пост. Не виждам с какво :)
And you can't dance with a devil on your back...