Медиците ни в Либия (Дотам и обратно)
Moderator: Moridin
- The Dragon
- Elder God
- The Dragon
- Elder God
И точно защото си на другия край на света, във непозната обстановка и адски уязвим и с поверена отговорна работа трябва да си абсолютно стриктен и изряден в задълженията си. Това е за твоя защита.Roland wrote:Ти като човек, редовно опитващ се да си създаде живот на другия край на света, ще знаешТва не ти е "от едната фирмичка в другата, пък ако не - частно" все пак.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
Тая тема не се ли изчерпа вече? По-точно темата "са ли виновни за СПИН заразата?"?! Или да я почнем отначало, а? Тоест, всички останали болнични служители са ползвали отделни игли, а само наште са ползвали едни и същи... Кадафи си хвана заложници и ни направи да си говорим самички, ситуацията в крайна сметка се изясни, но пак има хора, дето говорят "Ами ако са виновни" Ми не са, бахти. А синчето наглее.
ами най малкото че не е морално медицинско лице да работи в лечебно заведение в което тотално не се спазват никакви хигиенни норми и вероятноста от инфекция е огромна.Roland wrote:И в какво точно са виновни, прощавай? И не ги посрещаме като светци, а като хора, преживели последните 8 години в чуждоземен затвор заради фалшиви обвинения.Muad_Dib wrote:Съгласен с Гаро и Живик, живота им е спасен. Те не са съвсем и напълно невинни така че да не ги посрещаме като светци, просто не е честно.
Това че не са учасствали в заговор на американския империализъм и МОСАД за заразяване на либичета, не ги прави автоматично божи кравички. А ми е интересно колко от българите работили в арабския свят могат с ръка на сърцето да заяват че не са варили алкохол и търгували с валута

Where I was
I had wings that couldn't fly
Where I was
I had tears I couldn't cry
I had wings that couldn't fly
Where I was
I had tears I couldn't cry
- BaYa
- Forsaken
sauron, спокойно мога да заявя че майка ми никога не е търгувала с валута!
Нито с каквото и да е; и сериозно се напрягаше да помага на който и да било защото се смяташе за по-късметлийка от останалите(?).
Но джибрите се киснеха и правеха във ваната на нашата баня!!!
(И става дума за 70те години, да знаеш!!
Когато българите правеха неописуемо срамни изпълнения из мюсюлманските държави.)

Но джибрите се киснеха и правеха във ваната на нашата баня!!!

Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
Именно
И ми прави впечатление нещо друго, което всъщност важи за повечето спорове в тоя форум, но е особено явно изразено тук.
Седнал значи Мунчо на компа в къщи, рупа пуканки, пие количка и си чете новинарски блогове и форуми. И видиш ли, го издразнило, че ни надували главите с тия медици. После пък се вбесява, че видиш ли те не се топят от благодарност за усилията, които били положени за тях.
Ей чш! Алоу! Тия хора живяха ОСЕМ години в ЗАТВОР. Осъдени на смърт през половината от това време! ОСЕМ години. Почти цяло десетилетие. Повече от 1/3 от живота на повечето от вас, почти половината от моя! Може ли някой от вас честно да си представи какво точно се случва с умът ти за това време? Каква горчилка се натрупва, какви изкривявания се появяват? Не? Ами ЗАЩО ТОГАВА ВСИЧКИ СЕ ДЪРЖИТЕ, ВСЕ ЕДНО И ТИЯ ХОРА ЕДИНСТВЕНИЯТ ИМ ДОСЕГ СЪС СИТУАЦИЯТА Е ОТ НОВИНИТЕ В НЕТА?!
Деба, същото е и с обсъждането на филми - "Ма тва е толкова нелогично, що Х не се сети, че У е спал с жена му, то беше толкова очевидно". Ми НЕ, не е очевидно. Щото Х е ЧАСТ от това преживяване, то го засяга лично, влияе му, пречи му да види цялостната картина, защото НЕ Е зрител.
И докато при изкуството подобна неспособност да осмислиш разликата между пасивен наблюдател и деен участник е просто нещо, заради което да ти съчувстват леко, то като става дума за страданието на живи хора, мен лично ме ВБЕСЯВА.
Ебати, ми може пък и синчето наистина да говори от името на майка си. Е и? Ай сиктир, държавата ни ОСЕМ години не направи НИЩО, освен да кърши пръсти и да се вайка. Що трябва сега сестрите да припадат от благодарност? Не казвам, че трябва да споделяме негативизма им, ако има такъв, не казвам, че трябва да приемаме поведението им, ама барем, АЙДЕ поне да се опитваме да го РАЗБИРАМЕ, а?

Седнал значи Мунчо на компа в къщи, рупа пуканки, пие количка и си чете новинарски блогове и форуми. И видиш ли, го издразнило, че ни надували главите с тия медици. После пък се вбесява, че видиш ли те не се топят от благодарност за усилията, които били положени за тях.
Ей чш! Алоу! Тия хора живяха ОСЕМ години в ЗАТВОР. Осъдени на смърт през половината от това време! ОСЕМ години. Почти цяло десетилетие. Повече от 1/3 от живота на повечето от вас, почти половината от моя! Може ли някой от вас честно да си представи какво точно се случва с умът ти за това време? Каква горчилка се натрупва, какви изкривявания се появяват? Не? Ами ЗАЩО ТОГАВА ВСИЧКИ СЕ ДЪРЖИТЕ, ВСЕ ЕДНО И ТИЯ ХОРА ЕДИНСТВЕНИЯТ ИМ ДОСЕГ СЪС СИТУАЦИЯТА Е ОТ НОВИНИТЕ В НЕТА?!
Деба, същото е и с обсъждането на филми - "Ма тва е толкова нелогично, що Х не се сети, че У е спал с жена му, то беше толкова очевидно". Ми НЕ, не е очевидно. Щото Х е ЧАСТ от това преживяване, то го засяга лично, влияе му, пречи му да види цялостната картина, защото НЕ Е зрител.
И докато при изкуството подобна неспособност да осмислиш разликата между пасивен наблюдател и деен участник е просто нещо, заради което да ти съчувстват леко, то като става дума за страданието на живи хора, мен лично ме ВБЕСЯВА.
Ебати, ми може пък и синчето наистина да говори от името на майка си. Е и? Ай сиктир, държавата ни ОСЕМ години не направи НИЩО, освен да кърши пръсти и да се вайка. Що трябва сега сестрите да припадат от благодарност? Не казвам, че трябва да споделяме негативизма им, ако има такъв, не казвам, че трябва да приемаме поведението им, ама барем, АЙДЕ поне да се опитваме да го РАЗБИРАМЕ, а?
And you can't dance with a devil on your back...
За другите не знам, но поне за себе си мога да кажа, че не мразя медиците, не ме дразнят самите те - напротив, съчувствам им за преживяваното. Дразни ме обаче медийният цирк около тях (за който те нямат вина). Не мисля, че това ме прави вулгарен или безчувствен.
Нямам нищо против и да искат компенсации. И аз да съм на тях, и аз ще поискам, що да не се пробвам, пък и толкова политици натрупаха слава на техен гръб, защо да не поискат да получат нещо в замяна.
Нямам нищо против и да искат компенсации. И аз да съм на тях, и аз ще поискам, що да не се пробвам, пък и толкова политици натрупаха слава на техен гръб, защо да не поискат да получат нещо в замяна.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!
Рол, много хубаво казано, ма малко крайно.
Първо, Мунчо е платил и адвокатите, и държавните помощи и ходенето на дипломати до Либия... вярно, колективният Мунчо, но го е платил. Второ, да, Мунчо не може да разбере медиците и въобще не е преживял колкото тях. Ма и те не са тръгнали да се поставят в положението на Мунчо.
Също така, искам силно да наблегна на това, никой не иска от медиците да ходят да благодарят на Мунчо или на Първанов, или на който и да е. Но очакват медиците да не обвиняват Мунчо за това, че Кадафи ги е затворил и осъдил на смърт и да се сърдят, че само М-тел се сеща за тях, а Мунчо -не. Щото Мунчо всъщносто не е виновен. И както каза Марфа, сигурно има един куп онкоболни в България, които също имат подписани смъртни присъди, но няма пари за лекарствата им. Ясно е, че това с медиците беше ужасяващо, но нека не ги правим единствените мъченици в България, на които всички други българи дължат по-нататъшна помощ.
Първо, Мунчо е платил и адвокатите, и държавните помощи и ходенето на дипломати до Либия... вярно, колективният Мунчо, но го е платил. Второ, да, Мунчо не може да разбере медиците и въобще не е преживял колкото тях. Ма и те не са тръгнали да се поставят в положението на Мунчо.
Също така, искам силно да наблегна на това, никой не иска от медиците да ходят да благодарят на Мунчо или на Първанов, или на който и да е. Но очакват медиците да не обвиняват Мунчо за това, че Кадафи ги е затворил и осъдил на смърт и да се сърдят, че само М-тел се сеща за тях, а Мунчо -не. Щото Мунчо всъщносто не е виновен. И както каза Марфа, сигурно има един куп онкоболни в България, които също имат подписани смъртни присъди, но няма пари за лекарствата им. Ясно е, че това с медиците беше ужасяващо, но нека не ги правим единствените мъченици в България, на които всички други българи дължат по-нататъшна помощ.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either
But I ain't keen on living either
Така, по ред. Колективният Мунчо разбира се е платил нещо, но колективният Мунчо е платил за един милион други неща и не е като САМ да е решил да ги дава тия пари. Никой не му е взел повече пари от нормалното в името на медиците, просто си е плащал данъците.Morwen wrote:Рол, много хубаво казано, ма малко крайно.
Що се отнася до положението - КАКВО положение точно? Какво му е положението на Мунчо, какво е твоето, моето или на Дем положение в качеството ни на Мунчовци, че медиците да трябва да влизат в него, ако го сравним с тяхното? И още нещо - нито една от сестрите не е имала проблем с Мунчо като такъв, всичко негативно, казано изобщо, е насочено към държавата и други по-големи от нормалния Мунчо институции.
ВЪПРЕКИ това обаче всеки втори Мунчо е сметнал за модно да е много против медиците, против това, че имали били наглостта да имат претенции и т.н. Ето ТОВА аз определям като тотално неразбиране на това какво аджеба може евентуално да се върти в главите на тези хора.
С което именно в моите очи Мунчо става виновен, тъй като всичко в тая държава все пак се изгражда от Мунчовци и в момента отношението на Мунчовците към медиците е едва ли не "Уф, кво искат, не стига, че си дойдоха, ми и претенции". Еми не, човешката психология не работи по този начин.
За "смъртните присъди" на онкологично болните. Да, факт, не споря - те също се нуждаят от тия пари, вероятно дори повече се нуждаят от тях. НО случаят с медиците беше международен скандал, беше във фокуса на държавата сума години, накрая имаше всенародни инициативи. Логично и разбираемо е да има и обратният ефект след това - получаваш толкова помощ, колкото внимание си предизвикал. Нима мислиш, че ако онкоболните завържат такава драма около себе си, няма да получат същите дивиденти? Нормално и естествено е, в крайна сметка ТАКА работят парите, така се печелят, така се движат. И какво ни касае изобщо за какво си дават парите М-тел, особено ако е нещо хубаво? ЩО никой не протестира за милионите, отиващи за нечий концерт? Защо никого не смущава, че Сони спонсорират световното по футбол, а не клиники за раково-болни?
НО има една сериозна разлика - никоя от сестрите не е заформила шоубизнеса около себе си, всичко това си го направихме НИЕ. И после пак НИЕ обяснявахме как трябва да ги канонизираме, да ги позлатим, само да си дойдат, клетите, но в мига, в който вече не страдаха и не можехме да се чувстваме по-добре от тях, а и нещо повече - почнахме да се чувстваме по-ЗЛЕ, щото верно ги позлатиха, изведнъж се оказаха нито толкова невинни, нито толкова клети, нито толкова симпатични. Еми грозно и лицемерно е, не?
И не, естествено, че не обвинявам ВАС в горното, а общия Мунчовски манталитет. Но и тук има подобни симптоми и точно срещу тях негодувам. Щото или си на една позиция, или си на друга, не е хубаво да си и на двете.
And you can't dance with a devil on your back...