Ето едно списъче на филмотечните кина, което можете да вземете предвид, ако ви се случи да ходите на такова. Оценките са по скалата Арена/Мол=10 (или на 20, за да сме по-точни

Ялта (в подлеза на СУ) Гледах за втори път "Долината на цветята" и си умрях от яд. Точно този филм е само визия, а точно там визия няма. Билетите не са много евтини (5лв средно), но пък има отстъпка за студенти - на 3лв. Но дори и за тия пари е абсурдно. Екранът е с размерите на покривка от маса (сериозно ви говоря) и с доста повече дупки, кадрирането е ужасно, звукът и той. 1,5/10
ЕБКЦ Съкращението на Европейския център до Св. Неделя звучи като умерено мръсна сръбска попържня (Ебъ къцъ!) и много често ме избива точно на такива като се присетя. Въпреки хубавия филм, който гледах последно там. ("Шоколад", отидох заради Джони Деп, но имаше много добри актьори, пък и историята биваше, макар и доста тривиална - очаквах малко повече от Ласе Халстрьом.) Значи, това е по-зле и от Ялта, ако изобщо е възможно. Екранът е ма-алко по-голям, но звукът като че ли е още по-лош, а седалките са адски неудобни. Тези от тях, които не са счупени.

Ларго (бивш БИАД) Тук, както се уверихме на Тайдленд, не е чак толкова зле. (По-големшък салон и екран.) Като изключим чалга бийтовете от съседната (буквално) мутротека, но това се е случвало само веднъж. Последно гледах "Леон" (безкрайно комерсиалния, евтин, но въздействащ на масите шедьовър на Бесон) и общо взето се прецаках - беше орязаната версия

Одеон На Попа. Свърталището на Цитаделци, веднъж-дваж годишно. Иначе не е толкова зле, доста голям салон и екран, но някак си не ги оползотворяват. Въртят само много стари филми, които не вълнуват особено хората, дори да са класики като "Китайски квартал", който гледах аз. Има отстъпка за студенти, но е с идея по-скъпо от БИАД. 3/10, заради възможността все пак да пуснат нещо по-гледаемо, макар и старо.

Лъки В Студентски, зад РУМ-а. Установили са, че студент няма да отиде на кино, ако не е (почти) без пари, така че най-високата им цена евър е 3лв. Сега като се замисля, ако се сметне студентската отстъпка пак би трябвало да е толкова, но там явно си е по дифолт. Обаче има често и по 2лв, а когато гледах "Банкетът" за трети път миналата седмица, всички филми бяха на прИмоция по 1лв.! Комунизъм. Това, при положение, че премиерните стигат дотам с не повече от 2 седмици закъснение, си е много благо. Иначе можете да очаквате цялото качество на кино помещаващо двата си салона в трафопост, но за толкоз кинти - толкова. Поне бях седнал на първия ред и си представях, че гледам голям плазмен телевизор, щото екранът беше точно толкова голям и си бях протегнал краците под него. Има и мацки. 4,5/10, ако изключим географския фактор. Силно се съмнявам, че някой ще се дигне дотам, а на мен таксито ми изяде "спестените" 5 кинта още на отиване, но като имам път натам и съм на купон после или забивам в Строежа, си заслужава.
Дом на киното Близо до Халите и ЦУМ. Дъ бест фор ласт. Добър салон и нелош звук, жалко само, че не използват пълноценно екрана си и филмите пускани поне последно там кой знае защо бяха в тесноекранен ТВ формат. Абсурдно, но не е голяма болка. Добра подборка на заглавия, включваща актуални хитове и добри филми, които изобщо не са стигнали до дистрибуция тук. Има промоционални цени, а със задължителната 2лв. студентска отстъпка няма да платите повече от 2-4лв. билет. 5/10
Това е от мен. Ако някой има инфо за кина в провинцията, което смята, че си заслужва да сподели, да казва. В София май няма други - освен Влайкова, близо до Орлов мост, което още преди 8 години беше ужасно, оттогава не съм ходил.
Също така можем да обсъждаме спокойно защо Мола >>> Синеплекс и защо Мултиплекс съкс, но дълго време си ходехте по инерция там. Няма нужда да се пъстрят конкретните филмови теми.
Можем и да използваме темата за пускане на инфо и обсъждане на филми, които минават само по филмотечните кина. (Амос