Евроизбори

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

zhivik
Archmage

Post by zhivik » Mon May 21, 2007 11:48 am

Няколко неща първо, тъй като писането на политически коментари ми е част от работата, уви (след като у нас икономика без политика не става). Та първо, Доган не е направил нещо толкова изключително. Сравнете абсолютния брой гласове, които ДПС взема на тези избори, и няма да откриете кой-знае каква разлика с предишни избори. Просто Доган си е взел своето, но след като всички останали се издъниха, той е почти на първо място. Второ, той това прекрасно го разбира, и затова гледаше да е колкото се може по-умерен, защото резултатът ще е най-вероятно масово гласуване за ББ и Атака, само за да му натрият носа. На фона на всички останали, той изглежда най-трезво мисли за бъдещето на партията си. Сега, това не означава, че целите на ДПС съвпадат с благосъстоянието на държавата - мисля, че няма нужда да спорим, ДПС си гледа своите интереси и толкова. Затова и аз не харесвам тази партия, но за разлика от всички други, те са реалисти и гледат да се оправят както могат.

Което не мога да кажа за която и да е останала партия, за мое голямо съжаление. Това беше и основната причина да не гласувам този път, защото не смятам, че съществува партия, която да заслужава моя глас. Затова и не приемам забележки от типа - ей сега ще се усетите къде отиват нещата, след като не гласувахте. Ще прощавате, ама демокрацията предполага партиите да се напънат, за да печелят гласове, а не избирателите да гласуват за тях по подразбиране.

Смея да кажа, че съм запознат доста добре с платформите на големите партии, и никоя от тях не можа да ме убеди да гласувам. Така че това което трябва да се случи е не аз да се усетя, защото ми е пределно ясно, че гласуването е важно, ами всички тези дето се издъниха снощи. Защото ако продължават по същия начин, единственият който ще спечели ще е Доган, чиито избиратели са му под списък и вървят на въженце.
This signature is not yet rated

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon May 21, 2007 11:55 am

Тъй си е, Живик :? А да не коментираме и пълната липса на предизборна кампания - това също си е фактор, откъдето и да го погледнеш. Нормалния човек отде да знае за кого и закакво да гласува, като единственото, което получава, е концерт на Тото Кутуньо, "Софиянски знае как", обяснение, че ние навремето сме спрели турската инвазия и заради нас Айфеловата кула не е джамия (?!), или примерно кръщаване на сирачета в случая на Константин Димитров... Какво точно се предполага да предлагат партиите на избирателите? Какво ще получа аз, ако с моя глас Иван Петров отиде в Брюксел? Това ще допринесе какво и за кого? Пълен батак, смея да отбележа :?
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Moridin
Global Moderator

Post by Moridin » Mon May 21, 2007 12:00 pm

Второ, той това прекрасно го разбира, и затова гледаше да е колкото се може по-умерен, защото резултатът ще е най-вероятно масово гласуване за ББ и Атака, само за да му натрият носа. На фона на всички останали, той изглежда най-трезво мисли за бъдещето на партията си. Сега, това не означава, че целите на ДПС съвпадат с благосъстоянието на държавата - мисля, че няма нужда да спорим, ДПС си гледа своите интереси и толкова. Затова и аз не харесвам тази партия, но за разлика от всички други, те са реалисти и гледат да се оправят както могат.
Именно това само по себе си прави Доган доста по-добър политик от повечето идиоти, които населяват властовото и парламентарно пространство.

Колкото до другия въпрос, прекратете заяжданията.
This is it. Ground zero.

Super M
Warmage

Post by Super M » Mon May 21, 2007 12:08 pm

Сега се сетих, че като се разхождах из София с един приятел веднъж много се смяхме на предизборния плакат на някакъв независим кандидат за евродепутат. Беше един много грозен мургав чичка и никъде не му пишеше името, а само имаше надпис "Аз съм един от вас", та очаквах да намеря и бюлетина "Вашия човек".
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Yan
Site Admin

Post by Yan » Mon May 21, 2007 12:14 pm

@Marfa Уж си умен човек, а ми звучиш като "любимият" ми блогър Ангел "Ваньо ти си господ, ти си бог, ще те цункам по г***" Грънчаров. Сори, но да правиш сравнения мужду Доган и Менгеле е най-малкото неуместно. Освен дето е злобно и тъпо.
Факт е, че това е НАЙ-ДОБРИЯТ политик в България. Харесва ти, не харесва ти. Резултатите му говорят достатъчно. Отрязоха му имигрантския вот (ликвидирайки по този начин и вота на ВСИЧКИ българи, които по една или друга причина са в чужбина (само аз познавам над 30 души, които са поне от 2 години навън, за да учат и искаха да гласуват (и не за Доган забележи), ама уй)) и въпреки това е твърдо вътре. При това по какъв начин.
От друга страна дясното ефектно не вкарва никой. (Сори, ама бат Бойко е десен колкото и НДСВ).
И колкото и да не им се вярва на политиците вината за тия резултати е в тях. Не в избирателите, не в червените бабички, не в послушните гласоподаватели на Доган. В самите олигофрени, които не успяха да мобилизират хората.

Та айде моляте въздържай се от квалификации като тая за Доган.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon May 21, 2007 12:21 pm

Ян, факт е, че Марфа и дума не е казала за Костов, въпреки, че всички й знаем пристрастията. Що се отнася за добър политик - да, в макиавелисткия смисъл. Това прави сравнението с Менгеле ако не точно, то поне донякъде обосновано.
Бтв, по тази логика и Бойко Борисов е добър политик - дори по-добър от Доган, макар и не толкова дългогодишен.
I don't wanna die
But I ain't keen on living either

Yan
Site Admin

Post by Yan » Mon May 21, 2007 12:27 pm

Морви не е обосновано с нищо.
А бат Бойко доказа, че се учи страшно бързо. Колкото и да не го харесвам му свалям шапка. За има няма две години е на път да се превърне в първа политическа сила. Което тв е доказателство, че да, доста добър се оказа...

П.С. Важни са резултатите в крайна сметка. Бат Бойко ще повтори мандата като кмет, а ГЕРБ ще е с много сериозни резултати на местните избори.

П.П.С. Добър политик. Без значение в какъв смисъл. Свалете ги малко тия розови очила. Както казах гледат се резултатите. Супер М ви го написа -- политиката е преследване на интереси. Не е важен начинът, важен е резултата. Доган е перфектен в това. И е единственият, който ги постига със 100% успеваемост.
Правилата на бордгейминга:
1. Всички други неща, включително храна, дрехи, застраховка за колата и пари за обяд, представляват непредвидени разходи по отношение на това, което ви е необходимо за игрите.
2. Никога не пресмятайте общата стойност на това, което сте купили.
3. Ако искате нещо, значи ви е нужно.
4. Ако ви е нужно, значи трябва да го купите.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon May 21, 2007 12:34 pm

Аз за стотен път ще кажа, че добрите резултати не са равни на това да си добър в нещо. Или поне не точно тези резултати. Това е все едно да кажете, че щом един филм е събрал много приходи, то е добър филм и обратно. За мен политиката е нещо повече от манипулиране на обществото и фракциите му. Тя е манипулирането им в името на нещо, по възможност самото това общество.
Истината е, че дори в самата политология говорят за "политика в смисъла на...", т.е. няма еднозначно определение. Но все пак мисля, че тук "манипулатор" е много по-точно от "политик".
I don't wanna die

Corwin
Archmage

Post by Corwin » Mon May 21, 2007 12:35 pm

Според мен за него тези избори са самопреебавка - направи твърде висок резултат. Той си го е казал - ДПС не са готови да управляват - просто защото мисля че никой не би ги оставил. А на следващите избори Атака и ГЕРБ ще вземат много повече гласове от антивота срещу ДПС. Хората ще гласуват дори само от озлобление след като знаят каква е алтернативата...
I like rusty spoons....
I like to touch them...
It's almost orgasmic...

The Dragon
Elder God

Post by The Dragon » Mon May 21, 2007 12:35 pm

Morwen wrote:Ян, факт е, че Марфа и дума не е казала за Костов, въпреки, че всички й знаем пристрастията. Що се отнася за добър политик - да, в макиавелисткия смисъл. Това прави сравнението с Менгеле ако не точно, то поне донякъде обосновано.
Бтв, по тази логика и Бойко Борисов е добър политик - дори по-добър от Доган, макар и не толкова дългогодишен.
Едит: Тъй като това за костовизма тръгна от мен - беше по-скоро на тема как някой който се осъзнава в дясното пространство може да се оплаква от високите пазарни цени на да дадени стоки(Кашкавал роса) и ниските държавни заплати. При положение, че дясната идеология е точно за свободен пазар и работа в частната сфера. И че политиката се разглежда точно в макиавелисткия и смисъл.

Не съм го мислил като обида, или нещо друго.

Морви - в политиката винаги са били важни само и единствено резултатите. Никога методите, първоначалните цели и намеренията. Ришельо, Бисмарк, Дизраели и Сталин са велики точно заради резултатите които постигат. А не защото са били примерни граждани или със сърца от злато.
Last edited by The Dragon on Mon May 21, 2007 12:40 pm, edited 1 time in total.
The sinking of the Titanic was a miracle to the lobsters in the ship's kitchen.

Morwen
Shadowdancer

Post by Morwen » Mon May 21, 2007 12:40 pm

Според мен за него тези избори са самопреебавка - направи твърде висок резултат. Той си го е казал - ДПС не са готови да управляват - просто защото мисля че никой не би ги оставил.
Доста си прав, но според мен той ще се измъкне от отговорност, тъй като все пак ще може да я хвърли на Герб и ПЕС, пък и на Атака, ако те по навик направят поредната простотия.
Тъй като това за костовизма тръгна от мен - беше по-скоро на тема как някой който се осъзнава в дясното пространство може да се оплаква от високите пазарни цени на да дадени стоки(Кашкавал роса) и ниските държавни заплати. При положение, че дясната идеология е точно за свободен пазар и работа в частната сфера.
Бтв, иронично е как в последните години в България левите партии стават с все по-десни решения, а десните партии - с все по-леви платформи. Честно казано, не мога да се сетя за конкретните примери, но на няколко пъти ми е правило впечатление.
I don't wanna die

Muad_Dib
Shadowdancer

Post by Muad_Dib » Mon May 21, 2007 12:42 pm

Yan wrote:@Marfa Уж си умен човек, а ми звучиш като "любимият" ми блогър Ангел "Ваньо ти си господ, ти си бог, ще те цункам по г***" Грънчаров. Сори, но да правиш сравнения мужду Доган и Менгеле е най-малкото неуместно. Освен дето е злобно и тъпо.
Факт е, че това е НАЙ-ДОБРИЯТ политик в България. Харесва ти, не харесва ти. Резултатите му говорят достатъчно. Отрязоха му имигрантския вот (ликвидирайки по този начин и вота на ВСИЧКИ българи, които по една или друга причина са в чужбина (само аз познавам над 30 души, които са поне от 2 години навън, за да учат и искаха да гласуват (и не за Доган забележи), ама уй)) и въпреки това е твърдо вътре. При това по какъв начин.
От друга страна дясното ефектно не вкарва никой. (Сори, ама бат Бойко е десен колкото и НДСВ).
И колкото и да не им се вярва на политиците вината за тия резултати е в тях. Не в избирателите, не в червените бабички, не в послушните гласоподаватели на Доган. В самите олигофрени, които не успяха да мобилизират хората.

Та айде моляте въздържай се от квалификации като тая за Доган.
Това е най-хубавият ти пост от известно време насам (според мен).

Marfa
Moderator

Post by Marfa » Mon May 21, 2007 12:43 pm

Ян, ако ми извадиш поне един цитат, в който ти звуча като онва изтрещяло Грънчаров, обещавам да не се обадя повече. Колкото за Доган се обосновах, друг е въпросът, че не си го прочел, но това вероятно е защото си бил зает да четеш постовете ми, в които възхвалям с пламенен грънчизъм Костов. Казах ясно, че за мен политика не е равнозначно на манипулация и че що се отнася за най-добър манипулатор, Доган печели титла вероятно и в световен мащаб. В тази връзка, мерси, че ме смяташ за злобна тъпачка, за сметка на това пък съм инфантилна, така че глей как ми тича.
This octopus! Let's give him boots, send him to North Korea!

Image<-Подробно описание на нещата, които ми образуват нерви :twisted:
Уук.

Super M
Warmage

Post by Super M » Mon May 21, 2007 12:47 pm

Хората ще гласуват дори само от озлобление след като знаят каква е алтернативата...
Така и трябва. Много от хората, които познавам, бяха засрамени, че не са отишли да гласуват. Реално погледнато, електоратът на Доган (една от първите политически сили в България според изборите) в основната си част представлява компактна маса от нискообразовани и малоимотни хора, които отиват под строй към урните или се изкушават от един безплатен, как да го кажем... харизан обяд в изборния ден.

Не знам дали има някой от Кърджалийско или дали наскоро сте били там. Аз пътувах преди месец и в околностите на града не се говори български. Всъщност, не се говори и турски. Имам чувството, че са си измислили собствен език. Дори, не мога да го нарека диалект. Не можехме да се разберем със съвсем елементарни изречения. Един от хората, които понечиха да ни помогнат, като ни покажат пътя, започна да удря по колата, да сочи и да крещи "Хама-хама-хама". Имах чувството, че сам в Източна Азия.

Тогава ми беше смешно, но всъщност не е за смях. Второ, повечето хора тук са от големи градове. Аз самият съм живял в центъра на Бургас и на различни места в София, но в някои смесени райони на провинцията наистина е кошмар.

Доган наистина е много умен, изтънчен и лукав политик, но от това да му се възхищаваме не виждам полза за хора като нас.
Last edited by Super M on Mon May 21, 2007 12:52 pm, edited 1 time in total.
Блог за хора, които не се примиряват с живота в сиво:
http://troshanov.wordpress.com

Demandred
Moderator

Post by Demandred » Mon May 21, 2007 12:49 pm

Хайде по-спокойно, моля ви. Пълна глупост ще е да се изпокараме заради политиката.

А това, че дясно и ляво у нас са тотално объркани в политиката, отдавна е ясно на всеки. Десните качват данъци, левите ги свалят и тем подобни абсурди са ежедневие.
Sure your parents might think you're a failure
But no one's ever said: "First, let's kill all the tailors"
Don't be a lawyer!