Изглеждаше доста добре и на трейлъра (Нийсън и особено Броснан, природата и историята.) Вече направо се радвам, че се е заблудил да стигне до нас.
А трейлъра беше в Арена преди
"Проклятието на златното цвете".
Който няма
нищо общо с "Герой", както се досещате, че ще почна разказа си. Което е ужасно. На второ гледане сигурно няма да ме вбеси толкова, но през по-голямата част от първото изобщо не исках да го гледам пак въпреки всичката му красота.
-
Битки по-скоро няма. Има два мънички двубоя в първата половина. Втората половина има много бой - между стотици и хиляди безименни униформени нещастници. Ако това ви кефи - има хляб. Мен по-скоро ме отвращава.
Сравнете с Герой, където имаше десетина един от друг по-красиви двубоя, чийто изход всъщност ви интересува.
-
Музиката не е красива и запомняща се. Имперски виения и трополения. Единственото по-забележимо парче е в силната финална сцена.
Сравнете с Герой, където основната цигулкова тема може да те разплаче и сама по себе си и повечето от красивите сцени си имат подходящ акомпанимент.
-
Сценографията е очакваният хайлайт на филма. Толкова цветове не сте виждали в живота си. Но скоро след началото вече ме болеше глава от толкова циклама. Със същия успех можех да отида на някой цигански пазар.
Сравнете с Герой, където цветовете биваха изпозвани one at a time за максимален ефект и красота.
- Стигаме и до
историята. Знаете кво ще кажа. Да, история
няма. Което е предостатъчно да ми отрови цялото първо гледане - а най-вероятно и на зрителите, които не ги забелязват тия неща. Просто историята наистина е най-важното в един филм и без нея нищо друго не важи.
...Всъщност имало история - оказва се чак в края, точно както и с Банкета - но било
трагедия, моля ви се... Значи,
драги китайски режисьори, не знам как е при вас - явно тоя будизъм/комунизъм ви бърка в главите, но в западния свят трагедията излезе от мода още... в Древна Гърция, опасявам се. Шекспир я посъживи за малко благодарение на таланта си - и това беше. Хората
не искат да гледат няколко отвратителни образа (честен, но слаб и хленчещ; достоен, но отмъстителен; непримирима, но развратна и т.н.), които се гърчат в собствените си козни, докато един от тях не смачка останалите.
Не можеш да имаш история без протагонист (най-вече) и антагонист. Ако не ти пука за никого, не ти пука и за цялата "история". Ако искахме да гледаме
серия от абсурдни отношения между случайни тъпи хора, изобщо нямаше да ходим на кино или да четем книги. Просто щяхме да си гледаме живота около нас, от който обаче така или иначе вече ни се гади, защото сме
принудени да я гледаме тая боза - и чат-пат, уви, дори да участваме в нея.
...
Сравнете с Герой, където пак си го има задължителният за хленчещите китайци свръхтрагичен финал, но има и ИКОНИЧНИ ГЕРОИ, ЗА КОИТО ТИ ПУКА!!!
Не, наистина, много ми се иска поне филмовите критици да развият някаква наративна култура и да предупреждават с големи букви: ВНИМАНИЕ, ТОВА Е ТРАГЕДИЯ! За да мога да ги скипвам тия шитни или поне да съм подготвен. Е, поне вече имам горчивия опит с последните два китайски филма. Ще ми помогне да чета между редовете на критиките.
Ако тук случайно има хора, които се кефят на трагедиите (Трип или Дем, може би) бих ги помолил да ми кажат какво намират в тях и да оборят мнението ми. Благодаря.
Последен минус: жалката робска психика на режисьора Имоу, която все пак мина в "Герой" - макар и със скърцане - защото филмът беше гениален, тук просто дразни безмерно, защото няма кво да я тушира.
Защо трябва да гледам 2 часа кървавото геноцидно "величие" на група кръвосмесителни свине?! Писна ми от държавната китайска политика, натрапвана във филмите, а ако това е самата им народопсихология, мога само да съжалявам нещастниците.
Единствен плюс: Чо Юн Фат и Гонг Ли, както знаем, са гениални. Второто ми (насилено) гледане ще е точно заради тях, а не заради сценографията и битките, както очаквах.