Колко и кои фентъзита е прочел Шайхири?

Литературни критики и възхвали. Всичко, което винаги сте искали да знаете за Даниел Стийл и Нора Робъртс, а ви е било срам да попитате :р
Post Reply
shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Tue Aug 21, 2007 12:48 am

Поласкан съм. :) Макар че наистина отговорите би трябвало да са очевидни, след като толкова самоотвержено и нагледно опростих принципите си с цел яснота и мир.

Като остане време, ше гледам да ги вкарвам (отговорите) на части. 8-)
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Yan
Site Admin

Post by Yan » Tue Aug 21, 2007 1:32 am

shayhiri wrote:Поласкан съм. :) Макар че наистина отговорите би трябвало да са очевидни, след като толкова самоотвержено и нагледно опростих принципите си с цел яснота и мир.

Като остане време, ше гледам да ги вкарвам (отговорите) на части. 8-)
Следващото споменаване на "опростяване" на принципите, когато всъщност се има предвид шикалкавене и клинчене, ще доведе до директен бан без право на обжалване 8-)

Единствените очевидни отговори са: клинчиш отново. И дразниш. Много.
Прочети пак какво ти написах на по-предната страница и се постарай да го спазваш.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Trip
Moderator

Post by Trip » Tue Aug 21, 2007 10:25 am

Трип, още малко ше ми изискате и пълен поименен списък на неколкостотинте ми бройки (за жени става въпрос, макар че и книгите не им отстъпват). Не е проблем (за жените), паметта ми е перфектна, но ще изчакам първо ответен аналогичен на моя списък с фентъзи автори. Справедливо, нали? :?
Справедливо е. Ето моя списък с фентъзи произведения:

Джордж Мартин - Песен за огън и лед
Стивън Ериксън - Малазанска книга на мъртвите
Скот Бакър - Ничият Принц/Принцът на нищо(то)
Дейвид Фарланд - Господарите на Руните (нещо такова) - до 3-тата книга
Толкин - Властелинът и останалите неща
Елена Павлова/Илайджа Джауит - Сърцето на скиталеца отвъд
Е.Р. Едисън - Червеят Ороборос (до половината)

За друго не се сещам в момента. Мисля, че това е всичко.
Уважавам много кратките литературни форми, но предпочитам новели или повести. Разказът ми е твърде ограничен, затова и не пиша такива, както знаеш. Това означава ли, че не ги чета, според теб? Макар че, честно казано, в сравнение с всички, които чета още от малък в списания и сборници, в момента са доста по-малко. И то само ако съдържат обещание за някакъв интересен сюжет.
Алекс, ти си интелигентен човек. Интелигентните хора често правят грешката да четат "между редовете", когато това не е нужно, и да приемат думите на другите за покана за словесно съперничество. Доста интелигентни хора в тоя форум правят тази грешка с моите постове и в някой не твърде далечен ден ще започна да се дразня.
Написаното от мен в постовете ми няма скрити послания. Достатъчно директен човек съм, за да вадя "посланията" си така, че всички да ги видят. В този смисъл, болднатият ти по-горе отбранителен въпрос ама хич не е на място, както и целия леко агресивен тон и намусените смайлита в поста ти.
Интересувах се чисто информативно, понеже сред всичко изписано (в тази и други теми) за предпочитанията ти, за писателските ти умения и читателската ти отдаденост, на мен нищо не ми стана ясно.
Тъй че все още чакам отговори на конкретните си въпроси. Ако щеш, ми отговори на лично, нека само е директно.
Жанровете не значат нищо за добрия автор, както сам казваш. Дай ми стегнат, елегантен роман с добър език, оригинален консепт и силен, целенасочен сюжет - и ще го прочета, независимо от жанра. Ма няма много такива, нали? :lol:
Твърде общи приказки. Какво е "стегнат, елегантен роман"? Какво е "оригинален консепт"? Какво е "силен, целенасочен сюжет"? Да беше дал поне няколко примера за такива романи, че да знаем какво да ти препоръчваме? Да не говорим, че такива неща като "елегантност" и "консепт" са толкова твои и субективни определения, че хората могат да тръгнат да ти препоръчват всичко, от "Слънцето изгрява" до "Дискретни джентълмени".
Следващият път също така избягвай предварително контриращите остроумно-реторични въпроси, ако преди това си имал нещо сериозно предвид.

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Tue Aug 21, 2007 11:41 am

Търсейки пример за идеалната (за мен) книга, тъкмо ще разгледаме първата част от списъка ми - за радост на четящите. Всичко надолу е лично мнение, ако не сте наясно.

M. John Harrison - Вирикониум, изключително лиричен текст, предаващ суровата поезия на света. Изящни герои, като от най-доброто аниме. Най-важното: кратка и стегната, нищо излишно. Обаче дори в този формат сюжетът лъкатуши неконтролируемо, а финалът не е нещо особено. Има още 2 кратки романа и няколко разказа, но не съм търтил да ги чета, щото там съвсем се губи фокусът на смислеността.

Robert E. Howard - всичко излизало на бг, което включва по-голямата част от разказите му за Конан и поне един роман, Часът на Дракона. (Естествено, не съм и помислял да чета нещо за Конан, което не е от Хауърд. Нямам нищо против нещастниците начело с Джордан да умрат.) Конан, значи, би бил добър пример, ако прозата не беше толкова елементарна, пък и всичко е в кратки (за мен) форми.

Barry Hughart - дъ мастър. Трите му романа за Господаря Ли са сред най-доброто фентъзи, писано някога. Искаш пример, Трип - ето го. Жалко, че не си го чел (имам книгите му, по изключение). За нещастие книгите нямаха достатъчен комерсиален успех (макар да са култ), а Хюгарт губи по няколко години, за да напише една (по собствените му думи), така че гювечът свърши. Но трите романа ще останат като паметник на добрата литература: изящен стил без нито една излишна дума, интелигентен хумор (другите двама са Пратчет и Зелазни - докато Траксас, например, по-скоро ме кара да се смея на автора), изключително симпатични, култови герои, абсолютно непредсказуем сюжет, който за по-малко от 300 страници те отвежда до края на света и обратно, и най-важното - чувство за реалност дори и насред най-абсурдния сетинг. Постига се с многогодишен целенасочен рисърч на историята и културата (на Китай, в случая).

Fritz Leiber - култовата Ланкхмарска повест и няколко разказа (бг). Фафрд и Мишелова са толкова близо като усещане до собствените ми ранни герои, че когато ги бях срещнал на страниците, се бях стреснал. Общо-взето: Конан историите, но написани от автор с ниво далеч над стандартния пълп - във всяко отношение. Голяма част от казаното за Хюгарт важи и за него. Ако има романи за Ланкхмар, бих ги изчел с удоволствие.

Sam Lundvall - единственият автор на пародии, освен Пратчет, който ме е разсмивал. "Не е време за герои" е въпросната книга, издадена заедно с "Ах, тази Алиса".

George R. R. Martin - до третата книга, като на нея почнах да прескачам леко - което означава, че е време да спра. Той така се е замотал и без тва, че... Няма смисъл да го обсъждам тук, правил съм го. Единственият му минус е форматът, който е избрал - епична сапунка. Но при положение, че показа на всички писачи как може да се пише добра проза дори и в този формат, приемам, че жертвата си е заслужавала. Бих изчел някой самостоятелен кратък роман с подобна тематика - предполагам, че има такива.

Terry Pratchett - всичко без 1-2 книги. Последната беше Морис и образованите гризачи и също е добър пример, Трип. Няма какво да му обсъждам, човекът пише истинска литература, маскирана като фентъзи. Ако можеше и сюжетите му да са по-стройни, ма явно не му е това целта.

Andrzej Sapkowski - само една повест за Вещера, но беше толкова добра, че бих прочел и другите. (Ако случайно отиде към клише, в което се съмнявам, ще си преразгледам мнението.) Ако някой се е сетил най-сетне да пусне на бг, казвайте.

Robert Sheckley - много от разказите и повестите, каквото си спомням. Рол, визирах трите книги от серията за Аззи със Зелазни.

Clifford D. Simak - единственото му истинско фентъзи май е Задругата на талисмана или нещо подобно, но е напълно достатъчно да го вкара в списъка. Резерватът на таласъмите имаше същото усещане, макар да се води фантастика.

J. R. R. Tolkien - Силмарилионът не ми понася особено - другото, да. Фермерът Джайлс от Хам и досега си остава първият ми избор за "смешно" фентъзи.

Roger Zelazny - около половината - или повече - книги, като ги броя за фентъзи, колкото и да са омешани. Любимата ми, както знаете, е Една нощ през самотния октомври - също идеален пример, Трип. Не ме кефят абстрактните му сюжети (Пратчет поне ги губи обикновено чак в третия акт), но на стила (диалога!!) и героите им е хванал цаката. :wink:

Трип, съдейки по фентъзи списъка ти, подбираш повече и от мен. :lol: Мой човек си, извинявай, ако предишният тон те е засегнал, не го заслужаваш изобщо. :)
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Aug 21, 2007 12:41 pm

Айде и аз да сложа списък:

Автори, които съм чел, без конкретен ред (всяка от изброените книги е прочетена изцяло, няма сампъли. Четените и/на английски са на латиница):

Робърт Джордан - Колелото на времето 1-11 (Eye of the World в оригинал), The World of Robert Jordan's Wheel of Time

Реймънд Фийст - Riftwar Saga 1-3, Принц на кръвта, Кралски корсар, Кралицата на мрака

Дж. Р. Р. Толкин - Lord of the Rings, Silmarillion, Unfinished Tales, Хобит

Тери Пратчет - Цветът на магията, Фантастична светлина, Еманципирана магия, Морт, Sourcery, Посестрими в занаята, Guards! Guards!, Ерик, Moving Pictures, Reaper Man, Вещици в чужбина, Small Gods, Господари и господарки, Men at Arms, Музика за душата, Маскарад, Глинени крака, Дядо прас, Шовинист, Carpe Jugulum, Петият слон, Истината, Thief of Time, Night Watch, Monstrous Regiment, The Amazing Maurice and His Educated Rodents, The Last Hero, Трилогия за номите 1-3, Само ти можеш да спасиш света, Джони и умрелите, Джони и бомбата, Килимените хора, Good Omens (с Нийл Геймън)

Нийл Геймън - Good Omens (с Тери Пратчет), Никога Никъде Никой, American Gods, The Sandman 1-12, Коралайн, The Day I Swapped My Dad For Two Goldfish, The Wolves in the Walls

Джордж Р. Р. Мартин - Песен за огън и лед 1-3

Джоан Роулинг - Хари Потър 1-6

Урсула ЛеГуин - Магьосникът от Землемория, Гробниците на Атуан, Най-далечният бряг, Техану, Светът на Роканон, Планета за изгнанници, Лявата ръка на мрака

Дейвид Гемел - Legend, The King Beyond the Gate, Troy: Lord of the Silver Bow, Призрачният крал, Последният меч на силата

Глен Кук - Хроники на черния отряд #4: Сенчести игри

Стивън Ериксън - Malazan Book of the Fallen 1-7

Иън Камерън Еселмонт - Night of Knives

Гай Гавриел Кей - Лъвовете на Ал-Расан, The Fionavar Tapestry 1-3

М. Скот Бакър - The Prince of Nothing Trilogy 1-3

Сузана Кларк - Jonathan Strange & Mister Norrell

Наоми Новик - Temeraire

Скот Линч - The Lies of Locke Lamora

Джийн Улф - The Book of the New Sun #1: Shadow of the Tortrer

Клайв Баркър - Abarat, Abarat: Days of Magic, Nights of War

Робин Хоб - Придворният убиец #1: Тайните на занаята

Уилям Форсчън - Изгубеният полк, Изгубеният полк 2: Братя по оръжие

Джулиет Маккена - Залогът на крадеца

Тад Уилямс - Спомен Печал и Трън 1-3.1

Тери Гудкайнд - Мечът на истината 1-6

Дейвид Фарланд - Даровете всечовешки

Ричард Кнаак - Diablo: Завещание от кръв, Diablo: Луната на Паяка, Warcraft: War of the Ancients Trilogy 1-3

Кристи Голдън - Warcraft: Повелителят на клановете

Питър Бийгъл - Последният еднорог

Михаел Енде - Приказка без край

Ф. Х. Фармър - Създателят на вселени, Вратите на съзиданието

Марта Уелс - Крадецът и магьосникът

Сю Чарлз - Атрекс

Р.А. Салваторе - The Silent Blade, Servant of the Shard

Сергей Лукяненко (тук включвам само фентъзитата) - Нощен Патрул, Дневен Патрул, Сумрачен Патрул, Последен Патрул

А. и Б. Стругацки (тук включвам само фентъзитата) - Трудно е да бъдеш бог, Куца съдба

Стивън Кинг (тук включвам само фентъзитата) - Тъмната Кула 1-5

Клифърд Саймък (тук включвам само фентъзитата) - Царството на злото, Братството на талисмана, Търсачи на светове, Резерватът на таласъмите

Роджър Зелазни (тук включвам само фентъзитата или нещо подобно на тях поне) - Изменящата се земя, Размяната, Лудият жезъл, Хрониките на Амбър 1-10, Донърджак, Джак от сенките, Създания от светлина и мрак, Господарят на светлината, Господарят демон, Маската на Локи, Една нощ през самотния октомври, Донеси ми главата на принца (с Робърт Шекли)

Дейвид Едингс - Белгариада 1-5, Белгарат Магьосникът/Гарион

Кристофър Паолини - Eldest

Робърт Асприн - Още един прекрасен мит

Марион Зимър Брадли - Дарковър 1-4

Убеден съм, че има и други неща, но са отхвърчали от библиотеката ми и не съм могъл да се сетя за тях сега. Ако си спомня, ще ъпдейтвам.

П.П. Сай-фай списъкът ми е по-голям :twisted:
Last edited by Roland on Tue Aug 21, 2007 3:13 pm, edited 1 time in total.
And you can't dance with a devil on your back...

Dwight
Misting

Post by Dwight » Tue Aug 21, 2007 12:54 pm

Хубав списък, Роланд. Очевидно имаш добър вкус.
If we did not have bad luck, we would not have luck at all.

Daggerstab
Arcanist

Post by Daggerstab » Tue Aug 21, 2007 12:59 pm

Аз бих казал, че има дълбок джоб. :lol: Айде без четки в цитаделски стил, а? Че развалят удоволствието от четенето на високоинтелектуалния флейм. :popcorn:
Дагърстаб. Точка.

Предупреждение: Имам лошия навик да споря. Освен това страдам от черен хумор и изблици на сарказъм.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Aug 21, 2007 1:02 pm

За кво се заяждаш с човека?

Мерси, Дуайт :)

Бтв, не е до джоб, а до навъртяни години, аз чета просто от много отдавна.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Tue Aug 21, 2007 1:06 pm

Сублиминален Image:
Рол, ако някога се навиеш да даваш книжки (на български) на заем - да занеш че аз много ги пазя и им треперя! Image (Че май Дагър-а е прав за количеството; и не вярвам да мога да си набавя толкова литература.)
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Tue Aug 21, 2007 1:11 pm

Dwight wrote:Хубав списък, Роланд. Очевидно имаш добър вкус.
Факт, а Кнаак е върхът на тортата :mrgreen:
This is it. Ground zero.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Tue Aug 21, 2007 2:29 pm

Като сме почнали със списъците... :)

Урсула Ле Гуин - Магьосникът от Землемория, Гробниците на Атуан, Най-далечният бряг, Техану, Приказки от Землемория, Другият вятър, Светът на Роканон (плюс една камара неща, които не са фентъзи)

Робърт Джордан - Колелото на времето 1-11, The World of Robert Jordan's Wheel of Time, Нова Пролет, плюс два-три Конан романа, на които не им помня имената

Тери Пратчет - почти всичко, мързи ме да изброявам

Гай Гавриел Кей - Лъвовете на Ал-Расан, A Song for Arbonne, Фионавар

Питър Бийгъл - Последният еднорог

China Mieville - Perdido Street Station, The Scar, The Iron Council

Дейвид Едингс - Белгариада 1-5,Малореон 1-5, Белгарат Магьосникът, Поулгара Магьосницата (или както там се казваше на български), Сапфиреният трон

Бари Хюгарт - всичко

Стивън Ериксън - Malazan Book of the Fallen 1-6

Джордж Р. Р. Мартин - Песен за огън и лед 1-4

Робин Хоб - Придворният убиец 1-3, The Tawny Man 1-3

Робърт Силвърбърг - Тайнствата на Стената, Маджипур 1-4

Джоан Роулинг - Хари Потър 1-4

Стивън Кинг - Тъмната Кула 1-7, Очите на дракона

Лоис Бюджолд - Проклятието на Шалион, Рицарят на Шалион

Мартин Скот - Траксас 1-2 плюс 5-7

Елена Павлова/Илайджа Джауит - Сърцето на скиталеца отвъд

Толкин - Властелинът, Силмарилион, Хобит

Клифърд Саймък - Царството на злото, Братството на талисмана, Резерватът на таласъмите

Роджър Зелазни - Изменящата се земя Лудият жезъл, Донърджак, Джак от сенките, Господарят на светлината, Една нощ през самотния октомври, Донеси ми главата на принца и продълженията й

Ф. Х. Фармър - Светът на нивата всички томове

Michael Stackpole - Talion: Revenant

Брей, оказа, че аз съм изчел сума ти фентъзи, а съм сигурен, че съм забравил да включа бая неща. Както виждате, прочел съм твърде много Едингс, но никой не е безгрешен... :)
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

Darkling
Paragon

Post by Darkling » Tue Aug 21, 2007 3:07 pm

Явно всички ще правим списъци:

Джордж Р. Р. Мартин - Песен за огън и лед 1-4

Стивън Ериксън - Malazan Book of the fallen 1-2

Урсула Ле Гуин - Магьосникът от Землемория, Гробниците на Атуан, Най-далечният бряг, Техану

Тери Гудкайнд - Мечът на истината 1-8

Робърт Джордан - Колелото на времето 1-10

Тад Уилямс - Спомен, печал и трън 1-3(втората част на третата книга така и не я довърших) + споменатия вече разказ от "Легенди", който си спомням с голямо умиление :)

Нийл Геймън - Никога, никъде, никой + Добри Поличби, The Sandman / целия /

Джийн Улф - The Book of the New Sun май се води поредицата

Стивън Кинг - Тъмната Кула 1-7, Очите на Дракона

Гай Гавриел Кай - Фионавар 1-3, Лъвовете на Ал Расан

Джон Р.Р Толкин - Властелинът на пръстените, Хобит, Силмарилион

Клифърд Саймък - Резерватът на таласъмите / явно го броим за фентъзи /, Царството на злото, Братството на талисмана

Роджър Зелазни - Хрониките на Амбър, Донърджак, Една нощ през самотния Октомври, Донеси ми главата на принца + другите две части, Господарят Демон

Елена Павлова - Сърцето на скиталеца отвъд

Джоан Роулинг - Хари Потър 1-4

Дейвид Едингс - Белгарат Магьосникът, Гарион, Малореон 1-6 (6 бяха нали), Диамантения трон

Тери Пратчет - Цветът на магията, Фантастична светлина, Еманципирана магия, Морт, Посестрими в занаята, Вещици в чужбина, Господари и господарки, Захапи за врата, Ерик, Музика за душата, Дядо Прас, Магизточник, Истината, Мърдащи картинки ( мързи да проверявам дали точно така го бяха превели), Петият слон, Последният герой + тези за номите

Робин Хоб - Придворният убиец 1

Реймънд Фийст - Сага за войната на разлома + първите две книги от .. "Войната на студенокръвните" май го бяха превели :?

Дейвид Гемел - Призрачният крал, Последният меч на силата

Тери Брукс - първата книга за Шанара

Филип Пулман - Тъмните му материи 1-3

Сузана Кларк - Джонатан Стрейндж и мистър Норел

Марта Уелс - Крадецът и магьосникът

Р.А. Салваторе - Ами.. трилогия издавана на български в едно томче. Имаше си циклопи :mrgreen:

М. Джон Харисън - Вирикониум

Дейвид Фарланд - Повелителите на руните - 1

Гарт Никс - Сабриел
След няколко упражнения за разтягане взимам бърз душ и отивам във видеотеката, където връщам две касети взети под наем в понеделник - "Тя в мъжкия изправителен център" и "Двойно тяло", но всъщност пренаемам касетата с филма "Двойно тяло", защото искам тази вечер да го гледам още веднъж, въпреки че едва ли ще имам време да онанирам при сцената с умъртвяването на една жена с бормашина, тъй като в седем и половина имам среща с Кортни в "Кафе Люксембург".

Dwight
Misting

Post by Dwight » Tue Aug 21, 2007 3:11 pm

Като сме почнали ще добавя и моя скромен списък:
Джон Толкин- "Властелинът на пръстените"
Р. А. Салваторе- всичко излизало някога на български
Тад Уилямс-"Спомен. Печал и Трън", Shadowmarch ( първия том до половината)
Реймънд Фийст-всичко, излязло на български
Дейвид Едингс-"Белгариада", "Малореон"
Тери Брукс-"Първият крал на Шанара"
Дейвид Фарланд-"Повелителите на руните"
Робърт Джордан-"Окото на света" (но не ми хареса и се въздържах нататък да чета WОТ)
Вайс & Хикман- "Хроники на драконовото копие" (само първите две)
Джордж Мартин-"Песен за огън и лед" (излезлите на бг)
Пол Кирни-1,2 и 4 том от "Божийте монархии" (4-ката в оригинал, ама то я няма преведена на бг)
Джон Марко-"Тирани и крале" 3-тия том
Робърт Станек-"Историята на пазителя Мартин"
Крис Бънч-"Кралят маг", "Антерос" (на немски, но с много усилие, немският ми не е много добър)
Джеймс Баркли-"Хроники на гарваните" (първия том, сега чакаме втория на 27.08), Elfsorrow
Гай Гавриел Кей-"Сарантийска мозайка" (първия том)
Николай Перумов-"Диамантен меч, дървен меч"
И още 15-тина книжки за Конан, "Къл завоевателят" и "Кралете на мъглите"
Купил съм си и 6-те Малазана на бг, но се колебая дали да я почвам или да я търся на английски.
If we did not have bad luck, we would not have luck at all.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Tue Aug 21, 2007 3:12 pm

О боже, бях забравил Гудкайнд и Фарланд :)

Darkling
Paragon

Post by Darkling » Tue Aug 21, 2007 3:14 pm

Аз пък пропуснах книгите на Маргарет Вайс и Трейси Хикман, но и те са същата помия като тези на Салваторе, така че не е голям проблем :roll:
Купил съм си и 6-те Малазана на бг, но се колебая дали да я почвам или да я търся на английски.
Ти явно си доста добре с парите :D
След няколко упражнения за разтягане взимам бърз душ и отивам във видеотеката, където връщам две касети взети под наем в понеделник - "Тя в мъжкия изправителен център" и "Двойно тяло", но всъщност пренаемам касетата с филма "Двойно тяло", защото искам тази вечер да го гледам още веднъж, въпреки че едва ли ще имам време да онанирам при сцената с умъртвяването на една жена с бормашина, тъй като в седем и половина имам среща с Кортни в "Кафе Люксембург".