shayhiri wrote:ОК. Яжте ме. Автори, които уважавам, но няма да тръгна да чета:
Clive Barker: останал съм с впечатлението, че набляга на ирационалното и ужаса. Както и на детските книги, макар че нещо не ми се връзва с предишното. Нито едно от горните не ме привлича. Ако съм в заблуда, кажете. Иначе предполагам, че е добър стилист.
Ш'те ядем, де ше ходим...
Ми Баркър е един от най-многостранните таланти, които познавам. Има хоръри, фентъзита, уиърдизми и кво ли още не, а детските му книги са точно две от общо около (мисля) тридесет.
shayhiri wrote:R. Scott Bakker: даунгрейдван в тази категория по желание на Рол, макар че му се кефя значително и даже прочетох една част от първата му книга. Тук проблемът ми е основно в масата текст и склонността към разводняване на действието. Иначе героите и философията ме привличат неудържимо (най-малкото защото на места са стряскащо близо до моите), а стилът и сетингът са блестящи. Все пак на този етап не рачих да се хвана с три (+още четири?) огромни тухли и предпочетох да ми ги преразкажат.

Т.е. причината ти да уважаваш, но не четеш Бакър, е че те мързи да четеш много текст? Авторска позиция, no doubt...
shayhiri wrote:Leigh Brackett: е жена, ако не знаете. Което значи, че бичи предимно спейс оперки, планетарни романсчета и сайънс фентъзи (оксиморон за мен). Уважавам я за фиктивното й участие в
Империята отвръща на удара. По-точно за това, че Лукас отхвърля нейния сценарий и се пренасочва към Лоурънс Касдан.

Знаем резултата.

Потръпвам обаче при мисълта кво щеше да представлява филмът с нейния сценарий.
"Люк, аз съм твоята леля!"
Нямам мнение за мацката, защото не съм я чел, но имам мнение за твоя жалък коментар към нея. И то е, че въпросното е крап. Едва ли има нужда да обяснявам що. Бтв, опиши ми моля те спейс оперките, планетарните романсчета и сайънс фентъзито на ЛеГуин, ПЛС!
shayhiri wrote:Lois McMaster Bujold: и тя е жена и доколкото дори първият Хоб не ме насърчи достатъчно, не желая да рискувам. Иначе оценявам факта, че има историческо псевдофентъзи, но това на Кай най-вероятно е по-добро.
Вече ти казаха, че говориш глупости. Един от рисковете със страничния рисърч без акчуъл рийдинг
shayhiri wrote:Susanna Clarke: също... жена.

Проблемът не е там, обаче. 1000 страници упражнения по стил не са ми по вкуса независимо от бляскавия резултат. Ако с ръка на сърцето кажете, че има достатъчно сюжет и силни герои в тях, бих се замислил, но не ми се вярва.
Ми има. И е казвано практически във ВСЯКО ревю за книгата, писано някога
shayhiri wrote:Hal Duncan: ако нещо със сигурност ме дразни в новелистиката, това е style over substance. Според всичко, което чух и прочетох, случаят е такъв. Нямам нищо против експериментите, освен ако не са снобски, самодоволни и самоцелни.
Дефинирай "substance". Дефинирай "снобски", дефинирай "самодоволни" и дефинирай "самоцелни".
shayhiri wrote:Steven Erikson: не и в този формат, сори. Ще изчакам да напише самостоятелен роман (или трилогия), по-кратичък по възможност.
Хаха, да, разбрахме вече, че дългите книжки те изморяват, пък били те и най-доброто фентъзи, писано някога
shayhiri wrote:Philip José Farmer: инстинктивна неприязън. Звучи ми като разводнена пълп версия на Зелазни с религиозни и сексуални обертонове.
Инстинктивната ми реакция към инстинктивната ти неприязън отново ще е презрително да се изсмея

Едва ли има нужда да защитавам един от най-сериозните и уважавани фентъзи класици...
shayhiri wrote:China Miéville: казах си, че проблемът ми е със сетинга. Ню Уиърд-ът ме отблъсква още на ниво замисъл.
"...и съответно никога не съм прочел дори и ред от него, за да разбера какво всъщност представлява." Too bad
shayhiri wrote:Naomi Novik: женско фентъзи с дракони в алтернативен 18ти век?

Трябва да е от ранга на Зелазни/Пратчет/Хюгарт, за да се хвана с нещо такова, а тя не е. Ще чакам екранизацията на Джаксън - съгласете се, че е много по-разумно. (Както направих и с Потър.

)
Ми и за Новик, и за Роулинг си в груба грешка. И няма как да знаеш на кво ниво е. Впрочем, можеш ли да ми дефинираш "женско фентъзи"? Че нещо половете явно са ти важни, пък "различен поглед" ми е малко общо такова...
Не, сериозно, очаквах повече от тая графа. В смисъл, очаквах да имаш причини

And you can't dance with a devil on your back...