Да не забравяме и все още неизпържените мургави камикадзета.The Dragon wrote:Ефективноста на високоволтовия пренос силно намалява след първите няколко хиляди километра.
Power to the people! And clean! With thousand wind turbines!
Moderator: Moridin
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.
Ще ти задам въпроса така - съгласна ли си да живееш в мизерия, докато хората около теб масово измират от глад(Защото само от това което ни дава природата не могат да оцелеят 6 милиарда човека)? Ние(дори в България) живеем сравнително добре не защото експлоатираме бедните, а просто защото имаме средствата да произвеждаме нужни неща по-бързо и по-качествено. За да продължим да се развиваме алтернатива на ядрената енергия няма - освен да се върнемна нивото на Африка.И лично не виждам нищо лощо в "назад към природата", освен ако не беше тоя тъп и разглезен днешен народ (като изключиме 80% който живеят под нивото на мизерстването) който смята че има право на всичко което му скимне, и че някой е задължен да му го дава на готово. Малко гражданска култура нямаше да е зле. И без това само ми развяват някакви си човешки права (без които живее голям ччаст от населението на планетата) под носа, но явно няма човешки задължения.
"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
И понеже тази тема май взе, че се превърна отчасти в обсъждане на алтернативни и нови източници на енергия - всъщност в тази област има нови изследвания и разработки; освен кристалните fuel cells, които май вече споменах в друга тема, ето още нещо - водорасли като авиационно гориво - май Боинг и разни други дзвери са се захванали сериозно: http://www.stuff.co.nz/4132048a13.html
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.
- Moridin
- Global Moderator
http://www.vbox7.com/play:f773a596
Ето тука лелката ше ви обясни как стоят нещата за горивата и затоплянето и Фаренхайт

Ето тука лелката ше ви обясни как стоят нещата за горивата и затоплянето и Фаренхайт

This is it. Ground zero.
- The Dragon
- Elder God
- BaYa
- Forsaken
В Испания, например, от няколко години всички нови сгради си "обзавеждат" покривите със слънчеви "панели". И също сериозно започчват да пробутват биогоривата в бензиностанциите. Първо горивата за индустриално ползване, които имат някакви помощи от държавата. Даже вече си има испански карти с бензиностанцийте с биогорива.
Ето ви испански сайт, на английски споко!
Ето ви испански сайт, на английски споко!
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
- The Dragon
- Elder God
200 000 х 1KWh = 200MWh = 1/5 Първи блок на КозлодуйВсяка секунда слънцето дава 700 млн. евро във вид на енергия
Българските патенти и изобретения са на световно равнище, а ролята на Асоциацията за развитие на стопанството и културата (АСРК) е да огласи и представи тези иновации. Това съобщи ръководителят на проекта АСРК д-р Николай Недков по време на форум с международно участие на тема “Иновациите и възобновимите ресурси - основа за икономическия и социален подем на България в условията на ЕС“, който се провежда във Варна. Българските патенти и открития предизвикват огромен интерес, а в развитието на слънчевата енергетика страната ни се нарежда на първите места в света заедно със САЩ, Русия, Германия, Япония и Китай. “САЩ работят изключително много в тази област, но коефициента на полезна дейност, която достигат от слънчевата енергия е 38-39%, докато ние правим между 48 и 50%“, съобщи Недков. Той обясни, че в момента има голяма възможност за развитие на възобновимите енергийни източници. В тази връзка обяви и че преди две седмици за първи път в завод в Силистра са били произведени специални модули, представляващи френолови лещи, които директно отдават топлина в големи количества в следствие на пречупването на слънчевата светлина. Тази топлина съответно може да бъде трансформирана в електрическа енергия.“Слънцето всяка секунда ни дава 700 000 000 евро във вид на енергия и това трябва да се използва“, каза Недков, и допълни, че в град Първомай цяла детска градина ще бъде енергозахранена чрез френоловите лещи. Стана ясно, че финасирането на производството на модулите не е проблем.“Имаме повече предложения, отколкото е възможно да произведем и в момента сме в период на подбор на инвеститорите. Интерес проявяват български и чужди фирми“, допълни Недков. Чрез френоловите лещи фирма “Форего“ иска да инвестира в разработването на електрическа станция около ски-пистата “Мечи чал“. ““Кремиковци“ също е готов да инвестира 25 000 евро в изграждането на такава електрическа станция“, съобщи Недков. Цената на един модул е от 1300 до 1500 евро инвестиция за производство на 1 киловат час. За да се покрият нуждите на цялата страна е необходимо производството на 150-200 хиляди модула. Стана ясно и че от Иновационното дружество са предложили на правителството програма, с която да се основе структура наречена Държавен рисков фонд. Чрез него държавата ще обезпечи разработването на иновационни технологии.“Ако тази програма се осъществи в рамките на една година това ще бъде световен образец“, каза още д-р Недков.

The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
- Roamer
- Ascendent
- Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...
Един от вариантите май е http://bulgaria.actualno.com/news_113970.html
Eric: I use my sword to detect good on it.
На мен главния ми проблем с тази статия е, че пишещият явно е бос във физиката. Първото, което не ми е ясно, колкото точно е мощността на един панел? Защото киловатчас е мярка за количество енергия, не за мощност. Ако трябва буквално да приема това, което се пише в статията, излиза че 1 kWh, произведен от един панел, струва 1 300-1 500 евро(!). За справка, цените на НЕК са 0.085 лв. за 1 kWh. Така че явно става въпрос за мощност. Обаче - според данни на НЕК, мощността само на ВЕЦ и ПАВЕЦ е била 2 563 MW. Колкото до АЕЦ "Козлодуй", 5-ти и 6-ти блок имат мощност 1 GW всеки, ако добавим и ТЕЦ-овете, сигурно общата мощност в страната ще стигне 6-7 GW.
В случая аз допускам по-скоро, че авторът на статията я е оклепал по такъв начин, че няма накъде повече. Ако пък наистина мощността на един панел е 1 kW, за да се стигне текущата мощност, това ще струва около 6-7 трилиона евро, в най-добрия случай. Така че аз съм по-склонен да допусна, че цифрите са тотално омотани, и очаквам някой по-свестен източник да даде истинските параметри.
В случая аз допускам по-скоро, че авторът на статията я е оклепал по такъв начин, че няма накъде повече. Ако пък наистина мощността на един панел е 1 kW, за да се стигне текущата мощност, това ще струва около 6-7 трилиона евро, в най-добрия случай. Така че аз съм по-склонен да допусна, че цифрите са тотално омотани, и очаквам някой по-свестен източник да даде истинските параметри.
This signature is not yet rated
- The Dragon
- Elder God
1300-1500 долаза на киловатчас капацитет.zhivik wrote:На мен главния ми проблем с тази статия е, че пишещият явно е бос във физиката. Първото, което не ми е ясно, колкото точно е мощността на един панел? Защото киловатчас е мярка за количество енергия, не за мощност. Ако трябва буквално да приема това, което се пише в статията, излиза че 1 kWh, произведен от един панел, струва 1 300-1 500 евро(!). За справка, цените на НЕК са 0.085 лв. за 1 kWh. Така че явно става въпрос за мощност. Обаче - според данни на НЕК, мощността само на ВЕЦ и ПАВЕЦ е била 2 563 MW. Колкото до АЕЦ "Козлодуй", 5-ти и 6-ти блок имат мощност 1 GW всеки, ако добавим и ТЕЦ-овете, сигурно общата мощност в страната ще стигне 6-7 GW.
Което разделен на произведените киловати = цена на киловат час.
За да се докара до цена 3-4 цента на киловат - колкото трябва да е производствената - трбяват ти 1500*30 продуктивни часа = 45000. умножено по дни - при 8 часа на ден. 135000дни. Сами си го превърнете в години.
Да не говорим, че много по важен въпрос е колко киловата отиват за производството на един модул - от суровите материали до готов продукт.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.
- BaYa
- Forsaken
Zhivik, съжале но е на испански.
Японски уеб.
nodo50 - много добър и активен уеб, от сорта индимедиа, но доста по-стар. Цифрите са малко вехти, но има доста повече линкове под графиките.
Японски уеб.
nodo50 - много добър и активен уеб, от сорта индимедиа, но доста по-стар. Цифрите са малко вехти, но има доста повече линкове под графиките.
Luxury is a matter of having options!!!
Мда, изкарах го почти 370 години, което обезсмисля доста използването на подобно чудо. Макар че в случая трябва да се отчетат разходите за случаите, когато слънчевата светлина е недостатъчна, за да генерира енергия. От друга страна, трябва да се отчете и намалените разходи за борба със замърсяване, което е доста трудно да се сметне.
Бая, едно нещо не разбрах от статията за Япония, потреблението от 3-4 кВч на семейство за един месец или една година е? Нещо ми е трудно да се ориентирам, ама по-скоро ми се се струва да е за месец. В такъв случай, по техните цени, ти трябва инвестиция от около 14 400 евро. По сметките на нашите хора, цената ще е около 4 000 евро (в най-добрия случай).
Ами честно казано, ако някой ден имам пари да си купя къща, достатъчно луд съм да я захраня само със слънчева енергия. Сравнено с разходите за закупуването на къщата, 4 000 евро отгоре не са толкова много (пък и тенденцията е тези разходи да спадат). Ама това са нещо много дългосрочни планове, да ти кажа
Икономически погледнато, цената да си инсталираш фотопанел за себе си все още е забранително висока.
Бая, едно нещо не разбрах от статията за Япония, потреблението от 3-4 кВч на семейство за един месец или една година е? Нещо ми е трудно да се ориентирам, ама по-скоро ми се се струва да е за месец. В такъв случай, по техните цени, ти трябва инвестиция от около 14 400 евро. По сметките на нашите хора, цената ще е около 4 000 евро (в най-добрия случай).
Ами честно казано, ако някой ден имам пари да си купя къща, достатъчно луд съм да я захраня само със слънчева енергия. Сравнено с разходите за закупуването на къщата, 4 000 евро отгоре не са толкова много (пък и тенденцията е тези разходи да спадат). Ама това са нещо много дългосрочни планове, да ти кажа

This signature is not yet rated