Кой какво чете, part II

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Aug 09, 2007 6:53 pm

Пак четеш целенасочено заядливо, ма карай.

Нещо против медията книги-игри? Напълно равнопоставена с обикновената литература, комикса и филма?

А може би имаш нещо против и жанра фентъзи? Един от най-евтините и презрени такива?

Не? :) Така си и мислех.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Thu Aug 09, 2007 7:08 pm

Нямам нищо против медията книги-игри, но самата й същност влече със себе си факта, че успехът в нея с нищо не показва дали човек става за писател на "нормална" литература. най-вече защото за много читатели игровата система е по-важна от, нека да я наречем описателната, част. Както вече споменах, произведенията на може би най-успешният автор на книги-игри у нас - Майкъл Майндкрайм, за нищо не стават от чисто литературна гледна точка, нещо което май и той самият е признавал. Така че ми се струва съвсем разбираемо някой да не смята писането на книги-игри за мерило за писателски умения.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Aug 09, 2007 7:13 pm

На първо място аз самият, каквото и казах в по-предишния пост. :)

Но нищо в медията (както и във всяка друга) не ограничава добрия стил и (донякъде) качествената история - както доказахме ние с Боби и, да речем, Морис и Джонсън с "Кървав меч".

Да не се отплесваме.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Aug 09, 2007 8:41 pm

Да, отплесвате се... В смисъл, не, писането на книги-игри не ограничава добрия стил, но и не доказва такъв.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Thu Aug 09, 2007 9:42 pm

shayhiri wrote:Пак четеш целенасочено заядливо, ма карай.

Нещо против медията книги-игри? Напълно равнопоставена с обикновената литература, комикса и филма?
Че се заяждам, мисля че е очевадно :) Малко по-сериозно, благодаря за отговора, или по-скоро липсата на такъв, който така или иначе потвърди това, което очаквах. Нямам нищо против книгите-игри, но не ги смятам за особено качествена литература, защото в голяма част историите в книгите-игри са клише. Дори и с "Кървав меч" е така, където доколкото си спомням идеята беше главният герой (герои) да спасят света от идването на Големия лош злодей (тм) като събират някакви артефакти, само с които могат да го победят. Наистина, обстановката беше доста оригинална, признавам, ама историята беше скучновата.

Колкото до теб конкретно, ако от самото начало беше казал - имам доста книги-игри, но бих искал да публикувам и обикновен, художествен роман, съмнявам се че някой в този форум би те смятал за неуспял писател, неудачник или нещо подобно. Даже съм сигурен, че много хора щяха да ти пожелаят успех с писането на книгата, както правя и аз - дано някой ден видим "Танц с вятъра" на хартия, хубаво е да се издават книги от български автори. Но перченето ти с бестселърите от 16-годишна възраст определено не ти носи уважение, ако това е била целта ти.

В тази връзка, мога да ти препоръчам една книга, която ще ти е полза (това е без нито капчица ирония или подигравка) - "Книга за Саладин" от Тарик Али, иракски журналист (сега по-скоро писател). Книгата разказва за последните години от царуването на Саладин, и дава интересен поглед върху ислямското общество тогава. Стилът е много приятен, и книгата се чете много леко, така че ти я препоръчвам, както и на всички останали.
This signature is not yet rated

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Aug 09, 2007 10:12 pm

Живик, колко по-ясно да ти го напиша:
shayhiri wrote:А книгите-игри да не ги коментираме. :mrgreen: Неслучайно никога не съм ги споменавал. Изтъкнах само, че човек не написва и издава две огромни тухли с нелоша литературна стойност на шестнайсетгодишна възраст (а можеше и по-рано, ако соц-ът беше рухнал овреме) - без да има понятие от съответния жанр.
Това беше. Всеки (в случая - ти) може да измести темата впоследствие или да се направи на неразбрал.

Радвам се, че си наясно, че интерактивността и сюжетът са обратнопропорционални стойности. Повечето хора не го знаят. По тая причина и много отдавна (10 години) не съм се занимавал с книги-игри.

С какво се занимавам оттогава малко хора знаят, защото не е и необходимо засега. Ако се интересуваш, питай учтиво - но не в тази тема. А ако имаш да ми казваш нещо лично извън или по темата за фентъзи познанията ми, кажи го ясно, че в последния ти пост нещо се смотолевиха нещата. :) Припомням ти също така, че в тази тема имаха място единствено мнението ми за Легенда на Гемел и "викингското" фентъзи на Кай - както и евентуалното съгласие или несъгласие (обосновано) на други хора, които са ги чели.

Кикаха
E'lir

Post by Кикаха » Fri Aug 10, 2007 3:42 pm

След дълго търсене по борси и сергии така и не успях да си намеря Добри поличби и я четох от компютъра.Дадоха ми някаква програмка Cool Reader,та беше по-лесно четенето,но все пак се разваляше усещането.Иначе книгата е забавна и почти нямаше латински. :) Единствената ми забележка е,че Кроули и Азирафел са от 2 различни лагера,а възгледите им бяха доста подобни,но както и да е. :)

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Fri Aug 10, 2007 4:24 pm

Мммм... забележка?! :)
Spoiler: show
Че то това си е основна част от сюжета на книгата бре! :) Идеята, че когато години, десетилетия, че да не скоча направо и на хилядолетия наред, работиш с - или дори срещу - един и същи дзвер от другата страна, има само два варианта: или полека-лека да се опознаете и да започнете да се харесвате по мъничко, или и от двете страни да има фанатични помпозни надутковци, които полагат съзнателни усилия да се самоубедят, че другият е напълно, безнадеждно, непоправимо нефлаащ. При положение, че толкова векове наред те си объркват плановете един на друг, е съвсем и напълно неизбежно полека-лека да вникнат в начина на мислене на другия, да осъзнаят някои основни положения в гледната точка на другия - и единственият начин хич и изобщо да не се замислят дали пък в нея няма нещо вярно е ако съзнателно, упорито, твърдоглаво, фанатично се самонавиват, че в нея не може да има нищо вярно.

Ако Азирафел и Кроули бяха фанатични защитници на Истината с пламтящи мечове и тризъбци в ръка, изобщо нямаше да са толкова забавни като персонажи... и сериозна част от чара на книгата щеше да бъде безнадеждно изгубен :)
Всъщност си нямам много представа защо сложих spoiler тагче на цялото горно... но знам ли... може пък и наистина да има още някой, който да не е чел "Добри поличби"...
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Aug 10, 2007 10:28 pm

Ъм, Алекс, кви книги бе душата? Споменаваш две огромни тухли, които са книги, а не книги-игри, ма никой не ги знае тук. Кои са и под кво име си ги издал?
And you can't dance with a devil on your back...

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Aug 10, 2007 10:30 pm

Чети малко по-внимателно. :) А ако просто се ахмачиш - бива.
Matrim wrote:"Варварският Бог", "Принцът на Алкирия" и т.н.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Aug 10, 2007 10:37 pm

Ма те не са само твои :shock: Пък и са книги-игри. Първо казваш "нека не коментираме книгите-игри", а после ги изтъкваш като пример? Но така или иначе може аз да не съм те разбрал точно.

Darkling
Paragon

Post by Darkling » Fri Aug 10, 2007 10:39 pm

И имам спомен че това СА книги-игри.Търсенето в гуугъл казва същото :?
След няколко упражнения за разтягане взимам бърз душ и отивам във видеотеката, където връщам две касети взети под наем в понеделник - "Тя в мъжкия изправителен център" и "Двойно тяло", но всъщност пренаемам касетата с филма "Двойно тяло", защото искам тази вечер да го гледам още веднъж, въпреки че едва ли ще имам време да онанирам при сцената с умъртвяването на една жена с бормашина, тъй като в седем и половина имам среща с Кортни в "Кафе Люксембург".

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Aug 10, 2007 10:41 pm

Roland wrote:Ма те не са само твои :shock: Пък и са книги-игри. Първо казваш "нека не коментираме книгите-игри", а после ги изтъкваш като пример? Но така или иначе може аз да не съм те разбрал точно.
Душица мамина. :) Но другата тема е добра идея и жалко, че те нямаше по-рано, преди да се разводни тази.

Roland
Site Admin

Post by Roland » Fri Aug 10, 2007 10:46 pm

Не се спичай :lol: Нищо сериозно или обидно нямам предвид ;) Почти искрено се интересувам 8-)

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Fri Aug 10, 2007 10:51 pm

От известно време се разбираме и без думи. :lol: ОК. Айде, скачаме в другата тема, че ми е съвестно за тая.