Става ли Английският за чеп за зеле, или не? ^_^
- BaYa
- Forsaken
Roland, и това че повече хора са им "познати", макар и да не са изчели една смотана книга (никаква) през живота си, само защото от около 100 години ни навират англосаксонската култура под носа, във вените и едва ли не в г..а пак не прави англоговорящата култура/литература НАЙ-ВЕЛИКА! Даже не я прави по-велика от другите, само по-известна, позната, обсъждана, изследвана и пр.
А това че не са ти познати, поне бегло или поне по име изброените останали е проблем на обща култура. И това се случва когато човек съсредоточи прекаленно много интересите.
Аз пък нямам книги и от една трета от изброените. Чела съм по нещичко, най-много от половината, и то не в оригинал. Но пък също съм чела от или за повечето от неаглийските автори. И от други, различни крайща на света. Далеч не се смятан за толкова начетена и културна колкото теб, но изглежда че поне имам повече почва за сравнения, не и за разбори, критики и пр.
Пак повтарям, не само нямам нищо против англоезичната литература ами дори я смятан за много важна интегрална част от шедьоврите на човечеството. Но неконстатираното и надмощие и величи, над останалите - ме дразни. Може би пък е толкова общирно позната, отнемайки време за изучаване на други също толкова богати, но неразучени и неизвестни литератури, на други култури.
А Емо да даде като аргумент мнението на професорите с
и е все едно аз да аргументирам същото за арабския с мнението на професорите които ми преподаваха на мен - в зхлас всички от този съвършен език.
А това че не са ти познати, поне бегло или поне по име изброените останали е проблем на обща култура. И това се случва когато човек съсредоточи прекаленно много интересите.
Аз пък нямам книги и от една трета от изброените. Чела съм по нещичко, най-много от половината, и то не в оригинал. Но пък също съм чела от или за повечето от неаглийските автори. И от други, различни крайща на света. Далеч не се смятан за толкова начетена и културна колкото теб, но изглежда че поне имам повече почва за сравнения, не и за разбори, критики и пр.
Пак повтарям, не само нямам нищо против англоезичната литература ами дори я смятан за много важна интегрална част от шедьоврите на човечеството. Но неконстатираното и надмощие и величи, над останалите - ме дразни. Може би пък е толкова общирно позната, отнемайки време за изучаване на други също толкова богати, но неразучени и неизвестни литератури, на други култури.
А Емо да даде като аргумент мнението на професорите с
и е все едно аз да аргументирам същото за арабския с мнението на професорите които ми преподаваха на мен - в зхлас всички от този съвършен език.
Last edited by BaYa on Thu Jun 14, 2007 3:13 pm, edited 1 time in total.
Luxury is a matter of having options!!!
Не е по-богат който има повече, а който се нуждае от по-малко!
¡Hagas lo que hagas - la cagas!!
Всъщност в дома си имам книги от всички руски автори, които хората изброиха, както и повечето френски и огромно количество немски. Родителите ми, както и баба ми и дядо ми, са купували и чели всичко без оглед на езика. Аз самият не съм чел много, просто щото дълги години бях насочен към други жанрове. Но най-качествената книга, която някога съм чел, е руска, а подгласниците й - немски
Чак после идват английските.
Така че, ако ще си говорим за проблеми на общата култура, замисли се кой от двама ни ги има - аз, който НЯМАМ предпочитания към която и да било литература/език, или ти, която мразиш английския и в червата?
Прочее:
Харпър Ли
Ърскин Колдуел
Труман Капоти
Ей така просто споменавам....

Така че, ако ще си говорим за проблеми на общата култура, замисли се кой от двама ни ги има - аз, който НЯМАМ предпочитания към която и да било литература/език, или ти, която мразиш английския и в червата?

Прочее:
Харпър Ли
Ърскин Колдуел
Труман Капоти
Ей така просто споменавам....
Last edited by Roland on Thu Jun 14, 2007 3:13 pm, edited 1 time in total.
And you can't dance with a devil on your back...
Както е модерно да се казва напоследък, Живик+1zhivik wrote:...
Има едно голямо но: аз все пак мисля че уточних че и аз съм възпитаник от английска школа, дори и да не съм завършил английска филология, както някои уважавани от мен съфорумци, така че е нормално да съм чувал за повечето от хората в списъка. Това което не ми хареса в дискусията беше по-специално тона на Емо, който се държеше по такъв начин, че англоезичната литература е най-велика, а другите автори сам там някъде в предверието, защото повечето хора не са чували за тях. Може би греша, но аз поне останах с такова впечатление от неговия тон, а като гледам и не само аз. Ако съм сбъркал, поднасям най-искрено извиненията си.
Единственото върху което исках да наблегна е, че неанглоезичната литература е също толкова богата, разнообразна, с много автори (списъкът с испаноезични автори го подбрах така, че да са повече хора превеждани на чужди езици), и не заслужава да бъде пренебрегната. За съжаление след като английският е в момента lingua franca, това пренебрегване неизбежно се случва, но такъв е живота.

Както никога не е било модерно в тоя форум, можеш ли да подкрепиш тва с някакви аргументи? Или продължаваме да игнорираме факта (факта, натъртвам, щото е черно на бяло), че само класиците от 20-ти век в Америка са повече от всички автори, изброени в кой да е друг език от ВАС във форума?
Кое, че неанглоезичната литература е също толкова разнообразна, богата и с много автори ли? Че на прима виста бяха изброени достатъчно известни и световно признати френски, испаноезични и руски автори ли? Не, вероятно нямам аргументи.
Edit: а, говорим за класици на 20-ти век... Ми както казва Живик, тъй като в момента английският е лингуа франка, авторите на други езици неизбежно са подценявани. Примерно аз страшно харесвам Мика Валтари, ама де го преведат от финладски, де не.
То и холивудското кино е с особен превес във филмоиндустрията, човек, ако гледа кво дават по кината ще си рече, че само отвъд океана правят филми, ама май не е съвсем така, а? Айде по-леко с генерализациите, ми е мисълта. Тва, че Джеймс Джойс е страхотен, с нищо не прави Унамуно световно неизвестен, нали.
Edit: а, говорим за класици на 20-ти век... Ми както казва Живик, тъй като в момента английският е лингуа франка, авторите на други езици неизбежно са подценявани. Примерно аз страшно харесвам Мика Валтари, ама де го преведат от финладски, де не.
То и холивудското кино е с особен превес във филмоиндустрията, човек, ако гледа кво дават по кината ще си рече, че само отвъд океана правят филми, ама май не е съвсем така, а? Айде по-леко с генерализациите, ми е мисълта. Тва, че Джеймс Джойс е страхотен, с нищо не прави Унамуно световно неизвестен, нали.
- BaYa
- Forsaken
Roland wrote:Така че, ако ще си говорим за проблеми на общата култура, замисли се кой от двама ни ги има - аз, който НЯМАМ предпочитания към която и да било литература/език, или ти, която мразиш английския и в червата?![]()

Значи май Daggerstab беше прав в спама и съм депресивна маниачка която не само говори глупости и после не помни какво плямпа, ами и не разбирам български!! Понеже до сега не прочетох твой пост в защита на друга литература, освен английската!
Много се радвам за теб щом нямаш предпочитания и не си пристратен към английската специално. Мойта любима книга е английска, на английски автор и поне поредицата съм я чела в оригинал.
А за това какви езици мразя аз, поне ме чети изцяло и внимателно. Понеже съм го споменавала много бегло но не и обяснявала - жестоко мразя всичко принудително на английски. Две години съм работила като Personal Assistant и основната ми работа бяха много преводи на/от английски. Грамадни купове информация за недвижими имоти и пр. И сроковете на преводачите - трева да паса(ъ)т! Имало е дни в който ми се е налагало (ща не ща) да довърша доклад от 30/40 страници.
От тогава "остро" избягвам всякаква работа с английски, макар че като преводач испанки/френски и обратно съм и още работя (по малко) и на симултанни преводи, на конгреси и подобни.
За съжаление когато не поддържаш един език го забравяш и така става с английския, но продължавам да си ходя на филми в оригинал (предпочитам ги поне със субтитри, пак на английски) и да си купувам книги в оригинал, ако няма друга възможност.
Luxury is a matter of having options!!!
Марф, през цялото време водим два ПАРАЛЕЛНИ спора - един за качеството на английския като език, и един за КОЛИЧЕСТВОТО на англоезичната литература. Двата НЕ са, поне от моя и на Емо страна, свързани помежду си.
В случая "достатъчно" ознчава "толкова, колкото са английските" или, не дай си боже, "повече". Аз ги докарах до 40+, при това без да прибягвам до имена, които никой не е чувал. Вие изброихте по 10-тина-15. Съответно, все още по втория спор - Е ли англоезичната литература по-многобройна (което по никой начин не я прави по-качествена) и евентуално по-разнообразна (тъй като има представители във всяка епоха едно поне 400-500 години назад за разлика от доста други езици), или НЕ е, аргументи за вашата теза все още НЯМА.
Бая, очевидно няма да хвана да защитавам друга литература, след като конкретно в този спор съм на това мнение, нали?
В случая "достатъчно" ознчава "толкова, колкото са английските" или, не дай си боже, "повече". Аз ги докарах до 40+, при това без да прибягвам до имена, които никой не е чувал. Вие изброихте по 10-тина-15. Съответно, все още по втория спор - Е ли англоезичната литература по-многобройна (което по никой начин не я прави по-качествена) и евентуално по-разнообразна (тъй като има представители във всяка епоха едно поне 400-500 години назад за разлика от доста други езици), или НЕ е, аргументи за вашата теза все още НЯМА.
Бая, очевидно няма да хвана да защитавам друга литература, след като конкретно в този спор съм на това мнение, нали?
Само да вметна нещо.
Познаването на цялата тази "велика" английска литература се дължи не на друго, а на факта, че родното общество е малоумно.
До 1989 година никой нямаше да е в състоянието да изброи и 1/3 от тия над 40 творци, заради политическата обстановка и цензурата. За сметка на това щеше да изброи поне 40 руски автори.
От 1990 насетне се наблюдава пълно отричане на всичко що не е американско, английско и демократично. Съвсем тривиален пример е колко точно руска фантастика се издаде съпоставена с другата такава. Не защото няма качествени автори - има, а защото не е модерно и щото те са голямото зло, мамка им комунистическа.
И двете страни в спора на моменти излизат от рамките на добрия тон. Опитайте се да се удържате поне малко.
@Рол мнение като това за фантастиката го отдавам на факта, че просто не си имал достъп до достатъчно такава писана на езици различни от английския. По две причини - 1) такова ни е книгоиздаването и 2) можеш да четеш свободно само на английски език. И двете са ограничаващи.
Познаването на цялата тази "велика" английска литература се дължи не на друго, а на факта, че родното общество е малоумно.
До 1989 година никой нямаше да е в състоянието да изброи и 1/3 от тия над 40 творци, заради политическата обстановка и цензурата. За сметка на това щеше да изброи поне 40 руски автори.
От 1990 насетне се наблюдава пълно отричане на всичко що не е американско, английско и демократично. Съвсем тривиален пример е колко точно руска фантастика се издаде съпоставена с другата такава. Не защото няма качествени автори - има, а защото не е модерно и щото те са голямото зло, мамка им комунистическа.
И двете страни в спора на моменти излизат от рамките на добрия тон. Опитайте се да се удържате поне малко.
@Рол мнение като това за фантастиката го отдавам на факта, че просто не си имал достъп до достатъчно такава писана на езици различни от английския. По две причини - 1) такова ни е книгоиздаването и 2) можеш да четеш свободно само на английски език. И двете са ограничаващи.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
Уточнявам за последно, че нещо май си говорим за различни неща. Това, което ме подразни в тона на Емо е следното:
Това което аз твърдя е, че не съм съгласен с твърдението, че на английски е написана "ОГРОМНА" част от "най-добрата" литература в историята, както и с начина, по който Емо поднесе своето мнение. Повтарям, ако съм го разбрал погрешно, поднасям извиненията си. Ако ще продължаваме по този начин, мисля че е най-добре темата да бъде заключена. За съжаление забелязвам една склонност към конфронтация и от двете страни, което определено не беше моето желание.Trip wrote:Все пак е езикът, на който е написана ОГРОМНА част от най-добрата литература в историята.
Което, между другото, е безспорен факт и кратко сравнение на произведенията написани от началото на 16 век до сега го потвърждава. И като количество, и като качество. Други езици имат ли еквивалентите на Милтън, Марлоу и Шекспир? Нямат. А колко от тях имат еквивалентите на Кийтс, Колридж, Уърдзуърт, Шели, Дикенс, Харди, Остин и пр. и пр. Ами доста малко, меко казано.
This signature is not yet rated
Почти всичките книги в нас от английски автори са купувани преди 89-та. Сори, но за това просто не си прав, дори да са се намирали по-трудно.Yan wrote:Само да вметна нещо.
Човече, аз ВСЕ пак се ровя и из нета, ок? Мнението ми за фантастиката можеш да го отдадеш на какво ли не, но горчивата за някои реалност е, че ТОЧНО в тоя жанр (както и във фентъзито), голямата англоезична литература е около 80%. Айде сега не ми казвай, че и по тая линия знаеш повече другоезични, че дори и наполовина толкова от кой да е език, дори руския.Yan wrote:@Рол мнение като това за фантастиката го отдавам на факта, че просто не си имал достъп до достатъчно такава писана на езици различни от английския. По две причини - 1) такова ни е книгоиздаването и 2) можеш да четеш свободно само на английски език. И двете са ограничаващи.
@Рол
Просто казвам, че на други езици също има добри автори, много от които слагат в малкото си джобче 99% от плявата, която се бълва на английски език.
За пример --- В братска Америка ежегодно излизат няколко хиляди фентъзита. Над 90% от тях са Forgotten Realms, Dragonlance, Star Wars, Mechwarrior и прочие чикии. От всички тези я се случи да има по 1-2 средно четивни книги.
Снощи си говорихме за книгоиздаването и за масовия вкус. Това се продава, това се издава.
Руснаците от своя страна не издават чак толкова книги като количество, но пък има една доста сериозна нова вълна на руската фантастика (и Лукяненко е от нея), която пише доста качествено (и аз се ровя, щото се интересувам) и за жалост е непозната в България поради издателска политика. За сметка на това в страната си е изключително популярна и с тиражи многократно надхвърлящи тези на западните автори. А там се издава всичко, при това много по-качествено отколкото при нас.
Ениуей, лив енд лет лив. Повече довечера на лайв енд лауд
Просто казвам, че на други езици също има добри автори, много от които слагат в малкото си джобче 99% от плявата, която се бълва на английски език.
За пример --- В братска Америка ежегодно излизат няколко хиляди фентъзита. Над 90% от тях са Forgotten Realms, Dragonlance, Star Wars, Mechwarrior и прочие чикии. От всички тези я се случи да има по 1-2 средно четивни книги.
Снощи си говорихме за книгоиздаването и за масовия вкус. Това се продава, това се издава.
Руснаците от своя страна не издават чак толкова книги като количество, но пък има една доста сериозна нова вълна на руската фантастика (и Лукяненко е от нея), която пише доста качествено (и аз се ровя, щото се интересувам) и за жалост е непозната в България поради издателска политика. За сметка на това в страната си е изключително популярна и с тиражи многократно надхвърлящи тези на западните автори. А там се издава всичко, при това много по-качествено отколкото при нас.
Ениуей, лив енд лет лив. Повече довечера на лайв енд лауд

Правилата на бордгейминга:
Знам за тая вълна, естествено, знам им и имената на някои от тях
НО в тоя жанр влизат и нещата отпреди 50-60 години
Цялостно в световен мащаб няма аналог на стълпотворението от гениални американски фантасти, и това не е надувка, непознаване или квото и да е
Почти всяка голяма държава има свотие един двама големи фантасти, но Америка има десетки.

Значи, изместваш нещата. Първия спор приключи някъде на първа до трета страница от темата. Вторият не е за количество, а на тема "Е ли англоезичната литература най-великата?" (визирам изказването на Емо, което той по-късно редактира до "огромна част от най-великата литература", и моят въпрос по този повод). По този спор Моридин и Живик, че и Мат, дадоха много разумни мнения за това що е то безспорен факт, какво е съдържанието на понятието "велика литература" и защо тезата, че английската литература е най-великата, не издържа. В отговор ти взе да пускаш списъци с имена и да изместваш спора към мерене на кой му е по-голяма литературата.Roland wrote:Марф, през цялото време водим два ПАРАЛЕЛНИ спора - един за качеството на английския като език, и един за КОЛИЧЕСТВОТО на англоезичната литература. Двата НЕ са, поне от моя и на Емо страна, свързани помежду си
PICARD: Now, are we progressing, Mister La Forge?
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
LAFORGE: About like you'd expect, sir.
PICARD: Splendid. Splendid. Carry on.
Глупости. Нито аз, нито Емо сме твърдяли такова нещо, самият той се поправи още на втория си пост, после аз ОТБЕЛЯЗАХ, че се е поправил, после и ТОЙ го отбеляза. Фактът, че още твърдиш това, на мен ми показва единствено, че искаш да има караница.
Аз си казах АЗ за кво споря в прав текст пост-два по-нагоре, ти дори си ме куотнала. Ако ТИ смяташ нещо различно, проблемът е в твоя телевизор.
Аз си казах АЗ за кво споря в прав текст пост-два по-нагоре, ти дори си ме куотнала. Ако ТИ смяташ нещо различно, проблемът е в твоя телевизор.