Кой какво чете, part II

Мне, не е това, което си мислите... за архиви иде реч

Moderator: Moridin

Locked
shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Wed Aug 08, 2007 7:50 pm

Хар-хар. :) По-скоро не би трябвало да се сравнява с никого. Длъжен е да уважава добрите (Гемел и Кай) и да псува идиотите (optional). И има право да критикува всекиго, ако има за какво. Дори гениите (не включват Гемел и, най-вероятно, Кай), макар че ще е смешно.

Къде прочете, че Гемел е Бог? :wink:
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Delegat
Aes Sedai

Post by Delegat » Wed Aug 08, 2007 7:57 pm

shayhiri wrote:Къде прочете, че Гемел е Бог? :wink:
А трябва ли да го прочета някъде? :P

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Wed Aug 08, 2007 8:02 pm

ОК, пийс. В аванс. Не искам да ви дразня, тоя път. Наистина уважавам и двамата автори, както - вярвам - си пролича. Книгите ми харесаха, но не чак толкова. Обясних и защо, вината е главно в мен. Всъщност това беше идеята на краткия коментар - да обясня защо не са зарибили мен достатъчно, а не да ги критикувам. Иначе бих ги препоръчал на повечето хора. Добрите автори наистина са малко, така че трябва да се ценят.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Wed Aug 08, 2007 11:34 pm

Много яка не-дренайска книга на Гемел - Echoes of a Great Song
This is it. Ground zero.

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Thu Aug 09, 2007 3:30 pm

придържайте се и вие към фиктивния съвет на издателя - четете само най-доброто ("класиката"). Аз винаги това съм правил, особено откакто и пиша. Иначе няма голям смисъл.
Интересно как знаеш, че малкото, което си прочел, е най-доброто, като почти нямаш база за сравнение? Примерно в фентъзи жанра горе-долу колко книги си прочел, че да раздаваш категорични оценки с лека ръка?

Освен това аз винаги съм смятал, че има какво да се научи и от слабите книги, ако ще ставащ писател - най-вече какво да не правиш. И че наистина добрите автори са далеч повече от двама-трима. Някак ми е много странно един човек, който се стреми да става писател, почти да не чете книги.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Aug 09, 2007 5:10 pm

*Интересно как знаеш, че малкото, което си прочел, е най-доброто, като почти нямаш база за сравнение?
*Примерно в фентъзи жанра горе-долу колко книги си прочел, че да раздаваш категорични оценки с лека ръка?
*Освен това аз винаги съм смятал, че има какво да се научи и от слабите книги, ако ще ставащ писател - най-вече какво да не правиш.
*И че наистина добрите автори са далеч повече от двама-трима.
*Някак ми е много странно един човек, който се стреми да става писател, почти да не чете книги.
All valid claims. Сега да им отговарям ли едно по едно или по-скоро да уточним, че:

*чета (усилено) от 4-годишен
*пиша (проза) от 6-годишен
*издавам (бестселъри) от 16-годишен
*в момента съм на... доста (двойно) повече

Айде стига assumptions, а? :?

Значи остана само да отговоря, че "наистина добрите автори" - особено пък във фентъзи жанра - не са повече от десетима (и това включва евентуални дебютанти, които не са се прочули още).

Освен това, колкото и да е добър, може просто да не ти е по вкуса, нали? :idea: :)

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Aug 09, 2007 5:20 pm

* От 4 до колко годишен? Сам каза, че сега 2 дни за някаква книга ти се виждат пилеене на време. Дем пита колко и какво си прочел, а не от колко време четеш. Не отговаряш на конкретните въпроси.
* И цитаделци така. Всъщност доста от хората, които пишат каквото и да е са започнали на съвсем невръстна възраст.
* Да, издал си бестселъри, но с затихването на интереса към игровия жанр (в който те са били) и те са си отишли. Както и да е, това аргумент в доказателство на какво е?
* Да, и какво предимство ти дава възрастта ти? Освен това за нас си просто първокурсник :lol: Това с най-добри чувства, де.

И пак си остава въпросът на Дем как знаеш, че са толкова, след като не си чел представителна извадка от фентъзи авторите.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Aug 09, 2007 5:37 pm

Отговорите ми бяха точно по конкретния въпрос. А именно, че въпросите и предложенията на Дем (съвсем валидни, както казах) са написани като за сополив, да, първокурсник - или прогимназист, за да сме по точни. Там им е грешката, в допускането.

На същия принцип мога да допусна, че аз идвам оттам, накъдето вие сте тръгнали - и да не им обръщам внимание, нали? Но няма да го направя. Вместо това, айде питайте за конкретен екземпляр от "представителната извадка от фентъзи авторите" и ще ви отговоря. :)

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Aug 09, 2007 5:43 pm

Примерно в фентъзи жанра горе-долу колко книги си прочел, че да раздаваш категорични оценки с лека ръка?
Та коя част от твоя пост е отговор на въпроса? Това на колко години си, това че си научил да четеш малък или това, че си писал добре продавани книги ири?
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Aug 09, 2007 5:48 pm

И трите. :evil: Предполагат, че най-малкото, което може да се очаква от такъв човек, е да е добре запознат с литературата - и фентъзито в частност. Или аз нещо бъркам?

Предложих ти. Цитирай фентъзи автор и ще ти кажа дали съм го чел, какво мисля за него (обосновано) и дали смятам да го чета занапред.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Thu Aug 09, 2007 5:54 pm

В тази връзка, Алекс, след като непрекъснато изтъкваш колко книги си публикувал, точно колко от тях не са в игровия жанр? И за да съм напълно прецизен, изключи както книгите игри, така и стратегическите такива. Просто ми е любопитно, ако имаш публикуван роман (или повест, разказ, каквото и да е), все в някоя от библиотеките в София ще се намира копие, че да хвърля едно око. Мисля, че е и в твой интерес, да изясним нещата веднъж и завинаги колко плодовит писател си :)
This signature is not yet rated

thunder
Forsaken

Post by thunder » Thu Aug 09, 2007 5:59 pm

Между другото мен ми е интересно какво е написал като книги игри и т.н - много такива четох като малък и много им се кефех :) Та съм прочел някоя негова 100%.

Обачееее - темата последно като я погледнах не се отнасяше за това какъв е Шайхири, какво е правил, какво прави сега и за какво се бори за в бъдеще. Което включва и познанията му за фентъзи авторите като цяло - ей на - прочел е няколко книги, написал си е мнението. Намира се на предишната страница (ако не вярвате - проверете :)). Та ако ако може да се постне отделна тема, а? Тази понеже е за друго, вижте и заглавието, никъде не пише Шайхири в него :)
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Matrim
Moderator

Post by Matrim » Thu Aug 09, 2007 6:04 pm

И аз имам въпрос - колко фентъзи автора са се добрали до честта да им прочетеш повече от една книга? :wink:

Предполагат, че най-малкото, което може да се очаква от такъв човек, е да е добре запознат с литературата - и фентъзито в частност. Или аз нещо бъркам?
Не знам, може би аз бъркам, но на въпроса "Колко?" обикновено се отговаря с числа, а не с обичайното за теб "сещайте се сами".

А и колкото и да ме кефят някои от твоите книги-игри, които едно време изпокъсах от преиграване, тяхното съществуване няма особена релевантност в тази дискусия, защото и хора като Сим Николов (тотално некадърен) и Майкъл Майндкрайм (ужасен в чисто литературно отношение) също пишеха книги-игри и жънеха успехи.
Между другото мен ми е интересно какво е написал като книги игри и т.н - много такива четох като малък и много им се кефех Smile Та съм прочел някоя негова 100%.
"Варварският Бог", "Принцът на Алкирия" и т.н.
Ridcully: "A few twenty-mile runs and the Dean'd be a different man."
Bursar: "Well, yes. He'd be dead."
Ridcully: "He'd be healthy."
Bursar: "Yes, but still dead."

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Thu Aug 09, 2007 6:20 pm

Анджък, Тъндър.

Живик, говориш ужасяващо наизуст. За първи път споменах (много бегло) издадените си книги току що - и то само колкото да се избегне безсмислен спор.

Ако някой все още допуска, че не съм запознат с фентъзито, да пита, както предложих - може и в отделна тема. Ако някой се интересува от друго, също да пита - някъде другаде, обаче.

Мат: наистина повечето ги спирам с първата. На въпроса: само най-добрите. Едва ли повече от петнайсетина, ако говорим само за фентъзито. Но наистина съм запознат със сериозна част от съществените автори.

А книгите-игри да не ги коментираме. :mrgreen: Неслучайно никога не съм ги споменавал. Изтъкнах само, че човек не написва и издава две огромни тухли с нелоша литературна стойност на шестнайсетгодишна възраст (а можеше и по-рано, ако соц-ът беше рухнал овреме) - без да има понятие от съответния жанр.

Та така. Още веднъж, въпросите на Дем са съвсем логични. Дотолкова, че стават безсмислени в случая. Естествено, че съм се учил от калпавите и че съм чел добрите (поне четирийсетина автора, ако е нужна цифра - а най-вероятно много повече, човек забравя.) :)

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Thu Aug 09, 2007 6:28 pm

shayhiri wrote:Живик, говориш ужасяващо наизуст. За първи път споменах (много бегло) издадените си книги току що - и то само колкото да се избегне безсмислен спор.
Въпреки това, би ли задоволил любопитството ми, приеми че съм адски невъзпитан, и не съм чел внимателно предишните ти постове. Все пак имаш претенциите, че можеш да прецениш дали дадена книга си струва или не на базата, че вече си утвърден писател с издадени книги зад гърба си:
shayhiri wrote:*издавам (бестселъри) от 16-годишен
Молбата ми е да ми посочиш някакви заглавия, различни от книги-игри (някои от които дори съм чел навремето), за да мога да не говоря наизуст, и да ти отдам дължимото. Защото се поразтърсих малко, и единствените ти публикувани книги, които аз намирам, са книги-игри и подобни (не малка част от тях в сътрудничество с Богдан Русев). Та бих искал да знам какво друго си публикувал, за да не съставям непредставително мнение за писателските ти способности.
This signature is not yet rated