Новите данъци

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply

Одобрявате ли новия плосък данък?

Да
9
64%
Не
5
36%

Total votes: 14

The Dragon
Elder God

Новите данъци

Post by The Dragon » Mon Jul 30, 2007 2:38 pm

Кой печели и кой губи от новите данъци
30 Юли 2007, 13:21
Източник: Dir.bg

Плоският данък от 10% няма да се отрази еднозначно на всички, показват изчисленията.
Сравнихме облагането на доходите през тази и следващата година, когато се очаква да бъде въведен десятъкът, да отпадне необлагаемият минимум, осигуровките да паднат с 3% (всъщност още от 1 октомври) и да се промени съотношението, в което се поделя вноската между работодател и работник. Вероятно е също така днес да бъде обсъдено повишаването на здравната вноска от 6 на 8%. Поради липсата на категорично становище за вдигане на тавана на осигурителния доход (1400 лв. сега), е използвана хипотезата за таван 1640 лв. Възможно е следователно сметките в тази част да претърпят промяна.
Работещите при заплата до 400 лв. ще бъдат облагани повече, отколкото сега, показват сметките. Това се дължи както на отпадането на необлагаемия минимум, така и увеличените осигуровки за сметка на работника. Трябва да се има предвид още, че самоосигуряващите се ще бъдат засегнати по-силно при евентуално увеличаване на здравната вноска, но пък не се влияят от промяната на съотношението.

Данъци и осигуровки, удържани от заплатата сега:
Заплата, лв. Удръжки за сметка на работника
200 24.9
300 50.1
400 81.8
500 113.5

1000 277.4
1500 435.2
2000 555.2

През 2008 г., при 6% здравна вноска:
Заплата, лв. Удръжки
200 43.4
300 65.1
400 86.8
500 108.5

1000 217
1500 325.5
2000 391.9

При вариант 8% здравна вноска:
Заплата, лв. Удръжки
200 44.8
300 67.3
400 89.7
500 112.1

1000 224.2
1500 336.3
2000 403.7
(Изчисленията за работещи по трудов договор с пълна осигуровка, при условията на III категория труд. Не са отразени класове, обезщетения, отпуски и прочие.)
Колкото и да съм привърженик на мярката малко ми е странно коя точно партия го прави.
Но иначе - крайно време беше.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

thunder
Forsaken

Re: Новите данъци

Post by thunder » Mon Jul 30, 2007 2:50 pm

Еми на практика ми увеличават заплатата, остава и да не одобрявам :). Преди два месеца, като почнаха да ме осигуряват на 100% ми стана зле като разбрах колко от заплатата ми отива за данъци (е, аз чисто си взимам същите пари, като преди, но фирмата се бърка здраво)

а това коя партия го прави - човек не би очаквал това от "лява" партия, но по време на изборите се чудехме как е възможно точно БСП да имат толкова "дясна" програма :) Не че си спомням много какво точно им имаше в програмата изобщо, но наистина правеше впечатление.
Last edited by thunder on Mon Jul 30, 2007 2:51 pm, edited 1 time in total.
Scalpel. Sponge. Magic Wand!

Ghibli
Elder God

Post by Ghibli » Mon Jul 30, 2007 2:50 pm

Колкото и да има кусури новият данък, нещо трябваше да се направи с данъците върху доходите и се радвам, че предприеха най-накрая тази стъпка.
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Mon Jul 30, 2007 3:09 pm

Аз съм малко изненадан, че решиха данъкът да е наистина плосък, т.е. без необлагаем минимум, което до известна степен обезсмисля и минималната работна заплата, защото досега тя винаги беше подбирана по такъв начин, че да попада в необлагаемия доход. Но аз малко се съмнявам, че плоският данък ще мине в чистата му форма, защото действително тежестта за хората с най-ниски доходи ще се увеличи. Нещо се говереше за някакви компенсации, ама това си е умряла работа. А пък и дори държавите, които са въвели системи с една данъчна ставка, не използват чист плосък данък, така че всъщност има две ставки - 0% (т.е. необлагаем минимум) и х % за доходите над необлагаемия.

Между другото, сравнението в Дир.бг не е напълно коректно, защото то не показва чистият ефект от въвеждането на плосък данък. С други думи, увеличените удръжки от по-ниските доходи не са само заради въвеждането на плосък данък, ами и заради по-големия дял на работниците/служителите от социално и здравноосигурителните вноски. Така че данъчно-осигурителната тежест пак ще се увеличи, независимо дали има плосък данък или не.

Все едно, все пак нещата се опростяват, и идеята е доста доходи да излязат наяве, което определено е за добро. Колкото до това колко от парите ни отиват за данъци и осигуровки - ами така е, не са малко, ама дори и мизерните заплати на лекари и учители трябва да дойдат отнякъде ...
This signature is not yet rated

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Jul 30, 2007 4:27 pm

Еми при положение, че се водя на минимална трудно мога да коментирам ;)
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”

termit
Jaghut Tyrant

Post by termit » Mon Jul 30, 2007 6:10 pm

Добре изглежда на хартия, особено за тези от нас, които са със сравнително човешка заплата, и се осигуряват напълно. Поради което не преставам да се чудя какво ли ще измислят, за да прецакат народа, преди новите данъци да се одобрят.
А че БСП е далче от лявото - това, мисля, е повече от очевидно.
Elves dig rocket launchers.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Mon Jul 30, 2007 6:11 pm

Сега се оказа, че имало уловка, както винаги. Данъкът наистина ще падне, но пък и нормативно признатите разходи на самоосигуряващите се - също (това според слух от БНР). При това положение, всеки който не е на трудов договор ще бъде ударен доста силно.

Тези на граждански договори (35% признати разходи) ще трябва да плащат от 6% до почти 15% повече данъци и осигуровки (взел съм предвид намалението на социалните осигуровки и променящото се съотношение); тези със занаяти (50% признати разходи) - 13-19% повече; а тези на авторски договори (70% признати разходи) - 22-25% повече. Баси, с това последното много кофти ме удариха, тъкмо се бях зарадвал, че признатите разходи станаха от 50% на 70%.

Да не говорим, че за хората на трудови договори, равновесният доход, където няма да има разлика в данъчно-осигурителната тежест, е 425 лв. на месец. Така че ако някой официално е на по-ниска заплата, ще се наложи да плаща до 9% повече, отколкото плаща в момента :(

Абе то беше ясно, че нещо такова ще измислят, но ще е доста кофти тръпка, ако така стане.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Jul 30, 2007 7:06 pm

От 2008 данъчната политика към бедните е - глобяваме те 20 лева на месец затова, че получаваш само 200 на месец :(
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon Jul 30, 2007 10:59 pm

Вие се радвате, но не си давате сметка колко страшно много хора са принудени да живеят със заплата между 200 и 300 лева на месец. Някои от тях, които досега са били на необлагаем минимум, ще трябва да се разделят с 20 и 30 лева от доходите си. Представете си, че с тези пари хранете семейство и ми повярвайте, че България и София са различни понятия. Междувремнно от днес и сиренето, и кашкавала са с нови цени. Мисля да мина на сирене Гауда и синьо сирене, по-евтино ще ми дойде. Та не ме карайте да ви обяснявам защо не харесвам плоския данък.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Xellos
Moderator

Post by Xellos » Mon Jul 30, 2007 11:46 pm

Че то хубав данък има ли?
„Dim dam talélam vacarme
S'en va dans Lumi éternam
Et Gustave dôme guardéam
Dilim dili lili lam
Lutece séra
Dolilom séram
Dim dim dam dada dim dim da dada dim da lilam
Dim dim dam dada dim dim da dada dam di didam”

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Tue Jul 31, 2007 9:06 am

В крайна сметка Орешарски казва в интервю за "Труд" днес, че ефектът върху бюджета от този данък ще е неутрален, което явно е било и целта. Иначе Марфе, ами те хората се радваха когато още не се знаеше, че всички облекчения ще бъдат премахнати. Защото ако необлагаемият минимум остане, тогава абсолютно всички ще плащат по-малко данъци, което би било хубаво за всеки (совен за бюджета, разбира се). Ако ще ти стане по-леко, всички служители в предприятия на бюджетна издръжка ще бъдат компенсирани, така че чистия им доход да остане същия, това го каза Орешарски.

Сега обаче, положението става много странно, защото нито данъкът е справедлив (все пак, данъкът е върху доходите, а не върху разходите, а ако работиш на свободна практика, разходи имаш, и то не малко), нито е социален (удря най-вече хората с доходи под средните). Това само показва, че това правителство не знае какво иска да направи. Но това не ме учудва толкова, след като у нас предизборните програми се използват само да залъгват електората, докато никой не си прави труда да ги прилага наистина.

mitkohr
E'lir

Post by mitkohr » Tue Jul 31, 2007 7:02 pm

Уффф аиде стига оплаквали отпадането на необлагаемия минимум.
Сега ясно че има много бюджетни заплати дето са 300-350 и те ще са засегнати, ама при тях ствава въпрос за суми под 10лв. Те имат обещание, че може и нвякакво увеличение да намажат (което си е предизборен ход ама може и да стане). Целта на тази мярка е да се натисне по сивата икономика и всякакви мърльовци дето се осигуряват на 195 или 210 лв. примерно, а вземат 500-600-1000лв. заплата.
Сигурен съм че изведнъж ще почнат да се появяват реалните заплати, и ще отчетат от коалицията(чумата да ги тръшне :)) как незабавно и несимволично са увеличили доходите.