Power to the people! And clean! With thousand wind turbines!

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

shayhiri
Elder God

Post by shayhiri » Tue Jul 17, 2007 5:39 pm

The Dragon wrote:Ефективноста на високоволтовия пренос силно намалява след първите няколко хиляди километра.
Да не забравяме и все още неизпържените мургави камикадзета.
passer-by wrote:А, сетих се. Гледайте "Големият Стан". В programata.bg беше злостно оплют, ама трейлърът ми допадна, рекох да рискувам и го гледах оня ден. Доста приятна комедийка. Напомни ми на оная другата с Адам Сандлър и затворническия футбол, но в по-добър вариант.

Vash
Paragon

Post by Vash » Tue Jul 17, 2007 6:22 pm

И лично не виждам нищо лощо в "назад към природата", освен ако не беше тоя тъп и разглезен днешен народ (като изключиме 80% който живеят под нивото на мизерстването) който смята че има право на всичко което му скимне, и че някой е задължен да му го дава на готово. Малко гражданска култура нямаше да е зле. И без това само ми развяват някакви си човешки права (без които живее голям ччаст от населението на планетата) под носа, но явно няма човешки задължения.
Ще ти задам въпроса така - съгласна ли си да живееш в мизерия, докато хората около теб масово измират от глад(Защото само от това което ни дава природата не могат да оцелеят 6 милиарда човека)? Ние(дори в България) живеем сравнително добре не защото експлоатираме бедните, а просто защото имаме средствата да произвеждаме нужни неща по-бързо и по-качествено. За да продължим да се развиваме алтернатива на ядрената енергия няма - освен да се върнемна нивото на Африка.

"It was an octopus, centipede, spider kind o' thing, but they was a haff-shaped man's face on top of it..."

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Thu Jul 19, 2007 12:09 pm

И понеже тази тема май взе, че се превърна отчасти в обсъждане на алтернативни и нови източници на енергия - всъщност в тази област има нови изследвания и разработки; освен кристалните fuel cells, които май вече споменах в друга тема, ето още нещо - водорасли като авиационно гориво - май Боинг и разни други дзвери са се захванали сериозно: http://www.stuff.co.nz/4132048a13.html
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Thu Jul 19, 2007 2:26 pm

http://www.vbox7.com/play:f773a596

Ето тука лелката ше ви обясни как стоят нещата за горивата и затоплянето и Фаренхайт :shock: :shock: :shock:
This is it. Ground zero.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Thu Jul 19, 2007 2:44 pm

Аз съм комунист! За ернесто фидел и чешмяната вода!
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Thu Jul 19, 2007 3:53 pm

А, не си верен на идеята. Комунизмът е електрификация плюс съветска власт, все пак...
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Thu Jul 19, 2007 4:07 pm

В Испания, например, от няколко години всички нови сгради си "обзавеждат" покривите със слънчеви "панели". И също сериозно започчват да пробутват биогоривата в бензиностанциите. Първо горивата за индустриално ползване, които имат някакви помощи от държавата. Даже вече си има испански карти с бензиностанцийте с биогорива.
Ето ви испански сайт, на английски споко!
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Thu Jul 19, 2007 4:21 pm

И ние ще почнем да слагаме слънчеви панели, споко, както изглежда летата ще стават доста горещи, така че смисъл ще има. Все пак много горещите лета у нас са сравнително скорошен феномен, ей на, продажбите на климатици скочиха едва последните 2-3 години ...
This signature is not yet rated

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon Jul 23, 2007 11:34 pm

Всяка секунда слънцето дава 700 млн. евро във вид на енергия
Българските патенти и изобретения са на световно равнище, а ролята на Асоциацията за развитие на стопанството и културата (АСРК) е да огласи и представи тези иновации. Това съобщи ръководителят на проекта АСРК д-р Николай Недков по време на форум с международно участие на тема “Иновациите и възобновимите ресурси - основа за икономическия и социален подем на България в условията на ЕС“, който се провежда във Варна. Българските патенти и открития предизвикват огромен интерес, а в развитието на слънчевата енергетика страната ни се нарежда на първите места в света заедно със САЩ, Русия, Германия, Япония и Китай. “САЩ работят изключително много в тази област, но коефициента на полезна дейност, която достигат от слънчевата енергия е 38-39%, докато ние правим между 48 и 50%“, съобщи Недков. Той обясни, че в момента има голяма възможност за развитие на възобновимите енергийни източници. В тази връзка обяви и че преди две седмици за първи път в завод в Силистра са били произведени специални модули, представляващи френолови лещи, които директно отдават топлина в големи количества в следствие на пречупването на слънчевата светлина. Тази топлина съответно може да бъде трансформирана в електрическа енергия.“Слънцето всяка секунда ни дава 700 000 000 евро във вид на енергия и това трябва да се използва“, каза Недков, и допълни, че в град Първомай цяла детска градина ще бъде енергозахранена чрез френоловите лещи. Стана ясно, че финасирането на производството на модулите не е проблем.“Имаме повече предложения, отколкото е възможно да произведем и в момента сме в период на подбор на инвеститорите. Интерес проявяват български и чужди фирми“, допълни Недков. Чрез френоловите лещи фирма “Форего“ иска да инвестира в разработването на електрическа станция около ски-пистата “Мечи чал“. ““Кремиковци“ също е готов да инвестира 25 000 евро в изграждането на такава електрическа станция“, съобщи Недков. Цената на един модул е от 1300 до 1500 евро инвестиция за производство на 1 киловат час. За да се покрият нуждите на цялата страна е необходимо производството на 150-200 хиляди модула. Стана ясно и че от Иновационното дружество са предложили на правителството програма, с която да се основе структура наречена Държавен рисков фонд. Чрез него държавата ще обезпечи разработването на иновационни технологии.“Ако тази програма се осъществи в рамките на една година това ще бъде световен образец“, каза още д-р Недков.
200 000 х 1KWh = 200MWh = 1/5 Първи блок на Козлодуй :)

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Tue Jul 24, 2007 1:10 pm

Dragon-e, а едно линкче към оригиналa от горе?!?! Мерси!
Image

Roamer
Ascendent
Location: Hier ist hier und jetzt ist jetzt doch jetzt ist jetzt schon nicht mehr da...

Post by Roamer » Tue Jul 24, 2007 1:15 pm

Един от вариантите май е http://bulgaria.actualno.com/news_113970.html
Eric: I use my sword to detect good on it.
Ed: It's not good, Eric. It's a gazebo.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Tue Jul 24, 2007 2:50 pm

На мен главния ми проблем с тази статия е, че пишещият явно е бос във физиката. Първото, което не ми е ясно, колкото точно е мощността на един панел? Защото киловатчас е мярка за количество енергия, не за мощност. Ако трябва буквално да приема това, което се пише в статията, излиза че 1 kWh, произведен от един панел, струва 1 300-1 500 евро(!). За справка, цените на НЕК са 0.085 лв. за 1 kWh. Така че явно става въпрос за мощност. Обаче - според данни на НЕК, мощността само на ВЕЦ и ПАВЕЦ е била 2 563 MW. Колкото до АЕЦ "Козлодуй", 5-ти и 6-ти блок имат мощност 1 GW всеки, ако добавим и ТЕЦ-овете, сигурно общата мощност в страната ще стигне 6-7 GW.

В случая аз допускам по-скоро, че авторът на статията я е оклепал по такъв начин, че няма накъде повече. Ако пък наистина мощността на един панел е 1 kW, за да се стигне текущата мощност, това ще струва около 6-7 трилиона евро, в най-добрия случай. Така че аз съм по-склонен да допусна, че цифрите са тотално омотани, и очаквам някой по-свестен източник да даде истинските параметри.

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Tue Jul 24, 2007 3:27 pm

zhivik wrote:На мен главния ми проблем с тази статия е, че пишещият явно е бос във физиката. Първото, което не ми е ясно, колкото точно е мощността на един панел? Защото киловатчас е мярка за количество енергия, не за мощност. Ако трябва буквално да приема това, което се пише в статията, излиза че 1 kWh, произведен от един панел, струва 1 300-1 500 евро(!). За справка, цените на НЕК са 0.085 лв. за 1 kWh. Така че явно става въпрос за мощност. Обаче - според данни на НЕК, мощността само на ВЕЦ и ПАВЕЦ е била 2 563 MW. Колкото до АЕЦ "Козлодуй", 5-ти и 6-ти блок имат мощност 1 GW всеки, ако добавим и ТЕЦ-овете, сигурно общата мощност в страната ще стигне 6-7 GW.

В случая аз допускам по-скоро, че авторът на статията я е оклепал по такъв начин, че няма накъде повече. Ако пък наистина мощността на един панел е 1 kW, за да се стигне текущата мощност, това ще струва около 6-7 трилиона евро, в най-добрия случай. Така че аз съм по-склонен да допусна, че цифрите са тотално омотани, и очаквам някой по-свестен източник да даде истинските параметри.
1300-1500 долаза на киловатчас капацитет.
Което разделен на произведените киловати = цена на киловат час.

За да се докара до цена 3-4 цента на киловат - колкото трябва да е производствената - трбяват ти 1500*30 продуктивни часа = 45000. умножено по дни - при 8 часа на ден. 135000дни. Сами си го превърнете в години.

Да не говорим, че много по важен въпрос е колко киловата отиват за производството на един модул - от суровите материали до готов продукт.

BaYa
Forsaken

Post by BaYa » Tue Jul 24, 2007 3:28 pm

Zhivik, съжале но е на испански.
Японски уеб.
nodo50 - много добър и активен уеб, от сорта индимедиа, но доста по-стар. Цифрите са малко вехти, но има доста повече линкове под графиките.

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Tue Jul 24, 2007 4:33 pm

Мда, изкарах го почти 370 години, което обезсмисля доста използването на подобно чудо. Макар че в случая трябва да се отчетат разходите за случаите, когато слънчевата светлина е недостатъчна, за да генерира енергия. От друга страна, трябва да се отчете и намалените разходи за борба със замърсяване, което е доста трудно да се сметне.

Бая, едно нещо не разбрах от статията за Япония, потреблението от 3-4 кВч на семейство за един месец или една година е? Нещо ми е трудно да се ориентирам, ама по-скоро ми се се струва да е за месец. В такъв случай, по техните цени, ти трябва инвестиция от около 14 400 евро. По сметките на нашите хора, цената ще е около 4 000 евро (в най-добрия случай).

Ами честно казано, ако някой ден имам пари да си купя къща, достатъчно луд съм да я захраня само със слънчева енергия. Сравнено с разходите за закупуването на къщата, 4 000 евро отгоре не са толкова много (пък и тенденцията е тези разходи да спадат). Ама това са нещо много дългосрочни планове, да ти кажа :) Икономически погледнато, цената да си инсталираш фотопанел за себе си все още е забранително висока.